Преглед на водещите новини в спортния печат

3София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Хепатит изгони нов от Левски, пише на първа страница “Меридиан мач”
Трансферът на считания за сигурен нов нападател на Левски Осман Джалоу е пропаднал заради вируса на хепатит „Б”, който е бил открит в кръвта му. Това потвърди и спортният директор Георги Иванов вчера. „Джалоу за съжаление няма да играе. Преди година и половина се е разболял от хепатит, след което се е лекувал дълго, но резултатите показаха, че не е излекуван. Именно поради това няма как да рискувам здравето на целия тим. Няма проблеми с играчите и щаба на тима, тъй като при хепатит „Б” се заразяваш по полов или кръвен път”, обяви Гонзо. 26-годишният футболист вече бе договорил личните си условия и се очакваше именно той да е решението на „сините” проблеми в атака.
Спортинг прати Славчев в Болтън, четем още във вестника
Симеон Славчев ще играе под наем в английския Болтън до края на сезона. Българският национал премина в португалския гранд Спортинг (Лисабон) миналото лято, но не успя да се пребори за място в първия тим. Въпреки това с няколко силни мача за Купата на лигата Славчев затвърди мнението на президента на Спортинг Бруно де Карвальо, че привличането му е перспективен ход. При това положение ръководството на клуба е взело решение да прати играча в отбор, където той да трупа игрова практика.
След разглеждането на три оферти за българина, в Лисабон са се спрели на варианта Болтън. Другите опции за Славчев са били клуб от елита на Швейцария, както и такъв от Белгия. Португалците обаче са поставили много високи финансови изисквания и това е наклонило везните към Острова. След изпадането си от Висшата лига на Англия Болтьн е с ново ръководство и в момента се намира на 14-о място в Чемпиъншип.
Тунчев се завръща на терена, разкрива още изданието
Александър Тунчев е готов за игра, след като пропусна всички контроли досега на лагера в Турция. Защитникът вече се чувства добре и ще може да вземе участие в днешната контрола срещу Стяуа. Опитният Тунчев има проблеми със стара контузия. Стойчо Младенов най-вероятно ще го пусне сред титулярите за спаринга. Латвийският вратар Максимс Уваренко се очаква да започне спаринга. Иван Стоянов също може да започне в стартовия състав след дълги месеци отсъствие. Крилото игра през второто полувреме при загубата от Рапид (Виена) с 1:2. Стоянов дори получи отлична възможност да се разпише, но пропусна. Под въпрос е Маркиньос, след като минути преди края на мача с австрийците получи здрав ритник.

