Преглед на водещите новини в спортния печат

1

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Норвежци дойдоха за Бергонси, но не го видяха“, съобщава вестник „Меридиан мач“
Пратеници на норвежки клуб бяха дошли на контролата ЦСКА – Шльонск (1:0), за да гледат халфа на „червените” Еденилсон Бергонси. Хората, които признаха, че са от Норвегия, но отказаха да назоват кой клуб представляват, разкриха, че са на мача именно заради бразилския футболист. Когато обаче те научиха, че Бергонси няма да вземе участие в проверката, останаха леко разочаровани. Норвежците обаче демонстрираха сериозни познания на тема „ЦСКА” и са категорични, че ще присъстват на следващите две контроли срещу Рапид (Виена) и Стяуа, надявайки се, че този път ще видят Бергонси в игра. Въпросните двама господа поясниха, че също така са запознати с качествата на още двама „армейски” футболисти – Тони Силва и голмайстора на „А” група Сержиу Буш, но те са доста скъпи състезатели и едва ли „червените“ ще се съгласят на техен трансфер в Норвегия.
„Стяуа вади 1 милион евро за голмайстора на ЦСКА“, четем още от страниците на изданието.
Голмайсторът на ЦСКА Серджиу Буш може да премине в румънския гранд Стяуа, пишат медиите отвъд Дунав. Информациите за предложената от букурещкия гранд сума варират, но изданията се обединяват за такава от порядъка на около 1 милион евро. Нападателят напусна Лига 1 само преди шест месеца. Засега обаче самият Буш няма намерение да ходи в родината си. Той сподели пред местните журналисти, които отразяват лагера на Стяуа в Анталия, че му харесва в ЦСКА и смята да изпълни контракта си.
„Чувствам се прекрасно да съм лидер в класирането при голмайсторите и отборът ми да е начело. Но вие ми казвате за оферта от Стяуа, за което не знам как да отговоря. Но в ЦСКА се чувствам добре и смятам да изпълня контракта си докрай. От него имам само още шест месеца”, сподели Буш пред медиите в родината си. Той поддържа много добри отношения с играчите на Стяуа, с които прекарва много време в Турция. Звездата на букурещкия клуб Ясмин Латовлевич пък се пошегува, че ако „червените” не пуснат Буш, те ще го качат на автобуса си и ще го отвлекат.
„Лудогорец и Петев на нож и заради 3 дни“, пише още „Меридиан мач“
Желанието на новия национален селекционер Ивайло Петев да призове по-рано футболистите на Лудогорец за лагера в Анталия е довело до новите дрязги между двете страни. Той е поискал от Георги Дерменджиев четиримата повикани играчи да са в турския курорт на 3 февруари, въпреки че контролата с Румъния е три дни по-късно, научи „Меридиан Мач” от източници в БФС. Това логично изобщо не се е харесало в Лудогорец, защото техните футболисти ще трябва да напуснат Испания в заключителната част на лагера и в Турция да се готвят по коренно различен начин. Желанието на Лудогорец е въпросните играчи да пристигнат в Анталия ден преди срещата – на 6 февруари, защото тогава реално ще е свършила зимната подготовка на шампионите. Ден по-късно Лудогорец срещат Динамо (Киев) в последната си контрола на испанска земя. Това е поредната договорка между Петев и Лудогорец, която бившият треньор на тима не спазва. Първоначално двете страни се бяха разбрали Петев да повика само 3-ма футболисти, но той призова 6. След дълги преговори между Петев и Дерменджиев стана ясно, че селекционерът ще може да ползва само Георги Терзиев, Светослав Дяков и Михаил Александров. Той обаче повика и Йордан Минев.

