Гонзо: ЦСКА и Локо (София) ще ми липсват, моделът “Лудогорец” не е добър за футбола ни

2354

Спортният директор на Левски Георги Иванов не крие разочарованието си от факта, че през новия сезон “сините” няма да играят с вечния си съперник ЦСКА и Локомотив (София). Гонзо призна, че мотивацията на футболистите няма как да е на високо ниво, когато излизат срещу отбори като Хасково и Марек. Легендарната деветка на 26-кратния шампион на България призова младите играчи да играят първо за себе си, за името си, а след това да мислят за парите.

Един от шефовете на “Герена” за пореден път се изказа ласкаво по адрес на вече бившия собственик Тодор Батков. Според Гонзо не е добре за българския футбол да има отбор като Лудогорец, който разполага със сериозни финансови възможности, докато други не успяват да вземат лиценз дори и за “А” група.SPORTAL.BG

“В момента се намираме в много труден период. Работим с ограничен бюджет. Това е реалността и ние трябва да се съобразим с нея. Хората трябва да разберат, че класата струва пари. Дори и във футбола. Истината е, че големите финансови постъпления са в Европа – в групите на Шампионската лига и Лига Европа. Всеки иска да постига резултати, но преди да вземеш, трябва да дадеш. Тодор Батков наистина се оттегли от Левски. За мен той е един човек, който 11 години държа Левски на много високо ниво и заслужава уважение. Само последната година, тъй като имаше финансови проблеми в бизнеса си, това се отрази и на клуба. Не знам какви са доводите на новите собственици, за да дойдат на “Герена”, няма идея, а и не съм говорил с тях. Но със сигурност добиват голяма популярност. Всеки, който дава пари за спорт днешно време, заслужава адмирации. Нормално е, когато бизнесът има сериозни проблеми, това да даде отражение и на други места. Но вижте, катастрофа е не само футболът ни. Катастрофа е цялата ни държава. Няма бизнес, няма инвеститори, няма свежи пари в играта. Трудно е да убедиш някого да играе днес за малко пари или при забавени заплати. Питате ли ме какво ми е било, когато пет месеца никой в клуба не бе получавал един лев? И аз трябваше да убеждавам тези хора да играят в името и фланелката на Левски”, коментира тежката ситуация на “Герена” през последните месеци Иванов.

“Във футбола обаче не всичко е пари. Най-напред трябва да си човек, да имаш достойнство. Когато пристигнах в Левски през 1997 г., малко след това настъпи дълъг период, в който не бяхме получавали пари. Но тогава всички бяхме млади момчета, за които думата “пари” не беше от огромно значение. Важно бе да сме на терена, да се раздаваме и да се развиваме. Знаехме, че рано или късно парите щяха да дойдат. Лично аз уважавам футболистите с характер. Добри момчета искам само за комшии – да не вдигат шум. Един човек трябва да е културен и възпитан, но да притежава спортна злоба. Какъв си на терена, е различно от това какъв си в живота. Младите трябва да знаят какво искат и докъде желаят да стигнат. Честно, разочарован съм от много наши футболисти, които казват “да” на Левски, уговарят всички детайли по договорите, след което подписват с друг отбор за малко повече пари”, добави още Гонзо.

“Гарантирам, че Левски никога не е бил въвличан в “черно тото” по мое време – и като футболист, и като треньор, и като директор. Не бих казал, че ще ми липсва Вечното дерби. По-скоро ще ми липсват ЦСКА и Локомотив (София) като стойностни отбори и силни съперници. Не искам да обиждам отбори като Хасково и Марек, но определено никой няма желание да играе с тях. Не е добре за българския футбол един клуб да разполага с милиони, да печели поредни титли и да играе в групите на Шампионската лига, докато други не могат да получат лиценз дори за “А” група. Трябва да има конкуренция, за да има и развитие”, завърши спортният директор на “сините”