Преглед на водещите новини в спортния печат

3

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

УЕФА: Трябва да има спрени права, пише на стр. 1 „Меридиан мач“

Обвиниха брата на Камбуров в участие в организирана престъпна група и даване на подкуп, продължава изданието

Акцията срещу черното тото в България продължава, като според източници от полицията този път се очаква сериозен пробив в борбата с това явление. Разследването напредва и днес на разпити могат да бъдат поканени сериозни фактори в българския футбол. От УЕФА, по чийто сигнали бе инициирана проверката, настояват да има спрени права на замесени футболисти, треньори и директори в родните клубове. След приключването на оперативните действия решението за санкциите ще е приоритет основно на БФС. Оттам гарантират, че със сигурност „ще изгърмят доста хора”. Най-застрашени продължават да са настоящите и бивши асове на Локо (Пд) Мартин Камбуров, Здравко Лазаров, Александър Тунчев, Кирил Котев, Йордан Господинов и Йордан Тодоров, както и почти всички титуляри от състава на Любимец през миналото първенство. Звездите от „А” група бяха пуснати от сградата на Главна дирекция „Криминална полиция” късно вечерта в сряда и вчера тренираха с отборите си.

Срещу брата на Мартин Камбуров вече е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група и даване на подкупи. 32-годишният Антон Камбуров, който има букмейкърски пункт в Свиленград, е задържан от Икономическа полиция. От записи на телефонни разговори между Антон и Мартин ставало ясно, че нападателят е поръчал да бъде заложена сума за победа на Локо (Сф) като гост при изключително атрактивен коефициент. В крайна сметка двубоят приключил точно по предвидения от футболиста начин. Представителят на УЕФА Урс Клузер помага активно при разследването. Той има богат опит в борбата с черното тото и по минали през него сигнали от началото на годината са разпитани повече от 150 футболисти в Европа.

В Испания: Селта е близо до Кайсара

Испанският елитен Селта е поредният отбор, който иска в състава си бразилския десен бек на Лудогорец Жуниор Кайсара. Новината съобщи испанското издание „Faro de Vigo”. Според тях шефовете на галисийския клуб са впечатлени от изявите на Кайсара в груповата фаза на Шампионската лига. Те съобщават, че бразилецът е един от най-добрите футболисти в отбора от България, в който играе юношата на Селта Дани Абало.

От „Балаидос” ще отправят оферта към Кайсара през януари, когато отваря трансферният прозорец. В момента десни бекове на Селта са Уго Майо и Джони Кастро, а ляв е Чарлес Планяс. Както е известно, защитникът на Лудогорец може да играе на двата фланга, В същото време няколко турски издания потвърдиха новината на „Меридиан Мач”, че човек на Бешикташ е бил в ложите на „Сантяго Бернабеу” за мача между Реал и Лудогорец. Според тях дори трансферът вече е осъществен и от зимата Кайсара ще играе в Турция.

Владо Стоянов попадна в два идеални отбора

Вратарят на Лудогорец Владо Стоянов получи признание за страхотните си изяви по време на мачовете в Шампионската лига. Той попадна в две идеални единайсеторки на турнира. Първо, националът беше избран за най-добър вратар на изминалия шести кръг на груповата фаза. Въпреки че инкасира четири гола в мрежата си от играчите на Реал Мадрид, той е най-добър на своя пост и е в идеалния отбор с оценка от 8.8 на сайта whoscored.com. Въпросното издание прави класациите си единствено на базата на статистиката и оценките му се поставят в зависимост от представянето на отделния футболист в определен мач.

Благодарение на постоянните си изяви на вратата на Лудогорец, Стоянов е избран и за най-добър вратар на груповата фаза на Шампионската лига, което е второто, а и по-престижно отличие за него. За петте двубоя, в които е участвал, той е събрал обща оценка от 7.6, което го нарежда на най-високата позиция сред колегите му на поста и той е вратарят на Идеалния отбор на груповата фаза на Шампионската лига.

В цяла Европа само “Реал” (М) е пред “Лудогорец”, пише „7 дни спорт“

Отборът на Георги Дерменджиев е втори по брой изиграни мачове за 2014 г.

