Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

„Лудогорец взима Кафу за 2млн. евро“, съобщава от първата си страница „Меридиан мач“
Лудогорец най-после намери качествен нападател, като медиите в Бразилия твърдят, че родният шампион ще плати 2 милиона евро за играча на Сао Пауло Кафу. Според бразилското издание esportes.terra.com.br 80% от сумата ще отиде в Сао Пауло. а другите 20% – в частната фирма „Дойен Спорт”.
24-годишният футболист трябва да пристигне в България в понеделник за медицински прегледи.
Традиционната позиция на Кафу е крило, но той може да бъде използван и като централен нападател. За последно бразилецът бе в Сао Пауло, който го купи след люта битка с Палмейрас. Той впечатли всички през миналата година, когато носеше екипа на Понте Прета. Кафу ще е вторият футболист от Страната на кафето, който подсилва Лудогорец през това лято след десният халф-бек Сисиньо. Освен тях, в момента в Разград има още четирима бразилци – Марсели-ньо, Жуниор Киша-да, Лукас Саша и Вандерсон.
„Славия уби Локо (Пловдив) за едно полувреме“, пише още изданието.
Славия тръгна по мечтан начин в първенството, като победи Локо (Пловдив) с класическото 3:0 на собствения си стадион. Началото на мача обаче не предвещаваше подобна развръзка, като през цялото първо полувреме пловдивчани бяха по-добрият отбор и пропуснаха няколко положения пред вратата на „белите”. Голмайсторът им Мартин Камбуров и Александър Тунчев бяха отчаяни от вратаря Георги Петков, който направи чудеса от храброст, за да се прибере отборът му на почивката без пасив.
Втората част също започна мудно, а първото положение отново бе пред вратата на домакините. Резервата Бирсент Карагерен се измъкна лесно от Панов и стреля от малък ъгъл, като ударът му бе париран от Петков, а добавките бяха спрени от защитата на Славия. След час игра обаче Локомотив (Пд) тотално отпадна физически и домакините поеха изцяло инициативата. В 68-ата минута при чудесно изградена атака на „белите” Янис Карабельов сложи топката на главата на Ивайло Димитров, който с плонж с глава откри в опразнената врата – 1:0. „Черно-белите” още не се бяха опомнили, когато няколко минути по-късно Петър Атанасов проби отляво и центрира, Тунчев не успя да избие топката, която попадна у резервата Иван Вълчанов, който вкара с плътен удар. До края на мача Славия можеше да постигне истински разгром. От чудесна позиция пропусна и друга резерва Антон Карачанаков, а след това и вратарят на Локомотив Скорчев спаси тима си. Все пак в последната минута Манзоро изигра майсторски една контра и подаде на непокрития Ивайло Димитров, който вкара за крайното 3:0.
Стоев: Наясно съм с Ботев, но не и със състава ми“, четем в друг от водещите материали на „Меридиан мач“
Треньорът на Левски Стойчо Стоев обяви, че е наясно с потенциала на Ботев, но не и със състава си. „Общо взето от двама нападатели не разполагаме в момента с нито един”, започна Стоев. „Около 40 дни не сме играли официален мач. Ясно е, че изпитваме трудности, закъсняхме със селекцията. Градим отбор за бъдещето. Но това не значи, че няма да се опитваме да излизаме победители в първите мачове. Наясно съм с Ботев. Гледах три мача. Запазили са отбора си”, продължи Стоев. „По принцип няма формула, по която да се изгради отбора. Трудно е да посочим колко време ще отнеме. По принцип на мен са ми нужни две крила да привлечем – от една страна да засилим конкуренцията, да има острота в атаката. От друга страна обаче става дума за финанси”, завърши треньорът.

Преди дебюта си – Люпко Петрович нареди бой по Лудогорец“, съобщава във водещия си материал вестник „7 дни спорт“
Треньорът на Литекс Люпко Петрович нареди задължителна победа на своите футболисти преди днешния мач с Лудогорец.
