Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Спасяват ЦСКА с 6,5 млн. лева

Васил Божков разпитва за дълговете на клуба, спешни са емблемата и загубените дела с чужденците, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Светлината в тунела на ЦСКА е свързана с името на бившия собственик на клуба Васил Божков, който командваше на „Армията” близо 6 години от пролетта на 2000 г. почти до края на 2006 г., научи „Меридиан Мач”. Един от най-богатите българи се бе зарекъл да не се занимава никога повече с футбол след първата си авантюра с „червените”, но той е обект на ухажване от много ВИП фенове на клуба в последните месеци, а и синът му Антон е известен като запален привърженик на „армейците”. Бизнесменът все още не се е ангажирал със съдбата на закъсалия ЦСКА, но „Меридиан Мач” разбра от свои източници, че той е проучил задълбочено в БФС какви са реалните задължения на клуба и какви неотложни плащания трябва да бъдат направени, за да се задържат „червените” в „А” група. Ако се захване със спасяването на ЦСКА, Божков трябва да осигури спешно на първо време 6,5 милиона лева. По-голяма част от тях -3,5 милиона трябват да се откупи емблемата на клуба, която е запорирана от НАП. Други 3 милиона лева (1,5 милиона евро) се дължат от „армейците” на различни футболисти, треньори и агенти в чужбина, като те не могат нито да бъдат обжалвани, нито разсрочвани, защото са формирани от загубени дела. Освен това голяма част от тези дългове са просрочени и клубът трепери заради нови глоби и наказания заради тях. От Божков и екипа му се очаква да разсрочат и започнат реално да изплащат и задълженията към агенцията по приходите, които са близо 7 милиона лева. Това обаче не е неотложна операция, а може да продължи в следващите няколко години. Влизането на милиардера в ЦСКА трябва обаче да стане светкавично бързо, за да не се изпуснат сроковете за хващането на последния влак и оставането на отбора в елита. Излишно е да се споменава, че при нова ера „Божков” отпадат всички варианти за фалиране, обявяване в несъстоятелност, пререгистрация, сливане, създаване на ново дружество, а ще се работи до оздравяването на настоящия клуб.

Любо Пенев остава при щастлив край

Ако Божков се върне в ЦСКА на бял кон, сигурно е, че Любослав Пенев ще запази поста си на треньор. Той вече е информиран за възможната щастлива развръзка и е гарантирал, че с екипа си няма да избягат, при положение, че „червените” останат в елита. Пенев има добри отношение с Васил Божков, с който се познават от много години. През 1999 година дори Любо бе за кратко президент на ЦСКА и остави клуба в ръцете на хазартния бос, който стана мажоритарен собственик при преобразуването му в акционерно дружество.

Левски преговаря с БГ Роналдо

„Сините” преговарят със защитника на Ботев (Пд) Даниел Златков, който е копие на звездата на Реал. Той вече е дал съгласието си да играе на „Герена”. Сега остава само да се уточнят финалните детайли по трансфера. БГ Роналдо ще дойде в Левски без пари. Даниел Златков е вторият футболист на Ботев (Пд), който най-вероятно ще играе при „сините” от новия сезон. Другият е нападателят Алекс Колев. Още преди месец съобщихме, че младокът вече се е разбрал за трансфера си на „Герена”. Спортно-техническото ръководство на Левски в лицето на директора Георги Иванов и треньора Стойчо Стоев вече са набелязали играчите от „А” група, които искат в отбора. Орлин Старокин също е сред тях. Универсалният играч, който направи страхотна пролет с екипа на Локо (Сф), се срещна в сряда с Гонзо на „Герена”. Той ще пробва първо да си намери отоор в чужбина. Ако това не стане, ще подпише с Левски. Старокин можеше да играе при „сините” от януари, но Стойчо Стоев не го пожела. Сега обаче треньорът е сменил мнението си.

 

Членът на изпълкома Емил Костадинов: БФС не може да помогне на ЦСКА

Как да имам доверие към хора, които не знаят какво правят, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов коментира ексклузивно пред “7 дни спорт” ситуацията с отнетия лиценз на ЦСКА. Според него няма как футболната централа да помогне на армейците, колкото и да му е болно.

– Аз обичам ЦСКА, ако до 15 юни успеят да оправят документите и част от задълженията, аз бих подкрепил оставането на клуба в “А” група. Това освен от мен зависи все пак и от другите членове на изпълкома. Не знам новите собственици защо загубиха 2-3 месеца и не взеха мерки. Аз си мисля, че се пропусна много време в бездействие. Как да имам доверие на хора, които не знаят какво правят – каза Костадинов.

