Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Иво Тонев налага железен ред в Левски“, четем от първата страница на „Меридиан мач“
Председaтелят на борда на директорите на Левски и съсобственик на „сините” Иво Тонев обяви, че основната му задача на „Герена” е да стабилизира клуба. „Можеше сега да сме като ЦСКА и Локомотив (София), но взехме лиценз, след като наложихме изключителна финансова дисциплина. В следващите три години трябва да изплатим задълженията – 4 700 000 към НАП и 800 000 оперативни. Заради това намалихме бюджета. Сложили сме строги финансови рамки и не може да се излиза дори със 100 лева от тях”, обясни един от тримата собственици на Левски.
„Треперят за Бакари в деня преди Европа“, пише още изданието.
От лагера на Черно море разкриха, че нападателят Бакари ще мине магнитен резонанс в сряда, когато ще стане ясно точно колко е сериозна контузията му. Това е само ден преди старта на тима срещу Динамо (Минск) в Лига Европа, като гамбиецът с испански паспорт почти сигурно ще пропусне цялата международна кампания на Черно море.
Най -лошите прогнози са, че Бакари е скъсал предна кръстна връзка на коляното, което ще го извади от терените за нови 6 месеца. Той пропусна голяма част от миналото първенство и се върна на терена едва за финала му, но има решаващ принос за спечелването на Купата на България.
„Люпко се размечта за титла“, съобщава още „Меридиан мач“
Сръбската легенда Люпко Петрович официално беше представен като треньор на Литекс. Специалистът си постави високи цели при второто си завръщане начело на „оранжевите” и обяви, че иска да спечели титлата, нещо което все още не е постигал с ловчанлии. Кариерата му в България започна с Левски и два пъти води тима от „Герена”. Той обаче сравни Литекс с Цървена звезда, на който също три пъти е ставал наставник през годините, както и на Войводина. „Щастлив съм, че за трети път ставам треньор на Литекс. Толкова пъти съм ръководил и Цървена звезда. За мен най-важното е с моя щаб да работим, както трябва, Литекс да играе добър футбол и да се борим за трофеи”, обяви 68-годишният сърбин. „Моята цел винаги е шампионската титла. Нямаме много време, защото първенството започва. Трябва за кратко време да опозная футболистите. По време на тридневния лагер в Трявна ще разговарям с всеки един от тях и ще работим много здраво, за да бъдем подготвени за успешен старт”, сподели Петрович при представянето си в Ловеч вчера.Той е поредният, който ще работи за ловчанлии не толкова заради договора, а заради „мъжката дума”. Люпко призна, че въобще не е обмислял предложението и веднага е приел. Сърбинът обаче разкри, че офертата е дошла лично от Гриша Ганчев, който наскоро твърде уверено заяви, че „от година и половина няма нищо общо с Литекс” и е само фен на отбора, а сега ще работи за ЦСКА. Подсъдимият за данъчни измами бизнесмен е разговарял и на живо с носителя на КЕШ от 1991 г. около полунощ в събота срещу неделя. „Чувствам Ловеч като свой дом. Не ми трябваше второ обаждане от господин Ганчев, за да приема поканата му. Бях на почивка в Черна гора, но запалих колата и пътувах 14 часа. Пристигнах в полунощ, а той ме чакаше и се разбрахме за няколко минути. Какво значение има договорът? Познаваме се и мъжката дума е най-важна. За мен това е клуб, който има всички условия, за да може един треньор да покаже на какво е способен”, сподели още Петрович вчера сутринта малко преди да изведе отбора за първа тренировка под свое ръководство. Малко преди това той даде интервю и в родината си.
