Преглед на водещите новини в спортния печат

2302

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Литекс се изгаври с легендата Люпко

Брутална гавра си направи ръководството на Литекс с легендарния Люпко Петрович, пише на първа страница вестник “Меридиан мач“.

Брутална гавра си направи ръководството на Литекс с легендарния Люпко Петрович. Той бе изгонен само 23 дни, след като пое „оранжевите” за трети път в кариерата си. В този период сърбинът вдигна разбития от Красимир Балъков тим и го изведе до две победи – с 2:0 над шампиона Лудогорец и 2:1 над Монтана, а между тях ловчанлии врътнаха 2:2 с Левски на „Герена”. С тези 7 точки от първите три кръга отборът се изкачи на първото място в „А” група. Вчера на сайта на Литекс се появи следното съобщение: „Пред Петрович има неотложни и важни семейни проблеми, които трябва да решава и той се прибира още днес (б.р. – вчера) в родината си. Още при назначаването му преди месец наставникът се е разбрал с клубното ръководство да помогне с каквото може в началото на сезона за стабилизирането на тима след отпадането от евротурнирите и работата му да продължи, докато бъде намерен подходящ треньор. Сърдечно благодарим на Люпко, че откликна на поканата ни да се завърне при нас в труден момент. Той изпълни своята задача успешно и ни помогна да стартираме добре шампионата. Винаги ще си е наш приятел, на който ще разчитаме. Пожелаваме му успех”. Според източници на „Меридиан Мач” обаче истината е съвсем друга. Литекс е подписал предварителен договор с румънския специалист Лауренциу Регекампф, който е и бивш играч на „оранжевите”. Неговият контракт влиза в сила от 1 август, тъй като той има финансови противоречия с бившия си клуб Ал Хилал. Заради това Регекампф бе в Ловеч за мачовете с Лудогорец и Монтана. Преди време румънецът бе спряган и за треньорският пост при „орлите”, но от Разград изобщо не са влизали в контакт с него. Люпко Петрович, извел Литекс до исторически 1/16 финал в Европа през 2005/06, е разбрал за уволнението си от главния мениджър Стойчо Стоилов. Логично шефът е изпълнил заръката от своя началник Гриша Ганчев и е резнал главата на легендарния 68-годи-шен сърбин, извел Дървена звезда до КЕШ през 1991 г. Регекампф ще бъде представен официално днес. Неговият дебют ще бъде срещу Локо (Пд) на „Лаута” в събота. По непотвърдена информация, заплатата на румънецът ще бъде в размер на около 30 000 евро. Вчера той бе в Ловеч и дори води вечерната тренировка на „оранжевите“.

Стойкица: Изкуствен отбор, чийто шеф може да отиде в ЦСКА

Бившият треньор на Литекс Михай Стойкица направи доста интересно изказване пред „dolce-sport.ro”. Той заяви, че „оранжевите” са един изкуствен отбор, а шефът му Гриша Ганчев съвсем скоро може да остави проекта си в Ловеч и да поеме ЦСКА. „Литекс има финансова стабилност, а това се дължи на собственика му, който прилича на Бекали. Той е създал този изкуствен отбор, за да печели титли. Шефът е почитател на ЦСКА и в един момент той може да поеме софийския гранд”, коментира Бекали. „В момента в Ловеч има проект с много млади играчи и заради това в последно време отборът не може да стане шампион. Преди това се инвестираше повече и тимът печелеше титли. Регекампф искаше да се върне в Стяуа, но това не се случи. Той жеалеше да докаже, че успехите му със Стяуа не са случайни”, продължи Стойкица. „Реге (б.р. – Регекампф) много трудно ще приеме работа като тази на Джика Хаджи във Виторул. Там той налага млади играчи, които не се борят за титли. Лауренциу разбира нещата по друг начин и иска винаги първото място”, завърши Стойкица.

Адмирала стана почетен гражданин на Варна

Треньорът на Черно море Никола Спасов бе удостоен вчера с наградата „Почетен гражданин на Варна”. Номинацията на треньора бе одобрена на сесия на Общинския съвет. Спасов е първият треньор, под чието ръководство варненският клуб печели Купата на България. Освен Адмирала през тази година признанието получиха гимнастикът Любен Михайлов, създателят на ръгби-спорта Иван Иванов, легендата на Спартак (Вн) Живко Господинов (посмъртно).

 

Люпко отива в Китай

Люпко Петрович вече не е треньор на “Литекс”, след като вчера се раздели с клуба, пише на първа страница вестник “7 дни спорт“.

68-годишният сръбски специалист замина за родината си, след което ще продължи кариерата си в Китай. По информация на “7 дни спорт” Петрович ще поеме “Шанхай Шенксин”.

– Няма драми, няма спекула. Дадох най-доброто от себе си за “Литекс” и съм доволен. Оставих отбора на първо място, вече момчетата си вярват, че могат да станат шампиони. Аз съм сигурен, че отборът има сила да е първи – каза Петрович пред “7 дни спорт”.

