Пиронкова отпадна още на старта в Будапеща

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова допусна неприятно поражение с 6:1, 3:6, 1:6 от наглед непретенциозната грузинка Анна Татишвили (№81 в ранглистата) още в първия кръг на тенис турнира на клей в унгарската столица Будапеща с награден фонд 220 000 долара,sporta.bg

 

Цвети, която беше поставена под номер 3 в основната схема на надпреварата, започна много добре срещата, но след това в играта й настъпи необясним срив и тя допусна пълен обрат, след като бе спечелила първия сет с 6:1.

 

За Пиронкова това бе пето участие в Будапеща и третото й отпадане в първия кръг, а два пъти е стигала до втори. Татишвили пък изравни баланса в мачовете си с Цвети, като двете тенисистки вече имат по една победа в срещите помежду си, след успеха на пловдивчанката на турнира в Палермо (6:2, 7:5) през миналата година.

 

Българката започна вихрено срещата, като спечели откриващия гейм на нула, а след това поведе с 5:0, преди грузинката да успее да вземе първия си гейм, като той се оказа и последен за нея в първия сет, който Пиронкова спечели безапелационно с 6:1.

 

Втората част започна равностойно, двете тенисистки си размениха по един гейм, а след това, в четвъртия гейм Татишвили проби подаването на Пиронкова и поведе с 3:1. Цвети обаче успя да върне пробива за 4:3, но след това вместо да вземе сервис гейма си и да изравни резултата, тя допусна нов пробив и съперничката й поведе с 5:3, а после спечели и сервирането си, за да вкара срещата в трети решителен сет.

 

В него Пиронкова продължи да допусна прекалено много грешки, които в крайна сметка доведоха и до загубата в мача. Цвети спечели с много трудности първия гейм, за да поведе с 1:0 и това беше всичко за нея в този сет, защото след това Татишвили бе пълна господарка на корта. Грузинката взе шест поредни гейма ин така след 6:1 затвори частта, а с това и мача, класирайки се за втория кръг на турнира.

 

Съперничка на Татишвили в следващия й мач в Будапеща ще бъде победителката от двубоя между получилите “уайлд кард” представителки на домакините Ванда Лукаш и Хенриета Хаблер.