Преглед на водещите новини в спортния печат

3

Преглед на водещите новини в спортния печат:

ЦСКА пречупи чехи с 3:2

Соарес, Причиненко и Галчев вкараха при успеха над закъсалия Слован Либерец, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

ЦСКА прекъсна черната си серия и победи с 3:2 чешкия Слован Либерец. Последните две проверки отборът на Стойчо Младенов бе загубил последователно от Рапид Виена с 1:2 и от Стяуа с 0:1. „Червените” обаче показаха характер и се наложиха над Слован, който е на предпоследното 15-о място в чешкото първенство. Успехът бе изкован в рамките на две минути в средата на второто полувреме, когато паднаха два гола. Денис Причиненко и Борис Галчев вкараха и на практика убиха интригата в мача.

Първата опасност бе пред вратата на ЦСКА, като Оброчник стреля в петата минута, но Якуб Дивиш спаси удара. В следващите минути се активизира Луис Соарес, който първо подаде на Орелиен Жоаким, а след това излезе сам срещу вратаря на чехите, но не успя да го прехвърли. В 17-ата минута Жоаким се измъкна сам срещу вратата на Слован, но стреля в тялото на вратаря. В 42-рата минута чехите откриха резултата. Голяма грешка на „червената” защита позволи на цели трима футболисти на съперника да излязат само срещу вратаря. Те комбинираха добре помежду си и Мустафа Н’Диайе се разписа с прецизен удар от точката на дузпата.

ЦСКА обаче реагира мигновено. Апостол Попов излезе на стрелкова позиция, но пропусна. В последната минута на полувремето обаче Луис Соарес изравни. Той бе изведен чудесно от Жоким, преодоля защитник на Слован и вкара в долния десен ъгъл.

Второто полувреме започна с натиск на Слован, като чехите имаха четири възможности да поведат отново в резултата, но ги пропуснаха всичките. И когато голът във вратата на ЦСКА висеше, такъв падна в тази на Слован. В 66-ата минута центриране от корнер на направилия силен мач Борис Галчев бе посрещнато с глава от Денис Причиненков, който отбеляза с атрактивен плонж. Още докато съперникът не се бе окопитил, ЦСКА дръпна с 3:1, като този път точен бе Галчев, който получи асистенция от Жоким. Веднага след третото попадение Стойчо Младенов смени целия си отбор, като пусна титулярите, които играха срещу Стяуа преди три дни. В 76-ата минута Слован получи право да изпълни пряк свободен удар и Джика вкара хубав гол. До края на срещата чехите се опитаха да изравнят, но ЦСКА успя да съхрани победата си.

Следващата контрола на „червените” е в понеделник срещу датския Сьондериске. ЦСКА ще изиграе още две проверки до края на рекордно дългия си лагер в турския курорт Белек. Следващия четвъртък тимът на Стойчо Младенов ще се изправи срещу румънския Пет-ролул Плоещ. Последната проверка на „червените” пък е на 15 февруари срещу Стрьомгод-сет. След този мач отборът се завръща в София, където ще продължи подготовката си на собствената си база до подновяването на първенството. Първият шампио-натен мач на ЦСКА е на 1 март (неделя), когато тимът ще гостува на Локо (София) в „Надежда”.

Луис Соарес се завърна с гол

Луис Соарес-Платини се завърна по най-добрия начин в ЦСКА. Крилото вкара първия гол за победата над Слован Либерец. Крилото изпусна по-голяма част от подготовката на „армейците”, тъй като игра с Кабо Верде на турнира за Купата на африканските нации. Там Луис Соарес бе резерва и влезе само в един мач за тима си. Кабо Верде отпадна с три равенства в групата и макар че не загуби, си тръгна още след първата фаза.

Известният с прякора Платини играч обаче успокои треньорския щаб на ЦСКА, като показа чудесна форма в контролата срещу Слован. Той обаче трябва да се пребори за титулярно място с Неманя Ми-лисавлевич, който също показва много добри игри в Турция. Стойчо Младенов може да пробва Луис Соарес и като лек нападател, ако отборът не намери заместник на продадения в Шефилд Уензди Серджиу Буш.

