Левски срещу Черно море за Купата на България (ОБЗОР)

2016

Снимка: bfunion.bg.

 

Левски и Черно море стигнаха до последната фаза на турнира за Купата на България. Двата отбора за първи път се изправят един срещу друг на финал за Купата. Столичани са рекордьори по спечелени купи – 25, но от 2007 “сините” само един път стигнаха до финал, загубен от Берое след дузпи. Черно море досега има две участия на финали за купата, но и двата загубени, съответно от ЦСКА и Литекс.FOCUS-SPORT

Левски или Черно море директно във втори предварителен кръг на Лига Европа

Финалистите за Купата на България Левски и Черно море получиха неочакван бонус от носителя на Лига Европа през този сезон Севиля. Триумфът на испанците ще катапултира победителя в сблъсъка между „сините” и „моряците” директно във втори предварителен кръг на втория по сила турнир в Европа. Досега се знаеше, че носителят на Купата ще стартира още от първия предварителен кръг на Лига Европа, заедно с другите два български участника в турнира. Промяната стана факт благодарение на новия регламент в евротурнирите, който осигури на Севиля място в групите на Шампионската лига. Четири страни се облагодетелстват от този факт и пласират отбори в по-преден етап на турнира. Освен България, това са Швеция, Кипър и Швейцария. Бонусът за скандинавците е същият като за родните финалисти за купата – един отбор от първия във втория кръг на турнира. За Кипър – от втори в трети кръг, а за Швейцария – един от плейофите директно в групите на Лига Европа.

Мачовете от втория кръг в турнира ще бъдат на 16 и 23 юли. Това ще даде повече време за работа на „Гере-на” Или „Тича”, защото срещите от първия бяха насрочени за 2 и 9 юли. Бонусът от Севиля ще бъде по-голям за Левски. „Сините” ще бъде поставен във втория предварителен кръг на Лига Европа, ако спечели Купата. Те имат коефициент от 10.100, и са на 167-о място в ранглистата на УЕФА. Към днешна дата Левски ще бъде непоставен в третия предварителен кръг, ако се класира. „Сините” обаче са близо до границата и ако няколко тимове с по-предно място в ранглистата се издънят, тимът на Стойчо Стоев ще отиде в урната на поставените. „Моряците” не са играли в Европа от доста години и заради това има нисък рейтинг -3,350. Те ще бъдат не-поставени във втори кръг при триумф за Купата.

Другите ни представители в турнира по всяка вероятност ще бъдат Берое и Литекс, тъй като Локомотив (Сф) и ЦСКА не получиха лиценз за Европа.

И двата тима ще започнат участието си от първия предварителен кръг. Те ще бъдат поставени при жребия на 22 юни. При класиране във втория предварителен кръг Литекс би бил поставен, а Берое, не.

Купата носи на Стоев исторически дубъл

Много интересни факти около Стойчо Стоев и Левски правят впечатление преди днеш ния финал за Купата. Един от тях е, че „сините” ще се опитат да вземат трофея, а техният треньор ще трябва да го защитава. Това е така, защото Стойчо Стоев го спечели преди една година с Лудогорец след успех с 1:0 над Ботев. Още по-интересното е, че треньорът на „сините” вдигна Купата точно в Бургас, където определено му върви.

Досега 7 пъти се е случвало треньор, който е носител на Купата, да я защити и да я вдигне, и след втория пореден финал. С един по-малко пък са случаите, в които специалистът, който е носител на трофея, го губи следващата година. Стойчо Стоев обаче може да стане първият треньор, който печели Купата в две поредни години с два различни отбора. Двама треньори вече не успяха да направят това. Васил Спасов-Валяка е първият, пред който се е открила подобна възможност. Той взима Купата със Спартак (Сф) през 1968-а, като побеждава Берое. Но година по-късно не успява с Левски и губи от ЦСКА с 1:2. Димитър Димитров-Херо пък успя със „сините” през 2000 година. Тогава той взе Купата в Пловдив след победа над Нефтохимик с 2:0. Година по-късно

обаче я загуби в Coфия. На? стадион „Локомотив” той падна с Велбъжд от Литекс с 0:1 след продължения.

