Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Ганчев яхва ЦСКА, за да избяга от Темида, съобщава “Меридиан мач”
Скандалният бизнесмен Гриша Ганчев се опитва да сложи ръка на футболния гигант и носител на 31 титли ЦСКА. Според запознати целта на подсъдимия за организиране на престъпна група, е да използва клуба като щит именно срещу съдебните процеси, които се водят срещу него.
В момента Ганчев е клиент на Темида заедно със сина си Данаил и още 8 души за укриване на данъци и закана за убийството на бившия директор на НАП Красимир Стефанов. Делото тръгна наскоро в Специализирания наказателен съд, а Ганчев дойде на заседанията заедно с няколко яки мъже, които завардиха съдебната зала и се опитаха да блокират достъпа на журналисти до нея. Наложи се съдът да се намеси и да разпореди медиите да влязат в залата. Според запознати идеята на Ганчев е ако успее да се уреди за шеф на футболния гигант ЦСКА, да използва агитките на клуба за протести при следващите си идвания в съда. Наесен процесът срещу бандата на Ганчев познат като „Захарната афера” продължава. Според прокуратурата Ганчев е ръководил организирана престъпна група за укриване на данъци за над 700 хил. лв. чрез продажба на захар без фактури, произведена в заводите в Бургас и Девня, и че е отправил закани за убийството на тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов. Всичко това е описано в 200 страници, като в криминално-мафиотски роман. Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г. Ако обвинението се докаже, може да се озове минимум за 5 години зад решетките.
Сензация: “Сините” взимат “червения” Бранеков, пише още изданието
Сензационен трансфер може да се осъществи днес в Левски. Бившият капитан на Локо (Сф) и юноша на ЦСКА Александър Бранеков е на крачка от преминаване на .Терена”. Футболистът дойде вчера в ранния следобед в офиса на „Тодорини кукли”, където разговаря с Георги Иванов и Иво Тонев. Той е постигнал принципна договорка със „сините”, но оферта от чужбина бави окончателния му отговор. Играчът бе известен с „червените” си пристрастия. След загубата на ЦСКА от Ботев (Пд) в началото на пролетта, с която Левски изхвърча от топ 6, обаче Бранеков се отрече от „армейците”.
След изпадането на „железничарите” в аматьорските дивизии пък всички футболисти станаха свободни агенти. Това означава, че на „Герена” може да посегнат към още някой от „Надежда”. Сред най-спряганите имена са тези на десния бек Елтон дош Рейш, както и на крилата Романов и Генов.
Батков в Левски – 295 победи и 99 загуби, е друго заглавие на вестника
Соттеглянето на Тодор Батков приключи цяла епоха в историята на Левски. Тя не бе никак кратка и оценките за нея не могат да бъдат еднозначни и категорични. Какво обаче показват цифрите…Те се отнасят за периода между 14 март 2004-та и 25 юни 2015 година, в който адвокатът официално беше мажоритарен собственик на Левски. Първият любопитен факт е, че Батков си тръгва точно преди загубите на Левски в периода на неговото управление да станат 100. За тези 11 години и 3 месеца Левски изигра 468 официални мача, от които загуби 99. Победите бяха 295, а ремитата 74. Само за първенството и Купата на България двубоите бяха точно 400. При Тодор Батков Левски стана първият български участник в Шампионската Лига. Същата 2006 година отпадна на четвъртфиналите в турнира за Купата на УЕФА, след като изигра рекорните дотогава за наш тим 14 мача за един сезон в Европа. След това обаче Левски записа серия от 13 поредни европейски мача без победа в Европа – 2:2 с Киево във Верона, 6-те срещи в групите на Шампионската Лига, последвани от от-паданията от Тампере, БАТЕ и Жилина. На вътрешния фронт Левски записа три титли през 2006, 2007 и 2009 година. Първата бе една от най-сладките в след стопеното рекордно 7-точково изоставане от ЦСКА ; наполусезона. Втората дойде в най-силния сезон в историята на Левски. През 2007 година „сините” спечелиха титлата, Купата и Суперкупата на България и подобриха рекорда по голове за едно първенство в „А” група. Тогава „сините” поразиха 96 пъти мрежите на противниците си, а върховото постижение на ЦСКА от 95 през 1972-ра падна. Наред с това обаче последните 2 сезона на Тодор Батков – 2013/14 и 2014/15 пък бяха може би най-кошмарните в историята. В първия Левски записа в първенството 19 победи и 14 загуби точно 100 години след 1914-та и завърши безславно на пето място. През 2014/15 пък изравни най-слабото си класиране в първенството – седмо място.

Бранеков е близо до подпис с “Левски”, е водещият материал на “7 дни спорт”
Капитанът на “Локомотив” (София) Александър Бранеков е близо до подпис с “Левски”, разбра “7 дни спорт” от близки до играча. Централният бранител проведе разговори вчера на Герена със спортния директор на “сините” Георги Иванов. “Левски” може да привлече футболиста като свободен агент, защото Железничарите загубиха своя лиценз и играчите вече нямат професионални контракти. Защитникът беше твърд титуляр в редиците на “Локомотив” (Сф). По наша информация двете страни са стигнали до консенсус за заплатата на играча и се очаква днес той да позира със “синята” фланелка. Ако трансферът на бранителя се осъществи, това ще е първи такъв за “сините” през лятната пауза. Трябва да се отбележи, че Александър Бранеков е юноша на ЦСКА, а има мачове и за първия отбор на армейците. В кратък период от своята кариера той носи екипа на “Видима-Раковски”. Самият футболист вчера разкри, че не се притеснява от това, че е кадър на ЦСКА, като обясни, че в историята има много такива случаи.
