Преглед на водещите новини в спортния печат

2302

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Кафу подписва за 3 години с Лудогорец, пише „Меридиан мач“

Бразилският нападател Жонатан Кафу трябва да пристигне днес в България. Той идва от Сао Пауло и се очаква да подпише договор за 3 години с Лудогорец. Според бразилските медии, „орлите” ще платят между 1,8 и 2 млн. евро за правата на 24-годишния играч. 80% от парите ще отидат в Сао Пауло, а останалите 20 – в компания „Дойен Спорт”.

„Още не е дошъл този играч, не знам кога ще дойде, сега най-важен е мачът с Мислами. Концентрирани сме изцяло върху него”, бе краткият коментар а Бруно Рибейро по темата за Кафу.

Левски подписа с най-евтиния нападател

Умар Диаби се навил на едва 6000 евро заплата

Левски успя да постигне договорка с най-евтиния си централен нападател в последните години. „Меридиан Мач” научи, че Умар Диаби, който подписа договор със „сините”, ще им излезе едва 6000 евро на месец. Горе-долу толкова е таванът на заплатите в момента и в много редки случаи може да бъде нарушен. На „Герена” се бяха приготвили да го счупят точно за футболист на върха на атаката, но са успели да се споразумеят за 12 бона на месец с новото попълнение, което е играло за последно в словашкия Кошице.

По този показател пък Диаби е един от най-евтините чуждестранни централни нападатели на „Герена” в последните години. Още от Жоан Карлош , през Гарра Дембеле, Сьорд Арс, Жоао Силва и Базил Де Карвальо и Лукаш Гикиевич- всички те получаваха в пъти по-сериозна заплата.

Голяма част от българите също взимаха по-солидно възнаграждение. Най-шокиращ бе примерът с Цветан Генков. Таранът получаваше 19 000 евро на месец от клуба, плюс още 3 000 лично от Иво Тонев.

За капак той е имал и 100 000 евро транш от Тодор Батков, който така и не е взел. Изключение от всичко това правят някои български играчи, сред които Димитър Макриев, Валери Божинов и Валери Домовчийски, които се навиха на малко по-скромно възнаграждение.

Така или иначе, Диаби в настоящата финансова ситуация си е истински удар за Левски. Въпрос на време е да се разбере дали ще бъде удар и в спортно-техниски план.

Бащата се скара с играч заради дузпи

Христо Колев изгонил от тренировка примамвания от Пирин Александър Якимов

Футболистът на Локо (Пд) Александър Якимов и вдигнал скандал на спортно-техническия щаб на тима от парк „Лаута” заради трансфер в Пирин. Играчът е бил ухажван от благоевградчани и е споделил това пред треньорите. От своя страна Бащата и компания са обявили, че няма да правят спънки на Якимов, след което футболистът започнал да самоволничи по време на тренировки, решавайки че не го зачитат достатъчно. В едно от заниманията той си е позволил да изпълни дузпи на вратарите, което е вбесило треньора на Локо (Пд) Христо Колев и той го е изгонил от тренировката. Принципно Якимов е налаган като десен бек по време на подготовката на „черно-белите”, въпреки че доскоро бе използван в по-предни позиции. Той дори бе първи вариант за мястото на №2 в схемата на „смърфовете”. Лошата дисциплина и скандалите с треньорския щаб обаче извадиха играча от плановете за новия сезон.

В близките дни ръководството на тима от парк „Лаута” ще трябва да реши дали Якимов да бъде продаден на Пирин (Бл) или да му се даде втори шанс за изява. Имайки предвид нуждата от конкуренция в състава обаче, най-вероятно Христо Колев ще прости на играча.

След 2 загуби в първите 2 мача “Лудогорец” кани румънец за треньор, пише „7 дни спорт“

Лауренциу Регекампф изгледа загубата от “Литекс”, желан е от Домусчиев

Бившият футболист на “Литекс” Лауренциу Регекампф е вариантът на “Лудогорец” за нов треньор, научи “7 дни спорт”. Румънският специалист изгледа в Ловеч загубата на шампионите в събота вечер. Той е бил поканен от Кирил Домусчиев и всеки момент може да стартира преговори.

Рокадата е възможна заради слабото представяне на “Лудогорец” от началото на сезона. В първите си 2 официални мача шампионите записаха загуби от “Милсами” 0:1 и “Литекс” 0:2. Столът на Бруно Рибейро се клати сериозно и при нова издънка в Шампионска лига, португалецът със сигурност е пътник.

Регекампф е без работа от февруари, когато беше уволнен от Ал Хилал. В Саудитска Арабия той имаше договор за 2 години на стойност 2 млн. долара.

