Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Новият шеф Пламен Марков: Не влезем ли “Б група, ще е краят

Почваме да изграждаме нашата къща от основите, ДЮШ е с приоритет, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Новият изпълнителен директор на ЦСКА Пламен Марков заяви, че много хора искат „червените” да не съществуват и затова в момента се радват на случващото се. Той даде вчера първата си пресконференция като шеф на клуба във „В” група. Бившият национален селекционер е категоричен, че ще дойде края за клуба, ако „червените” не спечелят промоция за професионалния футбол. „През акъл не ни минава възможността да не влезем в професионалния футбол още следващата година. В това никои от нас не се съмнява. Ако това не се случи, това би бил абсолютният край на ЦСКА. По-бързо от две години ЦСКА не може да се върне в професионалния Футбол. Даваме си сметка, че започваме от минус пет на нула. Надявам се с общи усилия и с подкрепата на всички, които желаят доброто на ЦСКА и с целия екип да дадем максимума от собствените си възможности, да направим добър отбор и по категоричен начин с резултатите, и играта си да задоволим феновете. Наясно сме за всички зложелатели, които не желаят ЦСКА да съществува. Разбираме колко силно искаха това и колко са доволни сега”, отсече Пламен Марков. „ЦСКА ще разчита много сериозно на футболисти от собствената си школа. Ще се обърнем и предимно към български състезатели като бъдеща политика на клуба. Това е правилният път, ако желаем да развиваме българския футбол. Не може да играем с по 9 и 10 чужденци и да се чудим защо нямаме национален отбор. Ние по най-бързия начин ще се върнем там, където е мястото на ЦСКА и ще залагаме и на по-опитни играчи. Но в този тежък преходен период ще дадем възможност на състезатели с качества от школата”, заяви Марков. Бившият национален селекционер обяви намерения за сериозни промени в школата на ЦСКА. „От тук насетне ще правим всичко възможно ДЮШ да направи кастинг и да останат най-талантливите, да се развиват качества, да има конкуренция, за да има и развитие. Сега има над 250, може би и 300 деца. Започваме да изграждаме нашата къща от основите. Започваме да я изграждаме и да я подреждаме, включително и с ДЮШ. Смяна на треньори всяка година не значи нищо. Не може да се направи състав от футболисти, които не могат да се конкурират с играчи на средно европейско ниво”, допълни новият шеф. Пламен Марков обеща ЦСКА да предоставя повече информация за случващото се в клуба оттук насетне. „Умишлено досега не съм давал интервюта. Информацията ще се дава не на ухо, а тук пред всички. Ние ще работим за престижа на ЦСКА, за да извадим клуба от тежката ситуация. Нека няма спекулации, екипът е избиран от Христо Янев и никой никого не е налагал. Никой не е дошъл по неведоми пътища в ЦСКА като човек на някого”, завърши Пламен Марков.

Христо Янев: Ще разчитам само на българи

„Щастлив съм, че съм назначен на тази позиция. Искам да благодаря на шефовете за възможността на тази млад възраст да стана треньор на ЦСКА. Ще бъда коректен към всички вас. Може би в по-младите си години не съм бил достатъчно коректен”, сподели Христо Янев.

Той добави, че за момента е водил разговори само с български футболисти и подчерта, че целта пред целия спортно-технически щаб на „червените” е да се върне ЦСКА в професионалния футбол. „Спекулации не знам какви са излизали, но ще видите имената на футболистите още утре (о.р. днес), когато се качим на лагер. Не съм говорил с Емил Гъргоров, нито с Тошко Янчев. Ще видите пълния списък с футболисти, когато се качим на лагер, за да не се окаже, че някой от обявените не е дошъл. Водим преговори и с футболисти, които до края на седмицата трябва да дадат отговор. Ще направим всичко възможно да налагаме млади футболисти, въпреки че В група не е най-доброто място за това. футболната действителност в България не е такава, каквато си я представяме”, допълни младият специалист. Според него опитът, който е придобил в Миньор, ще му помогне. „Аз съм човек, който се учи в движение, който е много амбициозен и наистина си мисля, че работата в Миньор ще ми помогне”, завърши младият специалист.

