Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Боян готви бягство от Левски“, съобщава от първата си страница вестник „7 дни спорт“
Боян Йоргачевич готви бягство от Левски. Сръбският вратар пробва да си уреди договор с румънския гранд Динамо (Букурещ). За интереса на „Кучетата“ към стража се знае от няколко дни насам, но вчера стана ясно и как може да бъде осъществен трансфер.
Според “Гадзета Спортурилор” – най-големия румънски спортен ежедневник, импресариото на Йоргачевич е уверил Динамо, че вратарят няма да им струва и стотинка. Сърбинът има контракт с Левски за още година, но агентът е дал гаранции, че клиентът му ще скъса договора си със “сините” и ще пристигне в Букурещ като свободен агент. Това може да стане или едностранно, по вина на клуба заради неполучени заплати, или по взаимно съгласие. Йоргачевич, както и останалите “сини” играчи получиха предложение да намалят заплатите си. Ако вратарят откаже, клуб и футболист ще си стиснат ръцете и ще се разделят. Тогава сърбинът ще е свободен да приеме предложението на Динамо.
От цялата тази схема големият губещ е Левски.
“Сините” вече освободиха един вратар без пари – Пламен Илиев, който също отиде в Румъния, подписвайки c Ботошани. Ако и Йоргачевич се махне, отборът ще остане само с младия Александър Любенов под рамката. Така може да се случи, че за поредна година “сините” ще търсят на пожар нов страж.
„Спрягат пак Дани Златков и Живко Миланов“, пише още изданието.
Двама бранители отново са спрягани за трансфер в Левски.
Очаква се “сините” да изпратят оферта за бранителя на Ботев (Пд). Интересът на столичани е сериозен и името на Златков попада в плановете им за селекция. На „Герена“ са проучили в детайли ситуацията около бранителя и възможността да го измъкнат без пари от “Коматево”, но след като удариха на камък, са решили да отправят оферта на Ботев.
Вчера се заговори за още един защитник, който може да бъде взет от Левски. Става въпрос за бившия бек на “сините” Живко Миланов. Според родни медии ръководството на столичани е отправило оферта към Миланов. Бившият национал все още обмисля своя отговор на предложението. Според негови близки обаче защитникът е готов да се завърне на „Герена“, където преминаха най-силните години от кариерата му. Само преди дни руският Том (Томск), където играе Живко, не успя да се пребори за място в елитната дивизия на страната. Тимът стигна само до нулево равенство при гостуването на Урал в плейофа за влизане в най-горното ниво. Провалът е накарал Миланов да се замисли за нова промяна и евентуално връщане в Левски.
„Карагарен отряза отбори от Полша и Словакия“, четем още в „7 дни спорт“
Изгряващата звезда на Локомотив (Пд) Бирсент Карагарен вчера преподписа официално договора си с клуба. Срокът на новия му контракт е за една година, т.е. до лятото на 2016 г.
“7 дни спорт” научи, че след края на изминалия сезон сериозен интерес към 22-годишното крило са проявили отбори от Полша и Словакия. Талантът обаче е отхвърлил офертите на въпросните клубове. Бирсент е изявил желание да помогне на родния си клуб и през предстоящата кампания у нас. През изминалия шампионат той блесна на родния футболен небосклон, като привлече вниманието към себе си и на доста от родните грандове. Сега, след като се обвърза отново с “черно-белите”, той ще продължи да радва феновете на Локомотив.

„Божков каза “да” за ЦСКА“, обявява от първа страница „Меридиан мач“
Васил Божков е обявил вчера на среща с феновете от най-влиятелните фракции, че се захваща със спасението на ЦСКА. Според източници на „Меридиан Мач” милиардерът споделил, че работи върху два варианта. Първият включва създаването на ново АД и клуб, които да бъдат припознати от феновете. В такъв случай ЦСКА ще остане в „А” група, само при положение че се обедини с друг клуб от елита и ползва неговия лиценз.
Другата опция е участие във „В” група през следващото .първенство пак с документа на друг клуб. Божков е обещал, че бюджетът на „армейците” ще бъде 6 000 000 лева на сезон. Той гарантирал сумата за следващите 3 години. Ръководни фактори в държавата са обещали да съдействат за отдаването на базите на концесия за 35 години.
“AС”: Милинко Пантич поема Лудогорец“, пише още изданието.
Сърбинът Милинко Пантич е вариант за нов треньор на Лудогорец, обяви „АС”. Испанската медия твърди, че от Разград вече са влезли в контакт с Пантич, който за последно води ФК Баку. В същото време португалецът Аугусто Инасио бе обявен за новия треньор на „орлите” от авторитетния вестник „Рекорд”. „Назначението” обаче продължи само няколко часа, след което се оказа, че Инасио е назначен за главен скаут на Спортинг.