В Чехия се впечатлиха от „червената” история и снежната топка

В Чехия направиха подробно представяне на ЦСКА преди контролата със Слован Либерец. Чехите бяха убедени, че това е най-трудният съперник в контролите до този момент, тъй като се изправи срещу най-титулувания български отбор. Те са впечатлени, че клубът има 31 титли, 19 купи, два полуфинала и четири четвъртфинала в турнира на шампионите.

„Историята на ЦСКА датира от 1923 г., когато е основан клуб на офицерите, но за официална дата на основаването му се счита 1948 г. Първоначално той е клуб на армията, но днес връзката с армията е прекъсната. През тази кампания обаче нашите съперници имат само една загуба в първенството – от Лудогорец, и водят с три точки пред този съперник на върха. Голямото разочарование през сезона е ранното отпадане от европейските клубни турнири от Зимбру. Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов пък привлича вниманието по време на дербито с Левски, когато пада след удар със снежна топка, хвърлена от феновете на противника, които после го обвиняват в симулация”, пишат чехите, които обръщат внимание и на сънародника си Якуб Дивиш.

 

ЦСКА сгъна „Слован” (Л) за 22 минути

“Червените” нанасят първа загуба на чехите в предсезонната подготовка, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

ЦСКА записа нова победа по време на лагера си в Турция. Армейците се наложиха с 3:2 над чешкия „Слован” (Либерец), който до момента нямаше загуба в седемте си предсезонни проверки.

Играчите на Стойчо Младенов започнаха по-добре мача, но отново направиха една камара фрапантни пропуски. В 42-рата минута чехите се възползваха от грешка на армейците и откриха резултата. Три минути след това обаче националът на Кабо Верде Луис Соарес възстанови равенството.

В 66-ата минута Причиненко засече с глава центриране от корнер за 2:1, а 60 секунди след това Галчев покачи на 3:1. Веднага след третото попадение Младенов смени целия си отбор, а играчите на „Слован” се възползваха от това, за да фиксират крайното 3:2 в полза на българския тим. ЦСКА записа нова победа в контролите си на турска земя. Тимът на Стойчо Младенов се наложи с 3:2 над предпоследния в чешкия шампионат „Слован” (Либерец). Головете за армейците бяха дело на Луис Соарес, Денис Причиненко и Борис Галчев. Благодарение на успеха си ЦСКА прекъсна серията си от две поредни загуби в проверките – 1:2 от „Рапид” (Виена) и 0:1 от „Стяуа”.

Стойчо Младенов заложи на Якуб Дивиш на вратата, а пред него действаха Апостол Попов, Денис Причиненко и Кристиян Супусепа в защита. В халфовата линия стартираха Петър Витанов, Марио Бъркляча и Борис Галчев, по крилата – Луис Соарес и Амансио Фор-тес, а Иван Стоянов помагаше на Орелиан Жоаким. ЦСКА започна много силно мача, като до 20-ата минута нападателят от Люксембург направи два фрапиращи пропуска. Първо Жоаким не успя да засече центриране на Луис Соарес от малкото наказателно поле, а след това стреля в тялото на вратаря на „Слован”, след като се озова сам срещу него.

В 43-тата минута след контраатака чешкият тим откри резултата. Тогава фрапантна грешка в защита на “червените” позволи на трима играчи на „Слован” да се озоват срещу само един играч, те комбинираха и позволиха на Мустафа Н’Диайе да се разпише с прецизен удар, оставил без шансове Якуб Дивиш. Малко след това Апостол Попов не успя да се разпише, но в последната минута на първата част това стори Платини. Завърналият се от Купата на африканските нации играч беше изведен на десния фланг след страхотно подаване през трима играчи на Жоаким, той финтира един защитник и с прецизен удар в долния десен ъгъл препарира вратаря Коларж за 1:1.

