Преглед на водещите новини в спортния печат

3

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Левски намери пари за пролетта, пише на стр. 1 „Тема спорт“

Левски ще реши част от финансовите си проблеми до броени дни. Очаква се в УС на клуба да влязат двама близки до Иво Тонев бизнесмени, които да осигурят определен процент от средствата, необходими до края на сезона. Пари ще има и за лагер в чужбина. Вече е ясно, че първата част от подготовката ще протече в Сандански, а втората в турския курорт Анталия, където Левски ще се готви поне две седмици и ще изиграе между 4 и 6 контроли.

Стойчо Стоев ще подпише днес договор като старши треньор на сините. В ранния следобед се очаква той да бъде представен на пресконференция и да обяви щаба, с който ще работи на „Герена“. В него остава Елин Топузаков и влиза Явор Вълчинов. Контрактът на Стоев ще бъде за 2.5 години.

От „Герена” с интерес към трима от Лудогорец

Левски проявява интерес към трима футболисти, които са работили под ръководството на Стойчо Стоев в Лудогорец. “Тема Спорт” вече информира, че единият от тях е десният бек Шоко. В момента той е свободен агент, след като разтрогна договора си с разградчани.

Левски ще направи опит да вземе и Александър Барт и Жуниор Кишада, които са още в състава на шампионите. Те сега са със статут на твърди резерви. Двамата обаче са харесвани от Стойчо Стоев. А треньорът иска да подсили защитата и нападението на сините.

Хасково и Локо Пд искат Радослав Цонев

Юношата на Левски Радослав Цонев най-вероятно няма да остане на “Герена” след Нова година. Сините търсят къде да го преотстъпят, тъй като талантът едва ли ще получава шанс за изява, както беше и досега.

Треньорът на Хасково Емил Велев е готов да подаде ръка и да вземе Цонев под крилото си. За аутсайдера в А група халфът поне ще играе редовно и ще трупа опит за разлика от Левски. Близнакът загуби доверието на Георги Иванов след двете грешки, които допусна в мача за Купата на България срещу Монтана на “Огоста”. От неговите услуги се интересуват още Марек и Локомотив Пловдив.

Сините бяха преотстъпили Ради Цонев в Ботев Враца през миналия сезон.

ЦСКА удря с хърватин и бразилец, пише на водещата си страница „Меридиан мач“

Бодул има стаж в Аякс, а Леандриньо е играл на четири континента

В ЦСКА вече работят усилено по вариантите за зимна селекция. Хората на Стойчо Младенов са набелязали хърватски и бразилски нападател. Става въпрос за Дарко Бодул и Леандриньо. Първият за последно е бил играч на Одензе, където за 35 мача е отбелязал 7 гола. Бодул е на 25 години и притежава австрийски паспорт. Хърватинът има мачове и за първия отбор на Аякс. Леандриньо е на 28 години и носи екипа на мексиканския Сан Луис. Любопитен факт е, че бразилският голаджия досега е играл на цели четири континента.

Набелязаните от ЦСКА футболисти са свободни агенти и няма да бъдат плащани трансферни суми за тях. Най-вероятно до трансфер ще се стигне едва когато „червените” продадат футболист от настоящия си отбор. На „Армията” всеки ден пристигат дискове с футболисти. Треньорският щаб трудно смогва да прегледа всички. На няколко пъти вече Стойчо Младенов показа, че може да намира подходящите хора за ЦСКА без пари. Повечето от тях се очаква да донесат солидни приходи в касата на „армейците”.

Оставят Долапчиев през пролетта

Треньорският щаб на ЦСКА е решил даде нов шанс на Григор Долапчиев. Рожбата на „червената” школа изкара един сезон в македонския Хоризонт (Турново). Наемът обаче изтече и сега Долапчиев се завръща в родния си клуб. Гришо е любимец на феновете и те очакват с нетърпение неговото завръщане. Нападателят ще пътува с отбора за дългия зимен лагер в Турция. Ако Долапчиев покаже израстване, със сигурност ще бъде част от групата на ЦСКА за пролетния полусезон.

Стойчо Младенов е решил да даде шанс и на още няколко юноши. Техният списък ще бъде ясен в началото на януари, когато отборът се събира за първа тренировка. Със сигурност Радой Божилов също се ползва с доверието на Стойчо Младенов и Анатоли Нанков. Атакуващият полузащитник загатна за голям потенциал и шансовете му да остане за постоянно част от първия тим не са малки.

В контролите през тази година Младенов даде възможност за изява на поне два отбора талантливи юноши. Открояват се имената на Юлиян Чапаев, Пол Александров, Борислав Чорбаджийски, Васил Попов, Ангушев, Аспарухов и още няколко други. Бъдещето на ЦСКА изглежда подсигурено до някаква степен заради тези момчетата. Според специалистите и в по-малките набори има играчи, които разполагат с отлични качества.

