Преглед на водещите новини в спортния печат

1348

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Локо (Сф) втори след бой по ЦСКА, пише на първа страница “Меридиан мач”
Локо (Сф) измести ЦСКА от второто място в „А” група, след като победи „червените” с 1:0 на „Българска армия”. Единственото попадение отбеляза юношата на 31-кратните шампиони Владислав Романов в 71 -ата минута. „Червените” са без гол вече 7 мача, а последното им попадение бе вкарано от Орелиен Жоаким на 13 декември 2014 г., когато „армейците” биха Черно море с 3:1 в София . През 2015 г. тимът навъртя 7 двубоя без победа, а минутите, в които те не успяха да вкарат гол станаха стряскащите 652, което е почти 11 часа футбол. Преди срещата със специален жребий за съдия на дербито бе определен Вихрен Манев. Другият вариант бе Георги Кабаков. Треньорът на ЦСКА Галин Иванов смени схемата на игра. Вместо наложеното през сезона 4-2-3-1, той заложи на 3-5-2. На вратата отново бе Анатоли Господинов. Триото пред него в защита бе Апостол Попов, Пламен Крачунов и Александър Тунчев. Като халф-бекове излязоха Венци Василев и Тончи Кукоч. В средата на терена започна талантът от школата Петър Витанов, а до него бяха Борис Галчев и Жуан Фелипе. Жоаким и Николич оформяха дуото в атака. Очаквано колегата му Димитър Васев не можеше да използва контузените Ламжед Шехуди и Даниел Генов. Първото положение в мача се откри пред Емил Гъргоров. Бившият играч на ЦСКА засече от движение центриране отдясно, но не уцели вратата. В 20-ата минута „червените” стигнаха до първата си чиста ситуация. Жоаким центрира към Николич, но Божидар Митрев изби. Топката обаче попадна право в краката на Жуан Фелипе, който не успя да нанесе точен удар. В 27-ата минута дойде най-спорният момент в мача. Витанов изведе Николич, но той бе съборен доста грубо от Александър Бранеков в наказателното поле. Реферът Манев обаче не отсъди дузпа, въпреки че треньорският щаб на „червените” вече бе влязъл на терена. В 36-ата минута Жуан Фелипе бе близо до това да сложи край на головата суша на ЦСКА, но страхотният му изстрел от близо 30 метра не намери целта. Първата ситуация през втората част дойде в 62-ата минута. Тогава Митрев не изби убедително центриране на Жуан Фелипе от корнер. Кълбото се озова в Тончи Кукоч, който стреля силно, но не намери очертанията на вратата. В 71-ата минута падна и победният гол за Локо (Сф). Орлин Старокин се пребори с Апостол Попов пред наказателното поле на ЦСКА и подаде към Владислав Романов. Крилото шутира с левия крак и не остави шансове на младия Господинов – 1:0 за „железничарите”.
Яко набиване на каски в Литекс, четем още във вестника
Сериозно набиване на каски е имало в Литекс след загубата с 1:3 от Лудогорец. „Оранжевите” паднаха от шампионите, въпреки че поведоха в резултата, а отгоре на всичко играха с човек повече от 57-ата до 83-ата минута. Шефовете на ловчанлии са бесни от факта, че във втори пореден мач техният отбор играе 11 на 10, но така и не успява да вземе 3 точки. Преди седмица Литекс се издъни срещу Берое у дома, а след мача Красимир Балъков бе много ядосан своите футболисти. След загубата в Разград обаче съществува опасност „оранжевите” да не се класират за Европа, тъй като пред тях е Локо (Сф), а близо зад тях – Берое. Иначе самият Балъков се оправда със съдиите за загубата. Което е малко несериозно, когато си играл почти половин час с човек повече. „Аз съм един от малкото треньори в българското първенство, които не говорят за реферите. Но сега няма как да замълча. За всяко едно падане на техните състезатели бе свирен фаул. Съдията веднага надува свирката. Това е тенденциозно. Явно реферите не могат да разберат, че тези хитри чуждестранни футболисти използват всяко нещо да печелят фаулове”, каза Балъков. „Сега имаме 3 много важни мача вкъщи, ще дадем всичко от себе си да ги спечелим. Ако победим, мисля, че имаме големи шансове да постигнем целта, която сме си поставили”, завърши легендата.
