Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Потоп отнесе Лудогорец и Зенит

Прекратиха мача с шампиона на Русия при 0:0 в 42-ата минута, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“. Същински потоп провали последната контрола на Лудогорец от лагера в Австрия. Заради пороен дъжд и наводнен терен мачът на „орлите” с шампиона на Русия Зенит бе прекратен в 42-ата минута при резултат 0:0. Двата щаба, начело с португалските треньори Бруно Рибейро и Андре Вияш-Боаш, се споразумяха да не рискуват здравето на играчите си и не доиграха спаринга. Собственикът Кирил Домусчиев също присъства на двубоя и заедно с ръководството на руснаците си пожелаха и на двата отбора да им върви по вода в Шампионската лига.

Дукадам: Кипчиу може да отиде в по-голям клуб

Почетният президент на Стяуа Букурещ – легендарният вратар Хелмут Дукадам, не е очарован от идеята нападателят Александру Кипчиу да подсили българския шампион Лудогорец. Дукадам беше гост в ТВ-шоу на интернет-портала ProSport LIVE, където коментира предстоящата среща за Суперкупата на Румъния и актуалните новини, свързани със Стяуа. Журналистите го помолиха да коментира слуховете, че Лудогорец е предложил 3 милиона евро и тунизийския нападател Юнес Хамза срещу голмайстора на румънските първенци Александру Кипчиу.

„Убеден съм, че за Кипчиу добрите оферти предстоят и той ще получи такива и сега, а и през зимата, ако направи добри мачове в нашата лига и в европейските клубни турнири. Мисля, че трябва да има малко повече търпение, защото офертата към него сега е след много лоша контузия, а с времето ще дойдат такива и от по-големи клубове”, коментира Дукадам.

ЦСКА почва с минус 12 точки

ЦСКА е пред угрозата да започне сезона във „В” група с минус 12 точки. Това разкри специалистът по спортно право Георги Градев. Мениджърът Генади Вучков спечели на последна инстанция – Върховния касационен съд, дело срещу „червените” за 320 000 евро. Ако Гриша Ганчев не почне да плаща належащите задължения, още куп неприятности са на път да застигнат клуба.

 

“Пирин” с лекота попари “Левски”

Стоев пусна всички нови поиска нов нападател, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

Новакът в „А” група “Пирин” (Бл) попари “Левски” с 2:0 седмица преди старта на новия шампионат. „Сините” бяха доста беззъби и безидейни, а техни грешки допълнително улесниха Орлетата при отбелязването на головете от Мартин Тошев в 3-тата и Антонио Хаджииванов в 71-вата минута. Треньорът на столичани Стойчо Стоев хвърли в игра всички нови състезатели, но само Георги Костадинов и Джереми де Ноойер се запомниха с нещо. Почти сигурно “Левски” ще подпише с кипъреца Александрос Константину. След мача пък Стоев заяви, че на Герена се надяват да привлекат централен нападател. – Не изглеждат добре нещата, допуснахме доста брак в действията си, само разигравахме. Ние търсим нападател, говорим с такива футболисти. Търсим и един флангови състезател, но засега не можем да намерим – заяви Стойчо Стоев след загубата.

Петър Хубчев преди реванша: Ще бъде грешка да подценим съперника

Треньорът на “Берое” Петър Хубчев говори преди реванша от първия кръг на Лига Европа срещу литовския “Атлантас” днес. Специалистът заяви, че няма проблем с контузени футболисти и групата по всяка вероятност ще бъде същата, каквато бе за първата среща в Клайпеда.

“Най-важното е, че всички са здрави. Вече няколко пъти споменахме, че отборът физически няма как да е готов, но всяка тренировка минава на необходимото ниво и подобряваме физическото състояние. Всички са здрави. Едва ли ще има кой знае каква промяна в играта на “Атлантас”. Със сигурност ще има тактически уловки, но като стил трудно може за една седмица да се промени нещо голямо. Според мен този отбор ще опита с всички сили да ни се противопостави максимално. За нас обаче е по-важно ние как ще подходим към мача. Надяваме се да е два пъти по-отговорно в сравнение с първата среща”, каза треньорът на “Берое”. Той обаче не пожела да разкрие на какъв състав ще заложи за днешния мач. “Имаме още една тренировка (бел. ред. – “Берое” тренира снощи на базата си) и след нея ще определим групата. Нови имена от списъка, който сме дали за първия мач няма как да бъдат вкарани. Групата ще бъде определена след тренировката. Времето ще бъде еднакво трудно и за двата отбора. Не смятам, че ще бъде кой знае какво предимство за нас. Важно е ние да подходим сериозно за мача. На мен ми се иска момчетата да излязат все едно резултатът от първия мач е 2:0 за “Атлантас”. Трябва да търсим гол в началото на мача, за да стане малко по-спокойно. Мачът трябва да го изиграем много сериозно. Абсолютна грешка ще бъде, ако подценим някой от съперниците си, без значение дали играем в Лига Европа или първенството на България”, каза още Петър Хубчев.