Момчил Цветанов идва в Тетевен

Бившият играч на Ботев (Пловдив) Момчил Цветанов също започва с ЦСКА. „Имах разговор с Христо Янев. Дал съм дума да започна подготовка с ЦСКА. Ще се присъединя направо на лагера в Тетевен. Засега ми се иска да продължа в чужбина, но ако не си намеря отбор сядаме на масата за преговори. Дори да не остана в ЦСКА съм сигурен, че стадионът ще е пълен всеки мач и отборът без проблем ще се върне в „А” група”, заяви пред „Меридиан Мач” Момчил Цветанов. Ветеранът Стоян Колев също със сигурност ще бъде част от „червените”. Той ще бъде в състава поне през този сезон, тъй като със своя опит ще бъде много полезен. Колев показа през миналото първенство, че въпреки годините си е в отлична форма.

 

След продажбата на Кайсара “Лудогорец” си купи бек за 4 млн. лв. 

Бразилецът Сисиньо чупи трансферния рекорд, уредиха и румънски национал, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Лятната селекция на “Лудогорец” продължава с пълна сила и шампионите подписаха с пети нов – бразилеца Сисиньо. Десният бек беше спряган, че ще премине в Разград под наем, но по информация на “7 дни спорт пристига с постоянен трансфер. Трансферната сума е огромна – 2 млн. евро, или 4 млн. лева. На практика Сисиньо чупи рекорда в Разград, след като преди него най-скъп беше Браян Ангуло – около 1,5 млн. евро. По информация на “7 дни спорт” още един нов вече е уреден. Румънският национал Андрей Препелица подписа с шампионите и днес трябва да бъде представен.

Баждеков: “Левски” ще се оправи след месец

До края на юли “сините” трябва да обявят нов голям спонсор и да се стабилизират, заяви изпълнителният директор Константин Баждеков.

– Надявам се до края на юли нещата в клуба да се стабилизират. Това, което сме набелязали като програма, да почнем да го изпълняваме и “Левски” да си стъпи на краката в близките няколко години. Българска ще е фирмата, която ще е четвъртият голям спонсор. Ако “Левски” иска да си върне името, не трябва да се притеснява от никой, а да се бори за челните места -каза Баждеков.

Изпълнителният директор на “Левски” Константин Баждеков заяви, че до края на юли “сините” трябва да обявят новия голям спонсор, който влиза в клуба.

– Надявам се до края на юли нещата в клуба да се стабилизират. Това, което сме набелязали като програма, да почнем да го изпълняваме и “Левски” да си стъпи на краката в близките няколко години. Да си върне своето име не само като клуб, но и като имидж в нашето общество. Българска ще е фирмата, която ще е четвъртият голям спонсор. Ако “Левски” иска да си върне името, не трябва да се притеснява от никого. През годините това е било мотото на нашия клуб. Винаги да се борим за челните места и да показваме дух. Наистина ще е трудно, но ще се борим достойно. “Левски” през годините е показал, че е коректен данъкоплатец, с изключение на последните две години и половина,

когато натрупахме този дълг. За последните години сме платили над 14 милиона лева данъци на държавата. Съвсем коректно сме отчитали своите приходи и разходи. Поучили сме се от грешките си и пътят, по който вървим, е положителен, фирмите, които са отпускали пари, са го правили по банков път, минали сме толкова проверки и ревизии, така че ако имаше нещо смущаващо, щеше да бъде ясно – каза Баждеков.

“Литекс” и “Лудогорец“ се сблъскват в началото

“Левски” с най-трудна програма от водещите тимове, Битката за Пловдив в третия кръг

След дълго чакане вчера най-накрая беше изтеглен жребият за новия шампионат в “А” група. Сезон 2015/16 в българския футбол ще започне ударно – с мач между “Литекс” и “Лудогорец”. Действащият шампион има много тежко изпитание още на старта, след като гостува на стадион, където има само две победи, откакто влезе в елита. На всичкото

отгоре през миналия сезон разградчани записаха две загуби в Ловеч – 0:1 и 2:4. Сега тимът стартира сезона именно в града на покрития мост. Както е известно, зарядът на този двубой винаги е много голям с оглед на искрите, които прехвърчат дори сред босовете на двата клуба. Програмата на тима никак не е благоприятна. Шампионите почват с две тежки гостувания -освен това на “Литекс” те отиват и във Варна срещу носителя на купата “Черно море”. По традиция “Лудогорец” играе трудно и на “Тича”, като през миналия сезон завърши 0:0. В първото си домакинство за сезона шампионите ще се изправят срещу “Левски” в третия кръг, а в четвъртия тимът от Разград ще гостува на новака “Монтана”. Следват домакинство на “Локомотив” (Пд) в 5-ия кръг и гостуване на “Пирин” в 6-ия. “Лудогорец” ще е домакин на “Славия” в седмия кръг, а в осмия ще гостува на “Берое”. Първата четвърт от шампионата ще завърши с домакинство на “Ботев”. Другият по-любопитен мач, който ще се състои в началото на шампионата, е “Ботев” (Пд) – “Левски”. Отборът на Стойчо Стоев ще има трудни първи мачове след изтеглената програма. Във втория кръг приемат “Литекс”, а след това гостуват на “Лудогорец” и “Черно море”. В петия кръг тимът на Стойчо Стоев приема “Монтана”, в шестия “си-ните4 са гости на “Локомотив” (Пловдив). След това домакинстват на новака “Пирин”, а в осмия кръг “Левски” гостува на “Славия” в най-старото столично дерби и завършва първата четвърт от шампионата с домакински мач на “Берое”.