Феноменалният сезон, който прави “Лудогорец”, сякаш остави в сянка едно друго много голямо постижение на отбора. Треньорът Георги Дерменджиев не спира да повтаря, че футболистите му са герои, и това определено получи потвърждение. В неделя в Разград “Лудогорец” излиза за своя последен официален мач за годината, който ще бъде под №58. Това е невероятно постижение, което до момента не е било маркирано от нито един наш отбор в историята. За справка няма нито един друг състав в “А” група, който да се доближава до разградчани. Съперникът на “зелените” за титлата – ЦСКА, има 36 срещи през календарната година до момента. “Левски” е с 38 мача, а “Литекс” с 42. “Ботев” пък е изиграл 46 срещи, тъй като стигна по-напред за купата, както и в европейските турнири. “Лудогорец” имаше уникален шанс да стигне и до кота 60 мача за годината, но това не се случи. Разградчани отложиха сблъсъците си с “Берое” от 1/4-финалите за купата, иначе при тяхното изиграване щяха да запишат 60-и мач. За 2013 г. “Лудогорец” изигра 54 мача във всички турнири, а за тази ще запише с 4 отгоре. Класацията в цяла Европа изглежда още по-любопитно, след като в нея “Лудогорец” е на 2-ро място. Единствено европейският клубен шампион “Реал” (Мадрид) е пред отбора на Георги Дерменджиев. Кралският клуб има 60 мача до момента, като до края на годината ще играе с “Алмерия” (днес), както и 2 мача за Световното клубно първенство. Другият испански гигант “Барселона” има 53 мача през календарната година, но няма как да изпревари “Лудогорец”. В Примера имат общо 2 кръга до Нова година. Зад българския шампион са и други европейски колоси – “Челси” (51 мача), “Манчестър Сити” (53 мача) и “Арсенал” (52 мача). В Премиършип имат 4 кръга до Нова година, включително и тези, които се играят между празниците. “Лудогорец” изпреварва и “Байерн” (Мюнхен). Баварците до този момент записаха 50 мача във всички турнири за 2014 г., а имат още 2 кръга.

Мантула отиде в Норвегия

Бившият защитник на “Лудогорец” Теро Мантула ще продължи кариерата си в норвежкия “Аалесунд”. Бранителят подписа договор за 3 години с тима, след като изкара кратки проби.Треньорът Ян Йонсон веднага го харесал и му предложил договор. През миналия сезон “Аалесунд” завърши на 7-о място. Сега в страната предстои зимна пауза, а следващият сезон започва през април.

В Левски бмислят раздяла с Амари

В „Левски” сериозно започват да обмислят въпроса за раздяла с крилото Наджиб Амари. разбра „7 дни спорт”. Алжирският състезател е в повечето време контузен и очевидно не може да влезе в игрови ритъм, какъвто се желае от него. Амари дойде в разгара на сезона, но честите му болежки му позволиха да се появи само шест пъти на терена. Това не допада на Георги Иванов и помощниците му. Освен това от Амари определено се очакваше да повиши конкуренцията по крилата, но той и това не постигна. Както вече писахме, евентуалният нов треньор на „Левски” Димитър Димитров също не иска алжиреца в отбора си. Така много е вероятно още през зимната пауза „Левски” и Наджиб да се разберат за прекратяване на отношенията им.

Юве и Сити искат Краев, пише на стр. 1 „Тема спорт“

Знам за интерес към мен, каза 17-годишният играч на Левски

Талантът на Левски Божидар Краев може да осъществи престижен трансфер в чужбина. Той е желан от шампионите на Италия и Англия Ювентус и Манчестър Сити. Това

призна спортният директор на сините Георги Иванов. “Сити го иска на проби за седем дни, а Ювентус – за три. Той ще реши дали да замине и в кой клуб. Не трябва да си правим илюзии, че задължително ще се стигне до договор още сега, но това определено е добър сигнал за Божидар”, разкри Гонзо.

Краев е само на 17 години и все още няма професионален контракт с Левски. Въпреки това може да стане вторият талант, трансфериран в чужбина през последната година след Антонио Вутов, който отиде в Удинезе.

Боби Михайлов получавал заплахи

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов е получавал заплахи по телефона по повод действията му срещу незаконните залагания, съобщи Нова тв. Сплашващи есемеси са били адресирани до него през последните месеци. Част от тях са гласели „Спри да ровиш”.

Сигналите за тях са препратени на ГДБОП и по тях се работи. Не е потвърдено обаче дали заплахите са по повод акцията срещу черното тото, която тече вече няколко дни. Засега от Българския футболен съюз запазват мълчание, а президентът на централата е извън страната.

Тунчев: Невинен съм

Защитникът на ЦСКА Александър Тунчев отрони само няколко думи преди вчерашната тренировка на червените. Той бе един от задържаните играчи в сряда заедно с Мартин Камбуров и Кирил Котев. “Невинен съм! Нищо друго не мога да коментирам”, бяха единствените думи на защитника.

Реферите Калин Людмилов и Таско Тасков пък отрекоха да са давали показания в полицията. “Не искаме имената ни да бъдат замесвани в черно тото. Не са ни викали в полицията, не сме и разпитвани”, заявиха те.