Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Лудогорец пише жалба срещу Шалке

„Кралскосините” привикаха тайно десния бранител на преговори в Гелзенкирхен, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Лудогорец е сезирал немския футболен съюз заради мръсни игри от страна на Шалке. „Кралскосините” са влезли в нерегламентирани преговори с най-апетитната трансферна хапка на разградчани Жуниор Кейшара. Те поканили десния бранител в Гелзенкирхен без да информират Лудогорец за действията.

ФИФА и УЕФА позволяват подобен ход от страна на кандидат-купувача, единствено ако договорът на футболиста изтича в рамките на 6 месеца. Самият Кейшара неотдавна удължи контракта си с разградчани с още три години. 4-звездните шампиони са пуснали копие от писмото до ГФС и до тима от Гелзенкирхен. В Лудогорец научили, че Шалке преговаря зад гърба им с Кейшара от немските медии.

Най-тиражното издание „Билд” дори съобщи, че „кралскосините” са готови да платят 6 млн. евро за бранителя. От Разград са знаели единствено, че емисар на тима от Гелзенкирхен е наблюдавал два мача “заради Кейшара. В офисите на шампионите вече имало три официални оферти от клубове от топпървенствата на Европа и ходът на Шалке може да провали евентулна

ЦСКА вади 3.8 млн. за емблемата

Ръководството на ЦСКА е готово да плати крупната сума от 3,8 милиона лева към НАП, за да си върне емблемата. Както е известно, агенцията по приходите е запорирала символа на „червените” заради дълг от близо 11 милиона лева. Задълженията са натрупани в последните години, в които клубът не е плащал нито, като главницата е 7 милиона лева, а още 3,6 милиона са лихвите заради големия процент на агенцията.

След преговори между шефовете на ЦСКА и представители на НАП се е стигнало до консенсус. От „Армията” ще погасят частично задължението си и чак тогава ще получат зелена светлина за участието си в „А” група и през следващото първенство. Такава е била договорката, при която двете страни са си стиснали ръцете. Сега остава „червените” да изпълнят поетия ангажимент.

Милко Георгиев и Ивайло Манджуков са предприели сериозна офанзива за подсигуряването на голямата сума. Според източници на „Меридиан Мач” главните акционери в клуба са си върнали подкрепата на Петър Манджуков и Юлиян Инджов, които се оттеглиха наскоро от клуба заради огромните задължения и неясната перспектива.

Опциите за място в елита са максимално ограничени и за ЦСКА пътят на оздравяване изглежда ясен. Преговори за помощ се водят с редица бизнесмени, които вече гледат по-благосклонно към ЦСКА. Главната причина са публично обявените задължения, като в момента няма скрити задължения, които плашеха предприемачите при предишното ръководство. Единственият проблем е, че се водят дела срещу клуба за близо 12 милиона лева, които могат да утежнят ситуацията за „армейците . Както Ивайло Манджуков и Милко Георгиев на няколко пъти обещаха, вероятността „армейците” да останат в “А” група изглеждат севсем реална и те ще се борят до последно това да се реализира.

И Локо (Сф) го закъса с НАП

Локо (Сф) се отдалечава и от лиценза за „А” група, след като собственикът на клуба Николай Гигов не успя да постигне споразумение за разсрочване на задълженията с НАП. Клубът дължи малко над 1 милион лева, а бизнесменът е предложил да плати незабавно 200 000 лева, за да получи документ, че Локомотив е изряден. Така „червено-черните” няма как да представят документа пред Апелативната комисия до края на седмицата и да се надяват да им върнат лиценза за елита. Николай Гигов все още има малко време да реагира и да избегне свличането на отбора му в лиценз долните дивизии.

 

В събота ще стане ясно: Купа или уволнения в “Черно море”

Моряците излизат на живот и смърт във финала срещу “Левски”, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”.

Жесток ултиматум е поставен на футболистите на „Черно море” броени дни преди финала за купата срещу „Левски”. На „Тича” официално са заявили пред играчите, че ако не спечелят трофея, половината ще изхвърчат веднага. Новината идва като студен душ за възпитаниците на Никола Спасов, на които веднага след класирането за финала бе заявено, че ще играят за отборна премия в размер на 100 хиляди лева.

Финалът срещу „Левски” на практика се явява последен шанс за футболистите, които са с несигурно бъдеще в „Черно море”. Както вече стана ясно, треньорът на варненци показа вратата на капитана Кирил Котев, а още няколко играчи стягат куфарите на “Тича”. Така финалът се явява на живот и смърт не само за “сините”, а и за съперника им от Варна.

