Преглед на водещите новини в спортния печат

1

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Гигант от Латвия ще пази за ЦСКА“, съобщава от първата си страница вестник „Меридиан мач“
ЦСКА се обзаведе с още един добър вратар в битката за шампионската титла. Това е латвиецът Максимс Уваренко. който в края на миналата година стана шампион с Вентспилс. Гигантът, който е висок 191 см. имаше отлични изяви в квалификациите на Шампионската лига. когато в два мача допусна само един гол от шведския шампион Малмьо. Кариерата на 27-годишния Уваренко е минала и през Чехия, като е бил собственост на Слован Либерец. но е играл за по-скромните Витковице и Височина Ихлава.
„Съд за Карачанаков, агент го пази“, пише още изданието.
В ЦСКА не са забравили бягството на Антон Карачанаков и смятат да си потърсят правата. Това обяви изпълнителният директор на клуба Александър Тодоров пред агенция „Спортал”. „Ще съдим Карачанаков. Дали за неправомерно разтрогване? Да, 5 януари е първият възможен ден за плащане на заплата”, заяви шефът на „червените”. Обратната реакция обаче не закъсня. Мениджърът Лъчезар Танев, който представлява футболиста, контраатакува. „До този момент не исках да коментирам, тъй като уважавам институцията „ЦСКА”. Тези хора обаче използват спекулации и неверни неща. В момента ЦСКА няма отбор, няма клуб. Казват, че ще съдят Карачанаков, защото разтрогнал на 5 януари, който е първият работен ден след 25 декември. Това не е вярно – 29 и 30 декември също са работни дни. Карачанаков доказа, че е цесекар, не избяга когато всички се разбягаха. Политиката на клуба е да не играят българи, но щом са на първо място, значи всичко е наред”, коментира Танев пред БНТ.
„Унион разчиства терен за Буш“, четем още в изданието.
Немският втородивизионен Унион Берлин не се е отказал от идеята да привлече голмайстора на ЦСКА Серджиу Буш. За интереса на бившия клуб на Георги Василев съобщи преди броени дни берлинският ежедневник „Курир”. За да купи правата на Буш, Унион трябва първо да се раздели с част от скъпоплатените си футболисти. В тази графа влизат Барис Иозбек и Адам Немец, които са звездите на отбора. С тях вече са започнати преговори за прекратяване на договорите срещу компенсация. По този начин Унион се зае да разчиства терен за Серджиу Буш, за да може да удовлетвори финансовите изисквания на румънския нападател.
„ЦСКА ще плати лагера си в Белек в срок. Това заяви изпълнителният директор на клуба Александър Тодоров. Коментарът му бе по повод на информацията, че има ултиматум към „червените” да платят 60 000 евро предварително, тъй като в противен случай първо ще бъде забранен достъпът им до тренировъчните терени, а след това отборът ще бъде изгонен от хотела.
Легия дебне “орли”, пише още вестник „Меридан мач“
Полският гранд Легия Варшава дебне за футболисти на Лудогорец. „Меридиан Мач” научи, че вчерашната тренировка на тима е била посетена от спортния директор на „армейците”, като неговата задача в Турция е да търси евентуални попълнения за зимната си селекция. В Легия са научили, че на някои от основните футболисти на Лудогорец договорите им изтичат през лятото и могат да ги привлекат сега. Най-голям интерес е имало към испанския халф Дани Абало, който бе най-постоянният футболист на „орлите” през есента, като вкара две попадения в груповата фаза на Шампионската лига (б.р. – в двата мача с Ливърпул) и се превърна в един от голмайсторите на тима в „А” група с 6 попадения. За момента обаче пред Абало има два варианта – или да остане в Лудогорец с нов договор, или да продължи в по-силно първенство, каквото е желанието му. В момента в Легия има един испанец – защитникът Иняки Астис. Иначе „армейците” искат да направят сериозна селекция, тъй като ще срещнат холандския гранд Аякс в 1/16-финалите на Лига Европа. Както е известно, Легия щеше да играе в груповата фаза на Шампионската лига, но използването на нередовен играч пари в Турнира на богатите шотландския Селтик.

