Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Валат ли ще сме в Ла Валета?

Петев се прави на интересен за изнизването след Турция: Да ми бяхте написали откъде да мина, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Валат ли ще сме в Ла Валета? Това се пита изстрадалият роден фен преди днешното ни гостуване на Малта. Те са скромни, винаги аутсайдери, но през ноември видяхме, че жилят много болезнено. Усети го най-вече Любо Пенев, който се сбогува с поста си заради онова 1:1 на „Васил Левски”. След срамното второ полувреме срещу Турция в Истанбул обаче изгледите за националите не са никак добри. Като нищо една грешна стъпка на Рицарския остров ще убие и без това илюзорните ни шансове за класиране на Евро 2016. Но след като не можахме да бием храбрите момчета на Пиетро Гедин в София, като нищо може да се спънем и сега. Селекционерът ни Ивайло Петев, който се скри от медиите след жалкото ни представление в Турция, се оправда по нелеп начин за бягството си. „Трябваше да ми напишете откъде да мина”, каза уж на майтап Кмета на Баховица. „Искам да видя нашите момчета така, както изглеждаха срещу Турция през първото полувреме. Аз съм сигурен, че ще победим. Не виждам проблем в отбора”, каза селекционерът за гостуването на Малта. „Какво сме си казали с момчетата, остава си между нас. Ще видим дали тази загуба ще им се отрази негативно, когато приключи мачът с Малта в петък след 23 часа”, допълни бившият треньор на Лудогорец. „Няма играчи с проблеми след този двубой с Турция, това е радващото. Единствен Александър Александров имаше неразположение, но следобед ще тренира и всички ще са на линия. Георги Миланов също. Имаме една цел -да победим. За да го сторим, трябва да играем по-добре от съперника. Затова трябва да играем агресивно, атакуващо и да бележим голове. Не съм говорил с момчетата за предишния мач с Малта, но предполагам, че този двубой ще ги мотивира”, смята Петев. „В днешно време вече няма тотални аутсайдери. Когато не си концентриран, когато не си подготвен, можеш да загубиш от всеки отбор. Ние трябва да сме готови за Малта и да излезем с нагласа, която ще ни помогне да победим”, завърши Петев. Той със сигурност ще направи няколко промени в своя състав. Очаква се на пейката да останат Иван Бандаловски, Николай Бодуров и Михаил Александров, а шанс да започне от първата минута ще получи Ивайло Чочев.

В 5 от 6 случая джужето ни вкарва

Националите ни нямат загуба от Малта, но тенденцията в мачовете с островитяните е не е съвсем приятна в последните десетина години. На 13 октомври 2004 година за първи път в двубой с футболното джудже изтръпнахме, когато Малта неслучайно ни поведе 1:0, заради авангардното решение на селекционера Христо Стоичков да излезе с двама защитници. В крайна сметка класата на играчите в офанзивен план бе достатъчна за обрата до 4:1. Потресаващо е друго – малтийците се разписват в пет от последните шест двубоя с „лъвовете”. Няма друга страна от топ 40 на европейския футбол, която би допуснала малтийците да я разпечатат в подобен процент двубои. На всичко отгоре в този период островитяните два пъти ни спряха с ремита -един път при Стоичков и за последно при Любо Пенев. Дали пък в 13-ия мач с Малта не ни готвят и по-лоши неща.

Де Роси пропуска мача с Хърватска

Само часове след отпадането на Марко Верати от италианския национален отбор, тимът на Антонио Конте загуби нова важна фигура в халфовата линия. Става дума за ветерана Даниел е де Роси, който със сигурност ще пропусне днешната евроквалификация срещу Хърватска. „По време на заниманието Де Роси прекъсна тренировки заради контузия, която го вади от състава за двубоя срещу Хърватска”, съобщиха от футболната федерация на „скуадрата”. Селекционерът на „шахматистите” Нико Ковач обаче също има сериозни проблеми. Той няма да може да използва най-голямата си звезда Лука Модрич, който през целия изминал сезон бе преследван от контузии. Защитникът Ведран Чорлука също е аут.

 

В търсене на победа Националите потеглиха със сладка изненада

Пълният дебютант Борислав Стойчев заменя разочарованието Бодуров, Миланов също титуляр, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

С отлично настроение и амбиции за победа замина националният отбор за важната европейска квалификация с Малта днес. Вчера избраниците на Ивайло Петев отлетяха за островната държава в пълен състав заедно с Георги Миланов, който се присъедини преди броени дни.

Още от ранните часове на деня обаче близки до тима се бяха погрижили заминаването да е съпроводено с усмивки и положителни емоции. Причината беше рожденият ден на халфа на “Лудогорец” Михаил Александров. Един от твърдите титуляри в схемата на Ивайло Петев отбеляза 26-ия си рожден ден, а на закуската на тима в София го чакаше и много приятна изненада. Нашите бяха посрещнати от сладки лакомства във формата на екип на националния отбор. За всеки един играч пък имаше надписана фланелка с номера му. Такава изненада намери още националният селекционер Ивайло Петев и всички членове на екипа му. Това пък видимо вдигна духа в отбора и всички заминаха усмихнати за летището.