46-има треньори са вдигали трофея, Стоев е с един, Спасов – без

Досега 46-има треньори са ставали носители на националната купа в проведените 74 финала. Лидер в класацията е легендарният спец на “Локомотив” (Сф) и ЦСКА Крум Милев със своите 5 трофея. След него с по четири са Иван Радоев начело на “Левски” и “Славия”, и Димитър Пенев с ЦСКА. Треньорът на “Левски” Стойчо Стоев може да се похвали с един златен медал като треньор, когато през миналия сезон “Лудогорец” надви “Ботев” (1:0), докато наставникът на “Черно море” Никола Спасов все още няма спечелен трофей.

Чистката на „Овча купел” започна с бивши левскари

Петима футболисти няма да са част от „Славия” през следващия сезон. Раздялата с бившите състезатели на „Левски” Димитър Везалов, Пламен Крумов и Станислав Генчев, както и с Крум Стоянов и Славчо Шоколаров, бе официално обявена вчера на клубния сайт. Договорите на Крумов и Генчев изтичат и от ръководството са преценили да не им предлагат нови. Крум Стоянов дойде през миналото лято заедно с Карлос Фонсека и Жереми Манзоро от „Черноморец”, но контузии му попречиха да се наложи. Славчо Шоколаров пък бе привлечен през зимата, но и той не получи много шансове за изява.

Очаква се петорката да е само първата част от голямата чистка, която се подготвя в „Славия” през лятото. Треньорът Иван Колев е вдигнал мерника на още няколко футболисти, сред които Франк М‘Барга и Цветомир Панов. В най-близко време се очаква от „Овча купел” да обявят имената на още играчи, на които няма да се разчита повече.

Радослав Василев и Костадин Дяков пък продължават да чакат предложения за нови договори, като очакванията са разговорите с двамата да започнат в близките дни.

 

БГ футболът се нуждае от сигурни пари

А няма нищо по-сигурно от държавата, пише вестник “Тема спорт“.

След 25 години безуспешни опити да се развие футболът в пазарен модел не е странно, че отново спасението на любимата игра отива към държавата. Макар и да сме в Европейския съюз и уж да сме приели техните правила на играта, ако искаме да имаме футбол, ще трябва да се намеси държавата. В противен случай дори аматьорският статут не е подсигурен, защото даже и на това ниво са необходими някакви средства. А в България е видно, че пари вече няма никакви.

Каквото беше, беше! Кой ял от баницата, ял! Грозна картинка – на много места няма ток, вода, тоалетна хартия. По-лошото е, че няма и на кой да му пука. Първенството завършва абсолютно минорно, трябва да бъде обявено за национално издирване. Добре, че е финалът за купата, за да се поддържа някакъв интерес до края на уикенда.

Ако се следват правилата, както е прието по правилниците на УЕфА, в края на юли трябва да бъде сформирана някаква висша лига от пет-шест отбора. А от тях няколко могат да не изкарат до края. Това е дереджето и не случайно в последно време взорът е вперен в държавата. Чака се някакъв нишан, че нещо ще се направи. Работата отива към аманзаман. Не само трябва да се опрощават дългове, трябва да се дават и пари. Желаещи от частния бизнес няма, защото вече на никого не му се хвърлят пари на вятъра. А и всеки запознат с материята ще посъветва мераклиите да бягат надалеч.

Ако въобще се тръгне в тази посока, позната само в най-източната част на континента, вариантите са два. Държавен и общински. Първият вариант се разработи успешно в Стара Загора. С нелошия бюджет от 4 милиона лева годишно Берое е клуб, здраво стъпил на земята, който не случайно е на път да завърши в призовата тройка. Споменатите 4 милиона лева всъщност са пари на фалиралия според мнозина експерти Български енергиен холдинг. На фона на неговите милиардни дългове харчът за Берое е троха. Клубът явно се управлява добре, защото и по-големи бюджети са били хвърляни за нищо. Справка Левски и ЦСКА от последните 5 години.

Проблемът е изключение. В няколко други града е възможно да се повтори същото упражнение. И един от тях парадоксално е София. Двата софийски гранда биха могли да бъдат закрепени към държавни фирми. Ръководството на страната трябва да реши кои ще са те и в същото време да им нареди какви точно пари да отделят. Трябва да се напомни, че всичко това се прави в най-бедната държава в Европа, с най-ниските доходи и най-лошото здравеопазване. Как ще реагира обществото е ясно…

Стигаме до по-приемливия втори вариант. Общините да поемат футбола. Те го правят и досега. Примерът е виден – Монтана. В този град не само футбол цъфти, но и други спортове покрай него. Защо 6 Монтана да може, при положение че градът е от Северозападнала България, а на други по-добри като икономика места да не може, е естественото продължение на темата. Напоследък виждаме, че някои кметове са се превърнали в модерни феодали. Част от добитото може спокойно да отива за футбол както се прави в Монтана – безспорно добрия пример.

