Преглед на водещите новини в спортния печат

1348

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Пробутват ЦСКА на БГ – милиардер и руснак

Петър Манджуков не искал да е лицето на новата власт, отмениха с есемес пресконференция за бъдещето на клуба, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Основният акционер в ЦСКА Ивайло Маиджуков започна трескава офанзива за намирането на инвеститори, които да продължат да издържат клуба. На този етап той е насочил усилията си в две посоки. Първата е мистериозен руснак, който е бизнес-партньор на семейството, от когото се очаква да осигури около половината от бюджета за следващото първенство. Ивайло Манджуков е започнал разговори и със смятания за един от най-богатите българи Васил Божков. Лично наследникът Антон е направил връзката и прави всичко възможно да убеди своя баща да помогне. Ивайло Манджуков е предложил основния пакет акции на бившия собственик на „червените”, като го е уверил, че ще получи неговата подкрепа. Все още обаче не е ясно дали Божков ще се наеме да спасява ЦСКА, след като преди години напусна родния футбол със заканата никога повече да не се връща. Бащата Петър Манджуков пък е категоричен, че не желае името му да бъде свързвано с ЦСКА. Той държи да остане в сянка и да дава подкрепа дискретно. За целта са водени преговори с Юлиян Инджов, който обаче не иска да поеме отговорност. Очаква се в близките дни главните акционери на „Армията” официално да обявят какво е бъдещето на клуба. На фона на песимистичните прогнози за фалит бяха покрити най-належащите плащания, свързани с лиценза.

Междувременно за втори ден подред акционерите в ЦСКА Юлиян Инджов и Петър Манджукови отменят пресконференция, на която бизнесмените обещаха да извадят документи за случилото се през последните две години.

Пресдиректорът на клуба Иван Ненчев показа есемес на репортерите за хода на бизнесмените. На официалния сайт на ЦСКА се появи съобщението, че се водят преговори за бъдещето на клуба и, че ще бъде дадено изявление при добри новини, каквито засега няма. Служители на ЦСКА и треньори от школата също очакваха с интерес вчерашната пресконференция и искаха лично да питат бизнесмените защо вече цяла година не са взимали заплатите си. Те настояваха от първа ръка да разберат какво ще бъде бъдещето на клуба, но нямаше към кого да се обърнат.

Чужденци отсвириха дубъла при загуба на „Герена”

Някои от чужднеците са отказали да играят за дубъла ЦСКА при загубата с 0:1 от Левски на „Герена”. Кристиян Супусепа, Иван Маркович и Денис Причиненко са отсвирили Иван Атанасов, който води отбора. Главната причина за това е липсата на комуникации на „Армията”. Въпросните футболисти нямат мобилни телефони, защото от няколко дни те са изключени за неплатени сметки. Единствено е направена връзка с Иван Маркович, но той не е пожелал да помогне, защото се притеснява да играе на изкуствен терен. До скоро сърбинът лекуваше тежка контузия на коляното. Иван Атанасов бе принуден да използва футболисти, които не са играли заедно, тъй като са от различни възрастови групи. Единственото попадение във Вечното дерби при дублиращите отбори вкара Илия Димитров в 45-ата минута. Победата за „сините” не дойде лесно, тъй като гредите на два пъти лишиха ЦСКА от гол.

Двама бразилци си тръгват в края на сезона

На 11 футболисти им изтичат договорите в ЦСКА. Петима от тях са чужденци, а останалите шестима са българи, трима от които са юноши. От 1 юли те стават свободни агенти. Двама бразилци – Бергонси и Маркиньос, няма да останат в ЦСКА, съобщи Блиц. Те вече са уведомили ръководството за намерението си. Бергонси е направил това от родината си, където от няколко месеца се възстановява от тежка контузия. Със сигурност си тръгва и вратарят Якоб Дивиш, както и холандецът Супусепа. Ето и списък с футболисти, чийто договори изтичат на 30 юни: Александър Тунчев, Валентин Илиев, Апостол Попов, Александър Аспарухов (юноша), Никола Тодоров (юноша), Радой Божилов (юноша), Орелиен Жоаким, Еденилсон Бергонси, Кристиян Супусепа, Маркиньос и Якуб Дивиш.

 

Силва: Да ми викат маймуна не е расизъм

Крилото на ЦСКА Тони Силва излезе с официална позиция за случилото се след загубата от “Локо” (Сф), пише на първа странице вестник “7 дни спорт“.

Тогава, бесни от поражението, част от феновете обиждаха португалеца, наричайки го маймуна, футболистът не остана длъжен и отвърна със среден пръст. Вчера обаче Силва заяви, че действията на феновете срещу него не са расизъм.

“Случилото се между мен и някои привърженици не беше расизъм и няма сериозни аргументи да се нарича по този начин. Ще простя на тези фенове, които ми крещяха и ме обиждаха”, написа официалният сайт на ЦСКА от името на Тони Силва.

Манджуков и Инджов бистрят бъдещето на ЦСКА

Новите шефове се срещнаха с Васил Божков,няма информация за темата на разговора. Бъдещето на ЦСКА продължава да е поставено под въпрос. Нещо повече, нещата на “Армията” май отиват на зле. Причината е, че пресконференцията на новите шефове и вчера не се състоя. Близо 50 минути журналистите чакаха някой от ръководството да даде своя коментар за случващото се в клуба.

