Преглед на водещите новини в спортния печат

1348

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Стига с Моци, Литекс беше за наказание „Около цялата сага със санкцията на Козмин Моци, бе подминат много важен въпрос – защо Литекс не бе наказан за хвърлената бомбичка по Алекс Барт”, попита вчера изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Както е известно, бившият бранител на ловчанлии бе ударен от фен на Литекс, а БФС глоби „оранжевите” единствено с 3000 лева. „Смятам, че да замериш футболист с предмет е много по-голямо престъпление от това да покажеш среден пръст. Нека си спомним, че на „Българска армия” пък целиха наши играчи с камъни”, продължи Петричев.

„Похвално нещо е, че ден след случилото се в Ловеч, Козмин явно осъзнал какво е направил, се извини на всички. Според мен той не беше спал, когато ни събра. А освен това излезе и се разкая пред съотборниците си.

Той заяви, че е готов да приеме глобата си, защото е осъзнал вината си. Аз съм уверен, че Козмин никога повече няма да повтори тази своя грешка, каза още директорът.

„Много от нашите футболисти са любимци на младите фенове. Заради това не може да си позволяват подобни действия, като показване на средни пръсти. Това уронва престижа на Лудогорец и заради това взехме мерки. Играчите ни много добре осъзнават, че не могат да си позволяват подобен тип невъздържани реакции”, допълни Петричев.

Той говори и за наказанието на Фабио Ешпиньо. Както е известно, португалецът също като Козмин Моци бе глобен от Лудогорец, но с 5000 евро. Той също е с последно предупреждение за изгонване. „Това, че е скочил на треньора, изобщо не отговаря на истината. Ешпиньо е санкциониран, тъй като реагира бурно по време на своята смяна”, заяви Петричев. Относно все по-избухвания на футболисти на Лудогорец, както и червените картони, които играчите си изкарват в дербитата (б.р. -Кейшара срещу Левски, Мисиджан срещу ЦСКА и Моци срещу Литекс), директорът коментира: „Явно това е най-големият ни проблем в момента. И работим за неговото отстраняване. Бих се обърнал към фено-вете с молба да не хулят футболистите, които така или иначе ни донесоха много радост в последните години. Всеки отбор има слабости, както и Реал Мадрид, и Барселона. Нека не бъдем крайни в мненията си”.

Дерменджиев: Изобщо не ми е до Левски

Въобще не мисля за домакинството на Левски в неделя. Сега имаме труден двубой с Литекс и всички сме се съсредоточили към него”, заяви вчера треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев. „Това е турнирен двубой, който няма нищо общо с мачовете от „А” група. Срещата идва няколко дни след шампионат-ния сблъсък с този тим, но двата мача нямат нищо общо. В момента аз и моите футболисти мислим само за двубоя в Ловеч. Вярвам, че ще постигнем добър резултат в сряда”, допълни специалистът.

„Ще има някои промени в състава. Ще ги видите по време на срещата. Няма да коментирам съперниците ни, нито резултатите им. Винаги ме е интересувало единствено как се представя Лудогорец”, допълни пловдивчанинът.

Групата на Лудогорец замина за Севлиево вчера сутринта. Тимът по традиция ще остане на лагер в близкия до Ловеч град. Разградчани имаха една тренировка вчера, която се проведе на стадион „Раковски”.

БФС решава от Разград

Собственикът на Левски Тодор Батков атакува остро Лудогорец дни преди голямата битка в Разград. „Всички бяхме изненадани от едно смешно решение (б.а. – наказанието на Коз-мин Моци). Просто смях. Това решение въобще не почива на нормативната база. Какво щеше да се случи, ако наш играч беше направил същото като звездата на Лудогорец. Или ако нашата агитка беше направила подобно нещо като тази на Литекс”, изригна Батков. „Очевидно Левски и ЦСКА са недолюбвани. На шега подхвърлих, че седалището на БфС трябва да се премести в Североизточна България – в Разград. Очевидно е, че там се взимат решенията”, атакува още Батков след 1:1 между Левски и Хасково за Купата.

 

„Левски” на полуфинал след протоколно 1:1 в Хасково

Гикиевич вкара от засада за „сините”, домакините претендират за дузпа, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

„Левски” и „Хасково” направиха 1:1 в 1/4-фи-нал реванш от турнира за Купата на България. Срещата на Ямача бе протоколна след успеха на столичани с 3:0 в първия мач на Герена. Лукаш Гикиевич откри резултата за „Левски” в 42-рата минута с попадение, при което бе в засада, а 10 минути преди края на мача Станислав Маламов оформи крайния резултат с красив удар от 25 метра. Домакините имаха и основателни претенции за дузпа 6 минути преди края, но такава не им бе дадена.

Стойчо Стоев бе направил пет промени в титулярния състав от предишния мач с „Хасково”. На местата на Роман Про-хазка, Борислав Стойчев, Антонио Аниете, Мигел Бедоя и Валери Домовчийски титуляри излязоха Александър Александров, Аймен Белаид, Радослав Цонев, Стефан Велев и Лукаш Гикиевич. Емил Велев също извърши доста промени, давайки шанс на Митко Алексиев да води атаката на хасковлии. Зад него бяха Станислав Маламов, Георги Коруджиев и Мартин Райнов.