Лъчезар Танев изригна: ЦСКА няма клуб, няма отбор, само лъжи“, съобщава вестник „7 дни спорт“
Лъчезар Танев възропта остро срещу всичко случващо се в ЦСКА. Бившият национал е мениджър на избягалия от “Българска армия” Антон Карачанаков. Младокът бе заплашен от Александър Тодоров вчера, че клубът ще го съди за своеволното му напускане, нищо че само преди няколко дни Стойчо Младенов обяви друго.
“До този момент запазвах мълчание и не исках да коментирам, тъй като уважавам институцията ЦСКА. Но сега бих искал да кажа следното: Тия хора използват спекулации, говорят неверни неща. Така работят, така ръководят. В момента ЦСКА няма отбор, няма клуб. Казват, че ще съдят Карачанаков, защото разтрогнал на 5 януари, който е първият работен ден след 25 декември. Това не е вярно – 29 и 30 декември също са работни дни, елементарно е да се провери. Политиката на клуба е да не играят българи”, коментира Лъчезар Танев пред БНТ.
„Чужденците: Чакането в Банско е кошмар, трябва нов лифт“, четем още на страниците на изданието.
Туристите от чужбина, дошли в Банско да карат ски, се оплакват от това, че трябва да чакат с часове, за да се качат на лифт за пистите. Според много от тях държавата трябва да вземе мерки и да разреши строителството на втора линия.
„Ски центърът е прекрасен – с отлични писти и много сняг, но чакането на опашка на кабинковия лифт е кошмарно и много изнервящо. Всички туристи ще се зарадват, ако се направи втора гондола тук. Иска ми се управниците ви да решат този проблем по-бързо. Това ще доведе много повече англичани“, каза за „7 дни спорт” британката Кейти Хардинг. На подобно мнение са молдовци, сърби и македонци, които идват в курорта
„Чакат Амари до края на деня“, пише още „7 дни спорт“
Алжирският халф на Левски Наджиб Амари се очаква да се присъедини към отбора в Сандански до края на днешния ден. 22-годишният футболист в момента се възстановява от мускулна контузия. Последният етап от рехабилитацията протече във Франция, където Амари прави специални процедури. Ако всичко е наред и алжирският халф не се нуждае от допълнително лечение, той би трябвало от утре да започне тренировки с останалите “сини” футболисти.
Както вече писахме, бъдещето на Амари на „Герена“ изобщо не е сигурно заради неубедителното му представяне през есента и поредицата от контузии, които получи.

Исторически успех за мъжкия биатлон“, съобщава от първата си страница вестник „Тема спорт“.
Красимир Анев постигна най-големия успех в кариерата си, а с това и в мъжкия биатлон на България. 27-годишният самоковец зае четвърто място в масовия старт на 15 километра в Оберхоф от Световната купа. Той остана само на 7 стотни от възможността да се качи на подиума в германския зимен център. Анев бе изпреварен след финален спринт от руснака Дмитрий Малишко в спора за третата позиция. Краси сбърка общо 3 пъти на огневия рубеж. Последният му пропуск обаче се оказа решаващ. Ако бе точен в 19-ия изстрел, той щеше да излезе втори след победителя Мартен Фуркад и да си гарантира място на почетната стълбичка. Другият българин Владимир Илиев нямаше толкова добър ден и приключи 19-и с 6 пропуска.
Литекс започна с нов колумбиец и Илия Мунин“, пише още изданието.
Лuтeкс започна подготовка вчера с две нови попълнения. Преди първата си тренировка за годината ловчанлии представиха централния защитник Рафаел Перес и десния бек Илия Мунин. Колумбиецът идва от бразилския Португеза, а юношата на Пирин (Благоевдград) и Левски бе освободен от Берое преди седмица. И двамата подписаха с „оранжевите“ за по 2 години с опции за удължаване. Красимир Балъков изведе 29 играчи, като от заниманието отсъстваха Ваюши и Джордан. Очаква се и трето ново попълнение, като клубът преговаря с френски атакуващ халф.
Соарес носи успех на Кабо Верде“, четем още от страниците на „Тема спорт“
Крилото на ЦСКА Луис Соарес изигра силен мач за родината си Кабо Верде. Футболистът с прякор Платини бе титуляр в контролата с Република Конго, която неговата страна спечели с 3:2. Именно Соарес бе автор на победното попадение в 71-ата минута. Любопитното е, че островната държава осъществи пълен обрат от 0:2 до 3:2. Това бе едва вторият гол на крилото с националната фланелка в 12 участия, дебютното му попадение пък бе първо за Кабо Верде в историята за Купата на африканските нации. Соарес се подготвя именно за този турнир, който започвай след броени дни. Родината на крилото е в сравнително тежка група със Замбия, Тунис и Демоктарична република Конго. Първият двубой на островитяните е с Тунис на 18 януари. За съперника на Луис Соарес ще играе нападателят на Лудогорец Юнес Хамза.