Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Окончателно! Без ЦСКА и “Локомотив” (СФ), пише във водещия си материал “7 дни спорт”
Случаят е приключен! Не съществува въпрос за лиценза на ЦСКА и “Локомотив” (Сф). Такъв въпрос не може нито да се повдига, нито да се обсъжда вече. Лицензите са отнети и това не подлежи на преразглеждане!
Това научи в. “7 дни спорт” от източници, неподлежащи на съмнение. Предстоящото събрание на Изпълкома на БФС на 15 юни няма по никакъв начин да разглежда варианти за връщане на двата отбора в елита. На заседанието следващата седмица ще бъде прието “А” група да бъде от 10 отбора. По наша информация президентът на  БФС   Борислав Михайлов е провел консултации с всички високопоставени футболни личности в света. Те обаче са го отрязали като кисела краставица и са го предупредили да не прави глупости. Идеята за връщане на ЦСКА и “Локомотив” в “А”група е против всякакви правила на ФИФА и УЕФА и те ще се намесят с ожесточение, ако някой реши да проявява самодейност извън правилата. За ЦСКА и “Локомотив” мандалото хлопна. Както “7 дни спорт” информира в последните седмици, решението на Лицензионна-та комисия, което беше потвърдено няколко дни по-късно и от Апелативната, е крайно и няма как да бъде обжалвано. ЦСКА и “Локомотив” (Сф) не отговарят по никакъв начин на критериите за получаване на лиценз за “А” група.
Халф на “Берое” все по-близо до Герена, разкрива още изданието
Полузащитникът на “Берое” Георги Костадинов е близо до трансфер в “Левски”. Халфът е силно желан от „сините”, които са впечатлени от изявите му в последните месеци. От Герена са впечатлени от способността на Костадинов да играе еднакво добре и в двете фази на играта. Контрактът на 24-годишния Георги Костадинов с “Берое” приключва в края на месеца и той ще може да акостира на стадиона в “Подуяне” като свободен агент. В “Левски” се надяват той да се превърне в заместник на капитана на “сините” Владимир Гаджев, който си тръгна от клуба. Към Георги Костадинов има интерес и от чуждестранни клубове, но няма да е изненада, ако се появи на Герена на първата тренировка на “Левски”.
Румънци искат Боян Йоргачевич, четем още във вестника
“Динамо” (Букурещ) проявява засилен интерес към вратаря на “Левски” Боян Йоргачевич, съобщава румънското издание fanatik. го. Старши треньорът на отбора от румънската столица Мирча Редник се познава отлично с Йоргачевич от съвместната им работа в “Гент”. Само преди няколко дни 33-годишният вратар обяви, че няма намерение да напуска “Левски”. При всички положения “Динамо” ще трябва да плати трансферна сума на „сините”, тъй като Боян има още 1 година от договора си със “сините”. Интересното е, че в редиците на Кучетата, както наричат тима от Букурещ, се състезава друг вратар минал през Герена – Кристиян Наумовски.

Прохазка се маха от „Герена”, съобщава на първа страница “Меридиан мач”
Роман Прохазка на 99% няма да преподпише с Левски, научи „Меридиан Мач”. Словакът получи предложение за нов договор преди около седмица и все още не е отговорил окончателно дали ще остане на „Герена”. Универсалният боец обаче е много разочарован, че му е предложена по-ниска заплата и вече е намекнал, че си тръгва. „Сините” търсят заместник и на Антонио Аниете, който също най-вероятно няма да преподпише.
Защитник ще продължи кариерата си в Казахстан, четем още в изданието
Денис Причиненко е поредния футболист, който ще си тръгне от „Армията”. Казахстанският Кайрат проявява интерес към него, твърдят местните медии. „Следя ситуацията в ЦСКА и мениджърът ми разглежда офертите към мен, но чакам първо да видя какво ще се случи с настоящия ми клуб. Имам още две години договор. Мога да разтрогна, но не съм подал молба”, заяви Причиненко.
ЦСКА вече напуснаха Апостол Попов и Иван Маркович, което е голям удар за клуба. Тони Силва и Стивън Сънди също са се ориентирали към изхода на стадион „Българска армия”. Якуб Дивиш, Луис Соарес, Орелиен Жоаким и Стефан Николич вече не са част от клуба. Бразилският полузащитник Еденилсон Бергонси, който се възстановява от травма също няма да продължи при „армейците”.