Пред местния „Журнал” Петрович също разкрива, че с него се е свързал лично Гриша Ганчев и го е поканил да поеме поста при ловчанлии, въпреки че в момента той е начело на ЦСКА. „Собственикът Гриша Ганчев, който отскоро си има и ЦСКА, иска да прекъсне доминацията на Лудогорец. Затова се сети за мен, обади ми се и… всички знаете резултата. Аз тръгнах полека от Сърбия и ето ме, вече съм в Ловеч. Отборът на Литекс продължава да е изключително добър и аз без да се замислям приех поканата. Вярвам, че мога да изпълня изискванията. Не искам сега да говоря за титли, защото това само ще мотивира Лудогорец. Но този път ще се опитам хората тук да ме запомнят. Ще е хубаво да спечелим титлата, но аз обещавам да се хвърлим за Купата и да играем добър футбол. Толкова ви казвам за първия си ден, даже може би ви разкрих прекалено много”, сподели Петрович пред колегите от „Журнал”.

ЦСКА ще поиска несъстоятелност“, е един от акцентите в „7 дни спорт“
До няколко дни ЦСКА ще обяви несъстоятелност, научи “7 дни спорт” от отлично информиран източник. “Червените”, които имат близо 30 млн. лв. дългове и изгубиха професионалния си лиценз, няма как да продължат по този начин.
Както е известно, тимът ще стартира участието си във “В” група, но до няколко дни ще бъде обявено официално, че дружеството изпада в несъстоятелност. Предстои изпълнителният директор Александър Тодоров да внесе в Софийски градски съд документите. След като “червените” бъдат обявени в несъстоятелност, в клуба ще влезе синдик, който ще управлява. Той ще определя кои дългове и как да бъдат изплащани.
В Турция: Божиков отива в Касъмпаша“, пише още изданието.
Тимът на Литекс е на път да осъществи пореден трансфер зад граница. Според медиите в Турция  най-вероятно ще продадат защитника Васил Божиков на Касъмпаша за 400 хиляди евро.
Според информациите в местната преса се очаква защитникът да пристигне в Истанбул още днес и да започне тренировки с новия си отбор от началото на следващата седмица. Сумата от 400 хиляди евро пък ще бъде преведена в касата на ловчанлии на няколко транша.
През миналия сезон Васил Божиков бе в плановете за селекция на сръбския шампион Партизан. Желанието на Литекс да получи поне 400 хиляди евро за своя футболист обаче отказа “черно-белите”.
Левски остава без Курдов на старта?“, пише още „7 дни спорт“
Старши треньорът на Левски Стойчо Стоев е изправен пред сериозен проблем само 5 дни преди началото на новия сезон. Единственият нападател на „сините” Атанас Курдов може да пропусне двубоя срещу Ботев (Пловдив) в събота. „7 дни спорт” разбра, че жълтата карта на Курдов още не е изпратена от последния му клуб Астана.
Без този документ Левски не може да картотекира нападателя за началото на новия сезон. Процедурата по картотекиране не е дълга, но за да може да играе Курдов срещу Ботев, жълтата му карта трябва да пристигне в офисите на „Герена“ най-късно в петък.
„Сините” се надяват, че казахстанските им колеги няма да им правят спънки и ще изпратят необходимия документ най-късно в сряда, за да може Наско да тренира спокойно през седмицата. Както е известно, Курдов се раздели по съдебен път с Астана и казахстанците ще трябва да му платят неустойка. Нападателят на практика бе изгонен от тима от старши треньора Станимир Стоилов през зимата.
Стойчо Стоев вече заяви, че Левски не може да започне сезона в „А” група само с един нападател, но в крайна сметка „сините” може да нямат нито един таран в редиците си. Ако жълтата карта на Курдов не пристигне до петък, вариантите пред Стоев за централен нападател не са много. Такъв е юношата Илия Димитров, но той не успя да заслужи доверието на треньора в предсезонната подготовка. Македонецът Денис Махмудов е играл на върха на атаката в бившия си отбор Спарта (Ротердам), но той е много назад с подготовката и не може да изкара цял мач.
В момента на „Герена“ текат преговори с трима чуждестранни нападатели.
Един от тях трябва да пристигне в София и да седне на заключителни преговори със спортния директор Георги Иванов в следващите 48 часа.