„Георги Илиев-Майкъла сензационно: „Манджуков и „Трейс” ще напуснат ЦСКА“, пише от първата си страница вестник „7 дни спорт“
Наглостта на фамилия Младенови е на път да остави ЦСКА без двата финансови стълба на „червените” – Петър Манджуков и баща и син Михайлови от „Трейс Груп”. Новината официализира бившият директор на ЦСКА Георги Илиев в анализ на ситуацията при „армейците“ специално за „7 дни спорт”.
„В последните дни в София дочувам все по-обезпокоителни информации. Градът не е толкова голям, че някои неща да могат да се скрият. А информациите са доста неприятни за ЦСКА. „Трейс Груп” и Петър Манджуков са готови да вдигнат ръце заради отказа на Стойчо Младенов да намали заплатата си и тази на сина си. Не може да взимаш заплата 40 хиляди и да казваш, че обичаш клуба”, категоричен е Илиев..
Наш биатлонист с бронз на европейското“, съобщава още изданието си.
Владимир Илиев спечели бронзов медал на европейското първенство по биатлон в Отепаа (Естония). Българинът победи другата ни звезда Красимир Анев в битката за третото място в индивидуалното състезание на 20 километра.
Илиев водеше почти през цялото състезание, но 4 грешки на последните 2 стрелби го лишиха от титлата.
Джалоу и Левски почти се разбраха“, пише още вестник „7 дни спорт“.
Левски е много близо до това да се подсили с така желания нападател. Георги Иванов и представителите на гамбиеца Осман Джалоу почти са се разбрали при какви условия голаджията може да облече синия екип. Разминаванията между двете страни са минимални и са за заплатата и бонусите, които Джалоу ще прибира на „Герена“. Очакванията са днес всичко около трансфера да се изясни, но той е сигурен на 90 процента.
Георги Иванов, Джалоу и неговите представители са склонни на леки отстъпки в името на това нападателят да стане футболист на Левски до края на деня. Водещо в случая е желанието на самия футболист да подпише със “сините”. Вчера той дори се настани в хотела, в който Владимир Гаджев и компания ще останат до края на подготвителния лагер в Анталия.
От Левски пък имат желание сделката да стане факт възможно най-бързо, за да не се стигне до официална оферта от страна на турския Самсунспор, който също е набелязал Джалоу. Турците нямат финансовите проблеми на Левски, но фактът, че са на девета позиция в местната втора дивизия е основен за нежеланието на Осман да се присъедини към тях. Джалоу няма записан официален мач през последната календарна година, тъй като е страдал от заболяване, което го е принудило да се лекува в Англия. На Острова обаче той е поддържал форма и е тренирал с добре известния у нас тим на Портсмут.
Очакванията са днес Георги Иванов да се върне в Анталия след вчерашното си прибиране у нас и да носи необходимите документи за подписването на договор между Осман Джалоу и Левски.

„Левски трепери за лиценза“, съобщава от първата си страница вестник „Тема спорт“
Финансовото състояние на Левски продължава да бъде изключително тежко, а получаването на евролиценз за следващия сезон е под сериозна  въпросителна. От „Герена” все още имат просрочени плащания, а клубът е под мониторинг от УЕФА заради неспазване на финансовия феърплей. Заради това на 31 януари „сините“ трябва да предоставят документи пред УЕФА, че са изрядни с покриването на задължения към бивши свои треньори и служители.
Нова сбирка на Управителния съвет се проведе вчера, на която бе обсъждан бюджетът за 2015 година. На нея присъства и собственикът Тодор Батков.
Днес ще бъде дадена повече яснота какъв ще бъде бюджетът и как ще бъде попълнен, факт е обаче, че за да покрие всичките си задължения и за да завърши безпроблемно шампионата, Левски ще се нуждае от около 5 милиона лева. В същото време отново се заговори, че Тодор Батков е склонен да отвори още по-широко вратите на клуба за фенските структури.
„Киево се договори с Литекс за Ваюши“, пише още изданието.
Италианският елитен Киево е постигнал договорка с Литекс за привличането на крилото Армандо Ваюши, съобщи местният вестник „Арена”. Подробности по сделката не се съобщават. Както е известно, албанският национал така и не започна подготовка с Литекс, които са на лагер в Пловдив. В момента Ваюши, чийто договор с ловчанлии изтича в края на сезона, е в родината си. Опции пред крилото бяха още два тима от Серия „А“ – Удинезе и Аталанта.
„Левски си върна вратар“, съобщава още „Тема спорт“
Левски се сдоби с нов вратар. Не става дума обаче за трансфер, а за завръщането на юношеския национал Александър Любенов. В началото на годината 19-годишният страж бе преотстъпен на Локомотив (Горна Оряховица) за втората част на сезона, но в крайна сметка вратарят няма да остане в тима от „Б“ група. След няколко разговора двата клуба са решили, че по-добре за всички ще бъде, ако Любенов си тръгне Гора Оряховица.
Играчът напусна лагера на тима от втория ешелон и вече се присъедини към „сините“. Така Левски разполага с четирима на този пост в Анталия – новото попълнение Боян Йоргачевич, Пламен Илиев, Любенов и юношата Николай Кръстев.