„Брат” на Стоичков вариант за Лудогорец, е друго заглавие на “Меридиан мач”
Легендата на Барселона Хосе Мари Бакеро е един от вариантите за нов треньор на Лудогорец, научи „Меридиан Мач”. Изключително близкият на Христо Стоичков 52-годишен специалист е попаднал в полезрението на шампионите, които усилено търсят наследник на напусналия след края на сезона Георги Дерменджиев. „Меридиан Мач” вече съобщи, че „орлите” са преговаряли с трима испанци, като се предполага, че баскът е един от тях.Треньорската кариера на Бакеро не е много бляскава. Той поема Пуебла още през 1999 г., но бързо напуска. През 2005 г. води Малага Б, а година по-късно става старшия на родния си Реал Сосиедад. За разлика от много други испански треньори, Бакеро има опит и в Източна Европа, което е голям плюс. Застава начело на Полония Варшава от 2009 до 2010 г., когато пък поема Лех Познан. Именно той взема националът Александър Тонев в полския клуб през 2011 г. За последно е бил треньор на перуанския Хуан Аурих преди две години.Преговорите за нов наставник на Лудогорец вървят с пълна пара, като неговото име трябва да бъде обявено до края на седмицата. Все пак на 14 юни шампионите започват лятна подготовка.

Затишие пред буря в ЦСКА, е водещият материал на “Тема Спорт”
Пълна тишина е настъпила в ЦСКА. Никой от клуба не излиза да каже какво конкретно ще се случва оттук насетне. От време на време излиза по някоя декларация на собствениците или ултиматум от страна на фенове или акционери. Въпреки това ситуацията реално не се променя, дъвчат се едни и същи теми, а в крайна сметка ЦСКА се носи в безтегловност в очакване на спасение. Това затишие обаче със сигурност предшества буря. Завесата би трябвало да падне в рамките на седмица, освен ако не се стигне до сценарий, чиято развръзка да настъпи в последния възможен момент. И това не е изключено. Пред ЦСКА се оформят най-общо три възможности – оздравяване на старото дружество, създаване на ново с търсене на вратичка, чрез която да бъде допуснато до А група, или преобразуване на друг клуб от елита, който да премести седалището си в София и да промени името си. Изпълкомът се събира на 15 юни и той може да се произнесе къде ще участва ЦСКА през следващия сезон, но само ако преди това са изпълнени определени условия. Армейците нямат лиценз, а и не се правят явни стъпки към получаването на такъв. (Без)действията на настоящите собственици Ивайло Манджуков и Милко Георгиев може да означават, че те нямат намерение да се занимават със старото дружество и планират да го оставят в небитието. Никой обаче не излиза да потвърди или отрече подобен ход, нито казва как ще се процедира в бъдеще.
Левски все по-близо до Георги Костадинов, разкрива още вестникът
Левски е все по-близо go привличането на Георги Костадинов. Полузащитникът се е срещнал с ръководството на сините през миналата седмица и е получил конкретна оферта. Засега обаче той не е дал отговор дали ще я приеме, но е заинтересован от възможността да заиграе на “Герена”. Както “Тема Спорт” съобщи, спортно-техническият щаб на столичани е останал впечатлен от израстването и работата, която върши 24-годишният футболист и в двете фази на играта. Желанието на треньорите е бившият футболист на Лудогорец да се превърне в заместник на Владимир Гаджев. На този етап не е ясно дали Костадинов ще приеме офертата, тъй като към него има сериозен интерес от няколко турски клуба, сред които е Истанбул Б, както и Литекс. Паралелно с това пък халфът води разговори и с настоящия си клуб Берое. Бившият младежки национал има договор със старозагорци до края на месеца.
Лудогорец чака още един играч до дни, пише още “Тема Спорт”
Лудогорец чака още един нов футболист за старта на лятната си подготовка, разбра “Тема Спорт”. Шампионите започват тренировки на 15 юни. Дотогава от спортно-техническото ръководство трябва да финализират преговорите за играч, който се подвизава в предни позиции. На този етап клубът си осигури бразилския халф Лукас Саша и вратаря Милан Борян, който бе определен за номер 1 на поста в сръбското първенство заради великолепните си изяви с екипа на Раднички Ниш. Двамата пристигнаха в Разград като свободни агенти.
В следващите дни Лудогорец очаква да има развитие около още един от футболистите, с които иска да се подсили. Вчера ръководството е изпратило конкретна оферта и очаква отговора на клуба, държащ правата му. Припомняме, че сред набелязаните играчи от разградчани е нападателят на Ботев Пловдив Цветелин Чунчуков. Според хора, близки до канарчетата, обаче на този етап не е близано в преговори с юношата на Левски, който направи силен сезон. Шампионите са си поставили срок да приключат с лятната селекция най-късно до края на месеца. Клубът обаче е готов да чака най-много още двама футболисти дотогава. На първо място в трансферните планове е привличането на централен нападател, тъй като в момента отборът разполага само с Юнес Хамза и Жуниор Кишада, както и дясно крило