Златен требъл за Барса след успех във финала срещу Ювентус

Germany Soccer Champions League Final

Барселона победи Ювентус с 3:1 във финала на Шампионската лига и за пети път в своята история стана европейски клубен шампион,фото:БТА

Барселона откри резултата още в четвъртата минута при първата си атака в мача. Меси подаде на левия фланг на Жорди Алба, който продължи атаката към бразилеца Неймар. С едно докосване Неймар намери капитана Андрес Иниеста в наказателното поле, той отклони топката към Иван Ракитич и хърватският полузащитник изпрати топката в мрежата на Джанлуиджи Буфон – 1:0!SPORT.BNT.BG

В 8-та минута ударът на бразилеца Неймар мина на сантиметра край напречната греда на Буфон, а в 12-та минута капитанът на “Старата госпожа”, 37-годишният вратар Джанлуиджи Буфон демонстрира класата си, спасявайки опасен удар на Дани Алвеш.

Ювентус започна по-добре второто полувреме и в 55-та минута стигна до изравняване – след пробив на десния защитник Щефан Лихтщайнер и удар на Кладуио Маркизио вратарят на каталонците Марк-Андре тер Щеген изби топката, но тя попадна в Алваро Мората и той от десетина метра направи 1:1.

В 68-та минута аржентинският нападател на каталонците Лионел Меси премина с дрибъл тридесетина метра и от границата на наказателното поле стреля с левия крак, Джанлуиджи Буфон отби топката, но тя попадна в непокрития уругвайски нападаттел Луис Суарес и резултатът стана 2:1 за Барселона.

Само след две минути бразилецът Неймар стреля с глава и изпрати топката в мрежата на италианците, но голът не бе признат заради факта, че след удара с глава топката докосна дясната ръка на бразилския национал.

Главният съдия Джунет Чакър даде петминутно продължение на мача, в последната минута Ювентус започна отчаяна атака с далечно центриране от центъра на терена, но центрирането бе избито. Последва светкавична контраатака и в 90 плюс 7 минути бразилецът Неймар с точен удар оформи крайния резултат във финалния мач – 3:1 за Барселона.

Президентът на УЕФА Мишел Платини връчи медалите на двата отбора-финалисти, а след това под буните аплодисменти на многохилядната публика на Олимпийския стадион връчи купата на легендарния капитан на каталонците Шави, за когото това бе рекодният мач 151 в Шампионската лига и последен с фланелката на каталонците, която я носи от 1998 година. От следващия сезон 35-годишният Шави ще играе за катарския Ал Сад.