Втората част започна с натиск на „Слован”. като чехите имаха поне четири шанса да подновят преднината си, но ги пропиляха. Вместо обаче те да вкарат гол, това направиха армейците. В 66-та минута опасен удар на Иван Стоянов беше избит в корнер. След изпълнението му Денис Причиненко с летящ плонж заби топката в мрежата за 2:1. Още в следващата атака интригата в мача на практика приключи. Жоаким проби по фланга, върна топката към непокрития на дузпата Галчев и халфът с плътен удар не сбърка за 3:1. До края на мача че-

хите бяха малко по-активният отбор и все пак направиха загубата си малко по-почетна. В 76-ата минута те получиха възможност да изпълнят пряк свободен удар пред наказателното поле, Дъглас Джика стреля перфектно и не остави шансове на Дивиш за 2:3. В крайна сметка повече попадения в този мач не паднаха и така ЦСКА се поздрави с пореден успех по време на зимната си подготовка на турска земя. Следващата контрола на армейците е на 9 февруари от 17:00 часа срещу руския “Кубан”.

Жекова шампионка на универсиадата

Александра Жекова спечели титлата в сноубордкроса на зимната универсиада в Гранада (Исп). Българката не даде никакъв шанс на конкурентките си, сред които бяха медалистки от световни първенства и олимпийски игри. Жекова бе най-бърза в квалификациите и полуфинала, като отново бе над всички и на финала. Това е втора титла за България от универсиадата, след като по-рано Владимир Зографски стана шампион в ски скока.

Чакат нов нападател през следващата седмица

ЦСКА ще се опита да привлече поне още един централен нападател през следващата седмица. Причина за това е продажбата на румънеца Серджиу Буш в английския „Шефилд Уензди”. В момента на “Армията” разполагат само с Оре-лиен Жоаким и новото попълнение Стефан Николич. Първият показва доста добри игри в контролите, докато черногорецът все още търси първото си попадение с екипа на армейците. Тъй като и Жоаким, и Николич са типични та-рани, сега Младенов ще се опита да си осигури услугите на лек нападател, който да се отличава с бързина и техника. „Обсъждат се конкретни имена, но докато нямаме окончателно решение, не трябва да се говори. Във всички случаи и в този състав с Никулич, с Жоаким аз мисля, че съставът е в една добра кон-диция. Ако има позитивно решение в тази насока, то ще бъде взето през другата седмица. Освен нападател може би ще се опитаме да привлечем и ляв бек. Пак казвам, че това е условно, тъй като в отбора има комплектувани вече две групи и достатъчно сериозни попълнения. Мисля, че може да очаквате един много амбициран ЦСКА”, заяви Александър Томов.

 

ЦСКА обърна Слован Л

Стойчо пробва Фортеш като ляв бек, Соарес се завърна с гол, Причиненко и Галчев също се разписаха, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

ЦСКА се Върна на победния път в контролите след успех с 3:2 над предпоследния в Чехия Слован Либерец. Армейците постигнаха пълен обрат, след като губеха с 0:1. С попадения се отличиха Соарес, Причиненко и Галчев, който добави и асистенция в актива си. Съперникът от Чехия пък първо се разписа след контраатака, а след това директно от фаул. В срещата преобладаваха здравите единоборства, но червените все пак показаха повече класа и заслужено стигнаха до успеха. Това бе първа загуба за Сло-ван в контролите след 7 победи от 7 мача.

Стойчо Младенов предприе известни експерименти в стартовия си състав, като бе поставил Амансио фортеш на левия бек, въпреки че в контролите досега играеше като крило. След отсъствие заради ангажименти към националния отбор на Кабо Верде на терена за армейците се завърна Луис Соарес-Плати-ни, който се включи силно в проверката, направи няколко пропуска, но и се разписа. Той първо игра на коронната си позиция като типично крило, а след това бе позициониран в нова за него роля – зад нападателя.

Първата част премина сравнително равностойно, като ЦСКА имаше малко повече атаки от съперника си. Армейците разчитаха предимно на разигравания по земя, а чехите залагаха на дълги подавания и статични положения.

