Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Челси дава играчи на Лудогорец“, съобщава от първата си страница „Меридиан мач“
Новият треньор на Лудогорец Бруно Рибейро ще доведе играчи на Челси в Разград. Това обяви при официалното си представяне вчера 39-годишният португалец, който подписа за две години.
„Ще разговаряме с Жозе Мауриньо, който ми е като брат, и ще видим как това може да се случи”, каза Рибейро. Той призна, че именно Специалния го е насочил към футболния проект в Разград.
„Преди шест години Лудогорец е бил в трета дивизия, а сега игра в Шампионската лига. Мисля, че това е единственият подобен клуб в света”, отбеляза специалистът.
„Нов ЦСКА вече предлага договори“, разкрива още изданието.
Новото дружество ФК ЦСКА, собственост на Ивайло Манджуков и Милко Георгиев, вече предлага договори. На служители от сегашната администрация и треньорите в Детско-юношеската школа са предложени споразумения. Всички, които са се съгласили да ги подпишат, ще бъдат част от проекта на Манджуков и Инджов при аматьорите.
ФК ЦСКА започва на чисто без никакви задължения и ще мери сили с отборите от „В” група. Съществува минимален шанс някои от футболистите на сегашното дружество да бъдат част от новия клуб. Старото дружество ще бъде обявено в несъстоятелност и синдик ще се разпорежда на „Българска армия”.
Петър Манджуков и Юлиан Инджов за пореден път публично заявиха, че ще подсигурят издръжката на новия клуб. Все пак те дадоха ясно да се разбере, че това е план „Б”. Желанието на сегашните собственици да намерят нов благодетел, който да поеме цялата отговорност на плещите си. Дори това да не стане, немалък бюджет за стандартите на „В” група ще бъде подсигурен. Петър  Манджуков  и Юлиан Инджов от първия ден, в които станаха главни акционери си поставиха за цел рестарт. Започването на чисто значи, че   възможностите пред ЦСКА стават големи. В крайна сметка основната притегателна сила – базите остава реална.
Локомотив (Сф)сто процента изгоря за „А” група“, пише още „Меридиан мач“
Локомотив (София) няма да бъде част от „А” група през новия сезон. „Червено-черните” загубиха и минимални шансове да бъдат допуснати до участие в елита на българския футбол. От Локомотив са изпратили молба с платежно нареждане от 20 хиляди лева към частен съдебен изпълнител, който работи за НАП. В документа обаче липсват доказателства за постигнато споразумение за разсрочване с НАП. До произнасянето на Изпълкома по казуса от „Надежда” ще наложат пълно мълчание и няма да дават никакви изявления. Локо отложи лагера си във Велинград, за където трябваше да замине вчера. В клуба от „Надежда” са решили да изчакат заседанието на Изпълкома на БФС. Съответно жребият за първенството ще се тегли във вторник.
Междувременно стана ясно, че Локомотив е прекратил по взаимно съгласие договора с левия бранител Румен Трифонов, срещу което футболистът се отказа от дължимите му суми. Трифонов ще продължи кариерата във втора полска дивизия.

Излиза 30 милиона лева дълг на ЦСКА“, разкрива от първата си страница вестник „7 дни спорт“
Стана ясен и беше обявен резултатът от одитния доклад, който ЦСКА поръча. След като месеци наред Александър Томов се кълнеше, че е намалил дълговете на “червените” наполовина, изнесените суми се оказаха стряскащи. Одитният доклад показа, че в момента ЦСКА дължи над 30 млн. лв. Досега се твърдеше, че те са със 7 млн. по-малко. Освен 10-те млн. лв. към НАП най-големите дългове са към свързани лица и доставчици – по 5 млн. лв. В момента на “Българска армия” висят с почти 2 млн. лв. на своя персонал. Както е известно, служителите в Борисовата градина не са взимали заплати между 3 и 11 месеца. Банковите заеми са в размер на 1,3 млн. лв., но без лихвите, а задълженията по трансферите са още 1 млн. лв. Освен това “червените” дължат 400 хил. лв. глоби към УЕФА и 800 хил. лв. на Арбитражния съд, където бяха осъдени.
