Преглед на водещите новини в спортния печат

1348

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

“Лудогорец” с 10 бие убедително “Литекс”, пише на първа страница “7 дни спорт”
“Лудогорец” за пореден път доказа, че не е онзи силен отбор от есента, и се измъчи доста за първата си победа от 3 мача насам. Разградчани биха “Литекс” с 3:1 у дома и увеличиха аванса си на върха в класирането пред ЦСКА на 9 точки. Двубоят с ловчанлии обаче не беше лесен, след като още в 19-ата минута “оранжевите” поведоха. Бьорн Йонсен наказа грешка на Моци и с глава вкара за 0:1.
“Лудогорец” стигна до трите точки с голове на Кишада в 38-ата, който обаче беше изгонен в началото на второто полувреме. Гола на победата вкара Моци в 76-ата минута, а третия заби резервата Дани Абало в 93-тата минута.
В големи периоди от мача “Литекс” игра по-добре и по-организирано, но младостта на момчетата от Ловеч не им позволи да стигнат до нещо повече.
“Зелените” резервен вариант на Мораеш, разкрива още изданието
Бившият футболист на ЦСКА Жуниор Мораеш, който е спряган усилено за “Лудогорец”, има няколко други предложения, като разградчани определено са на опашката за подписа му.
Бразилският голаджия е харесван много от собственика на тима Кирил Домусчиев, а освен това спортният директор Методи Томанов лобираше за него още през зимната пауза. Мораеш беше в полезрението на тима, докато треньор още беше Ивайло Петев, но тогава високата цена, която му закова ЦСКА от 2 млн. евро, спря всякакви апетити на разградчани.
По информация на “7 дни спорт” първото желание на Жуниор Мораеш е да играе в “Ал Итихад”. Клубът от Саудитска Арабия е воден от бившия национален селекционер на Румъния Виктор Пицурка, който познава отлично качествата на бразилеца. За момента обаче между тях има разминавания – Мораеш иска договор за 3 години, докато арабите му дават контракт за двойно по-малък срок.
През лятото Мораеш вече ще бъде свободен агент, така че “Лудогорец” може да си осигури неговия подпис в най-скоро време. В сегашния си тим “Металург” (Донецк) бразилецът прибира около 50 хил. долара месечно.
Тази седмица в “Левски” чакат заплати, четем още във вестника
Тази седмица може и да е добра за “Левски”. Футболистите, треньорите и персоналът, грижещ се за първия отбор, се надяват в близките дни да се облажат с някой друг лев. На Герена витае слух, че преди реванша с “Лудогорец”, който е на 29-и, левскарите ще получат по една заплата. Именно поради тази причина сините тайно таят надежди това да се случи в близките няколко дни. Както вече “7 дни спорт” писа, Владимир Гаджев и компания не са взимали пари от началото на годината, което се равнява на три заплати – за януари, февруари и март. Преди първия полуфинал за купата с “Лудогорец” се заговори, че сините са получили заплати, но по-късно стана ясно, че това не отговаря на истината. Шефовете на “Левски” правят неимоверни опити да намерят пари за възнаграждения на играчи и треньори. Както не един път финансовият директор на “Левски” Константин Баждеков обясни, приоритет досега бяха плащанията за лиценза. “Сините” трябваше за отрицателно време да се разплатят или да разсрочат плащания за 805 хиляди лева. В петък преди мача с “Локомотив” (Пд) (5:0) от Герена се похвалиха, че са превели сума от 351 264,02 лв., с което задълженията за април по представения на лицензионната комисия план са изцяло погасени.

