Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Приятел на Моуриньо поема Лудогорец, съобщава “Меридиан мач”
Лудогорец е много близо до подпис с новия си треньор, научи „Меридиан Мач”. Неговото име е Бруно Рибейро, 39-годишен португалец, който е любимец на мениджъра на Челси Жозе Моуриньо. Младият специалист е спряган за поста мениджър на два британски клуба – Кардиф и Шефилд Уензди, но може да акостира вместо това в Разград. Собственикът на „орлите” Кирил Домусчиев ще води преговори с Рибейро в следващите часове, като ако всичко е наред, то той ще бъде представен официално днес. Младият португалски спец е бил футболист на Витория Сетубал, Лийдс, Шефилд Юнайтед, Униао Лейрия, Бейра Map, Санта Клара, Шавеш. Има мачове и за националния отбор на Португалия за младежи. Треньорската му кариера също започва от Витория Сету-бал, и минава през Фарензе, Моура, Пинялноензе. С родния си клуб той е печелил Купата на Португалия и Купата на Лигата. През 2012 г. Рибейро е стажант при Жозе Моуриньо, а Специалния го препоръчва след това и за старши треньор в Кардиф. По това време Жозе е начело на Реал Мадрид. Евентуалният нов треньор на Лудогорец е бил на стаж при своя сънародник и в Челси.
Още четирима напуснаха потъващия кораб, е друго заглавие на вестника
Нови четирима футболисти напуснаха ЦСКА. Националът Венци Василев, Жуан Фелипе, Еденилсон Бергонси и индиецът Сингх вдигнаха ръце от хаоса в клуба. Първите двама бяха основни играчи през целия сезон, но не искат да чакат повече шикал-кавенето на Ивайло Манджуков и Милко Георгиев. Македонският шампион Вардар (Скопие) е много близо до привличането на бразилския халф на ЦСКА Жуан Фелипе. Агентът на полузащитника вече е в Македония и договаря евентуалните лични условия на изигралия 28 мача и вкарал три гола в „А” група този сезон футболист. Освен 27-годиш-ният фелипе и други футболисти на „червените” са попаднали в полезрението на Вардар. Еденислон Бергонси е прекратил договора си един месец преди неговото изтичане и ще продължи кариерата си в Бразилия. „Бергонси прекрати договора си с ЦСКА един месец преди да изтече. Едва ли щяха да му предложат нов. Това не е проблем за клуба. Проблем са тези играчи, които имаха дълги контракти, тъй като въпросните състезатели са актив на клуба”, заяви представителя на бразилеца – Радостин Василев. Преди това „Армията” напуснаха Тончи Кукоч, Неманя Милисавлевич, Стефан Николич, Якуб, Дивиш, Орелиен Жоаким, Максимс Уваренко и Луис Соарес. Екзотичният индиец Ренеди Сингх също си събра багажа. Сингх пристигна на „Българска Армия” през зимата, като попиваше знания от тренировъчния процес в ЦСКА. Ренеди ще продължи сега кариерата си като асистент треньор в Пюн Сити.
Чакан трансфер пред провал, Махмудов изчезна, разкрива още изданието
Ден втори от подготовката – Левски все още няма нито едно ново попълнение. На „Герена” се чакаше да финализират поне една входяща сделка вчера, но това така и не се случи. Медицински прегледи и разговори с Георги Иванов и Иво Тонев проведе македонецът Денис Махмудов, който трябваше вчера да подпише със „сините”. Цял ден обаче крилото не се вясна на стадиона. Той е обявил пред шефовете, че иска да обмисли малко поканата и до късно снощи отговор нямаше. На „Герена” продължават да треперят и за Роман Прохазка, който също не е дал отговор. Индикациите обаче по-скоро са към това, че словакът ще остане в отбора за още един сезон. Левски чака отговор и от още двама основни футболисти. Това са Борислав Стойчев и Георги Сърмов, които ще мислят до петък. От оставането на тези футболисти зависят много неща в проекта на Стойчо Стоев. На „Герена” чакат развитие и по трансферите на исканите от Ботев (Пд) Алекс Колев и Дани Златков.

След като няколко други отказаха – португалски треньор дойде за “Лудогорец”, е водещият материал на “7 дни спорт”
“Лудогорец” най-сетне е пред назначаване на нов треньор. Вчера в София кацна 39-годишният португалец Бруно Рибейро, който до късно снощи преговаряше със собственика на клуба Кирил Домучиев. Двамата се срещнаха в ресторанта на боса на шампионите, след като вече бяха проведени първоначални разговори по телефона. През последния сезон Бруно Рибейро работеше в родния си клуб “Витория” (Сетубал), който едва спаси от изпадане. Тимът завърши на 14-о място, а при Рибейро записа 3 победи в 17 шампионатни мача.Очаква се днес португалецът да бъде представен като новия треньор на тима с договор за 2 години.
Григор бие американец два дни, пише още изданието
Григор Димитров обърна с 4:6, 6:3, 6:4 Сам Куери (САЩ) в първия си мач по пътя към защитата на титлата си от турнира в Куинс (Вбр). Мачът продължи два дни, а Григор бе напът да загуби при 4:6, 1:3 в понеделник вечерта. Той поиска от съдията да прекъсне мача, тъй като на корта стана доста тъмно, но реферът не уважи протеста му. Григор обаче не се предаде и заигра решително, като спечели пет поредни гейма, с което и втория сет.