Никола Спасов: Съдиите да свирят каквото виждат, а не – каквото трябва

Старши треньорът на Черно море Никола Спасов очаква неговите футболисти да изиграят тактически правилно финала с Левски и да вдигнат трофея. Запитан дали си е извадил някакви поуки от загубената битка за Купата с Литекс преди 7 години, той заяви: „Тогава бях по-млад треньор, а сега съм по-опитен и по-уверен в себе си. Докато срещу Литекс тайно се надявах да вземем Купата, сега открито я искам”.

„Наясно съм със състава и със схемата на игра. Все пак цяла седмица тренираме това, което искаме да играем. Целта ми е всички да се раздадат максимално и най-вече да играем агресивно. Левски влиза в двубоя като фаворит, но при тях има по-голямо напрежение, което е добре за нас. В един мач всичко е възможно и аз съм убеден, че имаме спортно-технически достойнства да се противопоставим по най-добрия начин”, допълни Никола Спасов.

Той не пропусна да коментира и назначението на Ивайло Стоянов за главен съдия на финала: „Съвсем нормално е да имаме притеснения, след като знаем как се свири в България. Допускат се грешки, нормално е. Но не е нормално, когато тези грешки са винаги в полза на едни и същи отбори. От реферите ще искам само едно единствено нещо – да приложат еднакъв критерии в отсъжданията си и към двата отбора. Да свирят това, което виждат, а не което трябва”.

Спасов доминира над Стойчо на терена, но губи от пейката

Като играч доминира наставникът на Черно море. Повечето победи на неговата сметка са до голяма степен изненадващи, защото той е защитавал цветовете на Черно море и Спартак (Вн) – отбори, които през 80-те са от по-ниска класа от Локомотив (Сф), където играе Стойчо Стоев. Сегашния треньор на Левски е победител само в първия шампионатен сблъсък между двамата – на 17 август 1983 – 4:1 за Локо (Сф) във Варна. В следващите им 4 срещи има 1 реми и 3 победи за Спасов.

Все пак по-важната статистика – тази като треньори, е в полза на Стойчо Стоев, Победите са 2:0 за него, като и двете бяха регистрирани в плейофите настоящия сезон. Левски победи Черно море с 5:2 на „Герена” и 2:0 на „Тича”. Преди това пътищата на двамата все се разминаваха.

Луис Педро изпреварва Краев за фланга

Една дилема стои пред треньора на Левски Стойчо Стоев. Той все още се чуди кой да играе като десен нападател. Ако не бе мачът с Марек през седмицата и по-специално хеттрикът на Божидар Краев, дилема изобщо нямаше да има. Тогава щеше да е сигурно, че Стоев ще заложи на острия и бърз Луис Педро, който точно срещу Черно море на „Тича” изигра най-силния си мач за пролетта. Трите гола на Краев обаче му отварят сериозен шанс й дилемата ще стои пред Стоев до последно. Изглежда изключено на този етап някой от братята Цоневи, които играят силно в последно време, да се появи сред 11 -те.

Иначе други дилеми пред Стоев няма и се очаква той да заложи на оптималното.

Травма на Кулибали шокира Черно море

Черно море тръгна за Бургас без Мамуту Кулибали. Универсалният футболист е получил контузия на последната тренировка и отпадна от финала за Купата на България. Новината е шокираща за спортно-техническия щаб на Черно море, защото тимът остана без защита. Освен Кулибали с травма е и Стефан Станчев. Капитанът Кирил Котев влезе в конфликт с Никола Спасов и е отстранен от отбора. Това ще принуди треньорът на „моряците” вкара някой от халфовата линия в отбрана. Най-вероятно това ще бъде Тодор Паланков, но не е изключено и Стенно да играе там.

На „Тича” се твърди, че Георги Китанов ще се завърне на вратата на Черно море именно във финала за Купата. Младият страж лекува тежка травма, която го извади от терените за около 6 месеца.