„Сините“ набелязали още три попълнения“, разкрива „Тема спорт“
Левски има още три трансферни цели за лятото. В момента обаче клубът не разполага с достатъчно пари, за да си ги осигури. Спортно-техническият директор Георги Иванов заяви, че могат да бъдат привлечени само двама от набелязаните. “Имаме бюджет само за централен нападател и външен халф, дали ляв или десен. Желанието на старши треньора е да вземем още общо трима нови футболисти, но сме длъжни да се съобразяваме с условията, наложени от ръководството”, каза Иванов.
“До вторник-сряда трябва да имаме яснота кои точно ще бъдат играчите. Преговаряме с няколко човека. Имаме принципни разбирателства. Но те имат договорни отношения с клубовете си и чакаме да ги разтрогнат. Либан Абди е един от тези футболисти. Той даде съгласието си да подпише с нас, но чакаме да разтрогне с Ризеспор. Но няма смисъл да говорим предварително. Защото вече се договорихме с един нападател и слушах обещания, а пък накрая дори мениджърите му не знаеха, че той е подписал с друг отбор. Казвате “да”, стискате си ръцете, а на следващия ден футболистът вече се е отказал. В днешно време мъжкото достойнство голяма част от играчите вече го нямат”, каза Иванов.
Той добави, че трансферът на Бара Бебето е пропаднал. “Не можем да изпълним финансовите му условия. Ако искам да си купя „Ферари“, това не може да стане за 10 000 лева”, каза Георги Иванов.
„ЦСКА сменя Тетевен с Трявна“, пише още изданието.
Вторият подготвителен лагер на ЦСКА ще се проведе в Трявна. Това стана ясно вчера. Както е известно, в момента „армейците“ са в Тетевен, където тренират от близо две седмици. Във вторник от 10:00 часа ЦСКА ще изиграе контрола с втория отбор на Литекс. След проверката „червените“ се прибират в София, където ще е следващата контрола – на 18 юли (събота) срещу Оборище (Панагюрище) на стадион “Българска армия” от 18:00 часа. Все още не е ясно в кой ден точно отборът ще се отправи към Трявна за втората част от подготовката си.
“Тема Спорт” потърси Емил Гъргоров във връзка с продължението на неговата кариера и възможността да се завърне в ЦСКА. Гъргоров все още е без отбор, след като напусна Локомотив (София), но заяви, че няма развитие около него. “В момента съм на почивка. Ще реша къде да играя до края на месеца. Тогава би трябвало да е ясно окончателно. Предпочитам да продължа в чужбина, но нищо не се знае. Засега не бързам с решението си”, заяви Гъргоров, без да влезе в конкретика за евентуално преминаване в ЦСКА.
„Рибейро пуска трима нови срещу Милсами“, съобщава в друг от материалите си „Тема спорт“
Три от новите попълнения на Лудогорец ще попаднат в стартовия състав за първия мач срещу шампиона на Молдова Милсами утре. Треньорът Бруно Рибейро смята да гласува доверие на бразилците Сисиньо и Лукас Саша, както и на холандеца Джоди Лукоки. Първият по всяка вероятност ще бъде предпочетен пред национала Йордан Минев. Дошлият от Сантос бек изигра пълни 90 минути в контролата със Спарта (0:1), като остави противоречиви впечатления. Той не взе участие в проверката със Зенит (0:0), тъй като имаше проблеми с глезена. 26-годишният Сисиньо обаче вече е напълно възстановен и ще излезе на терена утре. Пред него се очаква да играе Джоди Лукоки. Той ще получи шанс за изява за сметка на друг национал – Михаил Александров.
Засега Бруно Рибейро не е решил къде точно да използва Лукас Саша. Вариантите са два. Първият е бразилецът да действа като дефанзивен халф редом до Дяков. Именно там бившият футболист на ЦСКА е най-силен. Португалският специалист обаче умува върху възможността Саша да замести наказания Марселиньо. Другата опция за тази позиция е Вандерсон. В случай че Саша започне като плеймейкър, то до Дяков ще застане Анисе. В такъв вариант Лудогорец игра в контролата със Зенит. В същото време алжирският национал Набил Гилас призна, че бил близо до подпис с Лудогорец. В крайна сметка обаче той избра да продължи кариерата си в Леванте.