Преглед на водещите новини в спортния печат

1348

София. Преглед на водещите новини в спортния печат

ЦСКА няма 20 лева за хапове, пише на първа страница “Меридиан мач”
Сутрешната тренировка на ЦСКА вчера бе отменена. Причината? Клубът няма пари даже за витамини, а на треньора Галин Иванов му е било жал да гледа как футболистите се мъчат. В касата липсват дори 20 лева за възстановяване на играчите след леки занимания. Те били гроги, когато имат по две тренировки на ден.
Междувременно Сънди замина за Испания, където се говори, че води преговори с клуб от Сегунда дивисион, а Маркиньос, Уваренко и фортес не тренират заради контузии.
Абало бяга в Бетис, разкрива още изданието
Един от емблематичните играчи на Лудогорец Дани Абало ще бяга от Разград в испанския Бетис. „Меридиан Мач” научи, че андалусийци искат да вземат крилото през лятото. Договорът на играча с „орлите” изтича тогава и на този етап няма изгледи да бъде продължен. В същото време Бетис е отлична алтернатива за Дани Абало, защото севилци почти на 100-процента ще се завърнат в елита на Испания. Отборът в момента е на първо място в Сегунда дивисион, водейки с 6 точки пред втория. Именно заради това Дани Абало иска да смени Разград със Севиля.
Според запознати шефовете на Бетис все още не са взели окончателно решение дали да предложат договор на Абало. Скаути на севилци са гледали първата среща на Лудогорец с Левски за Купата, за да преценят дали си струва. Очаква се Бетис да прати свои хора и на реванша.
Иначе 27-годишният играч има предложение за нов договор от Лудогорец, но на този етап отказва да го подпише. Очаква се това да стане след втория мач с Левски, когато реално ще стане ясно дали Бетис ще му предложи контракт.
Без БГ рефери на европейското у нас, четем още във вестника
Български съдии няма да свирят на европейското за юноши (до 17 г.), което ще се проведе у нас през май, научи „Меридиан Мач”. В момента седем родни главни арбитри имат статут на международни. Четирима от тях все пак ще получат наряди като четвърти съдии.Това са Ивайло Стоянов, Георги Кабаков, Никола Попов и Цветан Кръстев. Най-вероятно това ще извади карето от мачовете за „А” група, които ще вървят по време на европейското.
Както е известно, за финалите се класираха 16 отбора, а мачовете ще се играят на четири стадиона – в Стара Загора, Бургас, Созопол и Сливен. Националите ни ще ритат на три от тях в мачовете от груповата фаза. Както е известно, откриването е на 6 май срещу Хърватска на стадиона в Стара Загора.

1,5 млн. лева не стигат на ЦСКА за лиценз, пише във водещия си материал “7 дни спорт”
Лицензът на ЦСКА не само за Европа, но и за България е поставен под сериозно напрежение. Причината са задължения от близо 1,5 милиона лева към частни лица – футболисти, агенти и други. Най-сериозният дълг на армейците е към отбора на “Чавдар” (Етрополе). ЦСКА трябва да плати близо 600 хил. лева на собственика на тима Емил Димитров заради трансфера на Ивайло Чочев. Освен тези пари новото ръководство на “червените” трябва да се разплати с още 9 бивши играчи и трима треньори.
Според информация на “7 дни спорт” в понеделник от БФС трябва да изпратят в УЕФА документите на отборите, които са подали молби за европейски лиценз. Към момента с най-големи проблеми са ЦСКА и “Левски”.
За да изкара сезона “Ботев” взима заем от 550 бона, съобщава още вестникът
“Ботев” (Пд) е напът да осъществи замисъла си, датиращ от повече от месец. Още от тогава Канарчетата имаха идея да вземат заем, който да им позволи да завършат сезона без финансови сътресения. Първоначално на “Коматево” планираха да поискат кредит от около 700 000 лв. На този етап обаче заемът се очаква да бъде около 550 000 лв. Дори се заговори, че тази сума вече е получена на кредит. Според разчетите споменатите средства ще са достатъчни за погасяването на разходите в клуба до приключването на настоящата кампания. По информация на “7 дни спорт” въпросният заем, който ще осигури спокойствието на “Коматево” до началото на юни, няма да бъде взет от банка или друга финансова институция. Още при зараждането на идеята за получаването на кредит членовете на управата, които решиха да се прибегне до този вариант, планираха да го обезпечат с предстоящото вземане от “Майнц 05”. Както е известно, в “Ботев” (Пд) очакват третия транш по трансфера на Тодор Неделев в германския клуб. Според договора между двата клуба немските Врабчета трябва да преведат сумата на 1 юли. Въпросният транш се равнява на 750 000 евро. Именно с това предстоящо вземане от “Коматево” ще обезпечат заема от 550 000 лв. Досега от “Майнц 05” изплатиха на Канарчетата 1 750 000 евро. Сдружение “Ботев /002” обаче си търси полагащите се 25% от трансфера на Неделев в “Майнц 05”. От първите два транша частната футболна школа получи само 90 000 евро. Арбитражният съд към БФС отсъди “жълто-черните” да изплатят оставащите 347 500 евро по досегашните два превода от немска страна, а от предстоящия транш на частния клуб се полагат нови 187 500 евро. Вече информирахме, че “Ботев 2002 сключи договор за цесия с “Лудогорец” за досегашното си вземане от “Ботев” (Пд). На “Коматево” обаче са категорични, че наличието на подобно споразумение между частния клуб и разградчани е нищожно.
След контузията на Краев “Левски” остана без крила за “Локо” (Пд), разкрива изданието
Нов проблем изникна пред треньора на “Левски” Стойчо Стоев за предстоящото домакинство на “Локомотив” (Пд). Двама от фланговите състезатели на “сините” – Божидар Краев и Луис Педро, със сигурност отпадат от сметките на старшията, а третото крило Либан Абди е под въпрос. Младият талант има раз-тежение на бедрото и поради тази причина не тренира с тима от началото на седмицата. В първите дни лекарският щаб е имал надежда, че травмата не е сериозна и ще отшуми до двубоя с “черно-белите”, но това няма да се случи. Очаква се вкаралият вече пет гола този сезон Краев да поднови пълноценно тренировки от понеделник. Дотогава ще се готви във фитнес залата на Герена. През този сезон Божидар има 14 мача в “А” група, като е взел участие в 8 от 9 мача на столичани тази пролет във всички турнири и се превърна в основен играч. Другото крило Луис Педро е със спрени права за един мач заради натрупани жълти картони. Все още не е напълно ясна ситуацията с третия на този пост Либан Абди. Сомалиецът също пропусна няколко занимания през седмицата и все ощене се знае дали Стойчо Стоев ще може да го ползва. Освен Краев, Абди и Педро на тази позиция може да се подвизават Роман Прохазка и Борислав Цонев, като не е изключено някой от тях да се появи там. Все пак по-вероятно изглежда Стойчо Стоев да прекрои схемата за утрешния двубой с “Локото”.

