Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport.net

Кокала пак унижи Левски, пише на първа страница вестник „Меридиан мач”.
Локо (Пд) направи велик обрат срещу Левски пред 10 000 зрители на “Лаута”. “Смърфовете” на Емил Велев губеха с 0:2 до 18-ата минута след голове на Йовов и Райков, но с попадения на Карвальо, Тодоров и Златински от дузпа стигнаха до знаменитото 3:2. Друг обрат на Локо (Пд) над Левски преди месец изхвърли столичани и от турнира за Купата на България.
Вчерашният успех изкачи “черно-белите” на четвъртото място. “Сините” паднаха шести и сведоха до минимум шансовете си за класиране в Лига Европа. И девет точки в следващите три мача може да се окажат недостатъчни за участие във втория по значимост турнир на Стария континент.
Японци отново се сетиха за Мораеш
Японският Гамба (Осака) е подновил интереса си към нападателя на ЦСКА Мораеш. Очаква се азиатците да атакуват с нова оферта през лятото. Предложението този път обаче ще е много по-сериозно. Наскоро Димитър Борисов призна, че ЦСКА е отказал 2,5 млн. евро за бразилеца.
Велев: Показахме характер
Треньорът на Локо (Пд) Емил Велев логично бе в отлично настроение след победата над Левски с 3:2. Той обяви, че ще заведе отбора да празнува и с оглед на големия празник Гергьовден. „Очаквахме, че ще стане труден мач. И ние, и Левски се нуждаехме от 3-те точки. Радвам се, че отборът успя да се вдигне, след като получихме два гола, които бяха доста елементарни. Като футболист имам такива обрати от 0:2 до 3:2, особено срещу ЦСКА. Мачът се играе по 90 минути, даже по 94, както се случи срещу Левски. Няма значение кога падат головете, важното е крайният резултат. Отново показахме голям дух”, сподели Емил Велев. Той се опита да потуши и еуфорията на „Лаута”. “Предстои ни двубой срещу Ботев (Враца) навън. Смятам, че ще е тежък мач. Tрябва да го изиграем на ниво. Няма как отсега да мислим за финала за Купата. Сега обаче отиваме да празнуваме. Все пак е Гергьовден”, коментира още Кокала.
Ясен: Капаните се получиха, но допуснахме елементарни голове
Временният треньор на Левски Ясен Петров обяви, че тимът му е приел прекалено играта в собствената си половина, след като поведе с 2:0. Въпреки това наставникът на „сините” е уверен, че отборът му е заслужавал поне точка. „Няма как да съм доволен. Поведохме комфортно в началото. Капаните, които бях заложил на Локомотив, се получиха. Точно тогава, с цената на това да не играем толкова добре, бяхме длъжни да задържим преднината си до почивката и да се оттеглим поне с 1 гол аванс. Вместо това инкасирахме елементарни попадения. Грешката бе, че допуснахме играта дълбоко в нашата половина”, коментира Ясен. Той допълни, че проблемите в състава на „сините” са прекалено големи. „Никога не съм се оправдавал, но наистина имаме много липсващи. Смените ни са голобради момчета. Въпреки това искам да поздравя Антонио Вутов за включването. При малко повече късмет можеше да изравним в края. Смятам, че заслужавахме равенството въпреки всичко. Трудно е да контролираме нещата отвън. Моя беше идеята Иво Иванов да играе като десен бранител”, завърши наставникът на Левски.
На първа страница на вестник „7 дни спорт” четете:
Кокала довърши Левски 3:2
Локо Пд обърна Левски от 0:2 до 3:2 и изпревари сините в битката за класиране в Лига Европа. Двубоят започна фантастично за Левски след два бързи гола на Христо Йовов и Симеон Райков. Вместо да натиснат и да потърсят трети гол, сините отстъпиха инициативата на съперника. Така до края на полувремето първо Йордан Тодоров асистира на Карвальо за 2:1, а после двамата си размениха ролите и Тодоров възстанови равенството. След почивката Христо Златински донесе победата на тима си с гол от дузпа, отсъдена за нарушение на Пламен Илиев срещу Базил де Карвальо. С победата треньорът на Локо Пд Емил Велев спази заканата си да накара Левски да си починат от евротурнирите. Това е вторият пореден мач, в който Велев бие сините, след като преди два месеца ги изхвърли и от турнира за Купата на България.