68-годишният спец ще дебютира начело на “оранжевите” срещу шампиона на България.
„Срещу Лудогорец трябва задължително да постигнем победата. Това е един силен отбор с добри футболисти, който неслучайно четири пъти поред става шампион. Проучихме ги добре как играят. За нас най-важното е да не започнем със загуба в първенството”, каза Петрович.
Той няма да прави много промени, но ще има 1-2 изненади в състава. В същото време Лудогорец ще запази ключови играчи за двубоя с Милсами в Шампионската лига.
В Лудогорец връщат Лукоки през главата на Бруно Рибейро въпреки боя на тренировка“, пише още изданието.
Холандското крило на Лудогорец Джоди Лукоки отново е в състава. Конгоанският национал, който преди по-малко от седмица се сби с друг от новите в отбора – Сисиньо, вече тренира със съотборниците си. Лукоки, който няколко дни беше отстранен от заниманията и не припарваше до тренировъчната база е бил реабилитиран.
По информация на “7 дни спорт” обаче това се е случило без разрешението на Бруно Рибейро. Португалският треньор беше заявил категорично пред ръководството, че не иска да вижда Лукоки на този етап, защото той нарушавал системно дисциплината в отбора.
“7 дни спорт” единствен разкри в неделя,че Лукоки се е сбил със Сисиньо на заниманието и е бил изгонен. Освен това халфът се беше проявил и със закъснения за тренировки на лагера в Австрия, както и закъснение за тръгване на една от контролите.
Преди 2 дни обаче от ръководството на Лудогорец са повикали Рибейро, за да му кажат, че Джоди Лукоки трябва да играе. Самият футболист пък се е извинил пред целия отбор и обещал повече да не прави така.
Подобна практика обаче не е случайност в Лудогорец.
Дисциплинарни проблеми преди няколко месеца имаше и Жуниор Кишада. Бразилският нападател се беше разкрещял пред целия отбор на стария треньор Георги Дерменджиев и рискуваше да бъде изгонен от отбора.
След поставен ултиматум от наставника към ръководството да избират него или играча, те му обявили, че Кишада няма да бъде изгонен от състава.
Вчера Лукоки замина заедно с отбора за лагера преди двубоя с Литекс. Въпреки информациите, че той е гласен за титуляр, но това не е точно така. Лукоки най-вероятно ще попадне сред 18-те за мача и ще седне на пейката, но по-вероятно Михаил Александров да запази мястото си сред титулярите.
Бруно Рибейро вчера взе абсолютно всички футболисти, които са картотекирани за Шампионската лига, тъй като и след двубоя с Литекс шампионите няма да се прибират в Разград.
Утре Лудогорец ще тренира в София, а в понеделник излитат за Молдова за мача реванш срещу Милсами в Шампионската лига.
„Стойчо размаха пръст на Мики“, съобщава още „7 дни спорт“
Наставникът на Левски Стойчо Стоев е останал изключително разочарован от представянето на левия защитник Мики Орачев в подготовката, където той игра като титуляр във всичките пет двубоя. По време на тях юношеският национал на България си отбеляза два автогола, но не това е притеснило специалиста, а цялостните му изяви във фаза защита. Юношата на “сините” трябваше да замени наказания капитан Веселин Минев днес срещу Ботев (Пд), но най-вероятно ще остане на пейката. Титуляр на тази позиция в последния момент се очаква да започне Аймен Белаид, който не е играл от 30 май насам. Именно във финала за Купата на България на “Лазур” срещу Черно море тунизиецът започна от първата минута и бе сменен поради разтежение още в средата на първото полувреме. Поради тази контузия Белаид пропусна контролите в подготовката, като игра само едно полувреме срещу Волга.