Късно снощи отборът проведе последната си тренировка преди днешния мач. Нашите се готвеха на стадион “Та ‘Али” в Ла Валета, като тренировката беше открита само в началото. Ивайло Петев изпробва последни варианти за днешния мач и пробиване на малтийския “бетон”.

Очаква се днес да има доста промени в стартовия състав на нашия тим. Почти сигурно разочаровалият с Турция в началото на седмицата Николай Бодуров ще седне на резервната скамейка. Централният бранител видимо не е във форма, затова вместо него ще стартира Борислав Стойчев от “Левски”. 28-годишният футболист е пълен дебютант в тима, след като до момента няма нито един мач с националната фланелка. Очаква се другата промяна също да е свързана със защитата. Иван Бандаловски ще бъде сменен от Георги Миланов. По този начин Станислав Манолев ще се върне да играе като десен бек, а Миланов ще започ- не като полузащитник.

Вчера новини имаше и в лагера на Малта. Според медиите, на Рицарския остров до последно селекционерът Пиетро Гедин ще се чуди дали да заложи на капитана Майкъл Мифсуд. Според различни анализатори домакините са по-непредсказуеми без капитана си, който редовно бил пазен от много души.

Малта ще започне в ултрадефанзивна схема с трима бранители и шестима халфове.

Капитанът Дяков: Сигурен съм, че ще победим

Капитанът на националния отбор Светослав Дяков изрази оптимизъм при заминаването на тима ни за Малта. Според халфа трикольорите ще вкарат голове днес.

“Ние идваме да играем за победа, играем за България. С Малта първия мач наистина беше негативен. И на този лагер гледахме някои от моментите в мача с Малта, имахме над 10 положения да отбележим. Сигурен съм, че в Малта ще вкараме голове и ще си тръгнем с три точки. За нищо друго не мислим и сме концентрирани само върху победата. Това 0:4 с Турция няма как да не се отрази на отбора, нормално е да има лека тежест, от друга страна, ще бъдем пределно мобилизирани да отвърнем на критиките, тъй като България има добър отбор. Да не сме световна сила, но можем да се преборим за третото място, което е и целта ни”, каза капитанът.

Според Дяков напрежение в националния отбор винаги има, но това не бива да е оправдание.

“Във футбола винаги има напрежение, в който и отбор да играеш винаги се бориш за нещо. Може би няма да има напрежение, ако не играеш за нищо, ние се борим, така че напрежение има и винаги ще има в националния отбор на България”, завърши Светослав Дяков.

Ивайло Петев: Трябва да играем агресивно

Националният селекционер Ивайло Петев си пожела игра на тима ни, както в първото полувреме срещу Турция.

“Срещу Малта искам да видя такъв отбор, какъвто беше срещу Турция през първото полувреме. Аз съм сигурен, че ние ще изглеждаме убедително и ще победим. Не виждам никакъв проблем с мотивацията. Първото полувреме играхме добре, заради липса на концентрация след почивката сбъркахме и допуснахме за 10 минути да ни вкарат три гола. Това си беше изцяло наша вина и е нормално, след като допуснеш за кратко време три гола, да загубиш. Не знам дали това ще се отрази негативно или положително, ще видим в 11.30 ч. вечерта след мача”, каза треньорът.

Според него всеки един футболист има шанс да играе, но не пожела да разкрие дали ще прави промени.

“Здравословни проблеми няма, това е радващо. Единствено Сашо Александров имаше проблем след мача, но се включи нормално в тренировките. Георги Миланов тренира с отбора, всички са здрави. Той не че е имал проблеми, беше на един преглед, ще преценяваме до последно. Може да има промени, но може и да няма, ще преценим”, добави младият специалист.

“Ние имаме една цел – да победим, но за да победим, трябва да бъдем по-добри от противника, така че трябва да играем агресивно, трябва да играем атакуващо и трябва да търсим всяка една ситуация да отбележим гол. За равенството с Малта не съм говорил въобще с тях, предполагам, че ще ги амбицира. Аз казах и преди мача с Италия, че в днешно време няма изразени аутсайдери, когато не си концентриран и не си на сто процента, имаш шанс да загубиш от всеки един отбор. Ние трябва да сме готови да излезем с такава нагласа, която ще ни е достатъчна да победим”, завърши Ивайло Петев.

 

Батков се скри от управителния съвет

Тодор Батков не уважи поканата на НКП на Левски да присъства на вчерашната сбирка на УС, въпреки че бе призован да обясни какво се случва със собствеността на клуба, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Иво Тонев обясни, че няма информация някой друг да е собственик. Председателят на УС обаче твърде несигурно и с тих тон подмина въпроса дали самият той не е гласен за нов притежател на контролния пакет акции. Все по-сериозни са и все повече зачестяват информациите от важни източници, че Батков вече не е собственик на Левски, но още не е ясно как всичко да бъде обяснено пред обществеността.