Предложиха Кайсара на Рома

„Вълците” търсят нов десен защитник, бразилецът е един от вариантите

Един от най-силните чужденци в „А” група – десният бек на Лудогорец Жуниор Кайсара, е бил предложен на Рома от родни мениджъри. Става въпрос за хора, които имат позиции на Ботуша и са разбрали, че треньорът на „вълците” Руди Гарсия спешно търси класен десен бек. Причината за това е, че договорът на титуляря на тази позиция Майкон изтича през лятото. Разбира се, освен Кайсара „римляните” ще наблюдават и още няколко футболисти за поста. Иначе доста често в последните години Рома привлича играчи от Балканския полуостров. През лятото от Олимпиакос бяха взети Хосе Холебас и Костас Манолас, от Фенербахче на „Олимпико” дойде турчинът Салих Уджан, а преди няколко години директно от Динамо Букурещ бе привлечен вратарят Богдан Лобонц.

Кейшара направи отлично впечатление с изявите си в Европа през 2014 г. Той логично попадна в полезрението на куп сериозни отбори като Бенфика, Порто, Селта и Бешикиташ. Сайтът Transfermarkt пък му сложи цена от 6 млн. евро, която е рекордна за чужденец от „А” група. Наскоро бразилецът поднови договора си с Лудогорец.

Балъков чака бразилци в Литекс

Двама или трима бразилци ще изпробва Литекс през зимната пауза. Очаква се те да дойдат в България в началото на януари, като ще имат няколко седмици, за да хванат окото на треньора на „оранжевите” Красимир Балъков. В Ловеч почти винаги е имало солидна бразилска колония, като и сега има един представител на Страната на кафето -вратаря Винисиус Баривиейра. Иначе в историята на ловчанлии ярка следа оставиха играчи като Сандриньо, Том, Тиаго Силва и Дока Мадурейра.

Очаква се зимната селекция на Литекс да не бъде много мащабна, като ще бъдат привлечени максимум четирима нови играчи. Успоредно с това обаче още няколко от талантливите младоци от школата ще бъдат налагани все по-сериозно в първия отбор. От Ловеч вече си тръгна Омар Косоко, като неговата съдба ще имат още един или двама футболисти.

Кокала пак показа как се прави, пише „7 дни спорт“

Емил Велев отново показа, че има нюх към младите играчи. Треньорът на „Хасково“ направи така, че тимът му да е на челните места по налагане на юноши. Общо 8 футболисти в редиците на новака са под 21 години, което няма как да не се отбележи. При такива отбори сме свикнали да гледаме по-опитни играчи, които се лутат от един изпадащ в друг. Такава е ситуацията при другия новак – „Марек”. където има само двама по 21. В „Хасково“ най-често от младоците играе Диян Лозев, който има 15 мача. а Вълчан Чанев е с 10. Кокала пак показа на всички, че не му пречи и в който и отбор да е, няма да изневери на нюха си. Докато беше треньор на „Левски“, той наложи няколко момчета от школата, с които донесе последната „синя“ титла. Такива са вратарят Божидар Митрев и защитникът Виктор Генев.

Манджукови правят сами новия ЦСКА

Удар по Стойчо и в селекцията

Първият поканен от фамилията на “Армията” е Орлин Старокин, дават му 100 000 лева

Стойчо Младенов си лае, но керванът срещу него си върви! Напук на обясненията на Екзекутора, че имал доверието на всички акционери, фамилия Манджукови са му взели най-сладкото – селекцията.

Тази зима тя ще бъде движена от Петър Манджуков и сина му Ивайло. Стойчо ще може да предлага играчи, но преговорите с набелязаните цели няма да ги води той. Причината е прозрачна – комисионерските схеми, които от години влачат ЦСКА към дъното.

Първият, с когото Ивайло Манджуков е стартирал разговори, е Орлин Старокин, научи “7 дни спорт”. На него са били предложени 100 000 лева до лятото, за да заиграе в ЦСКА. 40 000 ще вземе при подписването, както и четири заплати до май по 15 бона.

Стражът фаворит за футболист на годината

Футболистът на “Лудогорец” Владислав Стоянов е фаворит №1 за най-добър в България за 2014 г. Вратарят на шампионите ще се бори най-вече със съотборника си и капитан на разградчани Светослав Дяков.

Гласуването за анкетата приключва до дни, а резултатите ще станат ясни в началото на 2015 г. Стоянов обаче е фаворит заради силното си представяне през цялата година. Вратарят имаше основен принос за отстраняването на “Лацио” и класиране до 1/8-финалите в Лига Европа, както и силното представяне в групите на Шампионската лига. През 2014 г. той измести и Николай Михайлов от националния отбор.

Владо Стоянов е следен от редица отбори от Европа