Преглед на водещите новини в спортния печат

1988

София. Преглед на водещите новини в спортния печат:

Лудогорец се вдигна след голов екшън, съобщава на първа страница “Меридиан мач”
Лудогорец показа признаци на съживяване, като победи Черно море във Варна с 3:2. Шампионите поведоха рано с гол на звездата си Марселиньо, а след почивката Вандерсон покачи на 2:0. „Моряците” намалиха чрез красив гол на Стенио със странична ножица, но автогол на Стефан Станчев ги прекърши в самия край. В последната минута на добавеното време специалистът по късни голове Матиа Курьор оформи крайното 3:2 след грешка в центъра на защитата на разградчани. „Добър и заслужен резултат. Можеше да вкараме още 2-3 гола. Не съм доволен от детинските грешки в защита”, каза след мача португалският треньор на Лудогорец Бруно Рибейро.
Ботев уволни Пенчев, търси чужденец, разкрива още изданието
Ръководството на Ботев взе решение да уволни Петър Пенчев от поста старши треньор. Причината е катастрофалната загуба с 0:6 от новака в „А” група Монтана. Председателят на Съвета на директорите Ангел Палийски заяви, че от новата седмица Ботев ще е с нов наставник. Неговият дебют ще бъде в градското дерби с Локо.
„След безобразното представяне на отбора в мача срещу Монтана Управителният съвет взе единодушно решение да освободи треньорския щаб на отбора. Очаквахме Петър Пенчев сам да подаде оставка след това, което видяхме и след като той не го направи, решихме че е необходима промяна за доброто на отбора”, заяви Ангел Палийски.
За днес е насрочена нова сбирка на ръководството, на която ще бъдат обсъдени възможните специалисти, които могат да поемат тима. Сред фаворитите са Димитър Васев и Георги Дерменджиев. По информация на „Меридиан Мач” под тепетата обаче първо ще се огледат за качествен треньор от чужбина.
„Няма какво различно да кажа от съобщението, което направихме. Съветът на директорите ще определи името на новия треньор, на този етап няма фаворит”, обяви пред „Меридиан Мач” спортният директор Георги Марков.
Левски преговаря с холандска звезда, е друго заглавие на вестника
Левски продължава да търси усилено дясно крило. След като „Меридиан Мач” ви съобщи, че „сините” са се договорили с Ерве Кадже, който обаче може да дойде едва след месец, сега на преден план е още едно популярно в Холандия име. Става въпрос за Джефри Сарпонг, който в последните два сезона е играл в НАК Бреда. Преди това кариерата му е минала в гранда от Амстердам Аякс, испанските Реал Сосиедад и Еркулес, както и НЕК Ниймеген. Футболистът в момента е свободен агент, което обаче вместо да улеснява, усложнява ситуацията около него. Той е апетитна хапка за много тимове.
Наскоро Сарпонг е преминал проби в английския Родъръм. След това обаче той получава предложение за проби в Блекбърн. За тима от Чемпиъншип холандецът вкарва още в първата си контрола, а с оглед на факта, че Блекбърн са под ударите на финансовия феърплей и не могат да купуват нови играчи, шансът да му предложат договор не е малък. Англичаните могат да привличат само свободни агенти.
Въпреки всичко това, към днешна дата той все още не е подписал с нито един отбор. Сарпонг е разговарял с шефовете на Левски и има принципна договорка, но за да стане сделката трябва първо да пропаднат шансовете му за Блекбърн.

Лудогорец удари Черно море 3:2 във Варна, е водещият материал на “7 дни спорт”
“Лудогорец” взе първа победа от началото на сезона, след като надви “Черно море” с 3:2 във Варна. Двата тима изиграха много атрактивен мач, пълен с положения и пред двете врати.
Марселиньо изведе шампионите напред още в 6-ата минута, а час след началото на мача Вандерсон реализира втори гол. Стенио върна интригата в 75-ата минута с красива странична ножица. Точно когато изглеждаше, че варненци ще изравняват, обаче “Лудогорец” вкара трети гол, след като Станчев се разписа в собствената си врата. До края на мача силите на “Черно море” стигнаха само за още един гол на Курьор. Уникални спасявания на Владо Стоянов пък позволиха на “Лудогорец” да стигне до трите точки и да вземе първа победа за сезона.
Кафу пристигна в България, четем още във вестника
Чаканият за ново попълнение на “Лудогорец” Джонатан Кафу е пристигнал в България. Нападателят от бразилския “Сао Пауло” договаря личните си условия с шампионите, но се очаква сделката да стане факт до часове. Кафу трябва още днес да премине медицинските изследвания преди трансфера си и да подпише своя договор с шампионите. Както е известно, медиите в Бразилия разкриха, че “Лудогорец” е готов да плати 2.2 млн. евро за нападателя на “Сао Пауло”. От тази сума 1.6 милиона ще влязат в касата на бразилския гранд, а останалите ще се разпределят от различни мениджърски агенции.
Васев фаворит за наставник, Дерменджиев също вариант, пише още “7 дни спорт”
“Ботев” (Пд) ще назначи нов треньор, който ще води отбора в пловдивското дерби срещу “Локомотив” на 1 август на “Коматево”. Развитие около наследника на Петър Пенчев се очаква още днес. Главните фаворити за овакантения пост са Димитър Васев и Георги Дерменджиев. По информация на “7 дни спорт” извелият до бронзовите медали през миналата кампания специалист е с по-големи шансове да седне на горещия стол. За евентуалното назначаване на 49-годишния специалист се заговори още преди няколко седмици. Слуховете се появиха с оглед на това, че бившият изпълнителен директор на тима от “Надежда” Георги Марков стана спортен директор на Канарчетата. По информация на “7 дни спорт” името на Георги Дерменджиев е обсъждано на “Коматево” още преди идването на Марков. Дори се твърди, че първоначалната идея” на “жълто-черните” е била да поканят бившия треньор на “Лудогорец” за спортен директор.
– Не съм разговарял с никого от Ботев” (Пд) за подобна възможност. Ако наистина се стигне до покана към мен, ще обсъдим евентуалното предложение. За мен от съществено значение е да са налице коректност, респект и уважение както от моя страна към феновете, така и от тяхна страна към мен. Наясно съм, че нещата при привържениците на “Ботев” са доста по-специфични – коментира пред “7 дни спорт” Димитър Васев. Другият спряган за поста – Георги Дерменджиев, заяви: “Никой не се е свързвал с мен, за да има какво да коментирам”. Твърди се че на “Коматево” все пак имат и други варианти както от България, така и от чужбина.