За съжаление обаче много повече са лошите примери. В Добрич например моделът с общинското финансира- не не дава никакъв резултат. Във Велико Търново ; нещата са доникъде. В Бургас пък е заплетен гордиев възел. А в морския град благодарение и на европейско-то първенство за юноши в момента съществуват уникални условия за развитие на футбол. Скоро ще се проведат местни избори и е сигурно че футболът този път няма да бъде в центъра на вниманието. Масовият избирател не е заинтересован от тази проблематика. На повечето места, където в събота и деля са се провежали футболни празници, сега е пустош.

Народопсихологията се е сменила тотално. Дъждът стана по-голямо развлечение от футбола. Картинката от В група, където се подвизават някогашни колоси като Миньор, Спартак Плевен, Дунав Русе и много други, не е лицеприятна. Нещата са занемарени до пълна крайност. Но центровете така или иначе сме ги отписали, държавата да се концентрира да спаси тези, които й дължат милиони по линия на НАП. Така или иначе ще настъпи момент, в който нищо няма да може да се вземе. Не че е правилно и коректно от пазарна гледна точка, но пък удавникът се хваща и за сламка. Някак не е и редно една сериозна футболна нация като българската съвсем да остане без никакъв футбол. А перспективата е точно такава. Ножът вече е опрял до кокала!

Аргументите, общо взето, са налични. По този начин не може повече да продължава. Лудогорец. Литекс, Берое, Славия, Черно море – дотам. Това са клубовете, които могат да функционират още няколко сезона, оправят се по ясни и неясни начини. Извън този крайно отеснял кръг ситуацията е апокалиптична. Кой, къде и как ще взема решение какво да се прави, засега поне остава неясно. Едно е сигурно – Българският футболен съюз и Боби Михайлов няма да оправят футбола. Те всъщност силно спомогнаха да се стигне дотук.

Сбогом, Матей!

Всяко лято половината волейболен свят ухажва Матей Казийски. Българинът е свикнал да му свалят звезди и се е наслушал на комплименти, но винаги е оставал верен към Тренто, където завоюва общо 15 трофея. Даже си купи къща в града. Красива история, но сякаш краят й е близо. От Азия предлагат на Матей страхотна заплата и възможност да опознае един съвършено различен свят и култура. Японският Панасоник Пантерс Хираката е фаворит за подписа му, а Тренто вече му намери заместник – словенецът Тине Урнаут, който бе спряган за сигурно ново попълнение на Перуджа. “Имаше разговори, но няма да ходя там. Имам няколко предложения, но още не съм избрал къде да продължа кариерата си”, заяви капитанът на Словения, макар съдбата му да изглежда ясна. Впрочем Сър Сейфти наистина ще се подсили, и то с друг от лидерите на трентинци – Емануеле Бирарели. Лукаш Жигадло вероятно ще се завърне 8 родната Полша, в частност в Белхатоб, а с напускането на Казийски Тренто се разделя с голяма част от над 30-годишните си играчи.

Радостин Стойчев, който подписа нов договор с клуба, ще гради състава си около новия капитан Филипо Ланца. Остават още Джианели, Джурич, Соле и Колачи, а планът е да бъде направен опит да се Върне Цветан Соколов. Това обаче е малко вероятно, тъй като той е контузен и извън терена до януари 2016-а. Така или иначе, видимо за тима стартира нова ера без славните Ветерани. Сбогом Матей, и до нови срещи!

Везенков смята, че не е готов за НБА

Арис и Александър Везенков се изправиха късно снощи срещу Олимпиакос в първи полуфинал в плейофите в Гърция. В навечерието на двубоя българинът даде интервю пред местното Yellow Radio 92,8, в което говори за любовта си към Арис и възможността да заиграе в НБА.

“Аз самият не се чувствам готов да заиграя в НБА. Все пак, ако някой отбор има интерес да ме избере в драфта, ще обсъдим тази възможност. За момента обаче такова предложение няма. На първо място за мен е Европа, и най-вече Арис. Това е моят дом, моето семейство. Отношенията ми с феновете са специални. Те ме обичат и аз ги обичам. Когато дойде моментът да се разделим, за мен ще бъде много тежко. Ще говоря с ръководството и ще направим това, което е най-добро за мен и за клуба”, обясни националът ни. Както е известно, той е следен от Панатинайкос и Барселона и въпреки любовта си към Арис може да премине в някой от европейските грандове, ако реши да се откаже от НБА.

Отвъд Океана обаче смятат, че неговото бъдеще е там. Според прогнозите на специалистите от Sports Illustrated 206-сантиметроВо-то крило ще попадне под №28 8 драфта. Посочената позиция 8 лотарията се пада на Бостън. Другият вариант е №29, който принадлежи на Бруклин. Анализаторите не изключват от списъка с претенденти за Везенков Лос Анджелис Лейкърс и Детройт.