Имаше ли дузпа?

Изпълнителният директор на ЦСКА Венцислав Живков беше потресен от съдийството на Николай Йорданов вчера на Вечното дерби, което „червените” загубиха с 0:1,SPORTA.BG

 

След края на мача освен ръководителя, Румен Трифонов и Иван Бандаловски също бурно изразиха претенции към рефера, който по тяхно мнение е ощетил „армейците” с неотсъждането на две дузпи.

 

Първата ситуация бе в 66-ата минута, когато Антон Карачанаков се освободи технично от опеката на Дъстли Мюлдер, но реши да падне в пеналтерията и да търси 11-метров наказателен удар.

 

 

 

Младокът от школата на Пирин можеше просто да пробва шут от изгодната позиция, но реши да провокира съдията, който обаче не свири дузпа в полза на „червените”. Многобройните повторения на ситуацията по-скоро показаха, че Карачанаков търсеше повод да падне и е несериозно да се иска нарушение в този момент.

 

 

Снимките, които ви представяме, предлагат малко по-интересен поглед върху ситуацията, защото на тях се вижда, че глезенът на Карачанаков е между краката на Мюлдер и е точно до неговия ляв, като и двата са във въздуха.

 

 

Самият факт, че толкова снимки и видео повторения се изискват, за да се обсъжда положението оневиняват съдията, който имаше секунди, за да прецени какво да свири. Той обаче направи грешка, защото бе далеч от ситуацията и не я видя от най-добрия ъгъл – а и като цяло фактът, че е била спорна, не оправдава съдията, ако е направил грешка. Грешката си е грешка, въпросът е, че има моменти, когато е оправдана заради тънкия характер на положението.

Само 60 секунди по-късно обаче дойде другият, по-сериозен апел към Николай Йорданов от страна на „Червена” България. Жуниор Мораеш бе намерен с пас по земята в наказателното поле и бързаше към топката, за да изпревари вратаря Пламен Илиев.

 

Пламен Илиев срещу Жуниор Мораеш – има ли нарушение? Стъпва ли вратарят върху крака на бразилеца?

 

Подобна ситуация често се среща в мачовете от Европа и света – нападателят се стреми да играе първи с топката преди да дойде съприкосновението, за да излезе „победител” от дуела и да получи желаната награда – дузпа.

 

В действителност бразилецът чукна топката напред и при евентуалния последвал контакт с капитана на Левски се строполи на тревата – след края на мача някои от футболистите на ЦСКА казаха, че глезенът на Мораеш бил подут от интервенцията на Илиев, но съдията пак не отсъди дузпа, като дори му показа жълт картон за симулация.

 

Безспорно е, че беше много спорно, защото бяха нужни няколко повторения, бавни каданси и доста снимкови материали от различни ъгли, за да се види дали всъщност Пламен Илиев наруши правилата. Той посегна с крак, за да избие топката и беше изпреварен от Мораеш, при което логично двамата футболисти направиха контакт – вероятно такова положение може да се отсъди като нарушение, защото ситуацията не е прецедент и се среща често в европейските и световни първенства, като в 99% от случаите резултатът е дузпа.

 

Николай Йорданов говори много след мача, без да каже нищо за самите положения, но от изказването му едно нещо направи впечатление – той не сметна за нужно да коментира такива ситуации в „такова дерби”. Т.е той не би отсъдил дузпа в толкова тънко положение на мач Левски – ЦСКА, вероятно на Левски – Светкавица или на ЦСКА – Калиакра може…