Вили Вуцов: Левски да не мисли, че отива на награждаване

1. На първо място искам да пожелая да се получи един истински празник, феновете на Левски са в тотална еуфория и доста хора ще тръгнат от София за мача. Доколкото знам от мои хора във Варна, там също има сериозно надигане и подготвят мощна подкрепа на отбора. Дано се получи празник, ще има доста деца, дано да няма простотии и да се получи истинска атмосфера. Всеки ден слушам такива неща сякаш „А” група е поне Бундеслигата, а всъщност нещата далеч не са толкова розови. Дано на фона на всичко това да завършим сезона с един хубав мач.

Иначе моята прогноза е за един много оспорван мач. Нека в Левски не си мислят, че отиват направо за награждаване. Усещам малко, че настроението е сякаш мачът е 90 на 10 за „сините”, а според мен шансовете са 55:45 или дори 51:49 процента. Левски е съвсем лек фаворит, но нищо повече. Да не забравяме, че изпадането от топ 6 е чутовен срам за клуба и Купата е шанс да се измие малко от позора. За Черно море обаче нещата не са по-различни. „Моряците” са според мен в топ 5 по пари и в топ 3 по футболисти.

2. Познавам отлично и двамата треньори и ги поздравявам за работата, която вършат. Пожелавам им успех, както и да бъдат спокойни, макар че те не се нуждаят от това. Аз съм доста темпераментен, докато те са много спокойни. Не мисля, че могат с нещо да се изненадат.

3. Не е правилно преди един толкова голям мач цялото внимание да се отделя към съдията. За мен Ивайло Стоянов е отличен арбитър, който ще се справи. Може и да сбърка, но със сигурност няма да е с някакви задни мисли. Ако допусне грешка, то няма да е, защото е искал да ощети някого. Кариерата му върви прекрасно и не би я рискувал с някоя глупост. А и в предни години на Черно море е било помагано доста. Имаше години, в които във Варна се свиреше доста трудно… Така че не са прави за това.

4. Герой може да бъде всеки, не мога да кажа. Но и двата отбора имат по няколко основни футболисти. За Левски номер 1 е Аниете. Той е 80% от отбора, от креативността. Дали ще вкара, дали ще подаде голов пас, но всичко интересно минава през него.

Много приятно съм изненадан и от братята Цоневи. Без Владимир Гаджев Левски е различен отбор.

Що се отнася до Черно море, там има 20 футболисти, които хем са добри, хем са равностойни. Там разчитат много на Бакари, на Божилов, на Бижев. Ернандес, Клок, Бургхарт са все халфове, които могат да вкарат гол от всяко положение. Това, което не ми харесва, са защитите им. За Левски мога да кажа, че за мен това не е оптималната двойка бранители – Белаид и Стойчев. За Черно море е проблем, че го няма Кирил Котев, страхотен бранител. Двамата вратари хем са добри, хем обаче не са убедителни. От защитата може да дойдат проблемите и за двата тима.

Руси Гочев: Герой може да е някой без гол в кариерата си

1. Разбира се, че Левски е фаворит и е нормално да бъде в такава роля в двубоя. Все пак обаче не бива да има някакво подценяване, защото това би могло да бъде пагубно за Левски. Ще се получи много оспорван, много сериозен двубой, в който се надявам „сините” да спечелят.

2. И двамата треньори са много опитни, много добри. Вижда се, че си вършат отлично работата в клубовете си. Не вярвам да се изненадат с нещо. Точно на финал те ще подходят по начина, по който обичайно играят. Големите рискове в такъв мач може да се окажат неприятна изненада за собствения отбор.

3. Не е приятно да се говори за съдията още преди да е започнал мачът. Според мен Ивайло Стоянов е добър рефер. Не знам обаче какво целят във Варна. Дали искат да притиснат съдията, дали наистина се притесняват. Може би имат стари мачове под негово ръководство, в които са се почувствали ощетени, но за мен не е нормално да се коментира още преди срещата.

4. Герой може да бъде абсолютно всеки. Разбира се, че повечето хора очакват Аниете от Левски, или пък Райков или Божилов за Черно море да бъдат герои. Тези мачове обаче понякога могат да превърнат някого в легенда. Не е изключено някой, който в кариерата си не е вкарвал гол, да се окаже решаващият футболист, който да донесе успеха на тима си.