Кобрата взе евротитла с нокаут
Кубрат Пулев взе европейската титла в тежка категория след победа с нокаут срещу Александър Димитренко в Ерфурт (Гер). Българинът започна мача по-плахо, но още след третия рунд вкара няколко точни удара в главата на състезаващия се за Германия украинец. В шестия рунд Кобрата отвори аркада на Димитренко, а след това украинецът влезе в роля на боксова круша. В 11 -ия рунд Пулев вкара ляв прав в главата на Димитренко, който падна на земята и не стана. – Това беше най-трудният ми мач. Беше заложено всичко. Покорихме цяла Европа. Знаех какво ще направи Димитренко и се защитих перфектно – заяви за “7 дни спорт” Пулев, който вече е с 16 победи от 16 мача на профиринга.
Фенове атакуват Бижутера
Група фенове на Локомотив Пд налетяха на Христо Иовов малко преди качването на сините в клубния автобус при излизане от съблекалнята. Вероятно Бижутера е издразнил по някакъв начин запалянковците, които му крещяха: “Ей, манекен, за нищо вече не ставаш. Няма ли да се отказваш от футбола?”. Йовов тръгна да се разправя, но бе издърпан към автобуса от Орлин Старокин, който на свой ред също отнесе подобаваща порция ругатни. Старокин също се превъзбуди, но до по-сериозен инцидент не се стигна заради своевременната намеса и на полицаите, които бяха в района.
На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Сините идиоти отново са тук!
Ето ги! Бяхме ги позабравили, но те ни напомниха за себе си. Сините идиоти отново са тук и са готови да бъдат осмивани публично и сочени с пръст.
Локомотив Пловдив разкри комедиантите от Левски и победи с 3:2, след като сините бяха повели с два гола насред “Лаута”.
Още с първия съдийски сигнал стана ясно, че ще гледаме отворен мач, в който дори тактическата дисциплина ще бъде оставена на заден план за сметка на желанието за спечелване на трите европейски точки.
Началните минута бяха като своеобразен флипер. Топката беше много непослушна, често сменяше притежателя си, действията на футболистите на двата отбора бяха доста прибързани, имаше изключително много брак в подаванията. Към десетата минута двата тима изглеждаха като все едно са селектирани вчера и още не се познават достатъчно добре.
Причина за това вероятно бяха и многото промени и вътрешни размествания, особено в състава на сините. Именно гостите дадоха посока на мача, въпреки че те започнаха добре подредени в собствената си половина. Точно след пас от дълбочина падна първият гол. От своята половина Жуниньо изрита мощно напред, там Йовов се откъсна сам срещу защитник, който имаше шанс само ако спъне Бижутера, Бенжелюн обаче не го направи и синият нападател се озова сам срещу Караджов и откри резултата. Това се случи в 14-ата минута.
Четири минути по-късно Левски удвои преднината си след идентично попадение, само че този път асистенцията бе от още по-голяма дълбочина – вратарят Пламен Илиев изрита напред, там никой не взе високата топка, защитата на Локо Пловдив увисна и излезлият сам срещу Караджов футболист на Левски Райков отново не сбърка за 0:2. В този момент мнозина зрители вероятно си помислиха, че интригата в този мач приключва много рано и до края ще има досадно доиграване под парещото пловдивско слънце.
Домакините опитаха да отвърнат с идентичен прийом – Златински от своята половина подаде към Здравко Лазаров, който, без много да се бави, с левачката шутира силно, но топката излезе в аут.
Зрелището обаче тепърва предстоеше. Локомотив върна един гол в 29-ата минута, когато Данчо Тодоров подаде покрай тромавия и бавен като валяк Диамутен, той само изгледа минаващата до него топка, там Карвальо я пое и я прати във вратата на Пламен Илиев за 1:2. В следващите десет минути каращият четвърта футболна младост Здравко Лазаров включи центрофугата и бе в основата на няколко опасности пред вратата на Левски. Интересното бе, че десен бек на сините в този мач бе Иво Иванов. Именно от там в 40-ата минута след пробив на Карвальо се стигна до пас към оставения непокрит в наказателното поле Йордан Тодоров, който изравни резултата -2:2.
