Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Чудо в Осло ни върна в играта, пише на първа страница “Меридиан мач”
България получи изненадващ бонус в битката за третото място в квалификационната ни група по пътя към Евро 2016. Той дойде след равенството 0:0 между Норвегия и Азербайджан в Осло. Нашите успяха да бият Малта с минималното 1:0 като гост, след като съдбата си върне на грешника от мача с този съперник в София Ивелин Попов и му даде възможност да блесне с красив и решителен гол. По-пето прибави ценни три точки към актива на „лъвовете” в 56-ата минута в двубоя на „Та Кали”. Преди това кошмарът от бялата точка отново се върна. В добавеното време на първото полувреме македонският рефер Александър Ставрев отсъди дузпа за нарушение срещу Владимир Гаджев. Титулярният централен нападател Илиян Мицански би технично към левия ъгъл, но топката мина покрай вратата. След гола на Попето в началото на втората част нашите, които през цялото време бяха по-добрият отбор, но така и не показаха нещо вдъхновяващо, успяха да удържат преднината си. В края на срещата удар на Манолев разтресе и напречната греда. По-важна за нас обаче бе развръзката на мача в Осло. Конкурентът ни за третото място Норвегия завърши 0:0 при домакинството си на Азербайджан, като с изключение на последния половин час играчите на Пер-Матиас Хьогмо не показаха идея как могат да преодолеят Камран Агаев. При най-чистата си ситуация 3 минути преди края домакините уцелиха гредата чрез Ховланд. Неговият пропуск си бе истинско чудо в наша полза, защото от много близо с глава той направи по-трудното и прати топката в страничния стълб. От своя страна гостите на два пъти имаха отлична възможност да шокират скандинавците, но Курбанов не успя да нанесе точен удар. „Имаше много моменти в мача, в които ние контролирахме инициативата и създадохме подобрите положения. Справихме се с противниковите нападатели и заслужихме точката. Когато играем така, просто няма как да загубим. Трябваше да се представим достойно, тъй като днес се откриха и Европейските игри в Баку и моите футболисти трябваше да покажат, Че спортът в Азербайджан се развива със сериозни темпове”, заяви селекционерът на азерите и легенда на югославския и хърватския футбол Роберт Просинечки. Този грешен ход на викингите на практика компенсира нашата издънка с малтийците в София и обещава интересна развръзка в оставащите мачове.
Изхвърлят Хърватска от Евро 2016 заради свастика, разкрива още изданието
Хърватска и Италия завършиха 1:1 в дербито от нашата квалификационна група, но срещата остана в сянката на поредния скандал с бившата югорепублика, след като на терена на „Полюд” бе изобразена свастика. „Произведението на изкуството” е било изрисувано с химикали, които не се виждат през деня и затова домакините установиха неговото наличие едва след началото на мача и успяха да отстранят символа на полувремето. Очаква се сериозна реакция от страна на УЕФА, след като инцидента е записан в доклада на дежурния делегат. Самият мач с Италия се игра без фенове заради предишно наказание на „шахматистите”. Каква обаче ще е санкцията за Хърватска, което вълнува живо и нас? Към момента вариантите са три. При първият, който е най-тежък „шахматистите” ще бъдат изхвърлени от квалификациите, което означава, че ние със сигурност щ е с е качим с място нагоре и ще играем минимум бараж. Тази версия лансира „24 сата”. „Трик на няколко идиоти може да ни остави без Евро 2016″. Далеч по-реална обаче изглежда възможността отборът на Нико Ковач да остане без 3 точки от актива си, което няма да ни помогне много. Най-леката санкция е празни трибуни за един или два мача, което означава, че „ватрените” може да приемат България без публика на 10 октомври. „Това е саботаж и тежко углавно престъпление. Очакваме полицията да си свърши работата. Това е позор не само за хърватския футбол, но и за цялата страна”, заяви членът на Изпълкома на Хърватския футболен съюз Томислав Пачак.
Стенли води англичани на „Армията”, пише още вестникът
Легендата на родния футбол и ЦСКА Стилиян Петров се е ангажирал да помогне за селекцията за новия сезон на „армейците”. Стенни, който в момента е помощник треньор в първия отбор на Астън Вила, ще убеди таланти от школата на клуба да дойдат в България. Заплатите на играчите ще бъдат плащани от Англия, а тук единствено трябва да им бъде подсигурен престоя. Както е известно, бившият капитан на националния отбор е гласен за спортен директор в ЦСКА на Васил Божков. Все още не е ясно дали Стилиян ще приеме, но със сигурност е обещал да помогне за възраждането на „червените”. Според Стилиян Петров куп таланти от Острова биха прегърнали шанса за изява в България. Стенли е с главна заслуга за налагането на младата надежда Джак Грийлиш в Астън Вила. Междувременно спряганият за нов собственик на ЦСКА Васил Божков бе в официалната делегация на България в Баку, където стартираха първите Европейски игри. Смята се, че основната причина за пътуването на бизнесмена до столицата на Азербайджан е възможността да се срещне на място с министъра на спорта Красен Кралев и с други висши политически и спортни функционери, за да обсъди съдбата на „червените” и възможността за спасение на клуба.

Раздвижване на Геренагерманец дойде на преговори с”Левски”, е водещият материал на “7 дни спорт”
Германският защитник Марсел Апиа пристигна вчера в София за преговори с “Левски”. Бранителят имаше среща със спортния директор на “сините” Георги Иванов, като до този момент сделка няма. Очаква се двете страни да си стиснат ръцете днес, а Апиа да бъде представен като ново попълнение на “Левски” в началото на новата седмица.