Вчера в Ловеч пристигна новият треньор на тима Лауренциу Регекампф. Румънският наставник поема отбора веднага и днес ще бъде представен официално.

А какво иска Стойчо Стоев?

От няколко седмици насам треньорът на “Левски” Стойчо Стоев не спира да се оплаква след всяка загуба. Първо няма нападател, после няма крило, а сега обяснява, че нивото на юношите е такова и нямало как да иска повече.

Стойчо не осъзнава две много важни неща. Първо, той е треньор на “Левски”, където ситуацията не е като на другите места. И второ, как подкрепя тези юноши, когато след всеки мач обяснява, че “толкова си могат”. Стоев не разбира на какво богатство е попаднал в този момент. И ако изчака година, ще види за какво става въпрос. Защото с тези момчета “Левски” ще живее и ще е силен години наред.

В Румъния: Представят треньора днес

Лауренциу Регекампф е новият треньор на “Литекс”, твърди gsp.ro. Според информацията румънският специалист вече е постигнал споразумение с ръководството на българския клуб. Бившият футболист на “оранжевите” трябва да подпише своя договор днес.

Лауренциу Регенкампф изгледа двата домакински мача на “Литекс” срещу “Лудогорец” и “Монтана” от трибуните на градския стадион в Ловеч, както “7 дни спорт” първи разкри.

Очаква се дебютът на 39-годишния специалист начело на “Литекс” да бъде при гостуването на “Локомотив” (Пд) в събота от 20.00 ч.

Регекампф е имал оферти и от други отбори, но е предпочел да приеме предложението на “Литекс”. За последно той работеше в отбора от Саудитска Арабия “Ал-Хилал”.

 

Румънец пое Литекс

Изненадваща треньорска рокада бе осъществена в Литекс, пише на първа страница вестник “Тема спорт“.

Румънецът Лауренциу Реге-кампф е новият наставник на тима. 39-годишният специалист заменя на поста Люпко Петрович, който пое отбора на пожар на 12 юли след отпадането от евротурнирите. Сърбинът стабилизира оранжевите и в момента те са лидери в А група. Уговорката му с шефовете обаче е била да бъде временен треньор, докато не бъде утвърден постоянен наставник. “Свърших си съвестно работата”, каза Люпко на раздяла.

Регекампф, който има две шампионски титли със Стяуа, пристигна снощи в Ловеч. Той се запозна с играчите преди вечерната тренировка. Очаква се румъ-нецът да бъде  представен пред медиите днес. Това ще бъде втори престой на Лауренциу при оранжевите. През сезон 1998/99 той изигра 14 мача и вкара 4 гола за тима.

Това е трета смяна от началото на сезона

Още е началото на август, а в родния футбол вече има три треньорски рокади. Първата бе отново в Литекс – Красимир Балъков напусна точно преди старта на първенството, след като оранжевите се провалиха още в първия квалификационен кръг на Лига Европа и бяха елиминирани от латвийския анонимник Йелгава. Така още на 10 юли ловчанлии трябваше да търсят нов наставник и 3 дни по-късно обявиха, че са се спрели на легендата Люпко Петрович. Е, сърбинът не си тръгва заради слаби резултати. Напротив – оставя отбор на първо място в класирането, при това с успех над Лудогорец.

Петър Пенчев обаче плати с главата си за лоши постижения в Ботев Пловдив. Той бе уволнен късно вечерта на 25 юли, след като канарчетата паднаха с 0:6 от Монтана на “Огоста”. Любопитно е, че и жълто-черни-те се довериха на чужденец – Пенчев бе наследен от словенеца Ермин Шиляк.

Синята управа привиква Стойчо и Гонзо за отчет

Управителният съвет на Левски ще привика за отчет треньора на тима Стойчо Стоев и спортния директор Георги Иванов. Това ще стане на сбирка на редовното заседание на ръководното тяло следващата седмица. Двамата ще трябва да дадат показания за състоянието на тима и за това какво е трябвало и какво са постигнали на старта на кампанията. До момента Левски все още няма успех след три кръга. Столичани тръгнаха с две равенства – 1:1 при гостуването

на Ботев Пловдив и 2:2 при домакинството на Терена” на Литекс. Отборът обаче загуби с 0:2 визитата си на Лудогорец и в момента е на седмо място с актив от две точки. Една от пречките за слабия старт е незавършената селекция, както и невъзможността да бъдат ползвани централните нападатели Атанас Курдов и Умар Диаби. Гонзо и Стоев обаче ще трябва да докладват и доколко е подготвен съставът и какви цели може да преследва.

На Управителния съвет ще бъде обсъдено и попълването на годишния бюджет. Миналата седмица клубът сключи спонсорски договор с телекомуникационната компания “Виваком”. Параметрите по него предстои да бъдат обявени официално. В събота на сините им предстои нов труден мач -срещу Черно море във Варна. Въпреки недобрите резултати на отбора Левски е лек фаворит на букмейкърите. Вчера “Еврофутбол” обяви коефициент от 2.30 за победа на столичани. Ставката за успех на домакините на “Тича” е 2.40, а тази за равенство – 3.00.