Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

“Билд”: Кайсара в Шалке за € 6 000 000, съобщава на първа страница “Меридиан мач”
Лудогорец е много близо до рекорден за историята на българския футбол транс-ф е р Според немската библия „Билд”, десният бек на шампионите Жуниор Кайсара от понеделник е в Германия, където трябва да подпише договор с Шалке 04. Според изданието, „кралскосините” ще платят 6 млн. евро за бразилеца, като бързат да финализират сделката, тъй като към Кайсара интерес имат още Леверкузен, Вердер, Рома и португалските грандове Порто и Бенфика. Ако сделката бъде осъществена при тази цена, това ще е най-скъпият трансфер на футболист от българската „А” група в чужбина. До момента рекорда държи трансфера на Георги Иванов – Гонзо, продаден от Левски на Рен през 2002 г. за 4,1 млн. долара. Тимът на Шалке 04 има сериозни проблеми с поста на десен бранител, тъй като титулярният футболист на тази позиция в състава -Ацуто Учида, е контузен от април насам. Не е сигурно дали той ще бъде възстановен навреме и за лятната подготовка на отбора. 26-годишният бразилец пристигна в Разград през лятото на 2012 г. с трансфер от Санто Андре. Иначе той е играл още за Алагоано, Америка Сао Пауло и португалския Жил Висенте. Той бе привлечен за около 350 000 евро, което означава че цената му се е вдигнала над 15 пъти. Договорът на Кейшара с Лудогорец изтичаше след края на този сезон, но през миналия декември той реши да го удължи. По този начин бразилецът стана най-скъпоплатеният футболисти в редиците на шампионите.
Владо Стоянов ще се оперира, пише още изданието
Футболист №1 на България за 2014 г. Владислав Стоянов ще се подложи на операция. Той има леки проблеми в коляното и ще използва лятната си почивка, за да премине през хирургическата интервенция. Именно заради това Стоянов не попадна в групата на националния отбор за мачовете с Турция и Малта. За двата двубоя селекционерът Ивайло Петев ще разчита на Николай Михайлов (Мерсин), Божидар Митрев (Локо Сф) и Благой Макенджиев (Берое), който се завръща в националния тим. Владо Стоянов не играе в последните мачове на Лудогорец именно заради леките си здравословни проблеми. Преди мача с Локо (Сф) (4:1), той стана баща за пръв път.
Гикиевич си тръгва без неустойка, разкрива “Меридиан мач”
Полският нападател Лукаш Гикиевич ще си тръгне от Левски без неустойка. Това съобщи пред „Меридиан Мач” адвокатът му Георги Градев. Той вече е имал един разговор с ръководството на „сините”, а заключителните преговори са оставени за след финала за Купата на България. „Говорим съвсем спокойно, няма някакви проблеми засега. Чухме с Иво Тонев, но ще продължим след финала за Купата с Черно море. Редно е да дадем спокойствие на Левски. Какво ще се случи не знам, но очаквам да се разберем. Към момента има само един проблем, който обаче не е фатален. Мога да заявя със сигурност, че не става въпрос за пари. Лукаш дори е готов да си тръгне от Левски без неустойка. Въпросът, който трябва да обсъдим е друг. Желанието и на двете страни обаче е договорът да се разтрогне по взаимно съгласие”, обяви Градев. Както е известно, Гикиевич бе изхвърлен от първия отбор, след като си позволи да напсува треньора Стойчо Стоев.