Стоев затвори футболистите в хотела

Футболистите на Левски бяха поставени под ключ в деня преди финала за Купата на България срещу Черно море. „Сините” пристигнаха вчера на обяд в Поморие и отседнаха в местен хотел. Нареждането на треньорското ръководство бе играчите веднага да се настанят по стаите си и да не излизат до 17.30 часа.

Малко след 17.30 часа старши треньорът Стойчо Стоев изведе футболистите от хотела за да направят задължителната си тренировка. Заниманието бе проведено на стадион „Лазур” в Бургас точно в 20.00 часа, когато ще бъде и началото на днешния финал.

Италианци идват за Гаджев и Краев Капитанът на Левски Владимир Гаджев ще бъде зорко следен от италиански скаути по време на днешния финал с Черно море, пише „7 дни спорт”. Пратениците от Апенините са запознати добре с качествата на родния национал, но искат да го видят и в игрова обстановка под напрежение. Отборите, които имат апетити към Гаджев, са от средата на таблицата в Серия А, като не е изключено и някой от новаците в италианския елит също да има човек на трибуните на „Лазур”. Припомняме, че преди две години Киево бе готов да отправи конкретна оферта за капитана на Левски, но заради различни проблеми в клуба от Верона до такава не се стигна.

Най-сериозен интерес към Владо Гаджев през последните месеци проявяваше полският Лех (Познан), а миналото лято националът отклони оферта от елитен турски тим, който го примамваше със сериозна заплата, апартамент на морския бряг и луксозен служебен автомобил.

Освен Гаджев интерес от Италия има и към „синия” юноша Божидар Краев. Той изкара едноседмични проби в шампиона Ювентус в началото на годината, но най-сериозни за момента изглеждат намеренията на Лацио. Римските орли ще имат свой човек на „Лазур”, който да изготви подробен доклад за представянето на Божидар в днешния мач.

Мениджъри от половин Европа идват на мача в Бургас

Освен италианските мениджъри, които ще дойдат на днешния финал между Левски и Черно море, за да наблюдават изкъсо Владимир Гаджев и Божидар Краев, на трибуните на „Лазур” ще има агенти от половината европейски първенства. Във VIР ложата ще седнат представители на отбори от Испания, Белгия, Полша, Турция и бивши руски републики. Най-сериозно се очаква да е турското присъствие.

От южната ни съседка ще има представители както на елитни, така и на втородивизионни тимове. През зимата именно тим от втора турска дивизия беше набелязал бранителя на Левски Аймен Белаид, но до трансфер не се стигна заради желанието на турците да вземат играча само под наем. Крилото на Черно море Симеон Райков също представлява интерес за някои тимове от южната ни съседка.

Никола Спасов: Каквото и да кажа за рефера, ще е малко

Старши треньорът на Черно море Никола Спасов продължи с атаката срещу рефера на днешния финал за купата срещу Левски Ивайло Стоянов. Както е известно, в четвъртък БФС обяви наряда на съдията, известен с прякора си Сватбата, а от Варна скочиха срещу назначението и го определиха за тенденциозно.

– Каквото и да кажа за съдийството, ще бъде малко, така че просто нека да бъде еднакъв критерият за двата отбора. Нормално е да имаме притеснения, след като знаем как се свири в България. От реферите аз ще искам само едно – да приложат еднакъв критерий към двата отбора и да отсъждат това, което искат. Искам да стане един оспорван и зрелищен мач и нека по-добрият победи – сподели Спасов и допълни, че е израснал като треньор в сравнение с финала, който изгуби от Литекс преди 7 години.

– Тогава бях по-млад треньор, а сега съм по-опитен и по-уверен в себе си. Докато срещу Литекс тайно се надявах да вземем купата, сега открито я искам. Наясно съм със състава и със системата за игра. Все пак цяла седмица тренирахме това, което искаме да играем. Целта ми е всички да се раздадат максимално и да играем агресивно. Левски влиза като фаворит, но при тях има по-голямо напрежение, което за нас е добре. В един мач всичко е възможно и аз съм убеден, че имаме спортно-технически достойнства да се противопоставим по най-добрия начин -завърши наставникът на Черно море.

