Преглед на водещите новини в спортния печат

1348

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Черен Тигър мина пътят на Левски, пише на първа страница “Меридиан мач”
Лудогорец се върна на върха в класирането на „А” група след изстрадана, но заслужена победа в дербито с Левски. Бразилецът Вандерсон бе големият герой на следобеда в слънчевия и доста ветровит Разград. Той донесе скъпоценните три точки, с които тимът вече събра актив колкото ЦСКА, но се радва на предимство в преките двубои след победата като домакин с 2:0 и равенството 1:1 на „Българска армия”. Огромна вина за попадението вчера носи и вратарят на Левски Пламен Илиев. Поражението оставя 100-годишния гранд във висящо положение за мястото си в Топ 6. „Сините” запазват аванса си от само точка пред Ботев, но „канарчетата” имат шанс при две победи срещу Локо (Пд) и ЦСКА да ликуват след края на редовната част от сезона.
“Червените” доволни от дебютант, съобщава още изданието
Спортно-техническото ръководство на ЦСКА е доволно от дебюта на Марио Бъркляча срещу Берое. Както е известно, „червените” паднаха с 0:1 и сдадоха върха в „А” група, но докато хърватинът бе на терена, поне в дефанзивен план тимът на Стойчо Младенов нямаше проблеми. Голът за гостите, дело на Аласан Н’Диайе, падна четири минути след като 30-годишният халф излезе от игра и на неговото място се появи Маркиньос. Бъркляча пристигна в ЦСКА тази зима, като преди това е играл за НК Загреб и Хайдук Сплит от родината си, италианския каляри, руския Сибир Новосибирск и австрийския Матерсбург. Стойчо Младенов и неговият екип обаче не са доволни от играта в атака и липсата на създадени положения. Това се дължи основно на слабата форма на Тони Силва, който бе сред най-добрите футболисти на ЦСКА през есента. Таранът Орелиен Жоаким, както и влезелите като резерви Жуан Фелипе и Маркиньос също не допринесоха с почти нищо в атака. Трябва да се отбележи, че все пак родният национал изведе Тони Силва при положението с дузпата.
Берое стана тиранин №1 на София, четем още във вестника
С паметната си победа над ЦСКА Берое направи нещо невиждано – нареди на колана скалповете на „армейците”, Левски, Славия и Локо Сф. При това им ги откъсна насред столицата. Така Берое стана едва вторият отбор в историята на „А” група, който бие и четирите гранда в София. Заралии обаче го направиха по-добре – дори не допуснаха гол. Двата гранда бяха победени от старозагорския тим с по 1:0, докато срещу „белите” и „червено-черните” тимът на Петър Хубчев беше още по-убедителен – 2:0 на „Овча купел” и 3:0 в „Надежда”. Досега това бе успял да направи само Лудогорец. Това стана през миналия сезон, когато „орлите” биха Левски и ЦСКА с еднакъв резултат – по 2:0, Славия с 3:0, а най-трудно им срещу Локо (Сф) -1:2. Берое обаче е първият отбор в историята на,Д” група, който печели гостуванията си срещу четирите най-големи софийски клуба, без да допусне гол. Така и Петър Хубчев вече си гарантира място в историята, като първият треньор, който си тръгва с 12 точки от София и нито един инкасиран гол.