“Лудогорец” тихо се разпада, е водещият материал на “7 дни спорт”
“Лудогорец” бавно и мъчително се разпада. Вчера стана ясно, че още двама от основните футболисти на разградчани си тръгват. Централният защитник Александър Барт и крилото Дани Абало прекратиха договорите си с клуба. Контрактите на двамата изтичаха през лятото и от тима сметнаха, че няма смисъл да ги задържат за последния мач от сезона в неделя с “Берое”, както и за началото на лятната подготовка. Както е известно, преди няколко дни Роман Безяк подписа с хърватския “Риека”, а според медиите в Германия Кайсара много скоро може да облече екипа на “Шалке”.
Междувременно Спортно-техническата комисия към БФС погази грубо нравилата си заради “Лудогорец”. От “Иван Асен” трябваше да накажат със служебна загуба дублиращия тим на разградчани заради използването на нередовен футболист, но не го направиха. Вместо това наказаха делегата на срещата, който е със спрени права.
Лицензионната и Апелативната комисия към БФС са незаконни, четем още във вестника
ЦСКА с лиценз, ЦСКА без лиценз, това е драмата, която вълнува половин България. Проверка на “7 дни спорт” обаче установи, че проблемът не е в градината на армейците, въпреки че те имат огромни дългове към кого ли не. Всеки момент се чака на стадион “Българска армия” да обявят фалит. Макар тази шокираща новина все още да не е обявена официално, най-резонното нещо е в близките дни тя да стане факт.
Наред с драмите в ЦСКА обаче българският футбол има още един много сериозен проблем. И той е в градината на БФС. Наша проверка показа, че две от най-важните комисии във футболната ни централа са нелегитимни. Лицензионната комисия и Апелативната не отговарят на условията за избор на членове по наредбата на УЕФА. Във въпросната наредба в член 7, точка 8 е записано следното:
“Членове на АКЛ (Апелативна комисия) не могат да принадлежат едновременно нито към административния персонал, нито към която и да е постоянна комисия или комитет на БФС или на БПФЛ.”
Същото правило важи и за Лицензионната комисия. Защо са нелегитимни? Защото и в двете комисии има хора, които работят на трудови договори в администрацията на БФС.
Става въпрос за изпълнителния директор на футболната централа Борислав Попов и неговия заместник Антон Попов. Този факт води до едно единствено заключение – всички решения, които са взети от двете комисии, са нелегитимни. От тук следват купища въпроси. Кой в БФС е допуснал това да се случи? Знае ли за този гаф президентът Борислав Михайлов? Знаят ли членовете на изпълнителното бюро, че двете комисии практически взимат незаконни решения? Това поставя под съмнение не само сегашната процедура по лицензиране на отборите от “А” група, но и решения, които са взимани със задна дата.
Друг интересен въпрос е дали самите членове на тази комисия са знаели за този казус. Трудно е да предположим, че изпълнителният директор Борислав Попов не знае, че по този начин влиза в конфликт на интереси. Логично на този въпрос трябва да отговори и Антон Попов, който също е на трудов договор на длъжността зам. изпълнителен директор и член на. Апелативната комисия.
Батков привика Тонев в кантората си, разкрива още изданието
Собственикът на “Левски” Тодор Батков се срещна вчера с председателя на УС Иво Тонев. Двамата “сини” началници са имали разговор в кантората на адвоката на ул. “Алабин”, разбра “7 дни спорт”. Не е ясна причината за тяхната среща, като най-вероятно тя е свързана с тежкото финансово положение и предстоящия финал за купата срещу “Черно море”. Батков вече не се появява често на Герена, а освен това намали рязко и медийните си изяви. Това бе прието от феновете като “добра поличба” преди финала за купата в събота.

Аниете поведе при голмайсторите, пише на първа страница “Тема Спорт”
Левски завърши А група с 6:0 над Марек на “Герена”. Хеттрик отбеляза Божидар Краев. С два се отличи резервата Аниете, който поведе в голмайсторската листа.
В стартовия състав на сините имаше петима юноши, а дебют записа защитникът Деян Иванов. На почивката влязоха още двама – Мики Орачев и Илия Димитров.
След няколко пропуска Краев откри резултата в 32-ата минута. Той завърши с удар отблизо отлична атака, започната от Радослав Цонев и преминала през Мисяк. 8 по-късно Краев бе изведен сам срещу стража на Марек Пламен Младенов и технично го прехвърли – 2:0. В 51-ата Борислав Цонев вкара от дузпа, а Краев оформи хеттрика си в 57-ата. Появилият се през втората част Аниете вкара в 84-ата минута и се изравни с лидера при стрелците Мартин Камбуров, а в 88-ата го задмина.
Собственикът замина за Ташкент, съобщава още вестникът
Ивайло Манджуков хвана самолета и отлетя за Узбекистан, въпреки че в ЦСКА ври и кипи. Според източници от Борисовата градина той е заминал за Ташкент, тъй като с баща му Петър имат бизнес на местна територия.
Очаква се Ивайло да се върне в България утре.
В същото бреме стана ясно, че Армията” ще светне днес, след като клубът е превел пари на ЧЕЗ. Токът бе спрян заради неплатени за 7 месеца сметки.
При това положение ще отпадне опасността къде ще се играе последният мач за сезона. Имаше вероятност двубоят с Литекс в неделя, 31 май, да не се състои на “Армията”, а на някой друг стадион в София.
Вече е сигурно обаче, че двубоят ще е на съоръжението в Борисовата градина. Днес ЦСКА ще проведе тренировка на “Армията”, а вчера се готвеше в “Царско село”.
Николич се нареди до Пицурка и Сидибе, разкрива “Тема Спорт”
Нападателят Стефан Николич приключи сезона, а вероятно и престоя си ЦСКА с червен картон при гостуването на Локо София. Това бе “украшението” на изявите му през пролетта с червената фланелка. Близо 700 минути на терена в 10 мача не бяха достатъчни за шарана, за да вкара гол. За сметка на това Николич изпусна половин дузина стопроцентови положения, най-фрапиращото от които бе при домакинството на Лудогорец (0:0). Отчете се и с профукана дузпа – срещу Берое при 0:1 на “Армията”.
Той попада в списъка на най-големите разочарования от чужбина, които ЦСКА е привличал за върха на атаката си. На челно място в него са румънецът Алесандру Пицурка и малиецът Мамади Сидибе. Те изумиха феновете на червените с потресаващи отигравания и с право бяха определени като абсолютни трансферни издънки. Николич тотално разочарова с представянето си и по никакъв начин не оправда очакванията към него.