„Пак изместиха заседанието на Изпълкома“, обявява още изданието.
Изпълкомът към БФС ще се събере в понеделник вместо днес. По програма заседанието трябваше да се състои тази седмица, след като няма и месец до началото на първенството. Заради постоянните проблеми с клубовете обаче то се мести. На него ще бъде приета наредбата за новото първенство. Жребият за новото първенство в “А” група ще се състои във вторник. През новия сезон в “А” група ще има 10 отбора и ще се изиграят 36 кръга. Тимовете ще се срещат по четири пъти.
„Борко Стойчев отряза Левски“, пише още „7 дни спорт“
Още един от основните футболисти на Левски си тръгва, разбра “7 дни спорт”. Става въпрос за централния защитник Борислав Стойчев. Роденият в Хасково състезател има договор за още една година, но отказва да остане при занижените условия,които му предлагат от „Герена“.
Борко Стойчев бе един от тези, които минаха през офисите на „Герена“ в дните след финала за купата с Черно море.
Още тогава бранителят намекна, че предстоят още разговори.
По наша информация на Стойчев му е било предложено да си намали заплатата с 20%, ако иска да продължи да носи синята фланелка. Това не се харесало на бранителя и той е обявил пред спортния директор Георги Иванов и председателя на Управителния съвет Иво Тонев, че му трябва време да помисли. След това централният защитник замина на лагер с националния за контролата с Турция и евроквалификацията срещу Малта. При завръщането си в България Стойчев отново е провел разговор, на който е заявил, че няма да отстъпи от поставените от него условия. Иванов и Тонев обаче се запънали и засега контакт между Левски и хасковлията няма.
Стойчев все още е в почивка и не е почнал подготовка под ръководството на Стойчо Стоев, а към днешна дата няма индикации това да се случи. Утре или най-късно в началото на другата седмица бранителят и ръководството ще имат нова среща, на която ще опитат да изгладят различията си. Треньорът на Левски иска Стойчев да остане на всяка цена в отбора. Защитникът е твърд титуляр в схемата на “сините”, а още повече че Емил Нину и Аймен Белаид по всяка вероятност ще си тръгнат от „Герена“. Ако Стойчев не се разбере с Георги Иванов, това ще е нов тежък удар по амбициите на столичани.
От стадион “Георги Аспарухов” вече си тръгнаха Пламен Илиев, Владимир Гаджев, Стефан Велев, Либан Абди, Антонио Аниете и Валери Домовчийски, а на сергията са Нину, Педро и Белаид. По информация на “7 дни спорт” освен от Борислав Стойчев Левски ще чуе “не” и от Георги Сърмов.

„Бруно Рибейро подписа с Лудогорец за 2 години“, разкрива от първата си страница вестник „Тема спорт“
Португалецът Бруно Рибейро е новият старши треньор на Лудогорец, обявиха вчера от клуба. Той подписа своя договор след продължителни преговори с президента на клуба Александър Александров и спортния директор Методи Томанов. Контрактът е за срок от 2 години, разкрива агентът му Сесар Бонавентур пред вестник “Рекорд”.
39-годишният Рибейро ще се присъедини към лагера на отбора в Смолян утре, придружен от двамата си помощници Марсело Чагас и Андрю Смит. В екипа му влиза и новият треньор на вратарите Милан Стойкович. Двамата испански кондиционни специалисти Серхио Марти и Хавиер Рамос, които работят в Лудогорец от началото на миналата година, остават и ще продължат да се грижат за отбора. Засега сръбският кондиционен специалист Владимир Чепзанович няма да е в първия отбор.