Ботев Пд покани Димитър Васев, е водещият материал на “Тема Спорт”
Димитър Васев бе поканен от шефовете на Ботев Пловдив да заеме поста на уволнения Петър Пенчев след резила срещу Монтана (0:6). За неговото назначение лобира спортният директор Георги Марков, който работи с Васев в Локо Сф. Днес двете страни трябва да проведат заключителни разговори. “Не се притеснявам да поема Ботев, не мисля, че ситуацията е тежка. Искам първо да чуя какви са условията”, каза снощи Васев. Вариант за Ботев е и Георги Дерменджиев. Същевременно Васев направи за смях новите собственици на Локо Сф Кирил Льосков и Петър Касев, които му предложиха да остане. Тези хора са ми суперекзотични. Когато на футболния терен казваш площадка, на екипите – униформи, а за пет минути разговор ме попиташ три пъти как се казвам… Те просто проявяват неуважение. Дано имат средства, но аз лично силно се съмнявам, че разполагат с възможности”, каза Васев пред ТВ+.
Няколко часа след позорното 0:6 при гостуването на Монтана треньорът на Ботев Петър Пенчев бе уволнен. Това стана след извънредна сбирка на директорите в клуба. А решението бе оповестено от председателя на УС Ангел Палийски. Той посочи, че наставникът категорично е отказал да подаде оставка. фаворит за нов треньор на тима е бившият наставник на Локомотив София Димитър Васев.
“След безобразното представяне на отбора в мача срещу Монтана Управителният съвет взе единодушно решение да освободи треньорския щаб на отбора. Очаквахме Петър Пенчев сам да подаде оставка след това, което видяхме днес, и след като той не го направи, решихме, че е необходима промяна за доброто на отбора”, заяви Ангел Палийски пред официалния сайт на Ботев.
Стоев и Петрович рискуват нова санкция, разкрива още изданието
Треньорите на Левски и Литекс Стойчо Стоев и Люпко Петрович рискуват ново наказание от Дисциплинарната комисия към БФС. Двамата изгледаха сблъсъка от ложите на стадион “Георги Аспарухов”, тъй като изтърпяваха санкция от миналия кръг.
Двамата специалисти обаче бяха заснети от телевизията, предаваща директно срещата, да водят разговори по телефоните си по време на двубоя, като в същото време и хора от скамейките на двата щаба правеха същото. Това породи коментари, че Стоев и Петрович дават напътствия на своите екипи, макар и от трибуните.
Комуникацията на двамата с щабовете им по правилник е абсолютно забранена. И ако Дисциплинарната комисия бъде сезирана, то двамата отново могат да бъдат наказани за по един двубой. В следващия кръг Левски е гост на шампиона Лудогорец, а Литекс приема Монтана.
Белаид отива на лечение в Германия, четем още в “Тема Спорт”
Централният защитник на Левски Аймен Белаид почти сигурно ще пропусне гостуването на Лудогорец. Мачът в Разград е в събота, 1 август, от 21:00 часа. Тунизийският бранител, който е в полезрението и на румънския Стяуа, има разтежение на мускул в задната част на бедрото. Той игра невъзстановен в първия кръг срещу Ботев Пловдив (1:1), появи се като резерва и срещу Литекс (2:2). От клуба обаче са решили да го изпратят на изследвания и лечение в Германия, за да може той да се възстанови напълно, а не периодично травмата му да се възобновява.
Вчера сините имаха почивен ден. Днес в 19:30 часа те започват подготовка за визитата на Лудогорец