Крило пристигна в лагера на армейците, съобщава вестник “7 дни спорт”
Крилото Луис Соарес вчера се присъедини към съотборниците си в Турция. Както е известно, националът на Кабо Верде участва в турнира за Купата на Африка. Той дори изигра един мач за родината си в груповата фаза на надпреварата. Очаква се Соарес да е на линия още за днешната контрола с румънския „Стяуа”.
В последните седмици офанзивният футболист не спираше да тормози съотборниците си в ЦСКА с питане дали шефовете са платили заплати. С оглед на липсата на трудови възнаграждения, не е изключено чепатият Соарес да стане поредният футболист, който ще избяга от клуба.
Въпреки че не игра през есента „Лудогорец” дава нов шанс на Барт, пише още изданието
Защитникът на „Лудогорец” Александър Барт ще получи нов шанс да докаже, че има място в отбора. Централният бранител, чийто договор изтича в края на сезона, може да бъде подновен, научи „7 дни спорт”. Това обаче ще се случи, само ако защитникът впечатли с изявите си през пролетния дял на първенството.
През последните 6 месеца французинът почти не игра, след като лекуваше най-различни контузии. Той записа едва 5 мача в „А” група, в които вкара 1 гол. Барт имаше и 2 мача в квалификациите за Шампионската лига, но след това се контузи.
В първите дни на новата година французинът е имал среща с ръководството, на която се очакваше да му бъде обяснено, че няма да се разчита на него за пролетния дял от първенството. В крайна сметка обаче ситуацията се промени на 180 градуса. Първоначално се смяташе, че той ще бъде четвърти избор след Моци, Терзиев и Сашо Александров. След като почти не беше ползван през есента, в момента Барт може да бъде дори и титулярна опция за Георги Дерменджиев и да си партнира с Моци в центъра на отбраната. По време на подготовката треньорът доста често залага на него, а бранителят се представя изключително добре в контролите.
Николай Гигов освободи Ласиман за Пловдив, четем още във вестник “7 дни спорт”
Столичният “Локомотив” освободи официално французина Йоан Ласиман. От “Надежда” вчера официално са изпратили уведомително писмо до “черно-белите”, чрез което съобщават, че вече няма пречки той да подсили Смър-фовете.
Както е известно, 25-годишният офан-зивен халф пристигна на Лаута още през есента. СТК към БфС обаче го остави без картотека до Нова година. Причината за отказа ое подписването на договор и със столичния “Локомотив”, който през лятото караше проби в “Надежда”. Тогава Йоан взе 4000 евро авансово от Николай Гигов и трябваше да ги върне, а след това столичани да го освободят от взаимоотношенията с тях. В крайна сметка бившият футболист на английския “Лейтън Ориент” уреди нещата с “Локо” (София).

Киево привлече Ваюши, пише във водещия си материал “Тема Спорт”
Крилото на Литекс Армандо Ваюши подписа с италианския елитен Киево. 23-годишният футболист премина успешно медицинските прегледи във Верона, след което трансферът бе финализи-ран. Новината за сделката бе обявена лично от албанеца. Той пусна снимка в профила си във фейсбук, на която позира с фланелката на тима от Серия А заедно с президента на клуба Лука Кампедели. По-късно и Киево потвърди сделката. В момента летящите магаренца се намират в зоната на изпадащите – на 18-о място с актив от 18 точки.
Дани Кики на проби в тим от Азербайджан, разкрива още вестникът
Нападателят на Локомотив Пловдив Дани Кики може да премине в тим от чужбина, разбра “Тема Спорт”. До дни той ще започне проби в отбор от Азербайджан, който е на подготовка в Турция 8 момента. Надеждата на ръководството на черно-белите е по този начин 8 клубната каса да влязат свежи средства и да закърпят малко положението.
През есента Кики бе сред водещите играчи на смърфовете. Раздялата обаче е наложителна с оглед тежкото финансово състояние на клуба. Нападателят бе в полезрението и на Славия и Локомотив София, но те се надяваха заради безпаричието той да скъса договора си и да премине при тях без пари.
Държавата вади 1,5 млн. лева за футбол, съобщава още изданието
Държавата и в частност министерството на спорта иде отдели около 1,5 милиона лева за футбол през 2015 година. Това призна пред “Тема Спорт” шефът на ведомството Красен Кралев. Основната част от тези средства ще отидат за предстоящото през лятото домакинство на европейското първенство за юноши. Останалата ще бъде разпределена за развитието на детско-юношеския футбол. “За първи път министерството отделя средства за футбола. Първо имаме подпомагане на европейското първенство за юноши. Имаме около 200 хиляди лева за самото домакинство. Около 900 хиляди до милион ще са средствата за инфра-структурни подобрения в района на Бургас, Созопол и Стара Загора. 350 хиляди ще бъдат отпуснати директно към Стара Загора, а малко над 800 хиляди ще отидат до останалите общини чрез БФС. Отделно имаме програма за развитие на детския футбол, за която даваме 300 хиляди лева. 50 хиляди пък ще отидат за футзала, които са кандидатствали по проект. Мисля, че футболният съюз е доволен от работата с нас. Става въпрос за сума от около 1,5 милиона лева”, призна бившият шеф на Черно море.