Преглед на водещите новини в спортния печат

3

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Аниете разплака Левски с “НЕ”, пише на водещата си страница „Меридиан мач“

Испанецът отказа и увеличение на заплатата, Апия и Махмудов още умуват, продължава изданието

Испанската звезда Антонио Аниете разочарова „синя” България, след като отказа да остане на „Герена”. Спортният директор Георги Иванов потвърди новината на „Меридиан Мач“, че той единствен е получил предложение за увеличение, вместо намаление на заплатата, но и това не е било достатъчно и Аниете взе решение да си тръгне от „Герена“. В същото време договор с клуба все още нямат дошлите в България Марсел Апия и Денис Махмудов. Първият се прибра в Германия, за да се допита до семейството си, а вторият мина прегледи и се чака финалното му решение. Така и след първия ден от подготовката си Левски все още няма нито един нов футболист.

Лудогорец спори с Фиорентина за португалец

Крилото Диого Виана много близо до шампионите

Лудогорец е много близо до привличането на трети нов футболист. Става въпрос за 25-годишния португалец Диого Виана, който е играч на Жил Висенте. Към него сериозен интерес има и от страна на италианския Фиорентина, както и от Насионал Мадейра. Виана ще напусне своя тим като свободен агент, тъй като взима твърде голяма заплата за втора дивизия на Португалия и ще се раздели с Жил Висенте по взаимно съгласие. Ръководството на Лудогорец е в напреднали преговори с бившия младежки национал на Португалия, а той ще трябва да замени напусналия Дани Абало в състава на българския шампион. Като юноша Виана преминава през академиите на Спортинг Лисабон и Порто, след което подписва първия си професионален договор с „драконите”. Той и така обаче не записва нито един мач за местния гранд, тъй като е преотстъпен първо на холандския ВВВ Венло, а след това и в Авеш. От 2011 до 2013 г. играе в Пеняфиел, а през последните два сезона защитава цветовете на Жил Висенте, за който има 59 мача и 4 гола.

В Италия: Рома иска Стоянов

Вицешампионът на Италия Рома следи изкъсо вратаря на Лудогорец Владислав Стоянов. Информацията е на сайта „Tuttomercatoweb“, който често пише за трансфери на родни играчи, но нито веднъж не е познал. Те се позовават на информацията, че Рома търси спешно нов вратар, тъй като титулярът Морган де Санктис разочарова с изявите си през изминалия сезон. Футболист номер 1 на България за 2014 г. вече попадна в полезрението на други два италиански тима Ювентус и Фиорентина.

Само трима взеха заплати в ЦСКА, пише „7 дни спорт“

Нова серия от дела срещу “червените” от ужилени играчи

Добри новини се разнесоха вчера в Борисовата градина, но не за всички, научи “7 дни спорт”. Вчерашният ден беше определен като ден за заплати, ама не съвсем. Слухът се превърна в реалност, но едва за трима от играчите. Щастливците бяха Тони Силва, Тончи Кукоч И Стивън Сънди. Тримата са си взели по три заплати плюс квартирни и режийни разходи. По този начин от ръководството се надяват тримата да останат в отбора, като не разтрогнат с ЦСКА, а за тях да се вземе трансферна сума. Именно тримата чужденци са най-конвертируемите на “Армията”.

Известно е, че Тони Силва има предложения от Португалия, Турция и Русия. Евентуален трансфер от порядъка на 400-500 хиляди евро доста би подобрил ситуацията с бюджета на клуба. Тези пари са заложени и като част от стратегията за спасяване на клуба, която трябва да представят Ивайло Манджуков и Милко Георгиев пред ръководството на НАП и БФС. Стивън Сънди направи силна пролет и също може да реализира добър трансфер срещу сума от порядъка на 250-300 хиляди евро, твърдят в Борисовата градина. Най-проблемен обаче е Тончи Кукоч, който вече заяви, че напуска ЦСКА. Хърватинът направи няколко добри мача и също има оферти от клубове в своята родина да се завърне в местния шампионат. Преди няколко дни скандалният ляв бек дори заяви, че няма желание да си комуникира с настоящите шефове. Сега обаче той трудно ще си тръгне като свободен агент.

Междувременно още един от чужденците в ЦСКА си събра багажа.

Сърбинът Неманя Милисавлевич е решил да заведе дело срещу клуба заради три неполучени заплати. Милисавлевич се надяваше да получи предложение за нов договор, но вчера му е било съобщено, че на него няма да се разчита, още повече че отборът със сигурност ще бъде подмладен и обновен с млади свободни български играчи. Тези действия от страна на Ивайло Манджуков и Милко Георгиев говорят за сериозните им намерения да не фалират настоящото дружество, а активно да работят по оздравителната програма, която ще предложат на НАП.

Новина от Лозана:”Червените” с право да картотекират

Добра новина долетя от Швейцария за ЦСКА точно когато всички в клуба най-малко я очакваха. Вчера стана ясно, че Спортният съд в Лозана не е изразил официално своето решение по делото на Нилсон Антонио и Бернардо Тенгариня срещу ЦСКА. Двамата съдят “червените” за 500 хил. евро заради неправомерното им уволнение от клуба.