По изискванията на МВР тимовете от София (“Левски” и “Славия”) и Пловдив (“Локомотив” и “Ботев”) трябваше да бъдат с разменени домакинства. Дербито за Пловдив ще бъде в третия кръг, като домакин е “Ботев”. Елитът на българския футбол ще включва 10 отбора, които ще се състезават в 4 мача помежду си в 36 кръга и без плейофна фаза. Първенството започва на 18

юли. Неприятно впечатление на тегления вчера жребий направи фактът, че малко от клубните босове присъстваха. Шампионите от “Лудогорец” изпратиха скаута Любо Трайков, а “Левски” беше представляван от администратора Райко Якимов. Едни от малкото тимове, които бяха представлявани от шефовете, бяха “Литекс” чрез Трифон Попов и новакът “Монтана” от Румен Панайотов.

 

ЦСКА започва днес с поне 10 елитни играчи

Бранеков отряза Левски, за да се завърне на „Армията”, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

ЦСКА започва подготовка за приключението си във В група. Червените се събират в 8:00 на “Армията”, а половин час по-късно заминават за Тетевен, където ще останат до 14 юли и ще имат две контроли с тимове от Б група – със Спартак Плевен на 10-и и с втория отбор на Литекс на 14-и.

Поне 10 футболисти, които през миналия сезон играха в елитната А група, ще започнат подготовка с ЦСКА. Сред тях ще са Владислав Узунов, който идва от Хасково, Момчил Цветанов, Преслав Йорданов, Бранеков, Иво Иванов (Локо Сф), Галчев, Стоян Колев, Анатоли Господинов, Петър Витанов и Григор Долап-чиев. Селекцията ще продължи поне още месец, като се очакват и други познати имена.

Александър Бранеков отхвърли предложението от Левски, за да се завърне в ЦСКА, макар и във В група. “Разбрахме се, развълнуван съм, че пак ще играя за родния си клуб”, заяви защитникът.

Сърбин, работил в Литекс, ще е кондиционен специалист

Сърбинът Душко Томаш ще е кондиционен треньор в щаба на Христо Янев. Той има много сериозен опит в областта. Шампион е с гранда Цървена звезда през 90-те години, като тогава е работил в екипа на Люпко Петрович (бивш треньор на Левски и Литекс). Томаш също така има и престой в Литекс през 2011/12 г. в щаба на Атанас Джамбазки.

Сърбинът е доцент от държавната спортна академия, а е работил и десет сезона в китайските Далиен Шиде и Тянжин Теда. В азиатската държава той е канен многократно за консултант на националния отбор.

Томаш се познава с Христо Янев от съвместния им престой в Литекс.

Другият помощник в щаба на Янев пък е Владимир Манчев. Той бе асистент и на Галин Иванов по-рано през тази година, а отделно работи като треньор в школата от лятото на 2013 г.

bTV преговаря за мачовете на тима

bTV желае да придобие правата за излъчването на мачовете на ЦСКА във В група, разбра Тема Спорт”. Една от националните телевизии вече е стартирала преговори, които ще продължат и в следващите дни.

Очаква се bTV да получи възможност да излъчва срещите на ЦСКА, като е почти сигурно, че 100% от мачовете на тима във В група ще имат телевизионно покритие. Желанието на водещия у нас канал да вземе двубоите е продиктувано от много високия интерес към тях. През последните два сезона ЦСКА бе убедително най-гледаният отбор в ефир. За есента на шампионат 2014/15 г. 9 от 10-те мача с най-голям рейтинг са именно с участието на армейците.

Ако преговорите за тв правата бъдат успешни, срещите ще се предават по някое от подразделенията на bTV -Ринг тв или bTV Екшън. ЦСКА със сигурност ще събере доста по-голяма аудитория, отколкото повечето от двубоите в А група.