Берое се похвали с петима нови“, съобщава още „Меридиан мач“
Берое направи пет светкавични трансфера, с които запълни дупките, оставени от хората с прекратени и неподновени договори. Известно е, че „зелените” се разделиха с Димо Бакалов, Танко Дяков, Валдемир Боровски. Аласан НДиайе и Крис Гади. На овакантените постове бяха привлечени петима българи, от които се очаква по-голяма лоялна съпричастност към съдбата на клуба. Сред тях са двама играчи от носителя на Купата на България Черно море – Георги Божилов и Иван Коконов, двама бегълци от закъсалия Локомотив (Пд) – Спас Делев и Венелин Филипов, както и реабилитираният Стивън Петков, който се готви цяла пролет с Берое.
Част от тези игра са сред каймака на „А” група, въпреки че нито един от тях не се ползва със статута на звезда в момента. Берое обаче се специализира в последните сезона да възражда кариерите и да вдига нивото на някои от родните играчи и се надява това да се случи и с новите попълнения.

Литекс става ЦСКА“, пише вестник „Тема Спорт“
Литекс е на път да стане ЦСКА, а Васил Божков отново ще инвестира в „армейците“. Това са двете големи новини от вчера. Един от най-богатите българи обяви на среща с „червени“ фенове, че е готов да се ангажира на сто процента с ЦСКА и да намери начин да продължи в „А“ група. Той няма да инвестира в старото дружество, което остава в историята и тръгва към несъстоятелност.
Основният вариант е Божков да купи Литекс, който пък да бъде преобразуван в ЦСКА. Ловчанлии ще сменят името и седалището си. Така ЦСКА ще се окаже без дългове и голяма финансова мощ зад гърба си. Преобразуване на Литекс в ЦСКА означава готов отбор и евроучастие още това лято.
Васил Божков е гарантирал, че ще отделя по 6 милиона лева на сезон, ако плановете ЦСКА да остане в „А“ група бъдат доведени до успешен край. Целият бюджет на клуба ще е 9 милиона лева.
Червената общност изрази пълна подкрепа към визията за бъдещето на Васил Божков.
„Стилиян Петров вариант за спортен директор“, пише още изданието.
Стилиян Петров е вариант за поста спортен директор на ЦСКА, разбра “Тема Спорт”. Идеята се обсъжда и в скоро време може да има новина в тази посока. За поста спортен директор са коментирани и още няколко имена, но окончателно решение на този етап няма.
Другата голяма новина, която може да гръмне скоро, е свързана с… Димитър Бербатов, но не с новия клуб, където ще продължи кариерата си.
Детско-юношеската школа на армейците е била предложена именно на Бербатов. По този начин няма да се налага голмайсторът на националния ни отбор за всички времена да търси земя, на която да базира своята академия, която възнамерява да направи.
С две думи казано – Стилиян и Бербатов са в проекта на новия ЦСКА.
На ръководните постове Васил Божков очаквано ще заложи на свои хора. Не е изключено завръщане в клуба на Стефан Орманджиев, който бе председател на Надзорния съвет при първия престой на Божков.
Според информация на “Тема Спорт” пък е много възможно клубът да има и емблематична фигура за президент. За такъв може да бъде поканена една от най-големите личности от историята на „армейците“. И оттам да дойде поредната голяма новина.
Все още не е решен и въпросът кой ще е треньор на ЦСКА. Това подлежи на дискусия, като се имат предвид три имена. Едното е на млад чуждестранен специалист, който е водил отбор в групите на Шампионската лига, а от няколко месеца е без клуб. Българските варианти за поста са свързани с Любослав Пенев и още едно много известно име от червените среди. Те обаче са план „Б“, който ще влезе в действие само при отказ на чужденеца.
Днес ще стане и окончателно ясно и кога ще бъде първата тренировка на отбора.
Кирил Котев започва с Локомотив (Пд)“, пише още „Тема Спорт“
Централният защитник Кирил Котев ще започне подготовка с Локомотив (Пловдив). „Черно-белите“ се събират за първа тренировка на 15 юни (понеделник). Бранителят напусна Черно море малко преди края на сезона след разминавания с ръководството на клуба за бъдещия си нов договор. Веднага след дебютното занимание Локомотив отива на лагер в Банско, където трябва да дойде и Котев. Той е заявил, че първото му желание е да си уреди трансфер в чужбина. Ако обаче това не стане, той ще остане в отбора, с който спечели титлата през 2004 г.
По идентичен начин стоят нещата и с друг желан от старши треньора Христо Колев защитник – Мартин Кавдански. През пролетта той бе в Марек. Кавдански и Котев могат да оформят двойка в центъра на защитата, на която през 2012/13 на “Лаута” разчиташе Стефан Генов.
Междувременно стана ясно, че през следващата година основен приоритет на община Пловдив ще бъдат всички стадиони в града, обяви кметът Иван Тотев.
“През пролетта на 2016-а се захващаме със стадион “Пловдив”, както и с останалите съоръжения”, каза градоначалникът. Очаква се общината до помогне за ремонт на “Лаута” и довършването на строежа на “Христо Ботев”.