Стратега на 70!

2349Димитър Пенев днес става на 70 години. Каквото и да се напише за Стратега от Мировяне ще бъде малко. Казано е много, изписано е в пъти по толкова. Той донесе последната голяма радот на България. Той бе начело на онзи отбор, който през лятото на 1994 година направи така, че България да бъде едно цяло. Да бъде обединена и да се радва. Успехите му са многобройни – като футболист е осем пъти шампион на България (веднъж с Локо София и седем пъти с ЦСКА). Има пет купи на страната, полуфиналист за КЕШ с ЦСКА през 1966/67, два пъти футболист №1 на България. Като треньор е легенда. Четвъртото място в САЩ и спечелените бронзови медали завинаги ще останат във футболната ни история. Стратега води отбора ни и на Европейското първенство в Англия през 1996 година. Като треньор на ЦСКА е три пъти шампион и четири пъти носител на купата. Извежда “червените” до полуфинал в КНК през сезон 1988/89 и на четвъртфинал за КЕШ през следващия сезон. Треньор №1 на България за XX век. Откривател на редица таланти, тренирал най-успешното “златно” поколение на България начело с Христо Стоичков, Емил Костадинов, Любослав Пенев, Трифон Иванов, Борислав Михайлов, Балъков, Лечков, Хубчев, Кременлиев, Златко Янков, Наско Сираков и всички, които изписаха златни страници във футболната ни история. В последните няколко години Пенев води за кратко националния отбор (2007), спасяваше ЦСКА, когато е нужно, а бе избран и за почетен президент на клуба. блиц

“Беше голяма работа като футболист и един от малкото защитници, които не ритаха. Гледаше да те надиграе с пласиране и заставане. В националния отбор по време на лагери често нарушавахме режима. Излизахме вечер и се прибирахме сутрин. Треньорът Стефан Божков само на мен се караше, защото Пената беше капитан и не смееше много да му повишава тон. Иначе с Пената си пиехме уискито и си пушехме. Тогава той пушеше по-малко от мен, а сега като гледам е обратното”, споделя за юбиляря един от приятелите му Петър Жеков, цитиран от “Меридиан Мач”.

Андрей Желязков-Жужо допълва: “Пенев има всичко, успехи, авторитет. Мога да му пожелая само здраве. Беше много интелигентен футболист. Много достоен и като човек. Като футболист беше един от най-големите на своето време. А като треньор всички трябва да се мерят по него. Резултатите са му най-големите, а знаете, че един треньор се съди колко е добър по резултатите.”

“Димитър Пенев е един от най-големите български футболисти. За мен беше голямо щастие да бъда негов партньор в центъра на защитата. Във взаимоотношенията си с хората винаги е бил честен и открит. Разбира и от шеги. Много хора от злаба и завист му се подиграват за някои реплики. Тези хора обаче са му под нивото”, споделя Иван Вуцов.

Агенция БЛИЦ честити рождения ден на великия Димитър Пенев и му пожелава много здраве, късмет, щастие и още успехи във футбола