Зам. министърът на спорта се включи в спортните прояви на Добрич

Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов даде старт на финалните състезания по хандбал за юноши ХІ – ХІІ клас от Ученическите игри 2011/12 г. в спортна зала „Русалка” в Добрич. Във финалната надпревара участват 72-ма състезатели от 6 отбора – ПМГ “Акад. Никола Обрешков” – Бургас, ПТГ – гр. Варна, СОУ “Емилиян Станев” – Велико Търново, СОУ “Стефан Караджа” – Каварна, ПГИТМТ – гр. Панагюрище и 101 СОУ “Бачо Киро” – София. 

Събитието е част от календара на Националната кампания „Аз обичам спорта”, която се организира от МФВС за трета поредна година през май, обявен за „Месец на българския спорт”. Кампанията е със социална насоченост към децата и тийнейджърите и има за цел да мотивира все повече учащи и подрастващи да се занимават със спорт. Партньори на Националната кампания „Аз обичам спорта” през тази година са М-Тел, Девин и Pepsi, които осигуряват награди за най-добрите млади спортисти. „Изключително съм радостен от факта, че в тазгодишните финали на Ученическите игри участват общо 3 500 състезатели от трите възрастови групи, които се състезават в 8 вида спорт. Над 120 000 млади и талантливи състезатели се включиха във всичките етапи на надпреварата, което е доказателство за вашето отношение към спорта и за успешното му развитие сред учащите в България. Убеден съм, че финалите ще преминат на високо ниво в духа на честната игра. Вярвам, че ще дадете всичко от себе си в името на любимия спорт хандбала”, каза при откриването Иван Ценов.

 

Ученическите игри са организирани от Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на образованието, младежта и науката и Българската асоциация “Спорт за учащи”. Финалният турнир по хандбал за юноши ХІ – ХІІ клас се провежда със съдействието на сдружение “Училищен спорт, туризъм и младежки дейности – Добруджа” и Община Добрич. Откриването на финалите в Добрич бе съпроводено с изпълнения на детската студия при ансамбъл “Добруджа” и участниците в “България търси талант” – The Center.

 

По време на спортния празник в Добрич Иван Ценов посети младите футболни таланти, които участват в срещите от Държавното първенство по футбол за момчета, родени през 1999 г. и изгледа част от мача между отборите “Добруджа” и “Аксаково”. Заместник-министърът гледа и контролните срещи по волейбол „Добруджа 07” за юноши младша и старша възраст, които се провеждат в ученическата спортна школа в комплекс “Изида” (Добрич).

 

Заместник-министърът награди призьорите от Международния турнир по тенис за деца до 12 години от веригата „Tennis Europe U12”. Турнирът е включен в календара на Европейската асоциация по тенис за юноши и девойки.

 При посещението си в Добрич, Иван Ценов направи обиколка на спортен комплекс “Добротица”, стадион “Добруджа”, залата по лека атлетика, където се готвят националните ни отбори и се провеждат държавни първенства, и взе дейно участие в тренировката на баскетболен клуб “Добрич 93”.