В Румъния уверени: Хамза се разбра със Стяуа, е друго заглавие на “Меридиан мач”
Нападателят на Лудогорец Юнес Хамза ще премине в състава на румънския шампион Стяуа през лятото, пише местното местното издание „Насионал”. Агентът на Хамза вече е преговарял с ръководството на гранда от Букурещ и предложените условия от клуба от „Генча” задоволяват 28-годишния тунизиец. Африканският таран ще трябва да замени Раул Русеску, които ще се завърне в испанския Севиля, след като договорът му за преотстъпване изтича в края на сезона. Хамза беше пред трансфер в Стяуа през миналото лято, но в последния момент избра да премине на „Лудогорец Арена” заради по-добра финансова оферта. Той вкара 5 гола за разградчани през есента в 19 официални мача, но само в осем от тях започна като титуляр. През пролетта тунизиецът записа само две участия като резерва в турнира за Купата на България, а често дори не попада в групата за двубоите на Лудогорец от първенството. Хамза има опит в румънския футбол, където игра от март 2012 г. до декември 2013 г. в Петролул Плоещ и записа 32 гола в 52 мача в първенството.

И “Локо” (Сф) преби ЦСКА 1:0, е водещият материал на “7 дни спорт”
Падението на ЦСКА след Нова година продължава с пълна сила. “Червените” вече са в серия от 7 поредни мача без победа и без отбелязан гол. Снощи в последен мач от 26-ия кръг в “А” група “Локомотив” (Сф) спечели с 1:0 насред “Българска армия” и се изкачи на второ място в класирането. Тимът на Димитър Васев изигра много силен мач и напълно заслужено взе трите точки.
Преди почивката срещата беше скучна, като двата отбора не направиха нищо интересно.
Само дето ЦСКА искаше дузпа за нарушение срещу Стефан Николич. През втората част “Локо” заигра на контра и в 71-ата минута матира “червените”. Владислав Романов не остави шансове на вратаря с красив удар с левачката.
ЦСКА вече е без гол 652 минути и пропада в класирането. “Локомотив” пък записа втора поредна победа над армейците.
Шефовете платиха на футболистите, разкрива още изданието
Новото ръководство на ЦСКА спази обещанието си и вчера плати заплатите на футболистите за месец февруари. Трудовите възнаграждения на играчите на Галин Иванов са в размер на около 350 хиляди лева. Вчера бяха платени и служебните телефони на “Армията”, като задължението, покрито от шефовете, възлиза на 70 хиляди лева.
След като бяха преведени 100 000 лева на “Чавдар” (Етрополе) за трансфера на Ивайло Чочев, от аматьорския клуб ще подпишат споразумението за разсрочване на останалата част от сумата. Капитанът на ЦСКА Валентин Илиев също е дал съгласието си голяма част от дължимите му пари бъдат приспаднати и дарени за школата. Бившият голмайстор на “червените” Жуниор Мораеш също се е съгласил да подпише споразумение, че опрощава около 50 хил.лева на клуба.
„Левски” пожела изгонен купонджия от „Хасково”, четем още във вестника
Старши треньорът на „Левски” Стойчо Стоев преди няколко дни се оплака, че заради финансовата криза в клуба правенето на селекция се бави. От тогава се разбра, че „сините” са набелязали нападателя на „Ботев” (Пд) Александър Колев и дори са се опитали да влязат в контакт с него. „7 дни спорт” разбра, че от Герена са проявили апетити и към друг футболист от „А” група. Става въпрос за десния защитник Педро Еуженио, който за последно игра в „Хасково”. Португалският футболист бе изгонен от “Ямача”, а според наша информация причината е в слабата му дисциплина. В момента Еуженио е свободен агент, което е напълно по вкуса на „Левски”.
Стойчо Стоев в момента разполага с един типичен десен бранител – Александър Александров. Бившият играч на „Черно море” обаче не може да се пребори за титулярно място в присъствието на Роман Прохазка. На Герена искат да се подсилят с нов човек в почти всяка зона, като Еуженио е една от първите опции за десния бек. 24-годишният португалец направи добри мачове през есента в „А” група, като дори се разписа срещу ЦСКА при загубата 2:4. След този мач се заговори и че тогавашният старши треньор на армейците Стойчо Младенов ще се опита да вземе португалеца в редиците си. В крайна сметка Младенов напусна ЦСКА, а Еуженио остана да доиграе сезона в „Хасково”. На “Ямача” обаче се бяха хванали за главите заради купонджийския нрав на Педро. Според запознати футболистът е нямал спирка в нощните заведения и дискотеките, докато представянето му на терена постоянно лъкатушело. На Еуженио дори се е случвало самоволно да се пуска в по-дълги почивки, което в крайна сметка доведе и до раздялата му с последния в таблицата на „А” група. Не е ясно доколко на Герена са запознати с личностните качества на Педро Еуженио, но футболните му достойнства са достатъчни, за да попадне в плановете за лятна селекция на Стойчо Стоев.