Преди поредната контрола проблеми с контузии мъчат ЦСКА

Армейците подновяват тренировки днес, Кукоч го искат в Италия

Треньорското ръководство на ЦСКА има известни проблеми с контузени футболисти след проверката с “Оборище”. Извън строя са полузащитниците Иво Иванов и Васил Попов, както и бранителят Кирил Динчев. Доскорошният халф на “Локо” (София) няма да вземе участие в следващите тренировки на тима, а най-вероятно ще отпадне от сметките на треньора Христо Янев за контролата с “Марица”. Динчев и Попов пък ще се подготвят на облекчен режим. Вчера играчите на ЦСКА получиха почивка, а от днес се подновява подготовката им преди старта на шампионата в Югозападната “В” група. Армейците ще провеждат заниманията си на терените на комплекс “Царско село”. След лагера в Тетевен отборът направи няколко тренировки на стадион “Българска армия”, но теренът ще бъде максимално пазен за мачовете. В комплекса на околовръстното ще живеят и част от новите попълнения на “червените”. До проверката в сряда Христо Янев е наредил по една тренировка на ден. Контролата с “Марица” е с начален час 18.00 и ще се проведе на стадиона в Борисовата.

Междувременно стана ясно, че бившият футболист на ЦСКА Тончи Кукоч е на крачка от трансфер в италианската Серия “А”. Хърватинът е цел на два от тимовете в елита и преговорите вече са започнали. Според изданието EuropaCalcio.it, “Емполи” и “Карпи” са силно заинтересувани от услугите му. Съвсем скоро се очаква да има окончателна развръзка и да се знае в кой от тези тимове ще продължи кариерата си Кукоч. Иначе името му се свързваше още с тимове от Румъния и Германия, обаче явно желанието на самия играч е да се завърне в Италия, където преди време играеше за втородивизионния “Бреша”.

Ернандес иска да остане в България

Себастиан Ернандес, който доскоро бе играч на “Лудогорец”, призна, че харесва идеята да работи със сънародника си Луис Фернандо Суарес в Перу, но предпочита да остане в Европа. Затова той проучва възможностите да продължи да играе в България, където, според слуховете, “Левски” се интересува от него, а от “Черно море” му предложиха договор.

“Приоритетът ми е да остана със семейството си в Европа. Но изненадващо прекратих договора си с “Лудогорец” и продължавам да разглеждам възможностите в България. Но ако има добра оферта да се върна в Южна Америка, може да я приема”, коментира Ернандес пред El Comercio.

Александър Томов: Принудиха Батков да се оттегли от Левски, пише „Тема Спорт“

Бившият собственик на ЦСКА Александър Томов взе отношение по смяната на ръководството във вечния съперник Левски. Според него Батков не е искал да се разделя с клуба. “За мен Тодор Батков беше принуден да се оттегли. Очевидно сълзите му бяха искрени. На него не му се напускаше Левски, но го принудиха”, посочи Томов пред ТВ7.

Както е известно, адвокатът прехвърли акциите си на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов, които са новите собственици на сините.

Минев с травма, виси за реванша

Защитникът на Лудогорец Йордан Минев е под въпрос за реванша с Милсами. Националът е получил разтежение на бедрото на левия крак в гостуването на Литекс (0:2). От лекарския щаб правят всичко възможно да подобрят състоянието на десния бек, който бе един от малкото, които бяха на що-годе прилично ниво в първите два официални мача. За момента шансовете на Минев да играе в Молдова са 50 на 50. Възможно е той да излезе на инжекции. Другият вариант пред треньора Бруно Рибейро е да използва като десен бек дошлия от Сантос Сисиньо. Досега бразилецът е стартирал като титуляр само в контролата със Спарта Прага (0:1). По всяка вероятност на пейката в Молдова ще седне Браян Ангуло, който показа много слаба игра срещу Милсами и Литекс. При това положение, ако Минев е възстановен, ще действа отляво, а Сисиньо отдясно.

Поставиха ултиматум на сомалиеца Абди

Спортно-техническият щаб на Левски постави ултиматум на Либан Абди. Той има краен срок до утре да даде отговор дали ще облече синята фланелка. Ако такъв от него или агентът му няма, то от „Герена” ще се насочат към друг вариант за нов флангови футболист. Треньорът Стойчо Стоев вече обяви, че иска да подсили състава с две крила. Засега обаче шефовете са склонни да му осигурят само един играч на този пост, за да не се надвишава бюджета за месечни възнаграждения на първия отбор.

В Левски чакат Абди да уреди взаимоотношенията си с турския елитен Ризеспор. Именно от този клуб той игра на „Георги Аспарухов” като преотстъпен пред пролетта. Сомалиецьт участва в 14 мача (9 в А група и 5 за купата), в които отбеляза 2 попадения (и двете в елита). В момента 26-годишното крило се опитва да разтрогне по взаимно съгласие контракта си с Ризе. Причината е, че Левски може да го привлече само като свободен агент – не може да извади средства за откупуване на правата му.