Преглед на водещите новини в спортния печат

1348

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Титла за ЦСКА или всички се махаме, пише на първа страница “Меридиан мач”
Промените в ЦСКА стартираха вчера и процесът е необратим. Мажоритарният акционер в клуба Александър Томов представи новите силни фигури на „Армията”. На специална пресконференция от двете му страни бяха седнали строителният предприемач Юлиян Инджов и синът на Петър Манджуков – Ивайло. Двете влиятелни фамилии в българския бизнес поемат щафетата и в най-близко бъдеще върху тях ще легне голямата отговорност за издръжката на ЦСКА. Те и досега осигуряваха парите за заплати и текущи разходи на клуба, като тази схема вече не ги устройва и срещу задълженията на Александър Томов към тях за повече от 4 млн. лева, те ще придобият основния пакет от акции и ще поемат оперативното ръководство.
„Юлиян Инджов е строителен инженер, инвеститор, а отскоро и голям спомоществовател на клуба”, тържествено го въведе Томов в „червените” редици. Самият индустриалец бе лаконичен, но категоричен при представянето си. „Основната цел на ЦСКА е първото място в шампионата! Ако това не стане, подаваме оставка и се оттегляме. Очакваме и спортно-техническото ръководство да направи същото, феновете също трябва да решат в близките дни – титла или посредствен отбор”, заяви Инджов, явно намеквайки за последните постни мачове на „червените”, както и за срамно слабото представяне срещу Ботев в Пловдив, което бе аплодирано от привържениците.
700 бона и Локо (Пд) делят Левски от лиценз, разкрива изданието
Около 700 000 лв. – това е сумата, с която Левски трябва да се справи до 31 март, за да получи така лелеяния лиценз. От „Герена” разкриха още след заседанието на УС, че сумата е близо 800 000 лв., но след последното раздвижване в кампанията „Левски е твой” „сините” са погасили още малко от дължимото. Както е известно, Тодор Батков бе обявил сума от порядъка на 1,2 до 1,5 млн. лв. Всичко това показва, че на „Герена”са се справили с около половината от сумата. Надеждата идва от факта, че до края на месеца не е задължително да бъде платено всичко, а някои от дълговете могат да бъдат разсчени.
Един от големите проблеми пред лиценза продължава да бъде дълг за Аймен Белаид, който дойде на „Герена” през миналата зима. „Сините” все още не са се издължили на Локо (Пд), а предвид тежката ситуация на „Лаута” там шефовете са непреклонни, че искат да получат дължимото веднага.
Бабангида се бори с контузии и ниско самочувствие, четем още във вестника
Доскорошните помощници на Емил Велев Левент Аврамов и Емил Ангелов, които ще изведат Хасково на „Герена”, имат два основни проблема, които трябва да решат. Първият е свързан със сериозния брой контузени играчи. Отборът замина с 18 футболисти за столицата. В автобуса не се качи защитникът Бейсим Бейсим, който е пипнал вирус и е с висока температура.
Централният защитник Тейнур Марем, който бе контузен в рамото на мача със Славия, също пропуска двубоя. Още един защитник няма да играе срещу Левски. Португалецът Педро Еуженио заминава спешно за родината си заради смъртен случай в семейството.
Защитникът Атанас Кръстев пък все още не е на 100 % възстановен от счупването на костица на дясната подбедрица и тренира във фитнеса. Владислав Узунов, който не завърши мача със Славия във вторник заради контузия, е добре, но вероятно няма.да започне като титуляр.
Другият голям проблем пред треньорския тандем е свързан с ниското самочувствие след безславната загуба с 1:5 от Славия. Бабангида и Аврамов се опитват всячески да вдигнат духа на момчетата преди тежката визита на „Герена” днес.