Мачът полудя окончателно, а определението “идиоти” вече се усмихваше зад ъгъла и чакаше Левски да се срине съвсем. Това трябваше да стане минута по-късно, когато съдията Таско Тасков не даде дузпа за игра с ръка на Нуно Пинто в наказателното поле след центриране на Йордан Тодоров. Бесният Данчо Т. реагира бурно на несправедливото решение на съдията и потърси обяснение, като веднага видя жълтия картон в ръката на Тасков.
Същият Тасков в 62-ата минута все пак даде дузпа за Локо Пловдив, но не посмя да изгони с червен картон нарушителя Пламен Илиев. Вратарят събори застигналия върната топка от Иво Иванов нападател на Локо Пд Карвальо. Дузпата бе превърната в гол от Златински за 3:2.
Това означаваше, че сините идиоти вече са на сцената, а до края на мача футболистите на Ясен Петров се опитваха с хаотични действия да обърнат палачинката отново, но котлонът отдавна беше изключен. Едно увисване на Танко Дяков минути преди края накара домакините да изтръпнат да не би Левски да изравни, но сините не искаха да се възползват от подобни подаръци, явно усещайки, че Европа не е за всяка уста.
Така Левски се свлече на 6-о място и много трудно може да се добере до даващо право на евроучастие трето или четвърто място в зависимост от финала за купата. По ирония на съдбата Данчо Тъча ги изрита в аут от Европа.
Светъл лъч при сините бе дебютът на юношата Цветелин Тонев в официален мач в „А” група.
Маниш: Може и да облека черно-бялата фланелка
Португалецът Маниш, който е еврошампион с Порто, изгледа двубоя между Локо Пд и Левски. Той ще стане съветник на боса на черно-белите Константин Динев, но все пак призна, че може и да облече фланелката на смърфовете. 34-годишният халф за последно игра в Спортинг миналото първенство. “Щастлив съм да съм в Пловдив. Голям приятел съм на Коко Динев и нямаше как да откажа покана от него да му гостувам. Два дни постоянно си говорихме с него за футбол, а също така и за бизнес. Постоянно ме питат дали няма и да започна да играя за Локомотив. Ще видим. Никой не знае какво ще му предложи бъдещето. Мачът ми хареса, страхотен обрат. Стискам палци отборът на Динев да се класира за евротурнирите. Вярвам, че може да го стори”, каза Маниш. По-вероятно е обаче той да бъде само съветник на Динев.
Двубоят на “Лаута” бе изгледан и от Илиан Илиев. Любопитно е, че в следващия кръг неговият Берое гостува на Левски, а след края на шампионата той ще поеме сините.
На първа страница на вестник „Футбол” четете:
Разградчани надвиха с 1:0 “Локомотив” (Сф), пловдивското “Локо” обърна “Левски” от 0:2 до 3:2
В един от най-драматичните мачове през сезона Локомотив (Пловдив) победи Левски с 3:2, след като губеше с 0:2 до 18-та минута! На стадиона в парк Лаута Базил де Карвальо се превърна за кой ли път в „черна котка” за „сините”, след като вкара гол, даде асистенция и изработи дузпа, която Христо Златински реализира и оформи пълния обрат за своя отбор. Така Пловдивското „Локо” излезе на четвъртото място във временното класиране, а Левски” падна до 6-то три кръга преди края на шампионата. Все пак радостната новина за „сините” е, че им предстоят три относително леки мача, които те би трябвало да вземат без особени проблеми и това им запазва шансовете за атака на третото място.
На стадион „Българска Армия” Лудогорец спечели с минималното 1:0 срещу останалия с човек по-малко на терена цяло второ полувреме Локомотив (София). Парадоксално или не, но изгоненият играч бе сина на треньора на ЦСКА Стойчо Младенов – Александър. С успеха разградчани се доближиха на само две точки зад „армейците”, които приемат Ботев (Враца) тази вечер. Изключително изнервен по време и след мача бе собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев, който се сдърпа с бившия шеф в ЦСКА Стойне Манолов и с привърженици на „червения” клуб. Домусчиев отправи и гневни критики към медиите по повод статия във всекидневник, че от Лудогорец са опитали да „пробият” играчи на Локомотив. За капак Домусчиев не пропусна да поучи и Христо Стоичков, като призова Камата по-малко да говори и да направи концепция, план и програма за развитие на своя клуб Литекс, който вече сдаде титлата, която спечели последните два сезона.