Безумен вратар закопа „сините”, съобщава на първа страница “7 дни спорт”
Шампионът „Лудогорец” се върна на върха в “А” група. Това стана след трудна победа с 1:0 над „Левски” пред пълните трибуни на “Лудогорец Арена”. Единственото попадение реализира Вандерсон в 61-вата минута с глава, като основна вина за гола на домакините има вратарят Пламен Илиев. Той по безумен начин допусна грешка, с която подари ъглов удар на домакините. А след това застана така, че да бъде прехвърлен лесно от бразилеца. Без вратаря на “Левски” не се виждаше как “Лудогорец” ще вкара гол. Срещата беше повече надлъгване, отколкото бляскави изпълнения. Успехът изведе шампионите на върха с 44 точки. Толкова има и ЦСКА, но поради по-добри показатели в преките двубои воденият от Георги Дерменджиев тим вече е лидер. „Левски” пък сериозно е застрашен да остане извън първата шестица. Всичко зависи от това, колко точки ще вземе „Ботев” в следващите си два мача срещу “Локо” (Пд) и ЦСКА.
Насрочиха Битката за Пловдив за утре, разкрива още вестникът
Драмата около провеждането на Битката за Пловдив около „Локо” и „Ботев” подлуди целия ни футбол навръх женския празник 8 март. След редица обрати в крайна сметка пловдивското дерби ще се състои във вторник (10 март) от 17.30 часа. До това решение се стигна след извънредно заседание на спортно-техническата комисия към БФС. Във футболната ни централа се съобразиха с докладите на длъжностните лица. Основната тежест за взимането на това решение обаче е настояването от носителите на телевизионните права върху родния ни шампионат от „Нова Броудкастинг груп” и „Футбол Про Медия”. То е съгласувано и с МВР, както и с двата клуба.
Интересното е, че първоначално заради затрупания със сняг терен на Лаута се наложи дежурният делегат на срещата Христо Ботев и съдийската бригада да спазят разпоредбите на БФС. Заради невъзможността срещата да се играе по програма навръх 8 март от 13.30 часа длъжностните лица взеха решение двубоят да се отложи с 24 часа, т.е. да се играе днес от 13.30 ч. Няколко часа по-късно обаче ситуацията претърпя промяна заради извънредното заседание на спортно-техническата комисия. Както е известно, в каналите на „Нова Броудкастинг груп” е заложено излъчването на други срещи през днешния ден, което не позволява предаването на пловдивското дерби. За това носителите на телевизионни права са настояли за промяната. В своето съобщение спортно-техническата комисия към БФС обръща внимание на домакините от „Локомотив” (Пд), че в случай че срещата не може да се изиграе на новата дата поради неподготвен терен, домакините ще бъдат санкционирани съгласно нормативните актове на БФС.
Шефовете на ЦСКА почнаха преговори с Любо Пенев, пише още “7 дни спорт”
Поредният престой на Стойчо Младенов начело на ЦСКА е към своя край. „7 дни спорт” научи, че шефовете на армейците са готови да уволнят треньора и да върнат на “Армията” любимеца на феновете Любослав Пенев. Според наша информация двете страни вече са провели няколко разговора. Още в края на миналата година бившият национален селекционер бе засечен в офиса на Петър Манджуков. Още тогава срещата между Пенев и основния финансов благодетел на армейците подхрани слуховете, че на “Армията” готвят треньорска рокада.
След втората поредна загуба през пролетта шефовете на ЦСКА са готови да обмислят сериозно смяната на Стойчо Младенов. Очаква се през тази седмица Томов, Тодоров и фамилия Ман-джукови да седнат на масата, за да обсъдят бъдещето на Стойчо. За момента шансовете ЦСКА да излезе с нов треньор срещу „Ботев” (Пд) са много големи. Причина за това е и последният минискандал между Младенов и Сашо Тодоров. Последният заяви, че не е доволен от играта и загубата от „Берое”, а Стойчо изръмжа, че не е работа на изпълнителния директор да коментира играта.

Лудогорец свали ЦСКА от върха, пише на първа страница “Тема Спорт”
Лудогорец победи Левски с 1:0 и се изравни по точки с ЦСКА, но с подобри показатели излезе на първо място в класирането. Сините пък вече зависят от Ботев Пловдив за мястото си в първата плейофна шестица. Единственото попадение на мача в Разград вкара Вандерсон 6 61-ата минута. Бразилецът се разписа с глава след центриране от корнер. Странно защо след двубоя никой от щаба на сините не се оплака от патриотичното съдийство на Николай Йорданов. Единият от собствениците на Лудогорец Георги Домусчиев заяви след срещата, че Левски и ЦСКА са изиграли съмнителни мачове, но това не се е коментирало. “Изоставахме със 7 точки, а вече сме лидери. Винаги сме играли, за да бъдем шампиони. Ние имаме повече приходи от продажба на билети и фенартикули от ЦСКА и Левски”, каза Георги Домусчиев.
Младенов ще налага Николич, съобщава още изданието
Стойчо Младенов ще налага Стефан Николич на върха на атаката в ЦСКА. Решението си треньорът обяви на пресконференцията след загубата от Берое (0:1). “Ще залагам на Николич. Той трябва да започва като титуляр. Надявам се нещата да се получат, защото в противен случай през лятото ще трябва да търсим нов нападател. Срещу Берое през първото полувреме центрирахме към Жоаким, но той все закъсняваше”, обясни Младенов.
Решението на Стойчо донякъде е спорно, тъй като на Николич му липсва солидна игрова подготовка. За цялата календарна 2014 година черногорецът има 14 мача и малко над 700 минути на терена. От друга страна, Жоаким показа в първите два мача през пролетния дял, че не се справя успешно като титуляр. Националът на Люксембург реализира 5 гола в А група преди паузата и всичките бяха от позицията на резерва. Така че логика в хода на Младенов все пак има. Отделно треньорът показа известен успех при корекции в състава. През есента той правилно избра Оршулич за заместник на контузения капитан Валентин Илиев в центъра на защитата. Хърватинът обаче търпи отстъпление в представянето си през пролетта, като именно той изпусна голмайстора Н’Дайе при победния гол на Берое. Доводите на Стойчо да налага Николич са, че той може да е по-полезен на отбора от Жоаким с по-здравата си физика. Черногорецът гардира по-успешно топката и умее да я разпределя към съотборниците си.
700 000 лева непотърсени от първата кампания с акциите, четем още във вестника
Над 700 000 лева са непотър-сени от феновете на ЦСКА след първата публична продажба на акции, разбра “Тема Спорт”. Тези пари стоят по сметка на различните инвестиционни посредници, чрез които привържениците придобиха книжа на армейците. Сумите могат да бъдат изтеглени обратно по всяко едно време. Другият вариант е при втората публична кампания те да бъдат използвани отново за покупка на акции. Средствата няма да бъдат теглени, а инвестиционните посредници ще извършат наново услугата по желание на клиента. ЦСКА пък вече стартира национална дарителска кампания. Целта е да се наберат средства за изчистване на дълговете към НАП и тези по дела във фИфА. Доброволната помощ от феновете ще бъде набирана няколко месеца, вероятно до края на сезона