„Левски” още може да оцелее, е водещият материал на “7 дни спорт”
„Левски” е жив, въпреки че мнозина искат обратното. И много бъркат. Да, „сините” ще играят с изпадащите, но какво от това. Все още имат шанс да спечелят трофей. А това осмисля живота както на всеки един в клуба, така и на публиката. Сега на „Левски” предстоят два трудни мача с „Лудогорец”. Двубои, които могат да донесат надежда на Герена. Че не всичко е загубено и нещата могат да бъдат оправени. Класиране за финал и евентуален успех за купата ще означават и друго. „Левски” още може да оцелее. А в крайна сметка това е най-важното за всички, които милеят за клуба. И за футбола в България.
Лупи иска 4 милиона лева от Инджов за 20%, пише още изданието
Александър Томов започна преговори с двете фамилии за неговите 20% от акциите. Ако трите страни се разберат, най-вероятно главен акционер ще стане Юлиян Инджов. Той ще придобие 20% от Томов плюс своите 40%.
Така Инджов ще изземе и оперативната власт в ЦСКА. Фамилия Манджукови ще продължи да притежава 40%, а на Томов ще бъде отредено място в УС, но без реална власт. Така Инджови и Манджукови смятат да реализират стратегически инвестиционен план, според който паралелно да се чистят стари задължения и да се изгради академия на клуба. Освен това целта на бизнесмените е да се инвестира в базата на Панчарево, а на стадион „Българска армия” да бъде направен основен ремонт. Със сигурност, ако сделката се реализира, ЦСКА ще има нов, по-малък бюджет и ще се ориентира единствено към привличането на български играчи.
Нов в„Левски”с треньорска контузия, разкрива вестникът
Един от новите футболисти в „Левски” ще се задържи на резервната скамейка, разбра „7 дни спорт”. Става въпрос за десния краен защитник Александър Александров. Ситуацията със Сашо на футболен жаргон може да бъде определена като треньорска контузия. Старшията Стойчо Стоев е крайно недоволен от изявите на дошлия от „Черно море” бранител. Формата на десния бек е стряскащо слаба дори и за втората шестица, твърдят близки до Герена. „Сините” днес се изправят срещу „Хасково” в първи мач след разделянето на двете шестици. Няма да е изненада и в този мач Александър Александров да гледа сблъсъка от пейката до Стойчо Стоев. Официалните срещи, които бранителят изигра, откакто облече „синята” фланелка, също подсказват за намеренията на треньора. В отминалите пет двубоя (3 в „А” група и 2 за купата) Александър Александров има записани 114 минути. 24 минути той игра при разгромната победа над „Хасково” с 8:0 в родния шампионат. Другият двубой, в който видяхме Александров на терена, бе в реванша отново с „Хасково”, но на “Ямача” (1:1). В другите три мача като десен бек се подвизаваше Роман Прохазка. Именно словакът в момента е първи избор вдясно на защитата.

Напопи на 1/4-финал за пръв път от 26 г., пише на първа страница “Тема Спорт”
Наполи ще играе на четвъртфинал в Европа за пръв път от ерата на Диего Марадона, след като завърши 0:0 при визитата на Динамо в Москва в осминафинален мач-реванш от ЛЕ (3:1 в първия двубой). През 1988/89 неаполитанците спечелиха купата на УЕфА. Сега Дрийс Мертенс от Наполи удари греда в 12-ата минута от 25 метра, но след това за 10 минути два гола на Динамо, дело на Самба и Валбуена, бяха отменени справедливо заради засади. Тимът на Черчесов доминираше в мача, рожденикът Кокорин пропусна две положения, Курани още едно, а Динамо така и не успя да бие за пръв път италиански тим в евротурнирите и от трети опит.
Лудогорец застана на европътя на Левски, съобщава още изданието
Лудогорец – Левски и Черно море – Локо Пд. Това са полуфиналните двойки за Купата на България. Така волята на жребия отреди пътят на сините от “Герена” към евроквота да мине през Разград. А със сигурност единият финалист ще бъде участник от втората шестица на А група. Първите четвъртфинали ще се изиграят на 8 април, сряда, а реваншите ще са на 29 април, сряда. Домакини в първите срещи са Лудогорец и Черно море.
