Закъсалият ЦСКА в пореден опит да вкара първи гол за 2015 година

1678ЦСКА приема от 20:00 часа тази вечер “Ботев” (Пловдив) в мач от 25-ия кръг на “А” група. Това ще е домакински дебют за новия треньор на “червените” Галин Иванов. Той и екипът му работят в изключително сложна обстановка и освен, че не могат да разчитат на някои от играчите си, снощи възникна пореден проблем. Вратарят Максимс Уваренко се контузи на тренировката и отпадна за двубоя с “канарчетата”. Това наложи връщането в групата на Якуб Дивиш. Чехът обаче ще остане резерва на 21-годишния Анатоли Господинов. Именно младокът се очаква да пази срещу “Ботев” и по този начин да запише официален дебют за ЦСКА. БЛИЦ

Очаква се сред титулярите да се завърне капитанът Валентин Илиев, който доскоро лекуваше контузия. Той ще замени провалилия се в дербито с Лудогорец (0:4) Марин Оршулич.

В състава на “Ботев” не се очакват изненади. Петър Пенчев ще пусне в предни позиции Цветелин Чунчуков, а офанзивното триото зад юношата на “Левски” ще е съставено от Божидар Васев, Мариян Огнянов и Иван Цветков. В сърцето на отбраната ще си партнират Пламен Николов и Даниел Златков, а крайни бранители ще играят Йордан Христов и Филип Филипов. В защита “канарчетата” се представят впечатляващо напоследък – само един допуснат гол в последните 5 мача. Отбеляза го Страхил Попов, който донесе победата на Литекс с 1:0 на Коматево преди дни.

И докато “жълто-черните” играят силни мачове, включително победата с 2:0 срещу ЦСКА на 15 март, която ги класира за първата шестица, то “червените” са на обратния полюс. “Армейците” са в серия от 5 мача без победа и дори не са отбелязали гол през пролетта. Разликата между тях и останалите тимове в първата шестица постоянно се топи. От лидер в “А” група ЦСКА вече е втори и изостава от Лудогорец с 6 точки. Освен това “армейците” са сериозно застрашени от преследвачите Литекс и Локомотив (София), които са само на 2 точки след тях.

“Канарчетата” си правят планове днес най-после да сложат край на негативната си 30-годишна серия без победа срещу ЦСКА в София. “Време е да развалим прокобата, която тегне над нашия отбор вече 30 години”, каза на пресконференцията си вчера треньорът Петър Пенчев.

Дали обаче футболистите на ЦСКА отново ще разочароват феновете си, ще научим след часове…

ЦСКА“БОТЕВ” (Пловдив)”

Днес от 20:00 часа
София, ст. “Българска армия”
Съдия: Георги Димитров
Пряко по Диема Спорт

ЦСКА: Анатоли Господинов, Венцислав Василев, Валентин Илиев, Александър Тунчев, Тончи Кукоч, Борис Галчев, Стивън Сънди, Луис Соарес, Маркиньос, Неманя Милисавлевич, Орелиен Жоаким
Контузени: Максимс Уваренко, Марин Оршулич, Еденилсон Бергонси, Иван Маркович, Стефан Николич
Наказани: няма
Треньор: Галин Иванов

“БОТЕВ” (Пловдив): Адам Стаховяк, Йордан Христов, Даниел Златков, Пламен Николов, Филип Филипов, Лъчезар Балтанов, Томаш Иршак, Божидар Васев, Мариян Огнянов, Иван Цветков, Цветелин Чунчуков
Контузен: Александър Колев
Под въпрос: Ромен Инез
Наказани: няма

Баланс: 121 мача, 71 победи за ЦСКА, 23 равенства, 27 победи за “Ботев”, г.р. 250:126 за ЦСКА

ЦСКА като домакин: 60 мача, 45 победи за ЦСКА, 11 равенства, 4 победи за “Ботев”, г.р.: 152:48

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* В последните пет мача за първенство ЦСКА има 1 равенство и 4 загуби.

* ЦСКА е отборът с най-малко допуснати голове като домакин от началото на сезона – 3 или средно по 0,25 на мач.

* “Ботев” не е вкарвал попадение в последните си два шампионатни двубоя.

* “Канарчетата” са в серия от 26 поредни гостувания без победа над ЦСКА, като последният им успех е с 3:2 през далечния сезон 1985/86.