През пролетта Бруно Рибейро води Витория Сетубал, който спасява от изпадане. Тимът финишира 15-и от 18 клуба. Треньорската кариера на младия специалист също тръгва от Витория Сетубал, като първо води една от юношеските формации и минава през Фарензе, Моура, Пинялновензе. Рибейро е бил футболист във Витория Сетубал, където е играл и Стойчо Младенов, Лийдс, Шефилд Юнайтед, Униао Лейрия, Бейра Map, Санта Клара, Шавеш. Има мачове и за националния отбор на Португалия за младежи.
Той е в полезрението на ръководството на Лудогорец от дълго време. За подписа му шампионът на България се е преборил с два отбора от Острова, разкриват от разградския клуб. 39-годишният специалист се ползва с препоръките на известни имена в треньорската професия, като Жозе Мауриньо. Рибейро стана фаворит за треньорския пост в Лудогорец, след като друг именит кандидат отпадна по семейни причини в последния момент.
Литекс стартира селекцията с полузащитник от Колумбия“, пише още изданието.
Литекс стартира лятната си селекция с привличането на 27-годишния полузащитник Хенри Рохас. Той беше представен вчера на лагера в Тетевен. Детайли около контракта му не бяха съобщени.
Рохас е прекарал цялата си кариера в своята родина Колумбия. За последно е бил част от Алианса Петролера. 2014 и пролетта на 2015 година са най-успешните за него досега, като през изминалия сезон и половина е записал 45 мача и 7 гола за Алианса, а става и капитан на тима. Силният му крак е левият, като най-често действа в ролята на вътрешен халф, но е използван и като плеймейкър.
Рохас е обличал още екипите на Атлетико Насионал (2 пъти шампион), Атлетико Хуила, Онсе Калдас (1 път шампион), Атлетико Жуниор и Депортес Толима. Бил е и национал на родината си до 20 г.
Той става третият колумбиец в Литекс в момента след Данило Асприя и Рафаел Перес. Крилото Асприя е в Ловеч още от края на 2013 г., а Перес се присъедини към тима през тази зима. На „оранжевите“ определено им върви с футболисти от Колумбия. Асприя и Перес се представят на добро ниво за тима до този момент, но големият удар бе нападателят Вилмар Джордан. Той игра сезон и половина за Литекс (лято 2013 – зима 2015), като за 54 мача в „А“ група реализира 29 гола. През зимата таранът бе продаден за сериозна сума в Китай.
Ако плановете за трансформация на Литекс в ЦСКА бъдат доведени до успешен край, Рохас ще носи „червена“ фланелка през новия сезон. До вчера обаче нямаше конкретна информация по този въпрос и ситуацията остава висяща.
„Иво Тонев води двамата от Ботев“, обявява още „Тема спорт“
Левски счита за почти сигурни свои нови попълнения футболистите на Ботев (Пловдив) Александър Колев и Даниел Златков. От двата клуба официално отричат за подобна сделка, но играчите са близо до преминаване на „Герена”. Вече са уредени и параметрите по двойния трансфер. Важни хора от двата клуба са уредили преминаването на Колев и Златков в Левски срещу прилична за българските стандарти сума плюс сериозен процент за Ботев при продажба на дуото от синия клуб в чужбина.
Треньорът на „сините“ Стойчо Стоев дава зор за привличането на нови играчи, като в графата “спешно” са нови централен нападател и централен защитник. Първият пост е тотално овакантен след напускането на Валери Домовчийски и Антонио Аниете и предстоящата раздяла с Лукаш Гикиевич. В центъра на отбраната Емил Нину и Аймен Белаид са пред напускане, тъй като не са в концепцията на треньора, а Борислав Стойчев обмисля дали да приеме предложените му нови занижени финансови условия.
Александър Колев и Даниел Златков са информирани, че в близките дни може спешно да им се наложи да си съберат багажа от Коматево по посока „Герена”. Много е вероятно сделката да се официализира, след като от Левски обявят промени на върха и двойния трансфер да бъде приписан на председателя на Управителния съвет Иво Тонев, който вероятно ще бъде повишен в началото на следващата седмица.