Левски едва събра група за старта“, обявява от първата си страница „Тема спорт“
Левски едва събра група от 18 човека за първия си мач от сезона срещу Ботев в Коматево днес. Треньорът Стойчо Стоев взе в състава дори испанеца Мигел Бедоя, който не е готов за игра след лечение на сериозно заболяване. В автобуса се качиха и 9 юноши, както и четири от новите попълнения -Максимилиан Карнер, Джереми де Ноойер, Георги Костадинов и Денис Махмудов.  Големият проблем пред специалиста обаче е, че нападателите Атанас Курдов .и Умар Диаби останаха без картотеки. Заради  кадровата криза Стойчо Стоев пожела от ръководството да му осигури още две попълнения. “Чакаме другата седмица още нови. На мен са ми нужни още две крила, за да засилим конкуренцията, а и да има острота в атаката. Но, от друга страна, става дума за финанси и не знам какво ще стане”, каза специалистът.
Хубчев плаши Мапуко с гонене“, пише още изданието.
Треньорът на Берое Петър Хубчев се накара жестоко на нападателя Жуниор Мапуку в двубоя срещу Брьондби (0:1). Таранът бе бесен от смяната си и напусна игрището, явно демонстрирайки недоволството си от решението на наставника. Той дори не седна на скамейката с резервните футболисти, а отиде на тази, отредена за дежурния делегат и четвъртия съдия. Всичко това стана в 72-ата минута на двубоя. Петър Хубчев реагира мигновено и отиде до самозабравилия се футболист. Специалистът му се накара, като гневно размахваше пръст. Конското му явно свърши работа и малко след това Мапуку седна на скамейката на отбора.
Хубчев няма да толерира такова поведение от играча, който е с предупреждение за изваждане от състава. След срещата обаче треньорът дори го похвали за себераздаването му. “Смяната му – така сме преценили. Извадихме го и в двата мача с Атлантас, защото физически отпада. Аз даже му казах и на него – върши страшно много работа, което досега не е правил, но няма как да изкара цял мач. Това поне е голяма крачка при него специално”, посочи той.
Треньорът на Берое посочи, че Брьондби заслужено е стигнал до успеха.
„Това, което бяхме начертали и искахме тактически, се получи през почти целия мач. Знаехме, че ще имаме доста проблеми при статични положения. За мое голямо съжаление точно така се получи. От друга страна, трябва да признаем превъзходството на Брьондби. Бяха по-добри през целия мач. Само че го има и това, че невинаги по-добрият побеждава. Можехме да се поздравим с по-добър резултат, но за съжаление загубихме от статично положение. Надиграха ни, но не беше толкова голяма разликата. Хора реалисти сме, много са ни малки шансовете за реванша в Дания. Но за тях ще говорим след неделя. Сега имаме друг, по-важен мач”, каза Хубчев, визирайки домакинството на Монтана на старта на „А“ група.
“Разбирам желанието да коментираме реванша, но повярвайте ми, два пъти по-важен мач имаме в неделя. Разбира се, че при този резултат трябва да помислим за по-голям риск в Дания, но има време. Надявам се загубата да не се отрази. Мисля, че по начина, по който се държахме, не трябва толкова много да се срамуваме от това, че сме паднали от Брьондби. По-скоро ще извадим нещо позитивно от този мач, което да ни помогне за неделя. Чисто физически този двубой може да се отрази, но не и загубата”, посочи той. Той подмина въпрос, свързан с играта на тима в офанзивен план. “Ваше е мнението за това, че атаката е слаба. Няма да го коментирам”, завърши Хубчев.
Ернандес реже перуанци“, съобщава още „Тема спорт“
Халфът Себастиан Ернандес заяви, че няма намерение да се завръща в Южна Америка. В момента плеймейкърът разглежда оферта от Черно море, след като договорът му с Лудогорец изтече. През пролетта той игра на Тича” като преотстъпен и сега варненци искат да го задържат. Той трябва да им даде отговор до края на седмицата.
“Искам да остана в Европа. Това е желанието ми. Е, не изключвам вариант да се върна в Южна Америка, но имам други приоритети. Не съм подписвал нито с колумбийския Атлетико Насионал, нито с перуанския Университарио”, каза играчът.
Черно море се надява Ернандес да избере тяхната оферта.