Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Четирима скъсаха договорите си, съобщава “Меридиан мач”
Четирима футболисти официално скъсаха взаимоотношенията си с ЦСКА. Спортно-техническата комисия към БФС обяви прекратяването на договорите на Иван Маркович, Тончи Кукоч, Максим Уваренко и Жуан фелипе. Двама играчи от Локомотив (София) също се разделят с клуба. Това са Антон Славчев и Димитър Велковски. Скандалният хърватин Тончи Кукоч не пропусна отново да се изяви във „фейсбук”. Той написа под снимка, в която поздравява „армейската” агитка: „Времето минава, но спомените остават!” Любопитен е фактът, че Жуан Фелипе подписа договор с Вардар (Скопие) преди няколко дни преди да бъде обявено решението на БФС. Бразилската перла ще прибира рекордна заплата в Македонската столица. Сръбската перла Иван Маркович е трансферна цел на новаците в Серия “А” Карпи и Болоня.
Препелица подписал за 2 години, е друго заглавие на вестника
Лудогорец е подписал двугодишен договор с румънския халф Андрей Препелица. Футболистът ще получава 400 хиляди евро на сезон, информира „Digi Sport”. Препелица идва като свободен агент от Стяуа. Очакваше се той да пристигне късно снощи в Австрия, където българският шампион е на лагер. В договора му имадобавени бонуси за различни постижения, който може да прехвърли половин милион евро. Отделно от това футболистът е взел и пари на ръка при подписването, тъй като е свободен агент. В Стяуа Препелица, който може да играе и като десен бек, е получавал 180 хиляди евро на сезон. „В напреднали преговори съм с Лудогорец. Към мен има оферта от Турция, но моето семейство иска да съм по-близо до дома. Съвсем скоро очаквайте новини”, коментира самият румънски национал пред медиите в родината си.
Педро спъва „синята” селекция, разкрива още изданието
Бившият вече футболист на Левски Луис Педро продължава да тормози „сините”. След като известно време той не искаше да си тръгне, сега „лалето” саботира и селекцията на тима. „Меридиан Мач” научи, че в плановете на Левски попадат няколко играчи от Холандия.
Част от тях са се свързали с Педро, за да попитат за обстановката в България. Той е пробвал да ги убеди да не идват на „Герена”. Педро е изтъкнал факта, че в последните месеци се плащаше нередовно и това е създавало дискомфорт на футболистите. Заради всичко това първоначално част от набелязаните холандци са отказали да дойдат в България. Това е вбесило „сините” шефове, тъй като именно това е една от причините толкова много да се бави селекцията. В крайна сметка от „Герена” са успели да убедят някои от играчите да дойдат в София и да се убедят лично в условията, които Левски ще им предложи.

“Лудогорец” изгони грозно двама национали, е водещият материал на “7 дни спорт”
“Лудогорец” освободи двама футболисти от първия състав по обиден начин часове преди да замине на лагер в Австрия. Тимът отстрани Христо Златински и Юнес Хамза. Халфът, който е национал на България и трети капитан на отбора, беше известен посред нощите, че на другия ден няма да отлети със съотборниците, тъй като не бил нужен на новия треньор Бруно Рибейро. В същото време обаче треньорът не познава нито един от националите, след като досега те почиваха. Освободен беше и Юнес Хамза, който обаче се заканил, че няма да си тръгне, защото има договор за още 2 години.
Лукоки подписа за 3 години, пише още изданието
Крилото Джоди Лукоки вече е футболист на “Лудогорец”, съобщиха вчера официално от тима. 23-годишният национал на ДР Конго, който има и холандски паспорт, ще се присъедини към лагера на отбора в Австрия на 1 юли. “Лукоки е наблюдаван дълго време от скаутския отдел на “Лудогорец”. Той е юноша на “Аякс”, имал е мачове с мъжкия отбор на холандския гранд, а от миналата година е трансфериран в носителя на Купата на Холандия – “Цволе”, съобщиха от клуба. По информация на “7 дни спорт” договорът на Лукоки е за срок от 3 години, като заплатата на играча през първата година ще бъде 12 хиляди евро. Той има предвидени различни бонуси, а през последния сезон на договора му заплатата му ще стигне 15 хиляди евро на месец.
От тима съобщиха, че до дни се чакат още два трансфера на футболисти от именити клубове, които ще се присъединят към отбора в Австрия.
