Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Решено: ЦСКА в “А” Окръжна с Васил Божков“, съобщава от първата си страница „Меридиан мач“
Васил Божков се връща в ЦСКА след близо 9 години и ще подкрепя отбора по целия му път от „А” Окръжна група (четвъртия ешелон) до елита на българския футбол. Това милиардерът, сочен за най-богатия българин, обяви в изявление, разпространено от неговия PR Борислав Петров.
„ЦСКА вече не се нуждае от спасяване, а от възраждане – започва декларацията. – Начинът, по който това може да се случи е само един -да се обърнем към традициите, създали най-титулувания клуб в българската футболна история, а именно – ред и дисциплина. От днес ЦСКА ще работи за ЦСКА. Промените в начина, по който е управляван 31-кратният шампион на България, ще има и те ще са драстични. Предстоят много трудности и препятствия, които са преодолими само ако има обща воля и цел, зад която да застанат всички, свързани с клуба. В името на морала и законността ЦСКА ще започне своето възраждане от „А” Окръжна футболна група. През последните два месеца г-н Васил Божков бе упорито канен и многократно обявяван като новият собственик на ПФК ЦСКА.
Днес, 20.06.2015 г. (б. р. вчера), бе проведена поредната среща с представители на привържениците ЦСКА. След нея господин Божков официално заявява своята позиция и тя е, че ще подкрепя клуба през целият му път до мястото, което заслужава, а именно елита на българския и европейския футбол. Подробностите около структурирането и организацията на ЦСКА София ще бъдат обявени през следващата седмица”.
След декларацията веднага се появи твърдението, че името на клуба, управляван от Божков, ще е ЦСКА София.
„Меридиан Мач” направи всичко да се свърже с Ивайло Манджуков и Милко Георгиев, които в момента са мажоритарни акционери на ЦСКА и управляват клуба заедно с Юлиан Инджов. Ден по-рано стана ясно, че те биха сдали клуба само ако той остане в „А” група. Техният план е „Б” или „В” група.
Отделно утре трябва да има заседание на Изпълнителния комитет на БФС, който да одобри решенията на Лицензионната и Апелативната комисия, които изхвърлиха от „А” група ЦСКА и Локомотив (София). Другите два клуба, останали без права, бяха изпадналите Хасково и Марек. Преди това заседание не се вижда никакъв вариант „червените които имат над 30 млн. лв. задължения към НАП и частни лица, да бъдат оставени в „А” група.
Кейшара подписа с Шалке 04“, обявява още изданието.
Бразилският десен защитник на Лудогорец Жуниор Кейшара може да се счита за нов футболист на Шалке 04. Твърди се, че той вече е подписал своя личен договор с „кралскосините” и се очаква в началото на другата седмица да бъде представен официално в Германия. В следващите часове ръководствата на гранда от Рур и българския шампион трябва окончателно да се разберат за трансфера. Предполага се, че в касата на Лудогорец ще влезе сума от порядъка на 5-6 млн. евро. Това ще е рекорд за историята на българския футбол. Очаква се Кейшара да замине днес или утре за Гелзенкирхен.
Той вече летя до Германия в края на миналия сезон. Иначе интерес към него имаше и от още куп сериозни европейски клубове като Севиля, Бенфика, Порто и Рома. Бразилецът пристигна в Разград през 2012 г. от скромния бразилски Санто Андре. Той обаче бе забелязан от скаутите на Лудогорец в португалския Жил Висенте, където бе преотстъпен. Защитникът записа около 100 мача за разградчани, като спечели 3 титли, 1 Купа и 2 Суперкупи. Заедно с Кейшара другата седмица Шалке трябва да представи още Йоханес Гайс (Майнц 05) и Жорди Класи (Фейенорд).
Агент на ФИФА: Рома се разбра с Владислав Стоянов“, четем още в „Меридиан мач“
Футболист номер 1 на България Владислав Стоянов се е разбрал с Рома. Новината е на лицензираният от ФИФА мениджър Рикардо Бадия. „Сделката за Владислав Стоянов е почти затворена. Директорът Валтер Сабатини се опита да вземе Бегович от Стоук Сити, но цената му бе много висока. Заради това той се насочи към Стоянов. Роденият през 1987 г. българин ще се конкурира, с Морган де Санктис за титулярното място”, заяви Бадия.
„Щом съм тук пред вас, значи съм футболист на Лудогорец”, коментира вчера в Смолян Владислав Стоянов. Интерес към него и от Палермо.

„Новият треньор иска нападател в Лудогорец“, обявява вестник „7 дни спорт“
Новият треньор на Лудогорец Бруно Рибейро беше представен вчера официално пред отбора, след като пристигна на лагера в Смолян. Португалският спец, който подписа договор преди няколко дни в София се заема с работата по лятната подготовка и селекцията. 39-годишният треньор пристигна с екипа си, като представи двамата си асистенти – северноирландеца Андрю Смит и португалеца Марсело Чагаш. Бруно Рибейро трябва задължително да вземе нов нападател, като според него това ще бъде акцентът в лятната селекция. Както е известно, след края на сезона шампионите бяха напуснати от Роман Безяк, който подписа с хърватския Риека, а статутът на Юнес Хамза още не е изяснен и не се знае дали ще остане. “Много съм щастлив, че съм в този клуб, дойдох тук, за да се боря да спечеля шампионски титли, купи, и да влезем в груповата фаза на Шампионска лига”, заяви новият старши треньор Бруно Рибейро. Според него тимът трябва да се подсили за атаката на групите в Шампионската лига.