Чочев покори Италия с два гола, е водещият материал на “Меридиан мач”
Ивайло Чочев направи феноменален мач за Палермо и с два гола още през първото полувреме донесе трите точки на тима си при 2:1 срещу Дженоа. Бившият халф на ЦСКА се разписа с десния и левия крак до 30-ата минута, с което предизвика възторга на тифозите на южния отбор и накара цяла Италия да говори за него с възхищение. Националът вкарва във втори пореден мач, след като бе точен и срещу Удинезе преди седмица. Постижението му е още по-ценно, тъй като стана пред погледа на доскорошния треньор на Лионел Меси в Барселона Тата Мартино Посвещавам головете на сестра ми. Радвам се, че вкарах два пъти, но по-важното е, че победихме”, каза скромно Чочев след успеха.
„Орлите” дебнат младоци от Ботев, пише още вестникът
Лудогорец дебне няколко младока от Ботев (Пд), научи „Меридиан Мач”. Шампионите вече няколко мача пращат на стадиона в Коматево главния скаут Методи Томанов, който следи под лупа играта на „канарчетата”. Според наша информация „орлите”търсят спешно млади футболисти, които да използват следващия сезон. Тогава се очаква БфС да приеме официално правилото, според което във всеки отбор от „А” група трябва да има поне един титуляр до 21 години. Към днешна дата Лудогорец не разполага с подобен футболист.
Заради това Методи Томанов следи изявите на централния защитник на Ботев Милен Гамаков и съотборника му Лазар Марин. Двамата са основен приоритет за Лудогорец. Шампионите обаче дебнат още младоци от Ботев, сред които са Радо Терзиев и Цветелин Чунчуков. Според запознати от Лудогорец все още не са отправили конкретни оферти за играчи на Ботев, но постоянното присъствие на Томанов на Коматево, говори за сериозния интерес към Гамаков и компания.
Локо с 14 поредни загуби на „Армията”, е друго заглавие на “Меридиан мач”
ЦСКА е фаворит срещу Локомотив (Сф), въпреки че „червените” са в тежко състояние. Това е така най-вече заради статистиката. „Армейците” са в серия от 14 поредни победи над „железничарите” на стадион „Българска Армия”. Поредицата стартира в края на 20-ти век, когато това дерби започна да се играе на клубните стадиони. От сезон 1999/00 насам имаше само две първенства, в които ЦСКА не прие Локо на „Армията”. Това бяха тези през 2008/09 и 2012/13. Домакинствата на „червените” тогава бяха на „Васил Левски” и завършиха съответно 1:0 и 1:1. Трябва да се отбележи, че ЦСКА не се задоволява само с победи над Локо. „Армейците” ги постигат убедително.
В тези 14 поредни успеха се срещат резултати като 5:0, 5:1 (два пъти), 4:0, 3:0. Само в един от въпросните мачове ЦСКА е вкарал под 3 гола. Това стана през сезон 2002/03. „Червените” и тогава реализираха 4, но два от тях не бяха признати и мачът завърши „само” 2:0 в тяхна полза. Последният шам-пионатен успех на Локо (Сф) на „Армията” е през сезон 1985/86. Тогава е взето решение столичните дербита да се играят на клубните стадиони. „Железничарите” разгромяват „червените” с 3:0, като и трите попадения са през второто полувреме. На два пъти точен е Бойчо Величков, а третия гол бележи Кирил Метков. Любослав Пенев пък пропуска дузпа за ЦСКА.

Чочев избухна с 2 гола в Серия А, пише на първа страница “Тема Спорт”
Ивайло Чочев прикова погледите в Италия, след като вкара два гола и донесе победата на хита в Серия А Палермо с 2:1 над Дженоа. Бившият халф на ЦСКА се разписа и миналия уикенд, когато отбеляза с глава при успеха с 3:1 над Удинезе.
Българинът бе най-добрият на терена във вчерашния мач. Той откри резултата в 9-ата минута след добавка. В 30-ата вкара за 2:0 с диагонален удар от 12-13 метра. Малко след това Ивайло можеше да стигне и до хеттрик, но вместо да шутира, предпочете да подаде на суперзвездата на Палермо Дибала, който пропусна. Чочев продължи със силната си игра и след почивката, а в 72-ата минута, когато бе сменен, тифозите на домакините го изпратиха с бурн овации. Медиите в Италия заляха българина със суперлативи и се очаква за втори пореден път да му отредят място в отбора на кръга в Серия А.
Близо 40 случая касаят лиценза, разкрива още вестникът
Близо 40 плащания касаят пряко лиценза на ЦСКА. Армейците са постигнали договорка за разсрочването или намаляването на по-голямата част от тях, но за другите ще трябва да преведат целите дължими суми. Документите, свързани с лицензирането, ще бъдат изпратени от БФС в УЕФА днес в края на работния ден. Армейците може да имат затруднения с получаването на лиценз, въпреки че от клуба демонстрират спокойствие по този въпрос. Да видим…
Най-големият дълг – към Чавдар Етрополе за Ивайло Чочев (700 000 лева), ще бъде разсрочен, след като ЦСКА преведе 100 бона на аматьорския клуб в петък следобед. Парите ще бъдат по сметката на Чавдар днес. Друго сериозно плащане бе към Жуниор Мораес, като бившият нападател разсрочи и опрости част от чаканите суми.
Петър Манджуков обяви, че лицензът на клуба е спасен с 800 000 лева. По 400 бона са осигурени от Манджуков и Юлиян Инджов. Ивайло Манджуков пък заяви, че само в петък са били направени преводи за 500 000 лева.
По време на пресконференцията, която семейство Манджукови анонсира за вторник, ще се даде и повече яснота по въпроса с лиценза.
Завършват зидарията по сектор А на “Герена”, съобщава още вестник “Тема Спорт”
По сектор А на стадион “Георги Аспарухов” продължава да кипи усилен труд. В момента работници действат във вътрешността на трибуната. Напълно иззидани са последните 3 етажа на съоръжението. В момента в него се шлайфа бетонът. Трябва да се прави и електрическата инсталация.
Градежът напредва с добри темпове. В клуба се надяват секторът да бъде готов за експлоатация през следващата кампания. Тепърва обаче предстоят дейностите, които изискват доста средства – най-много ще глътне фината направа, както и обзавеждането му. В него ще има ВИП ресторант и музей.
Строежът се проточи дълго заради липсата на свежи финансови средства в клуба. В момента фирмата, която го изгражда, го прави за собствена сметка. Тя обаче ще започне да прибира приходите от трибуната, когато тя стане готова, докато не си избие вложението