Божков се колебае за новия проект?, четем още във вестника
Васил Божков е разколебан в желанието си да създаде нов клуб ЦСКА, съобщиха вчера информационните агенции. Допреди 2 дни възможността един от най-богатите българи да възстанови „червените” с новия проект бе най-актуалният вариант пред армейците. След афишираното желание на Гриша Ганчев и Юлиян Инджов да бъдат съдружници обаче по-голямата подкрепа отива към тях. Според близки до Васил Божков той е изненадан от създалата се ситуация, тъй като неговото желание било да помогне заради чисто емоционалната му свързаност с „червените”. Очаква се в близките дни Божков и екипът му да дадат пресконференция или да излязат с официално становище.
Лукоки иска €150 хил. годишно от “Лудогорец”, разкрива “7 дни спорт”
“Лудогорец” и крилото Джоди Лукоки до този момент не са постигнали договорка за личните условия на футболиста, научи “7 дни спорт”. Холандецът, който беше преди 2 дни в София на преговори, все още няма контракт с тима. По информация на “7 дни спорт” единствената пречка на този етап е годишната заплата на футболиста. Той е поискал 150 хиляди евро годишно от отбора, или по 12 500 евро на месец. Засега от “Лудогорец” няма официален отговор, като двете страни са се разбрали да преговарят отново по време на лагера на шампионите в Австрия. “Оптимист съм за трансфер”, сподели лаконично Лукоки пред издание в родината си малко след като кацна от София. Холандецът разкри, че е разговарял с Върджил Мисиджан, който започва своя трети сезон за шампионите. Той го е разпитал за всичко около отбора. По информация на “7 дни спорт” Лукоки е бил близо до трансфер в “Лудогорец” и през зимната пауза, когато ръководството на шампионите усилено търсеше флангови футболист. Тогава обаче същите финансови условия са спрели крилото за трансфер. Въпреки това двете страни са се разбрали да го наблюдават и да се срещнат отново през лятото. Иначе трансферната сума, която разградчани ще платят за Джоди Лукоки, е около 600 хил. евро, като към нея има и различни бонуси, като влизане в Шампионска лига, титла и др.

Пламен Марков пред завръщане на ‘Армията”, пише на първа страница “Тема Спорт”
Пламен Марков може да се завърне в ЦСКА. С големия футболист на армейците от 80-те години вече са водени преговори за директорски пост в клуба. Светослав Тодоров пък може да бъде назначен за старши треньор. Неговото име е едно от обсъжданите за наставник на червените през следващия сезон. Тоди е юноша на отбора. Коментирани са също Любослав Пенев, Методи Деянов и Христо Янев, който бе начело на Миньор Перник през пролетта.
„Билд”: Трансферът на Кайсара е за €4,5 млн., разкрива още изданието
Германският 6. “Билд” разкри, че Шалке 04 ще плати на Лудогорец около 4,5 милиона евро за Жуниор Кайсара (други издания твърдят, че сделката може да стигне до 6 милиона). Бразилецът официално подписа с клуба от Бундеслигата договор за 3 години. “Всичко е ясно, вторият трансфер на Шалке 04 е Кайсара. Клубът ще плати за правата му на Лудогорец около 4,5 милиона евро. Всички детайли по сделката са били уточнени от мениджъра на Шалке 04 Хорст Хелдт и собственика на Лудогорец (б.р. – Кирил Домусчиев) на среща, която се е състояла в понеделник в Лондон. Така германският клуб е успял да изпревари Севиля за подписа на Кайсара”, съобщи “Билд”. Тимът от Гелзенкирхен се е спрял на Кайсара и поради факта, че бразилецът има български паспорт и няма да заема място на чужденец извън ЕС. Договорът на Жуниор ще е за три сезона. Бразилецът бе изчеткан от спортния директор на Хелдт, който заяви, че кралскосините са наблюдавали всичките му изяви през последните няколко месеца. “Миналия сезон се убедихме колко важно е да имаш по двама добри играчи за една позиция. С привличането на Жуниор Кайсара вече имаме друг отличен десен бек заедно с Учида, който ще продължи с нас. Постоянно наблюдавахме Кайсара през последните няколко месеца и той ни убеди във възможностите си. Също толкова важни бяха и разговорите ни с него и впечатлението, което остави в тях. Има голямо желание да успее в новото предизвикателство. Готов е да направи следващата стъпка и да пробие в наистина големия футбол с Шалке 04”, каза шефът на германците.
Избират между двама за треньор, е друго заглавие на “Тема Спорт”
Обявилите вече партньорството си в ЦСКА Гриша Ганчев и Юлиян Инджов ще избират между двама млади специалисти за треньорския пост. Крайното решение се очаква да бъде взето днес, като Ганчев ще определи кой ще поеме армейците във В група. фаворит за наставник е бивш футболист на червените, който има дългогодишен престой в Борисовата градина и е няколкократен шампион с ЦСКА. Той обаче има малък опит в треньорската професия. Другата опция пък е свързана със Светослав Тодоров. Както е известно, Тоди е юноша на червените, а вече близо две години се развива с успех в треньорската професия. Работи се по въпроса и за нов изпълнителен директор на клуба, като и тук дилемата е между две имена. Едното е на голям бивш голям футболист на ЦСКА, който е постигнал значителни успехи с тима, в това число 5 спечелени шампионски титли. Вчера Ганчев и Инджов са обсъждали цялата управленска структура на клуба. ЦСКА се очаква да започне подготовка най-късно в понеделник, като в отбора ще има поне трима опитни футболисти и много млади и високо перспективни състезатели.