Преглед на водещите новини в спортния печат

2302

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Адмирала става почетен гражданин на Варна, пише „Меридиан мач“

Никола Спасов, който заради култовата си дегизировка след победния финал за Купата на България вече е известен като Адмирала, ще става почетен гражданин на Варна. Предложението вчера бе внесено за гласуване на предстоящата Общинска сесия. На нея трябва да се утвърди честта, с която ще бъде удостоен 56-годишният Спасов. С трофея, изтръгнат от ръцете на Левски с фамозен обрат след продължения в Бургас, шампионът на страната ни със софийския Локомотив се затвърди като най – успешният треньор в историята на „моряците”. За почетен гражданин на Варна посмъртно е предложен легендарният халф на Спартак (Вн) и националния отбор Живко Господинов. Инициативата е на Илиан Илиев, който е кадър на другия градски тим – Черно море. Засега почетен гражданин на Варна от футбола е Божил Колев. Някогашният защитник е оставил трайна следа в историята на Черно море, ЦСКА и държавния ни тим. Със знака на града са удостоени още асът на спортната гимнастика Йордан Йовчев и най-добрият ни тенисист Григор Димитров.

Арестуваха Благо за атака на Колизеума!

Благой Георгиев шокира цяла Италия и посрами България. Във вторник вечерта халфът на руския Рубин е бил арестуван от карабиниерите в Рим за вандалска атака на историческия паметник Колизеума. Той е бил хванат на калъп от охраната на амфитеатъра от епохата на Римската империя точно в момента, в който е дълбал с монета инициалите си върху една от хилядолетните колони. Това е станало във вътрешната част на Колизеума до колона, която е разположена на нивото на земята. Българинът моментално е бил задържан от патрулиращите карабиниери от спирката на метрото „Пиаца Данте” в италианската столица. Георгиев е бил в компанията на руската си годеница Есмер Омерова, с която очевидно са използвали ваканцията си за романтично пътешествие до Рим. Италианската полиция веднага е арестувала хулигана, като му е повдигнала обвинение за разрушаване на паметник на ЮНЕСКО с изключително голямо историческо и артистично значение. Тук сме длъжни да отбележим, че Колизеумът е най-посещаваният исторически паметник в целия свят. Благой Георгиев е бил идентифициран от карабиниерите и е бил вкаран в ареста, като няколко часа по-късно е пуснат под гаранция. Конфискувана е и монетата, с която е дълбал колоната в амфитеатъра, като веществено доказателство. Първоначално в италианските медии се съобщаваше само, че става въпрос за български футболист на 33 години, който играе в елита на Русия. На това описание отговаря само Благой Георгиев, но по-късно някои агенции разпространиха и името му. В близките дни ще бъде повдигнато обвинение на Благой Георгиев и той ще бъде изправен пред италиански съд. Все още не е ясно как този вандалски акт ще се отрази на кариерата на футболиста на руския Рубин Казан. В Италия новината шокира всички, тъй като става въпрос за публична личност. Три дни преди това е бил арестуван и 22-годишен ливански турист, който също е осквернявал Колизеума.

Партизан отново чака „орлите”, ако продължат

Днес в Нион ще бъде теглен жребият за третия квалификационен кръг на Шампионска лига. Както е известно, Лудогорец е поставен, но все още не е сигурен в продължаването си, тъй като загуби първата среща с Милсами с 0:1 у дома. Любопитно е, че Партизан отново чака „орлите”. В първия си евромач тимът на Валери Божинов би с 1:0 Дила Гора у дома. Другите евентуални съперници на Лудогорец са Макаби Тел Авив (паднал 1:2 от Хибърниънс като гост), Лех Познан (победил 2:0 Сараево като гост), Малмьо (0:0 с Жалгирис у дома), Крабах (направил 0:0 с Рудар у дома), ХИК Хелзинки (победил Вентспилс с 3:1 като гост), Мьолде (победил 5:0 Пюник у дома), Мидтиланд (победил Линкълн с 1:0 като домакин), Видеотон (победил ТНС с 1:0 като гост) и Шкендербег (победил Крусейдърс с 4:1 у дома).