Нападателят на Черно море Живко Петков ще играе във втори финал за Купата на България

Нападателят на Черно море Живко Петков ще играе във втори финал за Купата на България в кариерата си днес. Преди 5 години Петков игра за Черноморец (Поморие) срещу Берое. Втородивизионният тим загуби с 0:1, а нападателят на варненци се надява срещу „Левски” да оползотвори втория шанс за трофей в кариерата си.

– Надявам се към сребърния си медал да добавя и златен. Емоцията отпреди 5 години бе неописуема, още повече че тогава бях едва 16-годишен. Играхме пред 7-8 хиляди зрители в Ловеч и загубихме с гол в продължението – спомни си Живко Петков.

Домовчийски и Буркхард са дузпаджиите в съставите

Валери Домовчийски, Антонио Аниете и Владимир Гаджев са определени за изпълнители на дузпа, ако Левски получи такава в редовното време. Централният нападател Домовчийски реализира два пъти от бялата точка в А група през сезона. Капитанът Гаджев обаче трепна при равенството 1:1 с Марек на „Бончук”.

Въпреки това националът винаги е готов да поеме отговорност във важен момент. Голмайсторът на столичани през сезона Антонио Аниете пък не е изпълнявал наказателен удар, защото на два пъти преотстъпва тази възможност.

От бялата точка за Левски ще стреля този, който се чувства най-подготвен. Любопитното е, че два 11-метрови наказателни удара през кампанията реализира Борислав Цонев.

Треньорът на Черно море Никола Спасов е определил двама изпълнители. Той вярва напълно на полския халф Марчин Буркхард, както и на Стенио. Малко вероятно е дузпа в редовното време да изпълни Бакари, тъй като през миналата кампания той изпусна на няколко пъти от бялата точка.

Ивайло Стоянов ще свири втори финал в кариерата си

Петричанинът Ивайло Стоянов, срещу назначението на който от Черно море се изказаха остро, ще свири втори финал за националната купа в съдийската си кариера. Първият бе на 24 май 2011 година и в него ЦСКА победи Славия с 1:0 на Националния стадион „Васил Левски”.

Реферът е ръководил досега 17 мача в турнира. На него бе поверена и полуфиналната среща реванш Левски – Лудогорец на 29 април тази година, когато гол на Аниете за 1:0 в последната минута изпрати сините на финал.

Преди това е бил арбитър на още един мач на Левски за купата. В него обаче сините отпадат от надпреварата – загубата с 1:2 като гост на Локо Пд в четвъртфинал, игран на 15 март 2012 година. Редовното време завършва 1:1 – настоящият защитник на Черно море Михаил Венков изравнява в 90-ата минута, а след това Здравко Лазаров носи успеха на черно-белите.

Стоянов никога не е свирил мач на Черно море в турнира.

Красен Кралев ще награди носителя на Купата

Министърът на спорта Красен Кралев ще наблюдава двубоя за Купата на България и ще вземе участие в церемонията по награждаване на двата отбора след финала.

Преди двубоя Левски се настани в Поморие, а снощи проведе тренировка на стадион “Лазур”. В нея участие взе и бившият директор Христо Йовов, който е кадем на сините и тренираше с тима преди всеки мач за купата.

Още от вчера Бургас бе залят от фенове на Левски и варненския тим. Голямата част от агитката на варненци ще потегли днес с автобуси от паркинга пред сградата на фенклуба, ще има и шествие с коли. Те ще бъдат ескортирани до Бургас от полиция.

От столицата се очаква да се придвижат над 11 хиляди запалянковци на Левски. От Националния клуб на привържениците призоваха: “Обръщаме се към огромното множество от привърженици с призив да запазим Бургас уютен и приветлив -такъв, какъвто градът ще ни посрещне”.

Клубът пък се сдоби с над 100 нови акционери по време на кампанията “Левски е твой” вчера в Несебър. Днес представители на клуба ще бъдат в Бургас.