Преглед на водещите новини в спортния печат

1

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Левски се спъна в Литекс за тройката, пише на стр. 1 „Меридиан мач“

С 2:2 на „Герена” Литекс спря Левски за място в тройката. При победа „сините” щяха да задминат по точки Берое, а сега са с равни точки и отстъпват на старозагорци заради две загуби в преките двубои.

Въпреки тоталното превъзходство на домакините тимът на Красимир Балъков откри в 8-ата минута чрез Кристиян Малинов, който имитира радостта на Кристияно Роналдо. Левски изравни с вълшебен гол с пета на Валери Домовчийски в 28-ата, а в 44-ата Антонио Аниете съвсем логично изведе Левски напред. В 66-ата обаче резервата Кирил Десподов изравни с попадение „от пейката” и шашна дошлия да го гледа човек на Лацио Джанлука ди Марцио. На полувремето пък делегатът на БФС Лъчезар Димитров заплаши с прекратяване на срещата, ако феновете на Левски продължат с расистките обиди към тъмнокожите играчи на Литекс.

Алекс Колев ще се лекува половин година

В лагера на Ботев (Пловдив) имаше и друга неприятна новина веднага след мача със Славия (0:3). Предварителната диагноза за травмата на нападателя Александър Колев бе възможно най-лошата. Очакванията са, че той ще трябва да се подложи на операция заради скъсана предна кръстна връзка на коляното. При този вариант възстановяването му ще отнеме около 6 месеца.

Роджърс гони Миньоле заради грешките в София

Ливърпул обмисля кого да привлече на вратата, за да замени Симон Миньоле, съобщи Mirror. Поредното колебливо представяне на стража в София срещу Лудогорец е накарало ръководството на „червените” да седне и да умува, как да процедира с вратарския пост.

Ливърпул водеше в българската столица с 2:1, преди да пусне късен гол, и да заложи на карта продължаването си напред в Шампионската лига. Белгиецът вече губи доверието на Брендън Роджърс, който, е поръчал да се търси нов страж.

Изданието твърди, че една от опциите, които Ливърпул иска да пробва, е Икер Касияс, който има договорка с Флорентино Перес да напусне „Сантяго Бернабеу” през лятото. След като стана ясно, че Манчестър Юнайтед и Виктор Валдес не са стигнали до договорка, има шанс Ливърпул първо да си опита късмета и с него.

Съдия избута “Челси” за 0:0 в Съндърланд, пише на стр. 1 „7 дни спорт“

Лидерът Челси глътна вода във Висшата лига и спря серията си от 3 поредни победи след 0:0 при гостуването си на Съндърланд снощи. Двата отбора си размениха по една греда през първото полувреме, но като цяло домакините бяха по-добрият отбор и заслужаваха победата.

И сигурно щяха да стигнат до нея, ако главният съдия Кевин Френд не беше бутнал здраво Челси. Той спести не един, а два директни червени картона на нападателя на лондончани Диего Коста. В 45-ата минута бразилецът с испански паспорт изрита безнаказано без топка Джон О’Шей, а в 55-ата удари с лакът Уес Браун, но се размина само с жълт картон. Малко след това Коста бе сменен от Лоик Реми, за да не се забърка в нови неприятности.

 

На “Армията” вдигат капитала си до 6 млн.

ЦСКА ще вдигне капитала с 6 милиона лева, за да се вмести в изискванията на УЕФА за лицензиране. Както е известно, след Нова година на “Армията” планират да пуснат още 2 милиона акции за сегашните акционери. За свободна продажба на борсата ще останат малко под милион акции, като се очаква при добро стечение на обстоятелствата тя да започне през февруари. Причината е в това, че трябва да се гонят критериите на УЕФА за финансов феърплей. Така ще се избегне продажбата на футболисти. При изключителна оферта през паузата може да си тръгне или Сержиу Буш, или Тони Силва.

Благо иска Салпаров за вратар

Благой Георгиев озвучи с шумните си викове волейболната зала в Казан, където местният Зенит разби с 3:0 големия си съперник в руския шампионат Динамо (Москва). Футболистът на Рубин (Казан), който беше до игрището в компанията на съотборника си Карлос Едуардо, не спираше да подкрепя либерото на домакините Теодор Салпаров. „Вади, Тео”, „Тащи, Тео”, крещеше бишвият играч на Славия. Той дори призна, че би взел Теди за вратар в „Рубин”.

„На часа, даже няма да се замислям“, отговори Благой на въпрос на журналист, който отразяваше мача.

