Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:
Осъдиха Гълъбин Боевски на 9 години и 4 месеца, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Гълъбин Боевски бе осъден на 9 години и 4 месеца затвор от Федералния съд в Сао Пауло. Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Сидни 2000 получи присъдата по обвинение за трафик на наркотици, след като в края на миналата година бе заловен със 7,2 кг кокаин в куфарите на летището в бразилския град. Боевски ще трябва да заплати и глоба в размер на 30 минимални работни заплати, което се равнява на близо 12 400 лв. Максималната присъда за трафик на дрога в Бразилия е 20 години. Адвокатът на Боевски Леандро Перейра обяви, че ще обжалва присъдата пред втората инстанция на бразилския съд. Според него присъдата не е изненадваща, тъй като делото бе гледано от Мария ду Прадо, която минава за една от най-строгите съдийки. България и Бразилия нямат спогодба за трансфер на лишени от свобода, така че ако присъдата на Боевски бъде потвърдена, той ще трябва да я излежи в Бразилия.
Край c безплатния футбол по телевизията, продължава на втора страница вестникът. Българският футбол е изправен пред най-трудното си тв лято, разкри последният мохикан, борещ се за някакъв ред в бизнеса – Валентин Михов. Щом и този вечен оптимист говори за тв правата като за труп, значи нещата са много зле! От тук нататък се задават ужасяващи дни за отборите извън топ 6, особено ако от юни БФС разреши на отборите сами да си продават правата за излъчване. За това намекна и самият Михов: “След всичко, което виждам, след скандалното беззаконие, съсипващо този бизнес, изходът е може би клубовете сами да си продават тв правата. Аз ще помагам с каквото мога, но това беше последната ми активна година в този бранш”.
Залятото вариантите са три. Първият е отборите да си продават сами правата. Това обаче обрича на гибел по-малките състави. ЦСКА и Левски лесно ще намерят кой да им излъчва мачовете, Локо Пд, Ботев Пд и Лудого-рец – също. Такива като Миньор, Славия и Локо Сф обаче отиват във финансовия миманс, а други пък – като Ботев Враца и Монтана – ще заработят 0 лева! Това ще е фатално за тях, защото досега тв приходите формираха сериозна част от бюджета на по-малките състави,fokus-sport.net
Засега най-сериозно обсъжданият вариант е създаването от клубовете на собствена телевизия съвместно с БФС. Мачовете ще вървят единствено по кодирания канал, а удоволствието да гледаш Левски – ЦСКА или Лудогорец – Локо Пд ще струва левче. “При подобен вариант обаче всички клубове трябва да сме готови за нулева първа година като приходи, защото трябват инвестиции в техника и кадри”, категоричен е един от радетелите за тази идея – собственикът на разградчани Кирил Домусчиев. Зад него са още ЦСКА, Славия и Локо Сф. Според запознати вече се преговаря с телевизия, която да поеме подготовката и пускането на подобен канал.
Най-нереално изглежда бизнесът с тв правата да продължи по начина, по който се развиваше и досега. Причината – лятото няма да има телевизия, която да извади дори милион и половина лева. Особено ако TV 7 също се откаже, след като засега финансовите резултати на медията са ужасяващи. БНТ категорично отпада като вариант заради инвестициите в излъчването на олимпиадата, Нова ТВ държи английското първенство, а БиТиВи няма интерес в родния футбол.
Всъщност как да има въобще някой интерес да инвестира в тв права след тъжното признание на Валентин Михов: “Ако не се промени закона по някакъв начин, няма да има инвеститори. В България майката му е крадене!”.
Разбирам и хората от “Арена Футбол” за решението им да прекратят
показването на мачовете в интернет. Те бяха крадени безобразно, такова нещо няма никъде в Европа!
“За първи път бяха вложена 500 000 лева в излъчване на мачове в интернет безплатно, но ситуацията в това пространство е на ръба на закона и никой не преследва извършителите”, категоричен е Михов.
Само при Жоро Илиев имало ред в правата “Георги Илиев, Бог да го прости, единствен ми е помагал да вкараме някакъв ред в бизнеса. 10-11 години по-късно май трябва пак да се предприемат такива мерки, за да тръгнат нещата”, категоричен е Валентин Михов.
“Не може СЕМ да извади документ, който забранява излъчването на безплатни репортажи, тъй като футболът вече не е обществено значим, а после да се окаже, че документът не важи! БНТ е в цай-тнот, защото субсидията, обещана от Бойко Борисов, не е получена. Затова от националната телевизия не могат да си платят за продукта, който ползват. Единствено добрата ни воля позволи
излъчването на дербито Левски – ЦСКА по БНТ”, разкри Михов
Телевизията, която е постъпила най-некоректно е НОВА. Тя “изтъргувала” отпадането на “блокирани часове” и спасяването на английското първенство с молба за участието в предаването на мачове от “А” група. В последния момент обаче се отказали от ангажимента, поет пред очите на министър-председателя.
„Нова телевизия имаха желание да купят един мач от българското първенство. Избягаха обаче. Не постъпиха коректно,излъгаха ме, а после започнаха да си правят репортажи, крадейки сигнал”, завърши Михов.