На практика липсата на решение означава, че “червените” засега ще могат да правят трансфери през лятото. Това естествено може да стане, ако клубът запази своето съществувание, а към момента той е с отнет лиценз за професионален футбол. Вчера отвори летният трансферен прозорец в България, а официално той затваря на 15.08.2015г.

Новината вчера официализира специалистът по спортно право Георги Градев.

“ОФИЦИАЛНО: Санкцията “забрана за картотекиране на нови играчи”, наложена от ФИФА на ЦСКА по делото с Нилсон Антонио, НЯМА да влезе в сила от днес, тъй като КАС все още не се е произнесъл по жалбата на ЦСКА. Ако ЦСКА загуби обжалването, санкцията ще влезе в сила най-рано на 01.02.2016 г.

Гонзо склони Минев да остане

Левият бранител Веселин Минев ще продължи да играе в „Левски” и през новия сезон. 34-годишният национал е бил убеден от спортния директор Георги Иванов да остане на Герена и да продължи да помага на отбора. Както вече писахме, Минев бе обиден от отношението на ръководството към него и сериозно обмисляше възможността да не продължи договора си. В крайна сметка Веско е склонил да остане в „Левски” и парафира договор за още една година. Заплатата на играча е намалена според новия бюджет на клуба. Минев ще сложи капитанската лента в отбора, след като от клуба си тръгва Владимир Гаджев.

Красен Краев: Литекс може да стане ЦСКА, пише на водещата си страница „Тема Спорт“

УЕФА също потвърди, че трансформацията е осъществима

Министърът на спорта Красен Кралев обяви, че е напълно възможно Литекс да стане ЦСКА. “Публично се обсъждат няколко варианта. Единият е преименуването на Литекс на ЦСКА и смяна на седалището, клубните цветове и емблемата. Не е забранено. Това обаче ще доведе до невъзможност за участие в турнирите на УЕФА за една година”, обясни Кралев пред БНТ.

“Има още един ЦСКА, който е без лиценз и отива, да речем, във В група. От нас се иска да решим проблема с базите. Това дружество, което ги стопанисва, в момента е изпаднало 8 несъстоятелност и не изпълнява договора си за базите. Този договор ще бъде прекратен и ще бъде предоставен на ново дружество, което представлява ЦСКА”, добави Кралев, с което намекна, че преобразуваният Литекс ще вземе “Армията” и базата в Панчарево.

В същото време европейската футболна централа УЕФА е изпратила официално писмо в БФС, в което дава своя отговор на казуса дали е възможно Литекс да се преобразува в ЦСКА и законно ли е това. В писмото се казва, че няма пречки това да се случи и УЕФА ще го позволи.

Вече готвят документите за покупката на Литекс

Плановете на Васил Божков текат с пълна пара към успешно осъществяване. Както е известно, той възнамерява да закупи Литекс и да го преобразува в ЦСКА. За целта вече се работи по изготвянето на необходимата документация и се очаква в рамките на тази седмица всичко да е завършено.По този начин Литекс ще стане ЦСКА и ще участва в „А“ група, а е възможно да бъде допуснат и до Лига Европа още сега. Ако не през този сезон, то през следващия евроучастието е напълно осъществимо. На този етап Божков няма намерение да обявява официално своите намерения. Това може да се случи в края на тази седмица. Плановете на Божков вероятно ще бъдат представени и на предстоящия Изпълком. На практика обаче няма пречки пред това Литекс да стане ЦСКА и проблеми пред успешното осъществяване на проекта не се очакват.

Черно море привлича португалец и аржентинец

Двама нови футболисти ще се присъединят към Черно море до края на седмицата – централен защитник от Португалия и атакуващ халф от Аржентина. Треньорът на моряците Никола Спасов е запознат с качествата им, тъй като ги е гледал на видео, но иска да ги види и на живо, преди да им предложи договори. Спасов призна, че все още не са се отказали и от привличането на български футболисти, като на “Тича” продължават да очакват отговорите на желаните изпълнители.

Вчера започна същинската част от подготовката на варненци, като в заниманието участваха 17 футболисти. В следващите дни към състава ще се присъединят Александър Чанович, Марк Клок и Симеон Райков, които са получили по-дълга почивка. Първа тренировка с отбора направи единственото ново попълнение до момента – френският полузащитник Мехди Бурабия от Локомотив Пловдив. Продължават и пробите на Здравко Карадачки от Септември Симитли.

Както е известно. Черно море ще се готви изцяло край Варна до първия си мач от 2-ия квалификационен кръг на Лига Европа, който ще бъде след месец. В края на седмицата отборът ще проведе двустранна игра, а след това ще изиграе още три контроли. Първата от тях ще бъде с Дунав Русе, а съперниците за другите две все още се уточняват, както и точните дати.