Петима играчи сигурни за ЦСКА, е друго заглавие на “7 дни спорт”
Спряганите за нови собственици на ЦСКА – Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, вече водят разговори с някои от играчите, които се подвизаваха за армейците през последния сезон в “А” група. Двамата бизнесмени се опит ат да убедят някои от звездите да останат в отбора и в аматьорския футбол.
Ганчев и Инджов искат отбор, с който максимално бързо да се спечели промоция за професионалния футбол и са предприели спешни мерки по селекцията на новия тим. Най-сериозни усилия се полагат на “Българска армия” да остане Стивън Сънди. Нигериецът направи запомняща се пролет въпреки цялостното безобразно представяне на ЦСКА в “A” група. Разбира се, в отбора остава капитанът Валентин Илиев. Ще се разчита и на младите Анатоли Господинов, Аспарухов, Витанов. В отбора засега са и Крачунов, Маркиньос, Бъркляча. Лансираният като основен фаворит за поста старши треньор Христо Янев в момента работи в “Миньор” (Перник) с други двама, минали през школата на ЦСКА – Адриан Олегов и Томи Костадинов, които може да последват Янев в ЦСКА. Друг играч, който не е ясно дали ще продължи да се състезава за “червените”, е Борис Галчев. Ако на “Армията” се върне и Николай Чипев, то ЦСКА ще има доста хомогенен и качествен отбор. Фактът, че всички останали в клуба ще загубят своят професионален статут, не притеснява нито играчите, нито ръководството, защото играчите ще получават доста добри заплати за аматьорският футбол. Засега все още не е уточнена датата на първата тренировка.

На финал сме!, е водещият материал на “Тема Спорт”
Волейболният отбор на България ще играе във финала на Европейските игри в Баку. Селекцията на Николай Желязков ще се изправи утре от 11:00 часа срещу Германия в директен сблъсък за златните медали. Вчера следобед надвихме Полша в невероятна драма с 3:2 гейма. Много силен мач изнесе капитанът на тима Тодор Алексиев. Така след 35 години пауза мъжкият ни национален отбор по волейбол отново ще спори за титла.
„Стана много емоционален мач, който всички, особено играчите, ще си спомнят още дълго време. Горд съм, че съм треньор на тези момчета”, каза след успеха Николай Желязков.
„Наистина от много години чакаме финален мач. Този отбор на България заслужава уважение”, допълни щастливият вицепрезидент на родната федерация Любо Ганев.
До финал в бадминтона пък достигнаха сестрите Габриела и Стефани Стоеви. Те ще играят днес от 17:00 часа с рускините Болотова и Косецкая.
Левски покани Aзиз и Златински, разкрива още изданието
Сините са отправили покани към двамата да подсилят тима. Златински съвсем скоро ще стане свободен агент, след като от Лудогорец съобщиха, че няма да разчитат на него. Азиз Халута също е без отбор. За последно 25-годишното крило е било част от холандския BBB Венло. Най-вероятно през следващата седмица той ще пристигне в България, за да подпише със столичани.
Днес Левски ще изиграе първата контрола от лятната си подготовка срещу Септември Симитли. Проверката е в Самоков от 10:30 часа.
Христо Янев поема ЦСКА, е друго заглавие на “Тема Спорт”
Христо Янев почти сигурно ще бъде назначен за старши треньор на ЦСКА. Той вече е имал разговори и е приел да застане начело на отбора. Янев игра за червените в периода 2000-2006 година, като спечели две шампионски титли, една Купа на България и една Суперкупа. Участва в паметните мачове с Шахтьор Донецк, Ливърпул и Леверкузен. Другият вариант за треньорския пост е Светослав Тодоров, който е юноша на ЦСКА.
Гриша Ганчев и Юлиян Инджов вече обявиха, че влизат в съдружие, за да възстановят името, марката и славата на ЦСКА. Двамата са почти готови с екипа, който ще работи за възраждането на най-успешния български клуб.
Христо Янев води през пролетта във В група Миньор Перник. Той минава за един от перспективните специалисти. “Тема Спорт” разбра, че в екипа му като треньор на вратарите ще влезе Ивайло Петров-Пифа, който през пролетта работи с него и в Миньор Перник. Към двамата ще се прибави още едно име, което ще допълни треньорския щаб. Най-вероятно това ще е Владимир Манчев.