Въпреки напредналата фаза на турнира от четирите клуба само Локо Пд уважи сериозно церемонията по жребия.
Представител на черно-белите бе почетният им президент Христо Бонев-Зума. Дали заради лошите спортно-технически и финансови резулта mu, om “Герена” бяха предпочели да изпратят администратора на клуба Райко Якимов. Лудогорец пък се добери на скаута си Любо Трайков. А Черно море въобще нямаше човек на събитието.
Номера на Лупи бавят промените в ЦСКА, разкрива още вестникът
Властта в ЦСКА може да бъде сменена съвсем скоро, но председателят на НС на клуба Александър Томов прави всичко възможно, за да отложи този процес, разбра “Тема Спорт”. Вчера на “Армията” бе дадена съвместна пресконференция на бизнесмена Юлиян Инджов заедно с члена на УС Ивайло Манджуков и самия Томов. На срещата с медиите трябваше да се обяви, че между Томов и Инджов е сключено споразумение, според което строителният предприемач ще стане най-големият акционер в ЦСКА. Такова обаче не е било подписано сутринта, когато е била първоначалната договорка между двамата. Пресконференцията дори е била пред пропадане, но в крайна сметка Томов е успял да убеди Инджов и Манджуков тя да бъде отложена с няколко часа и все пак да се състои. Срещата с медиите обаче не поднесе някаква конкретна новина точно заради шикалкавенето на Томов. С известни недомлъвки бе признато от участниците в събитието, че се преговаря за “преструктуриране на акционерния дял” в клуба. Повече обяснения не бяха дадени, защото Томов държи всички в шах до последно, следвайки добре изпитаните си практики. Томов всячески се опитва да протака и да отложи подписването на споразумението с Инджов. Лупи е поискал то да се измести за понеделник или вторник. В случай че парафира, Томов ще отстъпи от позицията си на мажоритарен собственик в клуба и повече няма да взима стратегическите решения 6 ЦСКА. Въпреки че той не разполага с ресурса да се справи с належащите плащания по лиценза, както и тези към играчите, на които им се дължи една заплата, той продължава да протака сключването на сделката с Инджов. А в конкретната ситуация подобно нещо е напълно необяснимо и поставя ЦСКА в критична ситуация.
Строителният предприемач и кандидат за най-голям дял в ЦСКА е изготвил концепция за развитието на клуба съвместно с Ивайло Манджуков. Има и готов човек, който да заеме поста на изпълнителен директор – става въпрос за експерт във финансовата област, а не футболна личност. Целият екип, който да продължи управлението на ЦСКА по коренно нов начин, е ясен, но Томов бави процесите. Инджов също така е готов веднага да се заеме с текущите плащания, касаещи лиценза, а да преведе и заплатата за януари на футболистите. Изброените транзакции са крайно належащи и в тази ситуация трябва да се действа много бързо. ЦСКА има време до края на март, за да плати по лиценза. Но въпреки това Томов увърта и не “пуска кокала” до последно. В началото на следващата седмица трябва да стане ясно как ще се развие сагата с властта в клуба. Инджов вероятно няма да стане мажоритарен собственик, но при всички положения делът му ще е най-голям измежду всички акционери. А за Томов ще бъде отредена ролята на втора цигулка и няма да има последната дума по всички въпроси, както е в момента. Инджов и сега притежаванемалък брой книжа. Неговият дял не е обявяван публично, като в един момент се заговори, че е придобил 200 000акции, но той не потвърди подобна информация. Заместник-председателят на НС в оставка Петър Манджуков заяви, че инвестицията на Инджов в ЦСКА е в размер на около 2 000 000 лева. Това е доказателство, че строителният предприемач има ресурса и желанието да инвестира в ЦСКА. Но Томов блокира подобен ход, поне за момента.