След като отбеляза отсъствието на адвоката вчера, УС свика среща с Надзорния съвет, чийто председател е Батков, през следващата седмица. Тогава ще се разбере как ще бъде финансиран клубът, феновете държат всичко да е прозрачно и без подставени лица и офшорни фирми.

Иво Тонев увърта за нов собственик

Завесата около смяната на собствеността на „Герена” отново не падна. Главният акционер в Левски Тодор Батков пак се скри и въпреки че бе призован от НКП да присъства на заседанието на Управителния съвет не го стори. Адвокатът не бе упълномощил и човек, който да аргументира отсъствието му. След заседанието председателят на УС Иво Тонев така и не каза дали управлението на Левски ще премине от ръцете на Тодор Батков в тези на друг човек. Шефът не отговори дали точно той няма да вземе цялата власт в клуба. Такива информации циркулират в пространството, и то от извора на високопоставени сериозни източници.

“Преди няколко дни разговарях с него по телефона, не беше в България. Поне аз нямам информация той да не е собственик независимо от всички неща, които се тиражираха и говореха до момента. Това, което взехме като решение на заседанието на Управителния съвет, е да искаме среща с Надзорния съвет. Среща, на която да бъде обсъдено бъдещето на Левски и какво ще се случва с клуба оттук нататък. Предполагам, че тя ще бъде още следващата седмица

Това обаче не зависи от Управителния съвет, а от Надзорния. В момента не мога нищо повече да кажа за бъдещето на Левски. На тази среща ние ще имаме възможност да поставим всички въпроси и предложения, които имаме за

това какво трябва да се случва с клуба. След това вече ще имаме решение на всички въпроси (б.р. – има предвид със собствеността)”, каза шефът.

Той добави и какви други теми са били дискутирани на заседанието на УС. “Най-важното нещо, което направихме, е да запознаем всички членове с лицензирането на клуба и финансовия отчет за изминалите месеци, както и текущото състояние. Плюс отчет на кампанията “Левски е твой”, която приключи. Сумата, която отчетохме, е малко над 494 хиляди лева

Благодарение на тези средства, които се оказаха много важни, съумяхме на получим лиценз. Много хора идваха в клуба, носеха суми далеч от сто лева – и по 20, и по 10, и по 50 лева. Благодарение на участието всеки един от тях успяхме да стигнем до получаване на лиценз, и то документите ни са на 99 процента изрядни.

Левски е клуб, който е платил над 14 милиона лева данъци в последните 10 години. Дължим и в момента пари на НАП, над 4 милиона лева, но оттук нататък клубът ще погаси всички пари, които дължи, както го е направил до момента с бивши футболисти, треньори, за да получи лиценз. Така ще погасим всеки един лев, който дължи на НАП и всички организации. Не искаме нито някакво опрощаване, нито правим някакви преструктурирания, преименувания или нещо друго. Това е Левски и така трябва да се държи. Ще си изплатим задълженията. Няма да коментирам нищо друго, докато не излезе решение на Българския футболен съюз”, каза остро Тонев, явно визирайки случващото се в ЦСКА.

Шефът добави, че Георги Иванов ще съобщи до дни дали Аниете и Прохазка остават в клуба и за новия сезон.

“Той ще ви съобщи какво ще става. С всички тези футболисти с изтичащи договори или на които искахме да ги прекратим, разговорите бяха коректни и професионални. Очакват се отговори от някои от играчите, предложени са им нови финансови условия. И Георги Иванов ще ви го каже – Левски няма да се моли на никого. Който иска да остане и да защитава името на клуба, ще го направи”, обясни Тонев и продължи:

“Изплатили сме заплатите до март. На някои са им предложени доста добри условия, които би трябвало да бъдат приети. Гледат се много нови футболисти, които са изцяло по желание на треньора Стойчо Стоев. Играчите се наблюдават от спортно-техническия щаб и Георги Иванов, аз не се занимавам с това. Казали сме единствено в какви финансови параметри трябва да влезе клубът, за да не се получават каквито и да било задлъжнявания. Аз присъствах на разговорите за нови договори само защото са свързани с финанси”, завърши шефът.

Кирил Домусчиев: Лудогорец ще има треньор за старта на подготовката

Благодетелят на Лудогорец Кирил Домусчиев заяви, че отборът ще има нов старши треньор за старта на лятната подготовка на 15 юни. В момента шампионите са без наставник, макар че договорът на Георги Дерменджиев все още не е прекратен.

“Почваме подготовка в скоро време. Така че ще има и тренъор. Имаме кандидати и мисля, че специалистът е с много добра визитка. Още няма да го казвам. Той ще бъде представен от президента, аз съм само собственик”, каза Домусчиев пред БНТ.