Александър Димитров: Който иска, да заповяда на моето място

1910Селекционерът на юношеските ни национали до 17 години Александър Димитров изрази съжаление, че момчетата му не съумяха да победят Австрия. Последният мач на България на домакинското Евро 2015 завърши 1:1, като “трикольорите” на два пъти удариха гредите на австрийската врата. По всичко изглежда, че Димитров няма да продължи работа с националите. Младият специалист още преди старта на Европейското заяви амбициите си за работа в мъжкия футбол.БЛИЦ

“Съжалявам, че работих само 5 месеца с тези момчета. Защото те имат безспорен потенциал, но има и пропуски, върху които трябва да се работи в школите. Преди 4-5 години, когато участвахме с U17 на елитен кръг, отборите имаха по един-двама ключови състезатели, които се открояваха. И когато затворим играта към тези състезатели, тогава имахме по-големи шансове. Докато сега, във всеки един отбор има 5-6 състезатели на топ ниво и няма как да им противодействаме. Става все по-трудно и по-трудно. Скоростта, силата и интелектът се увеличиха страшно много. Казах го и преди първенството, че ние догонваме и става все по-трудно. Много е хубаво, че сме домакини на такъв форум, за да си сравним часовниците. Аз апелирам да се използва това първенство, да се види в какво отстъпваме в изграждането на тези състезатели. Да се работи в този аспект, а не да се гледа кой сме взели, кой не сме взели, кой къде сме сложили, пък треньорът не става, пък оня не става. Пак да си работим по български и да не се възползваме, да не вземем максимума от този страхотен форум, на който сме домакини”, коментира Димитров.

“Съжалявам, че в подготовката не успяхме да изиграем един или два мача срещу отбор финалист на Eвропейското. Всичките ни контроли тази година са срещу тимове, които не са тук. Хората от международния отдел направиха всичко възможно, просто никой не се съгласи”, продължи треньорът.

“Договорът ми с БФС изтича в края на годината, но не знам дали ще остана да работя с този национален отбор. Дали ще съм аз или някой друг, работата с тима трябва да продължи. Няма друг път. Момчетата са чудесни и не са виновни, че им липсват някои неща, на които е трябвало да ги научат през годините. Благодаря им за съвместната работа. Благодаря на Борислав Михайлов и ръководството на БФС за шанса и гласуваното доверие. Това е трамплин както за играчите, така и за мен. Мисля, че мачът с Австрия беше най-силният за нас на Европейското. Надграждаме, но важно е оттук нататък накъде. Това е важното. Не аз лично, не Иван, не Петкан. А изобщо целият юношески футбол. Защото футболният съюз прави каквото може. За съжаление от три европейски първенства имаме 2 гола и първа точка (б.р. – вкара ги Тонислав Йорданов – вчера при 1:1 с Австрия и при загубата с 1:2 от Испания). Дай Боже догодина пак да участваме на Европейско и вече да имаме победа и повече голове. Пожелавам го от сърце на моите колеги, които сега влизат в квалификационен цикъл. Дай Боже всекиму това, което аз изпитах като емоция, но не и като напрежение. За да стигнем до първа победа на такъв форум, трябва да се промени методиката на обучение. Да не кажат някои, че съм станал голям професор, но трябва да работим върху индивидуалната техника на скорост и под натиск. Защото виждаме, че тя ни липсва. Това е безспорен факт”, каза още Александър Димитров.

Той не подмина унищожителните критики, на които е подложен от много страни – “Този пост беше вакантен, аз не съм се натискал да го заема. Поканиха ме и приех в труден момент. Трябваше да откажа ли?! Никога не съм се страхувал от предизвикателства. Който иска, нека заповяда да се пробва на моето място. Защото отстрани е лесно да се говори и да се напада някой още преди да е сбъркал.”