Юве и Барса в битка за върха в Европа

2059

БЕРЛИН, от пратеника на БЛИЦ
Веселин РУСИНОВ
Ювентус и Барселона излизат в битка за трофея в Шампионската лига тази вечер на Олимпийския стадион в Берлин (21:45 часа). Под ръководството на турския рефер Джунейт Чакър, двата тима излизат в битка за требъл, след като взеха титлите в първенствата и домашните купи.
Победата за Барселона ще постави тима в престижна тройка с Байерн и Ливърпул на отборите с по пет трофея в Шампионската лига, като повече имат само Милан (7) и Реал Мадрид (10). За Ювентус купата може да бъде трета, като торинци са сред трите клуба с най-много загубени финала (по 5).
Барселона има положителен баланс от битките с италиански тимове в евротурнирите – 43 мача, 21 победи, 13 равенства, 9 загуби (гр. 71:43), докато Ювентус е с отрицателен – 46 мача, 16 победи, 12 равенства, 18 загуби (гр. 52:50).
Мачът в Берлин може да се окаже исторически за звездата на каталунците Лионел Меси, който ако вкара гол, ще стане първият играч с голове на три финала – по едно попадение срещу Манчестър Юнайтед през 2009 (2:0) и през 2011 (3:1).
Легендата на Ювентус Джанлуиджи Буфон пък ще търси първи трофей в Шампионската лига, а с тази амбиция на терена излизат и двама от ударното трио на Барса – Неймар и Луис Суарес.
Проблем за Масимилиано Алегри може да се окажат контузените Киелини и Касерес, докато лазаретът на Барселона е правен и Луис Енрике ще може да избира най-доброто.
Прогнозата е за горещо време през целия ден в Берлин и краткотрайни превалявания по време на мача.
ЮВЕНТУС – БАРСЕЛОНА
21:45 часа, пряко по bTV Action
съдия: Джунейт Чакър
стадион: Олимпийски, Берлин
Вероятни състави:
ЮВЕНТУС: Джанлуиджи Буфон, Патрис Евра, Андреа Бардзали, Леонардо Бонучи, Стефан Лихтщайнер, Клаудио Маркизио, Андреа Пирло, Пол Погба, Артуро Видал, Алваро Мората и Карлос Тевес
Резерви: Сторари, Рубиньо, Огбона, Че Челие, Пепе, Падоин, Стураро, Перейра, Коман, Йоренте и Матри
БАРСЕЛОНА: Марк Андре Тер Щеген, Даниел Алвеш, Жерар Пике, Хавиер Масчерано, Жорди Алба, Иван Ракитич, Серхио Бускетс, Андрес Иниеста, Лионел Меси, Неймар и Луис Суарес
Резерви: Браво, Монтоя, Бартра, Адриано, Шави, Матийо, Рафиня, Педро, Серхи Роберто