Въпреки добрата игра “Берое” и “Черно море” се издъниха в ЛЕ, пише „7 дни спорт“

Заралии не удържаха “Брьондби” – 0:1, “Морето” пропусна да разгроми “Динамо” (Минск)-1:1

България продължава без победа в евротурнирите през този сезон, след като “Берое” и “Черно море” не успяха да запишат успех. Заралии паднаха с 0:1 от “Брьондби” пред пълния стадион в Стара Загора. Варненци пък си направиха харакири, като трябваше да бият убедително “Динамо” (Минск), но стигнаха само до равен 1:1.

“Берое” игра храбро, но не можа да устиска, като Албрехтсен в 85-ата минута донесе успеха на “Брьондби”. Заралии се нуждаят от успех в реванша, За да продължат.

“Черно море” водеше на “Динамо” до 70-ата минута след гол на Курьор, но допусна нелепо изравняване. Хората на Никола Спасов се нуждаят от успех в Беларус или равен 2:2, за да продължат.

Заради кондицията и работата на Рибейро, Испанските треньори на “Лудогорец” недоволни

Серхио Марти и Хавиер Рамос изтъкнали, че отборът е в лошо състояние, не им давали много занимания

Леко неразбирателство цари в треньорския щаб на “Лудогорец”, научи “7 дни спорт”. Интернационалният щаб на шампионите, в който има хора от цели 4 националности, на няколко пъти се е спречкал напоследък.

Испанските кондиционни треньори Серхио Марти и Хавиер Рамос не били много доволни от това, че новият наставник Бруно Рибейро не им дава толкова поле за изява. Както е известно, Рамос и Марти работиха главно на първия тренировъчен лагер, който се проведе в Смолян между 17 и 25 юни. Тогава испанците провеждаха главно занимания за подобряване на физическото състояние на тима. На втория лагер в Испания обаче работил главно Рибейро заедно с асистентите, които той си доведе – Анди Смит и Марсело Чагаш. Това не се харесало много на Марти и на Рамос, които твърдели, че има още какво да се свърши, за да може тимът да е по-добре подготвен.

Неслучайно наскоро двамата са споделили, че отборът не е готов на 100%. Това се видя ясно срещу “Милсами”, след като шампионите имаха големи проблеми, особено през втората част. За разлика от миналия сезон, сега футболистите не показаха никаква свежест след почивката, за да успеят да натиснат “Милсами” и да наложат някакъв траен натиск. В крайна сметка обаче сега Рамос и Марти са обяснили, че нищо не може да бъде променено за няколко дни, след като тимът вече навлиза в доста сгъстен цикъл.

В следващите 10 дни разградчани ще изиграят 3 мача – с “Литекс” утре, във вторник с “Милсами” и другата събота срещу “Черно море” във Варна. Подобен проблем между треньорите имаше и преди година, когато Марти и Рамос имаха известно неразбирателство първо със Стойчо Стоев, а след това и с Георги Дерменджиев. Испанците работят по собствени методи, които обаче не се съчетавали с тези на Бруно Рибейро.

Костадинов готов за “Ботев”

Георги Костадинов и Мигел Бедоя тренират на пълни обороти заедно с останалите си съотборници в “Левски”. Играчите на Стойчо Стоев проведоха занимание за техника и завършиха сесията с кратка двустранна игра.

Георги Костадинов получи мускулни болки по време на тренировката във вторник, но те се оказаха незначителни и халфът продължава да се подготвя по програма преди първия мач за сезона срещу “Ботев” в “Коматево”. На Герена се поуспокоиха, че ще могат да използват полузащитника за утрешния първи мач на “сините”. Бедоя пък закъсня за подготовката заради престой в болница поради стомашен вирус. Испанецът бе загубил няколко килограма от теглото си и сега работи усърдно,за да ги възстанови. Очаква се той да се завърне в игра в третия кръг за двубоя срещу “Лудогорец”.