Първата по-интересна ситуация бе в 5-ата минута, когато Оброчник шутира, но слабо, и не затрудни Дивиш. 120 секунди по-късно Ндиайе центрира опасно в наказателното поле, но Лукасен не успя да засече с глава.

Армейците натиснаха и изнесоха играта в по-предни позиции. Това бързо даде резултат и само в рамките на 6-7 минути ЦСКА пропусна няколко опасни положения.

Доста активен бе Соарес, който шутира в 11-ата минута, но топката прелетя над напречната греда. Секунди по-късно крилото преодоля бранител отляво и центрира остро към Жоаким, който изпревари пазача си и стреля с левия крак, но на сантиметри в аут. В 14-ата минута Соарес бе изведен сам срещу вратаря и опита да го преодолее, копвайки топката, но прати кълбото извън очертанията на вратата.

Основна роля в следващата опасна ситуация за армейците имаше Жоаким. В 17-ата минута той открадна топката малко след центъра, напредна и преодоля бранител. Нападателят остана сам срещу стража на чехите Колар, но стреля в тялото му и пропиля втората чиста ситуация за ЦСКА след тази на Соарес.

Слован отвърна със странична ножица на капитана си флайшман в 20-ата минута, но ударът на левия бек излезе в аут.

В 41-ата минута Стойчо Младенов и щабът му влязоха на терена заради груб фаул срещу Апостол Попов и призоваха съдията да вземе мерки. Веднага след това играчите в червено допуснаха гол, паднал след контраатака от лявата зона на отбраната, която се очертава като слабото място на ЦСКА. фортеш се бе включил в нападение и не се върна. Супусейпа опита да отнеме, но неразчетено, и бе преодолян. Така Причиненко остана сам срещу трима играчи на Слован и след пас отдясно за Ндиайе не бе проблем да преодолее Дивиш – 1:0 за чехите.

Армейците обаче съумяха бързо да изравнят. Първо при корнер Попов щеше да вкара след атрактивен удар с десния крак, но стреля малко над напречната греда. В самия край на полувремето ЦСКА обаче възстанови равенството след разиграване между най-добрите в червено Жоаким и Соарес. Националът на Люксембург открадна топката в центъра на терена, преодоля играч на Слован и изведе с прекрасен пас по земя нахлуващия на скорост Соарес. Той финтира бранител и матира с техничен изстрел вратаря – 1:1.

Картинката на терена не се промени особено след почивката. Сблъсъците по терена отново изобилстваха. В 50-ата минута добро разиграване между Витанов, Жоаким и Галчев завърши с изстрел от 17 метра на последния, но в ръцете на Колар. В 60-ата минута Попов и направилият слаб мач Иван Стоянов си размениха двойно подаване, крилото напредна отдясно и шутира по диагонала, но вратарят изби встрани.

В 65-ата минута Галчев центрира от корнер и Причиненко с мощен удар с глава отблизо засече за 2:1.

60 секунди по-късно Жоаким проби отляво, намери Галчев около точката на дузпата и халфът без особени проблеми вкара за 3:1. Оттук до края чехите бяха по-активният отбор.

В 77-ата минута ЦСКА инкасира втори гол, този път директно от фаул. С шут над стената на камерунеца Джика Дъглас Слован намали на 2:3.

В 81-ата минута Лукасен от чехите остана сам срещу Дивиш, но стреля в тялото му. През второто полувреме слабо представяне записаха двама от основните играчи на армейците през есента – Силва и Кукоч. Те се включиха зле, като почти нямаха точно отиграване.

Следващата проверка на ЦСКА е в понеделник срещу датския Сьондерийске.

Стойчо Младенов: Николич може да е титуляр през пролетта

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов говори за адаптирането на новия нападател Стефан Николич в състава и продажбата на Буш. Очаквано наставникът се оплака от трансферирането на основния му голмайстор.

