Българските клубове със спад в ранглистата, Барса държи първото място

Литекс остава най-напред от българските отбори в Световната клубна ранглиста за месец април, изготвена от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS).sporta.bg

 

Шампионите от Ловеч обаче отстъпват с 20 места и вече са 221-и с 84 точки.

 

Вечните съперници ЦСКА и Левски, които в неделя изиграха 129-то дерби помежду си, завършило с успех с 1:0 на “сините”, също вървят надолу в класацията. “Армейците” бележат регрес от 52 места и заемат 328-о място с 68 точки, докато Левски е назад с 25 места спрямо миналия месец и вече заема 339-о място с 67 точки.

 

Барселона продължава да бъде лидер в класацията, следван от вечния съперник Реал Мадрид, въпреки че и двата клуба отпаднаха на полуфиналите на Шампионската лига, съответно от Челси и Байерн Мюнхен. На трето място се изкачи чилийският Универсидад де Чили.

 

Сериозен прогрес отбеляза Челси след класирането си за финала в Шампионска лига. Лондончани са напред с 12 позиции и се завръщат в топ 10 на 7-о място. Байерн Мюнхен пък минава от 5-то на 4-то място.

 

Финалистите в Лига Европа също бележат прогрес. Атлетико Мадрид се изкачва от 7-ма на 5-та позиция, а Атлетик Билбао от 12-та на 8-ма.

 

Десетката се допълва от Велес Сарсфилд на 6-то място и Спортинг Лисабон и Васко да Гама – на 9-то и 10-то.

 

Богаташите от Манчестър Сити са 11-ти, докато техният градски съперник и конкурент за титлата в Англия този сезон – Манчестър Юнайтед, бележи един от най-резките спадове – от 8-мо на 22-ро място.