Поне трима юноши на Левски ще играят срещу Ботев, пише „Тема Спорт“

Поне трима юноши на Левски ще се появят на терена в първия кръг срещу Ботев Пловдив. Мачът е утре от 18:30 часа в Коматево. Със сигурност като ляв бек ще действа Мики Орачев. Той бе титуляр във всички контроли, тъй като капитанът на сините Веселин Минев пропуска гостуването заради наказание от миналия сезон. Очаква се място в състава да намери и Божидар Краев. Той ще играе по единия от двата фланга на нападението. Причината е, че новото попълнение Денис Махмудов е в лоша физическа форма и шансовете му да стартира като титуляр не са големи. На поста зад нападателя се очаква срещу Ботев да излезе някой измежду близнаците Борислав и Радослав Цоневи. Не е изключено срещу Ботев да играе и централният защитник Деян Иванов. Причината е, че Белаид дълго време лекуваше контузия и не е в оптимално състояние. Най-големият проблем, който треньорът Стойчо Стоев трябва да реши, е свързан с нападението. Опция за титуляр срещу Ботев е друг младок – Илия Димитров.

Играл 6 години за Ростов става помощник на Люпко

38-годишният Милош Крушчич започва работа в Литекс

Люпко Петрович си намери но8 помощник-треньор, разбра “Тема Спорт”. Това е 38-годишният сърбин Милош Крушчич. Той е бивш национал на Сърбия и Черна гора, като има 2 мача на турнир в Индия. Юноша е на Партизан Белград. Там обаче не успява да се

наложи и после играе в родината си последователно за Раднички Белград, Палилулац Белград, Спартак Суботица и Земун. Прави сериозна кариера в руския Ростов, за който рита в периода 2001/07, като записва 167 мача. Крушчич е бивш защитник.

Младият наставник идва от казахстанския Тараз, където също е бил асистент.

Така екипът на Люпко Петробич вече е готов на сто процента, след като при назначаването му доскорошният шеф на Академията на Литекс Евгени Колев бе обявен за негов помощник.

Милош Крушчич ще седне на пейката още за първия двубой от новия шампионат срещу Лудогорец в събота от 21:00 часа. Както е известно, треньор на вратарите остава Ивайло Иванов, а германският кондиционен треньор Гуидо Бауер ще продължи да се грижи за физическото състояние на играчите и тяхното възстановяване

Лудогорец върна Лукоки в състава

Крилото гласен за титуляр в Ловеч, Препелица също се очаква да започне

Лудогорец Върна в състава Джоди Лукоки, разбра “Тема Спорт”. 23-годишното крило

взе участие във вчерашната тренировка на разградчани. Бившият футболист на Цволе бе отстранен от отбора, след като влезе в остър конфликт с друг от дошлите през това лято – Сисиньо. Двамата се сдърпаха по време на последната тренировка преди мача с Милсами (0:1), заради което юношата на Аякс не попадна в групата. След беззъбата игра срещу молдовците обаче спортно-техническото ръководство е решило да реабилитира Лукоки. Първоначално плановете на разградчани бяха фланговият играч да потренира няколко дни с дублирашия тим, за да влезе в правия път, но това няма да се случи.

Треньорският щаб дори гласи Лукоки за титуляр в гостуването на Литекс в Ловеч. Двубоят е в събота от 21:00 часа и иде бъде предаван пряко по Диема Спорт. Роденият в ДР Конго футболист, който има и холандски паспорт, най-вероятно иде започне на десния фланг, точно пред Йордан Минев. Той иде измести от състава Михаил Александров, който изигра слаб мач срещу Милсами. Така и по двата фланга Лудогорец ше разчита на футболисти от холандската школа, тъй като отляво ще е Мисиджан.

Очаква се още един от новите да стартира в Ловеч. Това е румънецът Андрей Препелица. Полузащитникът ше заеме мястото до Светослав Дяков в центъра на терена за сметка на неориентирания Анисе. Бившият капитан на Стяуа се появи на почивката срешу Милсами, като бе доста неубедителен. От състава за Литекс ще изпадне и Лукас Саша, който почти нямаше правилно отиграване с молдовците.

Засега не е ясно кой ще води атаката на тима. Вариантите са Чунчуков и Кишада. Шансовете за момента са 50 на 50.