Дербито на Манчестър – последен шанс за “съседите” да вдигнат шум

„Шумните съседи” от Манчестър Сити имаха комфортен аванс на върха в Премиършип около Коледа, но успяха да го заличат с поредица от неубедителни мачове, което позволи на един от най-бледите състави на Манчестър Юнайтед да излезе начело,SPORTA.BG

 

„Червените дяволи” също успяха да натрупат сериозна преднина спрямо богатите „граждани”, но само за 2 кръга ситуацията се промени, след като Уигън и Евертън не можаха да бъдат победени.

 

Юнайтед има 3 точки аванс на върха спрямо Манчестър Сити, но изостава по голова разлика – 86:32 (+54) за настоящия шампион и 87:27 (+60) за четата на Роберто Манчини.

 

Сър Алекс Фъргюсън оприличи мача на „Дербито на дербитата” в Премиършип, като именно неговия отбор внесе смисъл и позволи на съперника си да преследва по-висш идеал в срещата от просто победа над градския си опонент.

 

Финалистът в Шампионската лига Челси е чак на 6-то място в класирането, а Нюкясъл направи най-големият трансферен удар през януари с привличането на Папис Демба Сисе, за да се включи в борбата за топ 4.

 

Тотнъм се свлече от комфортната си трета позиция и позволи на позаспалия гигант Арсенал да се промъкне до тройката. Неубедителните продукции на тези отбори индикират, че нивото на футбола в Англия тази година падна, като пример за това са и двата гранда от Манчестър, които напуснаха безславно Шампионската лига и още по-безславно Лига Европа.

 

 

Ако Юнайтед стане шампион, вероятно ще го направи с най-безцветния си отбор и по най-незабележимия начин, докато Сити все още не може да убеди, че притежава потенциал да доминира за голям период от време на Острова.

 

Въпреки това една победа в „Дербито на дербитата” би осмислила сезона и за двата тима, защото досега те разочароваха привържениците си на европейската сцена. Кой ще стане шампион и кой ще завърши годината без трофей? Отговорът идва малко преди полунощ днес след последния съдийски сигнал на „Етихад Стейдиъм”.

 

Съставите на двата тима

 

Сър Алекс може да заложи на Рафаел да Силва на десния бек, а според медиите в Англия Фил Джоунс и Крис Смолинг ще заемат места в защитата. Също така подсигуряване в средната линия се очаква в лицето на Райън Гигс, Парк Джи-Сунг или Том Клевърли за сметка на някое крило или Даниел Уелбек,SPORTA.BG

 

Очаква се контузилият се на тренировка Нани да бъде готов за дербито, както и Джони Еванс, докато Неманя Видич, Дарън Флечър и Андерсон са аут.

 

Вероятна единайсеторка: Давид Де Хеа, Патрис Евра, Джонатан Еванс, Рио Фърдинанд, Фил Джоунс, Нани, Майкъл Карик, Пол Скоулс, Парк Джи-Сунг (Антонио Валенсия), Уейн Рууни, Даниел Уелбек

 

Роберто Манчини няма видими кадрови проблеми, като Марио Балотели вече изтърпя наказанието си от три мача и ще бъде на разположение, но според писанията на Острова италианският специалист ще започне в атака със Серхио Агуеро и Карлос Тевес.

 

Вероятен състав: Джо Харт, Гаел Клиши, Джолиън Лескът, Венсан Компани, Майка Ричардс, Самир Насри, Найджъл Де Йонг (Гарет Бари), Яя Туре, Давид Силва, Карлос Тевес, Серхио Агуеро


Тенденции

 

Юнайтед е в много добра реализаторска форма, след като вкара по 4 гола на Астън Вила и Евертън (не че те се оказаха достатъчни срещу „карамелите”).

 

Еванс бе изгонен в предишния мач между двата тима на „Олд Трафорд” – историята помни 6 червени картона в дербито в Премиършип, а Юнайтед е получил 5 от тях.

 

Въпреки звучната загуба с 1:6, „дяволите” вече два пъти са побеждавали Сити през този сезон – 3:2 за „Къмюнити Шилд” и 3:2 за Купата на Лигата на „Етихад”.

 

Юнайтед стана шампион с 80 точки миналия сезон, а този вече има 83. Ако спечели оставащите си 3 мача, ще изравни рекорда във Висшата лига от 92 пункта.

 

 

Сити се представя брилянтно на своя стадион и има 21 победи от 22 мача – единствено Съндърланд открадна точки от „гражданите” след зрелищното 3:3 на 31-ви март.

 

Тимът на Роберто Манчини беше убийствено ефективен на „Олд Трафорд”, защото от 7 удара във вратата вкара цели 6 гола – най-голямата загуба в историята за Юнайтед.

 

Сити обаче няма вкаран гол срещу „дяволите” на свой терен в Премиършип вече близо 5 години!