Лудогорец с оферта към Мораес, пише на първа страница “Тема Спорт”
Ръководството на Лудогорец подготвя сериозен удар – привличането на бразилския нападател Жуниор Мораес. 28-годишният футболист става свободен агент през лятото. Договорът му с украинския Металург Донецк изтича, а той няма намерение да го подновява. Разградчани вече са се свързали с играча. Те дори са му отправили конкретна оферта, на която чакат отговор. Предложението е повече от примамливо, като той ще получи доста сериозна сума при подписване на договор с шампионите.
Бразилецът е гласен за заместник на Роман Безяк. Словенският нападател отказва да поднови контракта си и ще напусне. Мораес познава отлично обстановката в България. През сезон 2011/12 той направи фурор в ЦСКА, като грабна голмайсторския приз в А група с 16 попадения. Още тогава бразилецът попадна в полезрението на Лудогорец.
Трима от ЦСКА аут до края на сезона, разкрива още изданието
Трима футболисти на ЦСКА няма да могат да играят до края на сезона, разбра ‘Тема Спорт”. Това стана ясно вчера след направени медицински прегледи и заключения. Състезателите, на които Галин Иванов и колегите му в треньорския щаб няма да могат да разчитат, са Маркиньос, Уваренко и Фортеш. Те страдат от различни травми и възстановяването им ще отнеме повече от месец, което на практика означава, че първенството за тях вече е приключило.
Маркиньос има разкъсване на бедрен мускул на две места. Той игра с контузия срещу Ботев, когато се появи на терена през второто полувреме. Уваренко пък е с разкъсване на прасеца. Така под рамката ще продължи да бъде Анатоли Господинов, който направи своя официален дебют в А група с червената фланелка по време на двубоя с Ботев на “Армията” (0:0). Роденият в Сливен страж ще пази във всички 7 оставащи до края на кампанията срещи, а негова резерва ще е Якуб Дивиш. Чехът със сигурност напуска ЦСКА след края на сезона, когато договорът му изтича. Уваренко пък може и да остане за идната кампания, но окончателна яснота за бъдещето му ще има в края на месец май.
Освен Дивиш от “Армията” със сигурност си тръгва Аман-сио фортеш. Любопитното при него е, че той ще напусне клуба, без да е изиграл нито един официален двубой с червената фланелка. Анголецът бе привлечен през зимната пауза в шампионата и взе участие във всички контроли, като остави не лоши впечатления с представянето си. Той е единственият от последната селекция на ЦСКА, който не е записал нито минута в официална среща, фортес е мъчен от болки в слабините, които не му позволяват да тренира. При него ще се наложи оперативна намеса и поне 40-днев-но възстановяване. Договорът му с клуба изтича през лятото, като е с опция за удължаване, но ЦСКА няма да се възползва от нея.
Играчите без заплати вече три месеца, четем още във вестник “Тема Спорт”
Футболистите на Левски и вчера не получиха заплати. Така те вече имат да взимат по три месечни възнаграждения (на “Герена” заплатите трябва да бъдат плащани от 10-о до 15-о число на месеца). Въпреки това засега никой от играчите не е напуснал клуба, въпреки че има това право. Те ще останат при сините до края на сезона. Ако обаче обстановката не се нормализира, чужденците със сигурност ще си търсят нови клубове от лятото.
Мажоритарният собственик на Левски Тодор Батков обеща в събота, че клубът ще направи всичко възможно да навакса със забавените плащания. Никой обаче не знае кога ще се случи това. Отделно от това приоритет на адвоката са задълженията, които касаят получаването на евролиценз. След мача със Славия (0:1) той обяви, че клубът виси с 560 хиляди лева на свои бивши футболисти, треньори и служители, както и на други отбори.