Шампионите без Минев и срещу Берое, съобщава вестник “Тема Спорт”
Лудогорец може да остане без един от основните си играчи и за визитата на Берое в събота, разбра “Тема Спорт”. Шампионите почти сигурно няма да могат да разчитат на бранителя Йордан Минев. Бекът има проблеми с коляното на левия крак, заради което пропусна мачовете с Локо Сф (0:0) и Литекс (3:1) за първенство, както и този с Левски (0:0) за Купата на България. От лекарския щаб на разградчани се опасяват, че той е разтегнал връзка. Затова днес или утре 34-годишният футболист ще премине обстойни медицински прегледи в София, които да установят колко тежка е контузията му. Ако най-мрачните прогнози се потвърдят, Минев ще трябва да почива поне месец и половина, което означава, че ще пропусне оставащите срещи до края на сезона. В случай че травмата се окаже по-лека, той ще може да се завърне в игра още за реванша с Левски. Възможно е бранителят да бъде готов дори за Берое. Треньорският щаб обаче едва ли ще рискува с пускането му в събота.
При това положение Георги Дерменджиев ще трябва да избира за ляв краен защитник между Браян Ангуло и Витиня. Най-вероятно първият отново ще получи шанс за изява. Колумбиецът се представи стабилно срещу Локо София в Надежда, но имаше голяма вина за попадението на Литекс (3:1), тъй като не подсигури Козмин Моци и Йонсен вкара с глава. Добрата новина за Дерменджиев е, че вторият вратар Иван Чво-рович вече е напълно готов за игра. 29-годишният страж бе в лазарета близо месец и половина, след като получи травма в ръката в първия 1/4-финал срещу Литекс за купата.
Стоянов поискал трансфер през лятото, пише още изданието
Вратарят Владислав Стоянов иска да заиграе в чужбина още от следващия сезон, научи “Тема Спорт”. 27-годишният страж е разговарял наскоро с ръководството относно бъдещето си. Той е пожелал, ако се отвори възможност, през лятото да бъде продаден. Още през зимата футболист номер 1 на България за 2014-а сподели, че сега е най-добрият период да премине в клуб зад граница. Припомняме, че след силното си представяне в Лига Европа преди година и в групите на ШЛ през тази есен националът стана обект на сериозен интерес от няколко големи тима, но до трансфер не се стигна.
Стоянов пристигна в Лудогорец през зимата на 2013 година, когато треньор бе Ивайло Петев. Той веднага си спечели титулярно място, като до момента има 64 мача за тима в А група. Преди няколко дни в Румъния се появиха информации, че разградчани са отправили оферта към Силвиу Лунг-младши от Астра Гюргево. Най-вероятно трансферът на стража е свързан с предстоящото напускане на Стоянов.
Аниете прибира голяма премия, е друго заглавие на “Тема Спорт”
Футболистът на Левски Антонио Аниете се разигра във втората шестица на А група и бележи с лекота, а това няма да остане без финансови последствия. В договора на футболиста със сините има клауза, според която той ще получава четирицифрен бонус в евро на всеки пет отбелязани гола. В последния мач на сините той вкара три попадения във вратата на Локо Пловдив, с което прехвърли втора петица в актива си и досега има 11 попадения за А група, тоест вече има да взима два бонуса.
Миналия сезон той бе голмайстор на Втора дивизия на Гърция с екипа на Ники Волос.
Отбеляза 21 гола в 38 мача. Аниете ще получи от Левски и отделно сума, ако стане голмайстор на А група за този сезон. Вторият в листата Буш вече не играе в ЦСКА. Следват Ради Василев от Славия и Мартин Камбуров от Локо Пловдив с по 9 попадения. С оглед програмата до края Аниете е сериозен фаворит за спечелване на тази индивидуална класация.
През лятото Антонио Аниете ще стане свободен агент и през тази пролет вече колекционира оферти за следващата кампания. От Гърция, където той е добре познат, предложенията са от Керкира и АЕК Атина, на който предстои завръщане в елитната група.