Барселона покори Европа! Каталунците завоюваха Шампионската лига и влязоха в историята! (СНИМКИ)

2069

БЕРЛИН, от пратеника на БЛИЦ Веселин РУСИНОВ

Барселона е на върха в Европа! Каталунците спечелиха Шампионската лига след успех с 3:1 на финала над Ювентус и се превърнаха в първия тим, който прави два пъти златен требъл – титла на страната си, Купата и европейски трофей. На препъления Олимпийски стадион в Берлин играчите на Луис Енрике ликуваха с петия трофей от турнира за клуба с голове на Иван Ракитич, Луис Суарес и Неймар. За италианския шампион точен бе Алваро Мората, но въпреки добрата си игра и многото положения Ювентус не успя да стигне до успех. Играчите на Масимилиано Алегри обаче могат да си тръгнат с високо вдигнати глави, тъй като бяха аутсайдер преди мача, а се представиха на много високо ниво.

Срещата започна по възможно най-добрия начин за Барселона. Каталунците се втурнаха в атака и още в четвъртата минута ликуваха. Неймар атакува отляво, пусна топката към Иниеста, който с едно докосване я прати към Иван Ракитич. Хърватинът бе безпощаден от няколко метра и Барселона излезе напред в резултата.

Попадението даде криле на испанския тим, който бе тотален господар на терена до 15-ата минута, като само добрите намеси на Буфон спасиха Ювентус от инкасиране на второ попадение. Развитието на двубоя изнерви играчите на Алегри, които направиха редица нарушения. Най-деен в тях бе Артуро Видал, който получи жълт картон, а можеше да получи втори и да бъде изгонен още преди да са изтекли 30 минути.

Турският съдия Джунейт Чакър не отсъди дузпа за Барселона при игра с ръка на Лихщайнер в наказателното поле на Ювентус. Реферът прецени, че ситуацията не заслужава най-тежкото наказание.

С напредване на първото полувреме Ювентус се окопити, а Мората пропиля първата възможност за тима. Веднага след това мощен удар на Маркизио мина на сантиметри над вратата на Тер Щеген.

В края на полувремето отново Барселона бе по-дейния тим на терена, а Луис Суарес на два пъти бе близо до гол. Първият му удар мина много близо покрай гредата, а втория бе избит с мъка в корнер от Буфон.

Втората част започна с чудесна атака на Барселона, но Джанлуиджи Буфон отново показа невероятната си класа и спаси удара на Суарес. Малко по-късно, в 55-ата минута, Ювентус достигна до изравняването. Маркизио намери с пета Лихтщайнер, който пусна веднага към Тевес. Аржентинецът се извъртя и стреля, Тер Щеген изби топката, но Алваро Мората бе на точното място и вкара отбитата топка в мрежата за 1:1.

Ювентус имаше претенции за дузпа за нарушение срещу Пол Погба, но повторенията показаха, че такава по-скоро няма.

Радостта на италианския шампион трая едва 15-ина минути. В 69-ата Лео Меси пое топката от центъра, напредна бързо и стреля силно по земя. Буфон изби топката, но Луис Суарес бе най-бърз и я прати с мощен шут в горния ъгъл, за да изведе отново Барселона напред.

Две минути по-късно топката отново бе във вратата на Буфон, след като Неймар стреля с глава. Реферът Чакър обаче отмени попадението, след като получи сигнал от съдията на линията, че бразилецът е играл с ръка. Повторенията показаха, че попадението на Неймар бе правилно отменено.

В последните минути Ювентус натисна, а Перейра бе много близо до гол, но не успя да нанесе хубав удар от близка дистанция и топката лесно бе уловена от Тер Щеген.

Стражът на Барселона още два пъти се намеси решително и отчая нападателите на Ювентус, а в последните секунди на двубоя Неймар реализира при добра контраатака на каталунците и оформи крайното 3:1!


ЮВЕНТУС – БАРСЕЛОНА 1:3
0:1 Иван Ракитич (4), 1:1 Алваро Мората (55), 1:2 Луис Суарес (69), 1:3 Неймар (90+7)

4-а минута: ГОЛ ЗА БАРСЕЛОНА! Чудесна атака отляво на Барселона. Неймар намери Иниеста, който с едно докосване пусна към Иван Ракитич, а хърватинът от няколко метра бе безпощаден!

55-а минута: ГОЛ ЗА ЮВЕНТУС! Маркизио намери с пета Лихтщайнер, който пусна веднага към Тевес. Аржентинецът се завъртя и стреля, Тер Щеген изби топката, но Алваро Мората бе на точното място и вкара за 1:1.


69-а минута: ГОЛ ЗА БАРСЕЛОНА! Лионел Меси получи топката в центъра, напредна бързо и стреля силно по земя. Буфон изби топката, но Луис Суарес бе най-бърз и я прати с мощен шут в горния ъгъл!

90+7- ГОЛ ЗА БАРСЕЛОНА! Каталунците организираха бърза контраатака, при която на голова позиция се озова Неймар. Бразилиецът стреля силно и точно по земя в далечния ъгъл и направи безпомощен Буфон!

Съставите:
1juv.jpgЮвентус: 1.Джанлуиджи Буфон, 26.Щефан Лихтщайнер, 15.Андреа Бардзали, 19.Леонардо Бонучи, 33.Патрис Евра (Кингсли Коман), 21.Андреа Пирло, 8.Клаудио Маркизио, 6.Пол Погба, 23.Артуро Видал (Роберто Перейра), 9.Алваро Мората (Фернандо Йоренте), 10.Карлос Тевес
Треньор: Масимилиано Алегри

барселона_1.jpgБАРСЕЛОНА: 1.Марк-Андре тер Щеген,22. Дани Алвеш, 3.Жерард Пике, 14.Хавиер Масчерано, 18.Жорди Алба, 5.Серхио Бускетс, 4.Иван Ракитич (Жереми Матийо), 8.Андрес Иниеста (Шави), 11.Неймар, 9.Луис Суарес (Педро), 10.Лионел Меси
Треньор: Луис Енрике

ГАЛЕРИЯ