Вместо пресконференция обаче се състояха други две важни срещи, които могат да се окажат решаващи за бъдещето на клуба. Членът на УС Ивайло Манджуков проведе среща с бившия собственик на “червените” Васил Божков. Целта и темите на разговор между двамата обаче останаха тайна. Срещата се проведе в офиса на Васил Божков и продължи около час. Съвсем очаквано след нейния край Ивайло Манджуков запази пълно мълчание за проведените разговори.

Около обяд се състоя и друга важна за бъдещето на ЦСКА среща – между Петър Манджуков, неговия син Ивайло Манджуков и бизнесмена Юлиян Инджов. Неофициално стана ясно, че на нея са обсъдени всички бъдещи действия по финансирането на клуба и изчистването на огромните задължения. Бизнесмените са изключително притеснени от стряскащите цифри, които излизат от извършвания одит на клуба. Последната неофициално появила се цифра за задължения е за около 30 милиона лева.

Именно затова Петър Манджуков и Юлиян Инджов търсят спешни варианти за поне още един или двама инвеститори, които да помагат в издръжката на ЦСКА.

Миналата седмица Петър Манджуков заяви пред медиите, че той и Юлиян Инджов ще помогнат, но до края на сезона с издръжката и спасяването на лиценза на ЦСКА. Ако обаче се намерят и други богати българи или чужди инвеститори, които да участват в издръжката на клуба, то двамата бизнесмени може и да продължат с финансовата помощ и след края на сезона. Тази среща е причината да не се състои предварително обявената пресконференция на Манджуков и Инджов, на която да бъдат извадени документи за безобразното управление на Александър Томов.

Феновете стартират разследване

Организираните фенклубове и фракции на ЦСКА са започнали лично разследване за това кой е издигнал свастиката в сектор “Г” по време на мача с “Локомотив” (Сф). Според запознати става дума за две млади момчета, които са разпънали знамето за кратък период по време на хореографията през второто полувреме на двубоя. Всичко това е станало доста бързо и веднага, след като са се уверили, че свастиката е заснета от фотографите на пистата, въпросните младежи са напуснали стадиона, без да догледат мача.

Всеобщото мнение е, че тези две момчета дори не са фенове на армейците. Въпреки това, очаква се от БфС да наложат сериозни санкции на клуба. Както писахме, Дисциплинарната комисия към футболната ни централа ще разгледа случая на следващото си заседание, тъй като късно е била алармирана за проблема.

 

Манджуков при Божков за ЦСКА

Водят се преговори за бъдещето на клуба, обявиха от „Армията”, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Тъмните облаци над ЦСКА все повече се сгъстяват. Насрочената за вчера пресконференция бе отменена, а вместо нея на клубния сайт се появи следното обяснение: “Водят се преговори за бъдещето на ЦСКА! Пресконференцията се отменя! При по-добри новини ще дадем изявление”.

Ивайло Манджуков бе вчера в офиса на един от най-богатите българи и бивш собственик на ЦСКА Васил Божков. Срещата започна в 16:00 часа и продължи 45 минути. След нея Манджуков заяви: “Няма какво да кажа. Скоро ще има яснота около бъдещето на ЦСКА”. Той отказа да отговори на въпросите за несъстоялата се вчера пресконференция.

Освен с Васил Божков са водени разговори и с други солидни бизнесмени във връзка със съдбата на червения клуб. На “Армията” се говори, че вече е подготвена молба до съда за започване процедура по фалит на клуба.

Гумите на колата на Тони Силва са били нарязани вчера, докато отборът е тренирал на “Армията”.

Монтана се завърна в А група

Монтана победи фк Бургас с 2:1 като гост и 6 кръга преди края на шампионата се завърна в А група. Възпитаниците на Ферарио Спасов се възползваха от равенството на третия Локомотив ГО – 1:1 у дома с Добруджа, и вече имат аванс пред него от 16 точки. В последния кръг монтанчани печелят служебно срещу Раковски и така и на теория остават недостижими за железничарите, които продължават битката с Пирин Бл за втората квота за елита.

Лудогорец взима двама нападатели

Лудогорец почти сигурно ще привлече двама нападатели през лятото, разбра “Тема Спорт”. Шампионите са решени на този ход заради очакваната раздяла на Роман Безяк и Юнес Хамза. Първият има договор с клуба до юни, докато туни-зиецът не попада в плановете на треньора Георги Дерменджиев. Така тимът ще остане само с един чист нападател в лицето на Жуниор Кишада. Затова скаутите на клуба вече са изготвили списък с десетина футболисти, от които да бъдат избрани двама. Сред вариантите пред Лудогорец бе и бразилецът Жуниор Мораес, чийто контракт с Металург Донецк изтича след края на сезона. Бившият играч на ЦСКА обаче почти сигурно ще предпочете да заиграе в клуб от Китай.

В същото време стана ясно, че Динамо Загреб се е отказал от привличането на централния защитник Георги Терзиев. Модрите бяха включили името на национала в списъка си с играчи, с които да се подсилят през лятото. 23-годишният футболист е бил поставен под номер 1 за позицията в центъра на отбраната. Клубът имаше намерения да изпрати свои представители в България, които да наблюдават на живо изявите му и да преговарят с Лудогорец. В последните дни обаче хърватите са променили намеренията си и са насочили усилия към закупуването на друг футболист. Причина за това е станал статутът, който има Терзиев през пролетта. Младият защитник е твърда резерва, като е играл само в 3 от 12-те мача на разградчани.

Припомняме, че след силните си изяви в Шампионската лига бившият играч на Черноморец бе обект на сериозен интерес от страна на Лацио и Динамо Киев. Двата клуба дори отправиха запитвания през зимата. До преговори обаче така и не се стигна, тъй като разградчани поискаха 2 милиона евро за правата му.