Срещата на Ямача започна равностойно и донякъде скучно. „Сините” не се напрягаха и играеха в почти тренировъчно темпо. Най-активен в техните редици бе сомалиецът Либан Абди, който често влизаше към средата на терена и комбинираше с капитана Владимир Га-джев. Полският нападател Лукаш Гикиевич също се връщаше назад, за да участва в изграждането на атаките. Домакините обаче се защитаваха умело и дебнеха своите шансове за контраатаки. Халфовете и защитниците на „Хасково” стояха много близо едни до други, което не позволяваше на левскарите да търсят извеждащи подавания зад гърба на отбраната. Хасковлии използваха крилата Станислав Маламов и Владислав Узунов за развиване на контрите си. Именно при една такава в 32-рата минута двамата комбинираха отляво и Узунов стреля силно от около 25 метра. Пламен Илиев обаче внимаваше и отрази удара му. Това бе и първата реална опасност пред една от двете врати.

След това положение левскарите натиснаха по-сериозно съперника си и в 42-рата минута стигнаха до попадение, което бе доста спорно. Гаджев напредна през центъра и подаде наляво към включилия се Веселин Минев,

които центрира в наказателното поле. Там Либан Абди отклони с глава към втората греда, откъдето Гикиевич първо не успя да преодолее Банков, но при добавката полякът нямаше как да сбърка въпреки отчаяния плонж на вратаря на домакините. При подаването на Абди новата „синя” деветка бе около половин крачка зад защитата на „Хасково”. Страничният рефер Валентин Добрев обаче не вдигна флага за засада и така „Левски” поведе в резултата.

На полувремето двамата треньори не направиха промени в съставите си и на терена се появиха същите 22-ма. В 52-рата минута Емил Велев обаче реши да заиграе с двама чисти нападатели и до Алексиев застана юношата на ЦСКА Григор Долапчиев, който замени Вълчан Чанев. 3 минути по-късно Емил Нину можеше да реши и този мач в полза на „Левски”. Румънският бранител стреля от воле от 15-ина метра след центриране на Гаджев отляво. Топката отскочи от тревата, но Банков се намеси добре. Секунди по-късно Абди стреля от пряк свободен удар, но отново стражът на „Хасково” успя да се справи. В 59-ата минута Банков обаче се провали, когато Гикиевич отклони центриране на Гаджев от фаул на първа греда. Докато полякът се радваше, реферът Ангел Баялцалиев се консултира с помощника си Георги Караколев и попадението бе отменено заради засада на Гикиевич.

В 72-рата минута Долапчиев пропиля най-доброто положение за „Хасково”. Алексиев свали с глава към юношата на ЦСКА, който от движение се опита да бутне топката покрай Пламен Илиев, но ударът му бе прекалено слаб и стражът на „Левски” улови. Илиев обаче бе безпомощен в 81-вата минута, когато Станислав Маламов със страхотен удар от 25 метра прати топката в горния ляв ъгъл на вратата му.

В 84-тата мин Маламов бе задържан от Александър Александров в наказателното поле на „Левски”, но реферът Баялцалиев прецени, че футболистът на „Хасково” е преиграл, и му показа жълт картон за симулация. Останалите играчи в червено обградиха съдията и поискаха 11-метров наказателен удар, но единственото, което Мартин Райнов получи, бе жълт картон. До края на срещата домакините се опитаха да натиснат и да стигнат до нов гол, но стигнаха до няколко центрирания, които не притесниха отбраната на „Левски”.

Така „Левски” не успя да постигне трета поредна победа над „Хасково”, но „сините” продължават на полуфиналите в турнира за купата, която е и голямата им цел през сезона.

Бабангида окачи бутонките: Мъчно ми е, но треньорството е за мен

Емил Ангелов вчера официално прекрати футболната си кариера и стана помощник-треньор на Емил Велев в „Хасково”. Бабангида получи куп подаръци преди 1/4-финала реванш между последния му отбор и „Левски”, където изкара най-добрите си години.

– Отказвам се със смесени чувства, но треньорският път е моят. Най-хубаво ми беше с екипа на „Левски”. Вкарах важни голове и постигнахме хубави неща за българския футбол. От тук нататък се надявам, че ще се представя добре на новото поприще. Сега почвам като помощник-треньор в Хасково, а след това ще видим – заяви Ангелов.

Потрошиха автобуса на гостите, резервен ги прибра дo София

Клубният автобус на „Левски” бе потрошен от местни вандали часове преди мача на „сините” с „Хасково”. В часовете след полунощ вчера неизвестни са атакували скъпото возило с камъни и са строшили предното и едно от страничните му стъкла. Автобусът е бил на паркинга на хотела, в който бяха отседнали левскарите. Веднага след като щетите бяха установени, от София тръгна друг автобус, който да прибере отбора в столицата. В деня преди мача на „Левски” с „Хасково” пък бяха потрошени двата фенклуба на „сините” в града.

 

Батков: Футболът се управлява от Разград

Наказанието на Моци е смешно, възмутен е босът на Левски, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Босът на Левски Тодор Батков атакува мощно Лудогорец преди сблъсъка между двата тима в Разград в неделя. Причина за това стана наказанието на Козмин Моци, което е само от един мач. “Смях, смях. Това е наказание, което е дълбоко несправедливо, абсолютен двоен аршин. Очевидно и Левски, и ЦСКА са недолюбвани. Дайте да ни няма, ако може, а тези, новите герои, да са вся и Всьо във футбола. Няма как да стане, просто публиката е с нас. Аз на шега подхвърлих, че е хубаво да се прехвърли седалището на футболния съюз в този хубав град в Североизточна България (б.р. – визира Разград). Да вземат да го направят, то е ясно, че там се взимат решенията”, възмутен бе адвокатът. Той обясни и защо Левски и ЦСКА са ощетявани – “Ние не предлагаме луксове и екстри, а напоследък нямаме и пътувания по Европа”, отсече той.

Междувременно от фенклуба на Левски излязоха с декларация срещу Дисциплинарната комисия и призоваха “Борислав Михайлов и хората му да следят изкъсо честността на играта”, защото в противен случай те ще реагират “подобаващо и запомнящо се”.