“Имаме нужда от нови играчи – може би 3-4, но с ръководството ще ги обсъдим. Освен това все още не познавам всички играчи, чакам и националите”, коментира португалският специалист. Според него ще се търси със сигурност нападател. Той не скри, че е имал и други предложения за работа от Англия, но предпочел Лудогорец, тъй като това е била най добрата оферта за него. В същото време стана ясна и програмата на тима за подготовка. Шампионите ще останат до понеделник в Смолян, където тече първият им тренировъчен лагер. В понеделник е и единствената контрола на българска земя – срещу второивизионния Верея. Тя ще се играе на градския стадион от 10:30 часа сутринта. Предварително уговорената контрола с Евроколеж за днес пропада. След лагера в Смолян, тимът ще има два почивни дни, а на 26 юни се отправя към Австрия. В алпийската страна шампионите ще бъдат 13 дни, като ще изиграят 5 контролни срещи с доста реномирани съперници. В Австрия Лудогорец ще играе с три руски отбора. Третият в класирането на Висшата лига Краснодар, носителят на купата Локомотив (Москва) и шампионът на страната Зенит. Другите два спаринга са с Университатя (Крайова) и Спарта (Прага).
Жиньо подписва за 2 години с Черно море, продължават пробите на Вареа“, четем още в изданието.
Португалският централен защитник Жиньо ще подпише договор за две години с Черно море. Бранителят направи добро впечатление на треньора Никола Спасов за няколкодневните проби, които изкара на „Тича” и утре се очаква да подпише контракта си. Наставникът заяви, че другият футболист, каращ тестове – аржентинският нападател Хуан Мануел Вареа, ще изкара още една седмица в отбора.
„За Жиньо вече сме решили, той остава, докато за Вареа ще преценяваме още седмица, след което ще вземем окончателно решение. Вероятността да остане е голяма. За краткото време, в което е при нас, ми направи добро впечатление”, обясни Спасов. Продължаваме да търсим бранител, независимо в коя линия на защитата, но най вече отдясно и едно чисто крило. От дублиращия отбор ще оставя Илиян Неделчев и Мартин Костадинов. И те трябва да имат своя момент в дадена ситуация. Ще се опитаме да ги наложим в мъжкия футбол – каза Спасов.
„Ботев (Пд) чака уругваец“, разкрива още „7 дни спорт“
Ботев (Пд) е напът да се подсили с качествен футболист от чужбина. През идната седмица на “Коматево” очакват към отбора да се присъедини уругвайски външен халф, научи “7 дни спорт”. Въпросният футболист, с когото пловдивчани планират да подпишат договор, е на 24 години. Той притежава и европейски паспорт. Уругвайският бързак за последно се подвизавал в отбор от Европа. Договорът му с настоящия му клуб изтича в края на месеца. Това позволява на пловдивчани да го привлекат като свободен агент. Не е тайна, че треньорският щаб на Ботев иска да подсили тима с качествен щурмови фланговак още след поемането на треньорския пост от Петър Пенчев.
На “Коматево” се надяват, че чаканият уругваец ще се окаже така дълго търсеният играч, който ще придаде повече мощ по фланговете. 24-годишният латиноамериканец играе успешно и по двете крила. Междувременно синегалецът с испански паспорт Момар Н Дойе си събра багажа от “Коматево”. Треньорският щаб не одобри идващият от втория отбор на Атлетико (Мадрид) офанзивен халф. Той проведе последната си тренировка с “жълто-черните” в петък следобед.

„Бонева донесе пети медал“, четем в „Тема спорт“
Антоанета Бонева донесе пети медал за България от Европейските игри в Баку. 29-годишната ни състезателка от Търговище спечели сребърно отличие на 25 метра пистолет в спортната стрелба. Тя отстъпи във финала на швейцарката Хайди Гербер с 4:8 точки.
Другата добра новина от столицата на Азербайджан дойде от волейболния терен. Там националите ни победиха Русия с 3:1 гейма и се класираха за 1/4-финалите на турнира.
„И Палермо пожела национала Владислав Стоянов“, пише още изданието.
Италианският всекидневник Gazzetta dello sport обяви, че Палермо е поредният тим, който се интересува от услугите на българския национал Владислав Стоянов.
Договорът на Самир Уйкани изтича, а Емилиано Вивиано също си тръгва след няколко сезона под наем. По тази причина Палермо е насочил усилия към взимането на Владо Стоянов. Според изданието националът ни е оценяван на около 3,5 милиона евро и срещу тези пари той може да бъде откупен от разградския клуб.
Вестникът припомня, че вратарят е пазил успешно за Лудогорец в Шампионската лига.
В Палермо вече играе и друг български национал – Ивайло Чочев. По-рано интерес към Стоянов обяви и Рома.
„Новите попълнения в Левски ще са поне 7“, обявява още „Тема спорт“
Двама нападатели, двама централни защитници, един краен десен бранител, един външен и един вътрешен халф – по това работят агентите, които имат разрешение от Георги Иванов да действат по селекцията на Левски.
И това са минималните нужди на треньора Стойчо Стоев за новия сезон. На този етап все още не се изключва и привличането на по-опитен вратар за резерва на титулярния страж Боян Йоргачевич. Очаква се сериозно развитие по привличането на нови попълнения да има през следващата седмица. Минимални са шансовете десният бек Апиа да се върне пак на “Герена”. Немският играч явно не е доволен от предложените му условия и си замина с обяснението, че ще говори със семейството си.
Оферти са отправени към играчите на Локомотив (София) Евертон Джилио-Том и Даниел Генов. Много е вероятно поне един от двамата да подпише с Левски до часове, след като официално стане ясно какво ще се случва изобщо с железничарския клуб от “Надежда”. Георги Костадинов също не е отговорил окончателно на „сините“.
Възможно е спортният директор Георги Иванов да пътува до Риека да преговаря за правата на нападателя Венцислав Христов. Иванов игра в този хърватски тим и има контакти със сегашните отговорници за селекцията.