В доиграването вчера българинът взе и решителната трета част след решителен пробив в деветия гейм и си осигури място във втория кръг, където ще играе с Жил Мюлер (Люкс).
Въпреки дългите преговори – Прохазка още не е решил за “Левски”, четем още в “7 дни спорт”
Сагата около оставането на Роман Прохазка в “Левски” продължава. Вчера спортният директор на “сините” Георги Иванов е провел дълга среща със словака, разбра “7 дни спорт”. Роман е изтъкнал доводите си, които го спират от това да сложи подписа си под договор със столичани. Както стана ясно още веднага след загубения финал за купата, ръководството на “Левски” в лицето на Георги Иванов и председателя на УС Иво Тонев седнаха да преговарят с играчите. На едни директно им бе показана вратата на Герена, докато на други им бяха предложени контракти с по-занижени условия. Прохазка бе от вторите. Договорът на защитника с “Левски” изтича в края на месеца и към този момент клубът го изпуска. Треньорът Стойчо Стоев и директорите искат да задържат Роман в отбора, но последната дума е на играча. По наша информация на вчерашната среща началниците в синьо са предложили на словака малко по-завишени условия от предварителните. Това обаче отново не е накарало Роман веднага да каже “да”. Десният бранител е поискал време до днес, за да даде крайния си отговор. На няколко пъти Прохазка заяви, че обича “Левски” и иска да остане в клуба. Той обаче не скри, че ситуацията на Герена е тежка и ако не се стабилизира отборът, няма да носи повече синята фланелка. Иначе вчера Прохазка не пропусна заниманието и продължи да тренира с “Левски”. Наставникът Стойчо Стоев изведе на заниманието същите 13 футболисти, които бяха и в понеделник на старта.

Махмудов отказа на Левски, пише на първа страница “Тема Спорт”
Смятаният за почти сигурно ново попълнение на Левски Денис Махмудов няма да подпише със сините. Това стана ясно късно снощи, след като македонецът не се разбра с ръководството за личните условия и до сделка няма да се стигне. Най-вероятно той иде предпочете офертата на Вардар Скопие.
Все още не е ясна съдбата на германския защитник Марсел Апия, който също дойде за преговори с Левски. Шансовете да подпише са минимални. Почти сигурно и той ще каже “не” на отправената му оферта. Нападателят Атанас Курдов пък ще изкара пробен период при сините.
Поне 10 от Литекс ще облекат червени фланелки, четем още във вестника
Близо една дузина играчи на Литекс ще останат и в преобразувания клуб. Ядрото му ще е изградено именно от футболисти на ловчанлии. Ще бъдат добавени няколко футболисти от стария ЦСКА, както и неголяма бройка нови попълнения. Така ще се сформира стабилен състав, пред който целите са повече от ясни…
Сред тези играчи от Литекс, които ще останат след трансформацията, ще бъдат основно перспективни и конвертируеми футболисти като Страхил Попов, Пламен Гълъбов, Антон Недялков, Кристиян Малинов, Румен Руменов, Никола Колев, Данило Асприя, Бьорн Маарс Йонсен, Георги Минчев, Кирил Десподов, Рафа Перес., Тончи Кукоч, Неманя Милисавлевич, Марин Оршулич и още няколко футболисти, които играха за ЦСКА през миналия сезон, също се очаква да получат предложения за договори с трансформирания клуб.
Левски пак пробва Курдов, е друго заглавие на “Тема Спорт”
Атанас Курдов прави пореден опит да се завърне в Левски. Юношата на сините се включва в тренировъчния процес на клуба. На този етап нападателят ще е със статут на футболист на проби. Спортно-техническото ръководство на отбора има желание да провери функционалното състояние на Курдов в продължение на няколко дни. Първата му тренировка на “Герена” ще бъде днес.
Наско не е играл в официални мачове от ноември миналата година, когато стана шампион на Казахстан с Астана с треньор Станимир Стоилов. Мъри обаче оттогава не разчита на българския играч поради нарушаване на дисциплината и несериозно отношение към тренировъчния процес. Поради това Стоилов бе нападан не един и два пъти от бащата Петър Курдов, който е бивш играч на Левски. Атанас води дело срещу клуба от Казахстан за неполучени заплати.
В момента треньорът на сините разполага с един-единствен централен нападател – юношата Илиян Димитров. На щат все още се води Лукаш Гикиевич, но полякът на практика е извън клуба, защото бе изгонен от спортния директор заради дисциплинарни нарушения. Валери Домовчийски пък разтрогна контракта си поради взаимно съгласие, защото не се съгласи да си намали заплатата с 30 процента. Антонио Аниете, който не бе чист нападател, също напусна ‘Терена” и така сините останаха с изключително малко офанзивни футболисти.
Стойчо Стоев търси поне двама нови нападатели, като Курдов евентуално ще е един от тях, ако успее да уреди взаимоотношенията си с Астана.