В Берлин – полиция, билети менте и тонове бира

Цялата полиция в Берлин е вдигната на крак за съботния финал от Шампионската лига “Барселона” – “Ювентус” на “Олимпиящадион”. Само през летищата се очакват да пристигнат над 25 000 фенове от Италия и Испания, информира “Блумбърг”. От УЕФА пък изрично предупредиха запалянковците да внимават за фалшиви билети, които хитри черноборсаджии пробутват на наивниците за стотици и хиляди евро. Стадионът отдавна е напълно разпродаден, отчете УЕФА. феновете без билети ще гледат мача на големи екрани в специални зони с полицейска охрана и тонове бира.

Ешпиньо подписва с “Малага” за 2 сезона

Халфът Фабио Ешпиньо вече е подписал договор с “Малага”, информират медиите в Испания. Португалският полузащитник, който изигра 2 сезона в “Лудогорец”, вече е договорил личните си условия и е парафирал, но това още не е потвърдено официално от тима.

Според информациите от Иберийския полуостров става въпрос за договор с андалусийците за 2 сезона. Специалистите прогнозират, че тимът от “Ла Росаледа” не търси инвестиция за бъдещето, а играч, който може да свърши

работа и да запълни дупките в средата на терена.

“Хави Гарсия взима футболист, който е универсален и може да играе на доста позиции в средата. Той ще помогне в халфовата линия, която е отслабена в момента”, пишат медиите в Испания.

29-годишният фабио Ешпиньо пристигна в “Лудогорец” през лятото на 2013 г., когато беше уреден като свободен агент от “Морейрензе”. Той записа в мача в групите на Шампионска лига през сезон 2014/15.

 

Васил Божков пред завръщане в ЦСКА

Още обмислям своята реакция за ЦСКА, заяви бившият собственик на армейците, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Васил Божков може отново да стане собственик на ЦСКА. Вчера се появи информация, че той сондира възможността за евентуално свое завръщане в клуба. Привърженици на червените пък го призоваха чрез писмо да поеме властта на “Армията” за втори път след периода 2000-2006 г. Няколко часа по-късно Божков заяви: “Още обмислям своята реакция за ЦСКА след писмото”.

Веднага след това той свика среща в своя офис на улица “Московска” по повод евентуалното си завръщане в клуба. На нея присъстваше доскорошният собственик Александър Томов, както и група известни привърженици. На излизане Томов бе в добро настроение и заяви съвсем лаконично: “Оптимист съм за бъдещето на ЦСКА”. Днес в 10:00 часа на “Армията” ще се проведе Общо събрание на акционерите в клуба.

Любо остава и при друг мажоритарен акционер

Любослав Пенев може да остане треньор дори и ако Петър Манджуков и Юлиян Инджов не станат собственици на ЦСКА, какъвто е основният план в момента. Пенев вече даде съгласие да продължи да води тима след преговори с Петър Манджуков. Специалистът прие и финансовите условия за неговия щаб – двамата бизнесмени са готови да отделят 600 000 лева на сезон за треньорите.

Ако се премине към друг план за действие, не е изключено Пенев да не бъде пипан и да остане на поста. Единственото условие на наставника е ЦСКА да остане в А група, за което има сериозни индикации, че ще се случи.

Трябва да се отбележи, че в края на миналия век именно Любо Пенев продаде клуба на Васил Божков. Преди това Ел Голеадор за кратко бе играещ президент, а след идването на Божков продължи единствено като футболист на “Армията”.

В момента Пенев работи усилено по селекцията и плановете за лятна подготовка. Отборът се събира на 14 юни, неделя, за медицински прегледи, а ден по-късно ще проведе и първата си тренировка за новия сезон.

Стотици изпратиха Цоньо Василев

Стотици граждани изпратиха легендарния ляв бек на ЦСКА Цоньо Василев по последния му път. Той бе погребан в Шумен вчера. На поклонението във Военния клуб почит към покойния футболист и треньор отдадоха близки, приятели, граждани и много футболни привърженици. Венци и цветя положиха от Община Шумен, спортни клубове в града, общественици и спортни деятели.

феновете на ЦСКА от Шумен също се поклониха пред легендарния защитник. Венци и цветя бяха положени и от името на армейците в Разград и Варна.

Цоньо Василев почина на 2 юни на 63-годишна възраст. Той е 4-кратен шампион на България с ЦСКА и еднократен носител на купата със 199 мача и 6 гола в елита за армейците. Има също 43 участия и 3 попадения за националния отбор.