“Най-много потърпевш съм аз. Става така, че на всеки шест месеца правим селекция, което е крайно изтощително. Засега се справяме, но така се получава, че 8 определен момент, когато искаме да оберем плодовете, ние ги продаваме”, каза Стойчо. “Когато взехме Буш, никой не беше чувал за него. Даже го нарекоха румънско менте. Но ето, че сега се лишаваме от голмайстора на отбора. Такъв е моментът и трябва да се приеме”, добави Младенов.

“Не искам да загубим Николич, защото много хора така ги изтървахме. Неподготвени, неаклиматизирани и след един-два слаби мача започваме да ги освиркваме и да ги наричаме новите ментета на Стойчо. Не искаме да загубим Николич като Ревсон и Морейра, затова ще го интегрираме постепенно. И ако е успешно, защо да не стане основен титуляр още сега”, каза още треньорът пред Нова телевизия.

Самият Николич коментира преминаването си в ЦСКА. “Очаква ни тежка борба за титлата, Лудогорец е силен отбор, но и нашите играчи са от висока класа. Треньорът Младенов ни е подбрал добре. Аз съм дошъл за титлата, надявам се ЦСКА да се върне на предишното си място”, разясни Николич.

“За мен няма значение колко гола ще вкарам, важното е те да помогнат на отбора да стане шампион. Стойчо е много амбициозен треньор и иска максимума от нас. Страхотен професионалист, който умее да изкарва най-доброто от всеки”, добави черногорецът. Той е играл със Стяуа срещу ЦСКА в Лига Европа през 2011 г. “феновете на ЦСКА са фанатични. Създават невероятна атмосфера и се радвам, че ще играя за тях”, каза още Николич.

Лудогорец пробва днес единадесетте за Берое

Лудогорец ще направи днес генерална репетиция за сблъсъка с Берое в 1/8-финалите за Купата на България. Първият мач между двата тима е на 15 февруари от 13:00 часа в Стара Загора, а реваншът е седмица по-късно в Разград от 15:30. Треньорът Георги Дерменджиев изпробва в последната контрола с Динамо Киев близък състав до този, който ще пусне в първия мач за пролетта. Именно сблъсъкът с гранда от Украйна, който е от 18:00 часа, се явява и най-сериозният тест за Лудогорец в подготовката.

Липсата на националите Михаил Александров и капитана Светослав Дяков няма да се отрази на плановете на специалиста. Той вече е наясно, че двамата ще бъдат титуляри в Стара Загора. Днес обаче ще бъдат избистрени и останалите девет. Без никакво съмнение под рамката ще е Владислав Стоянов, който пропусна спаринга с Днепър. Пред него ще са Моци и Терзиев, който не бе пуснат за контролата на България с Румъния днес. Вдясно ще е Кайсара, а в случай че Йордан Минев не се възстанови, то като ляв бек ще започне Витиня. Със сигурност В течение на мача ще се появи и Ангу-ло. В средата на терена тандем ще са Анисе и Еспиньо, като именно от тях ще бъде избран партньор на Дяков за Стара Загора. При положение че контузията в ахилеса попречи на Мисиджан да играе, то вдясно ще бъде Абало, а вляво Вандерсон. Дилемата пред Дерменджиев е кой да започне на върха на атака – Кишада или Безяк. Най-вероятно ще бъде изпробвана тактика без словенеца.

Съперникът на Лудогорец -Динамо Киев, в момента е воден от 40-годишния бивш нападател Сергей Ребров. Той пое тима през април 2014-а и само месец по-късно го изведе до първи трофей от 2009-а -Купата на Украйна, побеждавайки на финала шампиона Шахтьор с 2:1. На полусезона в първенството бившият клуб на Георги Пеев се намира на първа позиция с 5 точки аванс пред миньорите и има реален шанс да спре хегемонията им. През есента Динамо освен че натрупа преднина, успя да се класира и на 1/16-фи-налите в Лига Европа, където ще срещне Гинган.

Досега в подготовката украинците са изиграли 7 контроли – Борусия М (5:1), Базел (2:3), Бенфика Луанда (1:0), Мюнхен 1860 (2:0), Сувон(1:0), Алхесирас (2:0), Астра Плоещ (2:2).