Досега немецът носеше екипа на холандския НЕК (Ниймеген), с който спечели промоция в елита на страната. Контрактът му обаче изтече и нов не му бе предложен, което накара Марсел да си потърси нов отбор.
Свастика на терена на “Полюд”, е друго заглавие на вестника
Страхотен скандал се разрази по време на европейската квалификация между Хърватия и Италия в Сплит. Домакините, които играха без публика заради наказание, наложено за расистки песни на фенове на тима в двубоя срещу Норвегия през март, пак се замесиха в неприятности.
По време на мача се видя, че на терена на стадион “Полюд” в Сплит има изрисувана свастика. “Това е саботаж и престъпление. Надяваме се, че полицията ще намери извършителите. Това не е позорно само за футболната федерация, ами и за цялата страна”, заяви говорителят на местната футболна централа. Клубът от Сплит се оправда, че цяла седмица стадионът е бил под контрол на футболната федерация. Хърватите подозират, че теренът е бил залят с химикал, който не може да се види на слънчева светлина. Заради този скандал обаче Хърватия е замесена с ново наказание от УЕФА и ФИФА. Следващото домакинство на тима е срещу България на 10 октомври. То може отново да бъде при закрити врати.
Премиерът Борисов за ситуацията с „червените”: Държавата помогна достатъчно на ЦСКА, четем още в “7 дни спорт”
Държавата е помогнала достатъчно на ЦСКА през последните години, че да продължава да го прави и сега. Така премиерът Бойко Борисов отряза мераците на „червените” за пореден път да получат държавна помощ за спасението си в „А” група.
– Ние вече толкова много сме помогнали на ЦСКА. Години наред отлагаме събирането на данъци от ЦСКА, много сме направили. Иначе държавата има един ангажимент – това са базите. Ние ги предоставяме веднага на отборите – каза в петък министър-председателят, който беше в Баку за откриването на първите Европейски игри.
Членът на Изпълкома на БФС Йордан Лечков също заяви, че няма какво повече да не се направи, за да се помогне на ЦСКА.
– Не е необходимо да има изпълком към днешна дата. Не мога да ви кажа дали ЦСКА ще остане в елита. Доколкото знам, жребият за „А” група се тегли на 15 юни, ако има някаква промяна, може да се събере изпълкомът. Има си адекватни комисии, които са си взели решенията, аз не знам какво мога да помогна повече – коментира отговорникът за националните отбори.

Борбата ни взе медал в Баку, пише на първа страница “Тема Спорт”
Даниел Александров донесе първи медал за България от европейските игри в Баку. 23-годишният дупничанин спечели бронз при 80-килограмовите в класическия стил. В спора за отличието той надделя с 3:0 точки над турчина Селчук Чеби. Така страната ни зае 13-о място в класирането по отличия след първия ден от надпреварата в азербайджанската столица.
Националният ни отбор по волейбол пък загуби с 2:3 гейма от Германия на старта на турнира при жените.
Утре е денят X за ЦСКА, съобщава още изданието
Раждането на новия ЦСКА е все по-близо и може да бъде обявено официално още утре. Това означава, че от прераждането на най-успешния роден клуб вероятно ни делят часове.
Понеделник ще е денят X и тогава ще има окончателна яснота около бъдещето на армейците. Вариантите са само два – или ЦСКА отива в аматьорския футбол, или с две думи в – небитието, или Литекс се преобразува на ЦСКА. Цялата червена общност очаква да се случи точно второто. Защото това е единственият начин за спасението на клуба, а именно преобразуването му. Казусът е почти напълно изчистен откъм юридически детайли и пречки пред участие в А група през следващия сезон няма. Идеята е Литекс да се преименува на ЦСКА и да премести седалището си в София.
Преименуваният клуб ще трябва да поиска нова процедура по лицензиране, каквато вече бе премината успешно от ловешкия отбор и е просто формалност.
По малко по-различен начин стои казусът с участието в Лига Европа. Литекс си спечели това право по служебен път, след като завърши 4-и, но третият Локо Сф не получи лиценз. Така ловчанлии взеха квотата на столичани. Засега не е напълно ясно дали преобразуван клуб ще получи зелена светлина за евротурнирите още сега, но участие на международната сцена не бива да се изключва напълно.
При преобразуване играчите от Литекс ще се прехвърлят в новия клуб и по този начин няма да има драми с късна селекция. Не е изключено няколко футболисти от настоящия ЦСКА също да бъдат взети, а към тях да се добавят и малка бройка изцяло нови попълнения.
Оттам остават да се уточняват детайли около управлението на клуба и треньорския пост, въпреки че планът вече е начертан, и то с 5-годишна перспектива, и това ще е само формалност. Вече е ясно кои ще са новите лица на организационно ниво. Очаква се треньор да бъде млад чужденец, който е познато име и разполага със солидна визитка. Резервната опция е свързана с добре известен български специалист.
БФС тегли жребия за А група с 10 отбора, разкрива “Тема Спорт”
Съставът на А група през новия сезон най-вероятно ще е само от 10 отбора. ЦСКА и Локо Сф нямат лиценз и това автоматично редуцира групата от 12 на 10 клуба. 10-те участника в първенството ще се срещнат по 4 пъти помежду си.
Клубовете с право на участие в А група са Лудогорец, Берое, Литекс (б.а. – който може да участва в жребия под името ЦСКА 23), Ботев Пд, Левски, Черно море, Славия, Локо Пд и новаците Пирин и Монтана. Така единственият шанс пред ЦСКА е Литекс да бъде преобразуван. Друг вариант няма.
Жребият за новото първенство е планиран да се проведе в понеделник. Това обаче не е на сто процента сигурно, тъй като БФС все още не е уведомил официално клубовете да пратят свои представители в съответния ден, час и място.