Гонзо избухна срещу БФС: Боби и Изпълкомът да дават обяснения, пише на стр. 1 „Тема спорт“

Левски изпусна победата срещу Литекс на “Герена”. Ловчанлии бяха надиграни, но измъкнаха 2:2 и си тръгнаха доволни от София. В герой на мача се превърна 18-годишният нападател на „оранжевите“ Кирил Десподов, който влезе като резерва и вкара изравнителния гол, фиксирал крайния резултат. Той получи хубав пас от друг младок – Кристиян Малинов, и с прецизен удар не остави шансове на Пламен Илиев. Наказаният за сблъсъка Георги Иванов се нахвърли върху президента на БФС Борислав Михайлов и членовете на Изпълкома. “Нека БФС да каже как и по какъв начин определя наказанията на отборите. Не може за мен Дисципът да се събира в четвъртък и да взима решение, а за други да отлага. Нека Боби Михайлов и Изпълкомът обяснят как развиват футболът в България? БФС сега е само наблюдател и се издържа от глобите, които налага на клубовете, футболът ни е трагедия, а какво прави Боби Михайлов?”, изригна Иванов.

Бонев и Спасов си налетяха

В края на мача на “Лаута” се стигна до изключително грозни сцени. Легендата на Локомотив Пд и българския футбол Христо Бонев и треньорът на Черно море Никола Спасов си размениха остри реплики и псувни, а не бяха далеч и от юмручна саморазправа. Само бързата намеса на охраната предотврати по-сериозен инцидент между тях. Домакините пък ще подадат жалба срещу Станислав Ставров, това обяви административният директор Атанас Узунов. “Той мина всякакви граници. Когато Черно море закъса, Станислав Ставров им се изпраща да ръководи мача. Погледнете кои мачове е свирил той на варненци и колко пъти е наказван заради тях”, заяви Узунов. Претенциите на Локомотив са свързани с неотсъждането на фаул при изравнителния гол на гостите и ситуация с Камбуров в края на срещата.

Славия разказа играта на Ботев

Славия затвърди израстването си и след равенството с Берое в Стара Загора тресна Ботев Пловдив в столицата. „Белите“ спечелиха категорично с 3:0 с голове на Фонсека и Радослав Василев (2). Поражението бе второ поредно за „канарчетата“, които преди това бяха съкрушени със същия резултат и от Левски в Коматево.

Велислав Вуцов бе принуден да направи смяна още в 5-ата минута – вместо контузения Александър Колев влезе Цветелин Чунчуков.

„Жълто-черните“ бяха далеч по-агресивния тим в началото. Те се настаниха в половината на домакините и установиха траен контрол върху топката. „Белите“ пък имаха големи трудности при организирането на атаки. В 12-ата минута Ботев пропусна отличен шанс – Балтанов изведе Цветанов сам срещу Георги Петков, но той стреля право в краката на вратаря.

Малко след това Огнянов пробва фалцов удар в левия ъгъл, но Петков майсторски спаси. Постепенно домакините се съвзеха, а защитата на Ботев започна да греши безобразно. Така Славия поведе в 32-ата минута. Тогава Фонсека подхвана атака и намери Манзоро. След това Фонсека нахлу в наказателното поле от втора позиция и получи пас от Манзоро около точката за дузпа и без проблем вкара над плонжиралия Стаховяк – 1:0. Ботев отвърна с неточен изстрел с глава на Гамаков. В добавеното време пловдивчани поискаха дузпа за съмнения за игра с ръка на Везалов, но такава не бе отсъдена.

През втората част „белите“ диктуваха събитията. Още в началото Фонсека можеше да вкара втори гол, но Стаховяк с последни усилия спаси. Повратният момент бе в 55-ата минута. Тогава Петков изпусна топката при изстрел на Инез, но притичалият Момчил Цветанов не уцели вратата от непосредствена близост. Минута по-късно Славия удвои – след груба грешка в отбраната на Ботев Манзоро намери Костадин Дяков, той изведе Радослав Василев сам срещу Стаховяк и нападателят пусна топката в мрежата – 2:0. В 71-ата минута Василев пак остана срещу стража на гостите след пас с глава на Фонсека и вкара втория си гол в мача. Край тъчлинията Вуцов беснееше, а в ложите бившият му работодател Венцеслав Стефанов доволно пращаше sms-и, за да се похвали за разгрома.

Така Славия взе ценни точки, а Ботев остана извън челната шестица и столът на треньора му Вуцов се клати силн