„Йелгава” се уплаши от жегата в България

„Литекс” посреща латвийския „Йелгава” в мач реванш от първия предварителен кръг на турнира Лига Европа тази вечер от 20.45 ч. в Ловеч. „Оранжевите” изпуснаха победата по нелеп начин в първия мач в Латвия, когато „Йелгава” изравни след изпълнение на тъч. Равенството 1:1 дава предимство на тима на Красимир Балъков, но ловчанлии ще търсят гол на всяка цена. Те ще могат да се възползват и от атмосферните условия. У нас температурите в последните дни са над 30 градуса, което сериозно притеснява латвийската делегация. – Летяхме до Истанбул, а след това имахме и кратък полет от там до София. После пътувахме и два часа и половина с автобус, за да стигнем до Ловеч, където е много топло. Жегата е ужасяваща. Температурата е 32 градуса, а според прогнозите ще стигне и 34 в деня на мача. Днес (бел. ред – вчера) никой от отбора не излезе от хотела -оплака се пред медиите в родината си директорът на „Йелгава’ Янис Вагулс. Той уточни, че в тима се надяват, че късният начален час на мача ще е предпоставка за по-ниски температури и по-добри условия за игра. – Настроението при нас е добро, съперникът не е от друга планета и вярваме в силите си. Теренът и феновете на домакините, разбира се, може да ни повлияят, но след първия мач сме уверени, че имаме своите шансове – каза още Вагулс. Иначе наставникът на ловчанлии Красимир Балъков, който изтърпя наказанието си да не води отбора в първия мач, се завръща на пейката да дава наставления на своите. Очаква се Бала да направи само една промяна в състава си от първия мач. Излекуван от вируса, който го мъчеше миналата седмица, Петрус Бумал ще заеме мястото на Румен Руменов в центъра на терена. Последното ново попълнение на ловчанлии – португалецът Диого Виана, е в групата за мача, но е назад с подготовката и не може да изкара цял мач. По всяка вероятност той ще се появи в игра през второто полувреме на срещата. Колумбиецът Хенри Рохас пък е извън състава заради проблеми с документите, които не позволиха да бъде картотекиран. Наставникът на „Йелгава” Виталис Аста-фейвс е доволен от представянето на своите в първия двубой и според медиите в Латвия няма да прави промени в състава си. Гостите отново ще заложат на дефанзивна тактика, както и в първия мач, изчаквайки своите шансове на контраатаки. В „Йелгава” не приемат евентуално отпадане като трагедия и затова футболистите на Астафейвс ще излязат психически освободени на стадиона в Ловеч.

 

Пирин Бл отнесе Левски в Самоков

Левски падна и от Пирин Бл – 0:2, сомалиец пред завръщане на „Герена”, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Левски допусна втора поредна загуба в контролите. Сините отстъпиха с 0:2 на новака в елита Пирин Благоевград в проверка, игра-на в Самоков. Точни за победителите бяха Мартин Тошев в 3-ата минута и Антонио Хаджииванов в 75-ата. Орлетата бяха по-добрият отбор и стигнаха заслужено до успеха. Сините показаха безидейна продукция и почти не създадоха чисти положения.

В предишния си спаринг Левски загуби с 1:2 от втородивизионния руски Волга. Сега хората на Стойчо Стоев отново бяха слаби, а играта им буди доста притеснения в треньорския щаб.

Четирима направиха неофициален дебют за отбора -Максимилиан Карнер, Георги Костадинов, Джереми де Ноойер и Денис Махмудов.

В същото време стана ясно, че на Терена” почти сигурно ще се върне сомали-ецът Либан Абди, който през пролетта игра под наем от Ризеспор. Правата на крилото най-вероятно ще бъдат откупени от Левски за минимална сума.

Венцислав Христов предпочете албанци

Амбициите на Левски да привлече Венцислав Христов удариха на камък. Нападателят на Риека подписа договор с албанския шампион Шкен-дербеу. Христов ще бъде преотстъпен там за б месеца, а в контракта между двете страни има опция за продължаването на наема за още половин година.

Ръководството на Риека е отклонило офертата на Левски като незадоволителна. Причината е, че албанците са извадили повече пари за наема и хърватите са предпочели да го пратят в Шкендербеу.

Новият тим на Венци Христов ще участва във втория квалификационен кръг на Шампионската лига идната седмица. Техен съперник ще бъде първенецът на Северна Ирландия Крусейдърс.

По 50 бона на играч при титла

Новите шефове на Левски са обявили пред футболистите какви премии ще приберат при евентуално спечелване на шампионската титла и Купата на България през новия сезон, съобщи pik.bg. За златните медали момчетата на Стойчо Стоев ще прибавят по 50 000 лева към банковите си сметки. Триумф в турнира за Купата на България е оценен на 20 бона. Премии за спечелване на Супер-купата не са предвидени.

Поради съкращаването на бюджета с 20% допълнителни финансови бонуси за победи в първенството са предвидени за успех само срещу 4 отбора. Сините ще бъдат стимулирани единствено за победи над шампиона Лудогорец Литекс, Берое и Черно море. Бонуси-те ще бъдат определяни преди всеки мач и ще бъдат различни. Най-високата премия ще бъде за бой над тима от Разград.